Onze categorieën
Over onsContact

Help – een Koffievlek in mijn Kleding!

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 31.05.2021 - Updated 12.09.2022
Help – een Koffievlek in mijn Kleding!

Je houdt van koffie, verse koffiebonen en je koffiemachine zijn je grootste vriend! Daar is je shirt het bewijs van. Je hebt je stoot cafeïne duidelijk gehad: een koffievlek! Geen nood, je leest hier hoe je koffievlekken eenvoudig zelf verwijdert. Je vindt hier verschillende tips met verschillende middelen, voor oude en nieuwe koffievlekken.

Wat werkt het beste tegen een koffievlek?

Het allerbeste wat je doet wanneer je per ongeluk een kopje koffie hebt omgestoten, is het zo snel mogelijk schoonmaken, net als bij inktvlekken verwijderen. Wacht vooral niet tot je thuis bent en de vlek opgedroogd is. Ingedroogde vlekken zijn lastiger te verwijderen dan een vlek die nog vochtig is.

Welk product het beste werkt, hangt vooral af van de stof. Hieronder vind je een lijstje met vijf tips die helpen bij het verwijderen van je koffievlek.

#1 Uitspoelen en weken

Koffievlekken verwijderen is niet ingewikkeld. Het beste wat je kunt doen, is je kledingstuk uittrekken en de vlek uitspoelen met lauw water. Een verse koffievlek is eenvoudiger te verwijderen dan een oudere vlek. Ga niet aan de slag met een vochtige doek of koud water! Kun je niet spoelen, dan leg je je hele kledingstuk in een bak (of een emmer) met lauw water. Wanneer je dit snel genoeg doet, krijgt de vlek geen kans om zich aan de vezels van je kleding te hechten.

Soms is het uitspoelen of weken genoeg en hoef je geen andere methoden te proberen. Snelheid is hier echter enorm belangrijk, maar als je in een restaurant zit kun je niet zomaar naar huis rennen. Deze methode werkt daarom alleen maar als je thuis je koffie morst.

#2 Gebruik zout

Hier geldt hetzelfde als bij het weken en uitspoelen: doe dit zo snel mogelijk na je knoeipartij. Trek je kledingstuk uit, leg het op de grond/tafel/keukenblad en strooi een behoorlijke hoeveelheid zout op de vlek. Zout absorbeert vocht en daarmee de koffie. Na een minuut of tien veeg je het zout weg. Met een beetje mazzel is er bijna niets meer van je vlek te zien en kan je kledingstuk zo de wasmachine in.


Wijnvlek? –
 Net als een koffievlek, is ook een wijnvlek vak lastig te verwijderen. Gebruik in dat geval baking soda in combinatie met natuurazijn. Strooi baking soda over de vlek en giet vervolgens natuurazijn overheen. Wrijf het nu droog met een handdoek. Laat dit rusten en was de volgende dag in de wasmachine.

#3 Gebruik een vlekkenmiddel

Dit is een beetje een inkoppertje. Iedereen heeft wel een fles vlekkenverwijderaar in de kast staan (toch?). Gebruik deze dan ook! Vlekkenverwijderaars zijn speciaal ontwikkeld voor dit soort rampscenario's. Deze werken ook het beste als de vlek nog niet ingedroogd is. Een voorbeeld van zo'n goed vlekkenmiddel is Vanish Oxi Action. Ik gebruik dit al bijna net zo lang als dat ik koffie drink. ☕

Meestal wrijf je het product in op de vlek, je laat het weken en dan kan het de wasmachine in. Voor de precieze instructies kijk je op de verpakking. Vergeet geen goed wasmiddel te gebruiken, en je kledingstuk daarna in de beste wasdroger weer te drogen.

#4 Gebruik azijn

Is je kledingstuk van katoen, dan wil je geen agressieve middelen gebruiken. In dit geval biedt azijn de uitkomst. Doorweek de vlek met azijn en dep het vervolgens een beetje droog met een handdoek. Je laat dit een nachtje weken. De volgende ochtend kan je bemorste kleding zo de wasmachine in, met de rest van je was.

#5 Gebruik baking soda

Maak een papje van baking soda en lauw water. Smeer dit vervolgens op de vlek en laat het een uurtje weken. Hierna kan je kledingstuk de wasmachine in. Dit goedje is overigens ook ideaal voor (koffie) vlekken op je tapijt. Je maakt je de vlek op je tapijt ietwat vochtig, strooit er soda overheen en borstelt dit in. Na een nachtje stofzuig je het soda op en je vlek is verdwenen.

Het voordeel van soda is dat het ook geurtjes absorbeert. Hierdoor is het ideaal voor wanneer je bijvoorbeeld een puppy aan het trainen bent en veel te maken hebt met urinevlekken!

koffievlek op papier

Help, ik heb mijn koffie gemorst op mijn bank!

Je zet een heerlijk kopje koffie met de beste espressomachine of met een koffiezetapparaat met bonen, gaat vervolgens op de bank zitten. De hond besluit net op dat moment de kat op te jagen, waardoor deze over de bank heen racet. Tijdens dit proces klotst de koffie in de kop over de rand heen. Een vlek op de bank.

Geen nood! Ook hier is het belangrijk dat je de vlek geen kans geeft om zich aan de vezels van het stof te hechten. Dit doe je door snel aan de slag te gaan. Heb je toevallig babydoekjes in huis, dan zijn deze ideaal om vlekken mee te verwijderen. Maar goed, niet iedereen heeft deze doekjes. Gelukkig werkt een vochtige doek ook! (Aan een droge doek heb je weer niets. 😅)

Baking soda is ook hier een goed alternatief om vlekken van je bank te verwijderen. Strooi wat soda over de vlek, wrijf het in en laat het vervolgens een nachtje intrekken. De volgende ochtend stofzuig je je bank en hopelijk is je vlek verdwenen. Wil je je bank nieuw leven inblazen? Maak dan je bank schoon met de stoomreiniger!

Conclusie

Vlekken zijn vervelend, frustrerend en het schoonmaken is tijdrovend. Daarom hoop ik dat je wat hebt gehad aan de bovenstaande tips en is het verwijderen van koffievlekken wat eenvoudiger geworden. Wat is jouw ultieme tip tegen vlekken? Laat het me weten! Bedankt voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu