Word jij ook niet wakker zonder een goede kop koffie? Dan is een espresso het perfect begin van de dag! Ik heb de beste espressomachines van nu op een rijtje gezet, zodat je niet chagrijnig je dag hoeft te beginnen, omdat je je dagelijkse cafeïne shot nog niet hebt gekregen. Hieronder staan alvast de favorieten, maar lees vooral verder om te ontdekken wat jij persoonlijk nodig hebt!
Sommige zien een espressomachine als een overbodige luxe, maar dit is niet voor iedereen het geval. Als jij jezelf erop betrapt dat je op je bankrekening veel te veel afgeschreven bedragen van koffiezaakjes ziet, dan is een espressomachine zeker iets voor jou! Jezelf elke dag voelen alsof je in Italië bent, maar thuis een espresso drinken.
Maar wat is een espresso, en wat is het verschil met bijvoorbeeld filterkoffie? Een espresso is fijn gemalen koffie, waar onder hoge druk heet water doorheen geperst wordt. Hier zit meteen het verschil met filterkoffie: deze druppelt langzaam door de koffie en een filter heen. Espresso heeft daarbij twee betekenissen in het Italiaans: 'onder druk' en 'snel', waarmee de naam meteen laat zien hoe men de koffie maakt.
En hier komt een machine die deze snelle kop koffie voor jou kan maken dan ook goed van pas. Vooral als je 's ochtends, net als ik, veel moeite hebt met opstaan, dan zul je herkennen dat elke minuut telt in de race tegen de klok om op tijd op je werk te komen. Hiervoor is een espressomachine handig, deze zet een snelle, kleine en sterke kop die je genoeg energie geeft om de eerste uren van je dag door te komen.
Een paar minuten extra, en een hoop energie, wie wil zo niet de dag starten? Omdat ik inmiddels niet meer zonder kan, heb ik hieronder alvast de top 3 neergezet.
Het is lastig te zeggen wat de echte nummer één is, omdat dit persoonlijk is, maar laten we kijken wat voor jou belangrijk is. Elke machine heeft verschillende features en specificaties, hieronder bekijken we deze door een vergrootglas.
Bedenk wat jij zoekt in een espressomachine; heb je een grote keuken en is daarom een lang snoer belangrijk, drink jij liever een latte macchiato of woon je samen met je partner en wil je daarom 2 kopjes tegelijk zetten? Hieronder zetten we de belangrijkste features onder elkaar.
Vrijwel elke espressomachine komt met een melkopschuimer. Dit wilt zeggen dat je hier ook andere koffies mee kunt maken, zoals een latte macchiato of een cappuccino. Hier zit enig verschil in: de ene machine heeft een stoompijpje, en de andere machine kan dit automatisch via een functie op het apparaat.
Met een stoompijpje moet je een melkkannetje met melk eronder houden, waarna de stoom de melk opschuimt. Dit schuim doe je in de koffie. Dit vergt wel extra werk, en hier is wel een bepaalde handigheid voor nodig. Maar dit wil wel zeggen dat je mooie vormpjes in je koffie kan maken als een echte barista, net als op de foto hieronder. Bovendien schuim je de melk precies op naar de consistentie die jij lekker vindt.
Met een automatisch programma zet je meteen de koffie waar je zin in hebt, bijvoorbeeld een latte macchiato of een cappuccino. Hierbij zit een melkreservoir in het apparaat die je eruit haalt en in de koelkast zet als je hem even niet gebruikt. Het voordeel hiervan is dat het erg makkelijk is, en het systeem maakt de melk nagenoeg altijd perfect klaar. Maar als je ergens voor werkt smaakt het dikwijls nog lekkerder. Weeg daarom af of je alles uit handen wilt laten nemen of niet.
Daarnaast zit het grote verschil hem in de schoonmaak. De apparaten met stoompijp moet je vaker schoonmaken en dit vergt meer werk. Ga vooral na hoeveel je het gebruikt. Ben je een echte cappuccino drinker? Dan is het automatische systeem iets voor jou; deze is erg makkelijk te reinigen.
Je leest het goed, de maalschijf is ook van invloed op de koffie die je drinkt. Wat is een maalschijf precies? Het woord zegt het al: schijven die de koffie fijnmalen voordat het water er doorheen gaat. Toch zit hier ook onderling verschil in zitten. Zo heb je conische en platte maalschijven – en deze zijn dan weer keramisch of van metaal.
Platte maalschijven zitten meestal in alledaagse koffiemolens. Het zijn twee grote ringen met kartelranden waar de koffie tussen wordt gemaald. Conische maalschijven zie je voornamelijk in espressomachines, in de vorm van een kegel.
De conische maalschijven krijgen de voorkeur, omdat bij platte maalschijven meer warmte vrijkomt, wat de smaak van de koffie niet altijd ten goede komt. Dit komt doordat de platte maalschijven harder moeten werken om de bonen te malen, waardoor meer wrijving ontstaat die warmte genereert.
De conische maalschijf vind je vaak in een koffiezetapparaat met bonen en hoeft minder hard te draaien om hetzelfde resultaat te bereiken. Deze heeft wel een krachtigere motor nodig, waardoor de apparaten met conische maalschijven meestal wat duurder uitvallen.
Het verschil kan ook in het materiaal van de maalschijven zitten, gemaakt van metaal of keramiek. Machines met maalschijven van roestvrij staal komen het meest voor. Hierbij is het materiaal niet slijt vrij, en genereert redelijk wat warmte. Keramiek is beter in beide opzichten, maar is daardoor ook duurder. De levensduur is bovendien langer dan die van metalen schijven, waardoor het voordeliger is als je regelmatig koffie maalt.
Op de meeste espressomachines zitten verschillende maalgraden. Hoeveel standen deze heeft, verschilt per apparaat. De maalgraad heeft invloed op de sterkte van de koffie, omdat je hiermee in kan stellen of de koffie fijn, of juist grof gemalen wordt.
Als koffie grof gemalen is, smaakt deze minder sterk dan wanneer hij fijn gemalen is. Dit komt doordat het water sneller door grof gemalen koffie loopt. Hoe meer maalgraadstanden een espressomachine heeft, hoe specifieker je het apparaat kunt afstellen op je eigen smaak.
Wat veel invloed heeft op hoe je koffie uiteindelijk smaakt, is de extractietijd. Dit betreft hoelang het duurt voordat het water door de koffie loopt en in het kopje belandt. Hoelang de extractie duur, bepaalt hoeveel bestanddelen in je koffie terechtkomen, en hoe intens je koffie smaakt.
Het heette water trekt zuren, cafeïne en oliën uit de gemalen koffie. Deze stoffen zetten zichzelf vervolgens om van de vaste, naar de vloeibare vorm. Je proeft of de extractietijd in orde is aan een aantal dingen.
De koffie smaakt zuur en is uit balans. De doorlooptijd van de koffie is te kort geweest. Hierdoor geeft de koffie te weinig smaak aan het water mee.
Bij overextractie trekt het water te veel stoffen uit de koffie. Dit leidt tot bittere koffie die niet in balans is. De doorlooptijd is te lang geweest.
Hier is alles in balans. Het is de perfecte combinatie van bitter en zuur. Geen extremiteit van smaak in beide richtingen. Dit is wel een kwestie van smaak; niet iedereen houdt van even bittere of zure koffie. Het gaat erom dat je geen extremen in de smaak op kunt merken.
Het ging hierboven al over de maalgraad, maar misschien gebruik je liever gemalen koffie. Koffie malen is over het algemeen lawaaierig, en je wil je partner 's ochtends niet wakker maken met die herrie!
In zo'n geval is vooraf gemalen koffie een goede keuze. Deze gaat meestal in een aangewezen 'vakje' in de koffiemachine. Meestal zet je hiermee 1 kopje per keer. Dat is niet alleen handig om herrie te besparen, maar ook als je een keer iemand op bezoek krijgt die bijvoorbeeld decaf wilt.
Het grootste verschil tussen gemalen koffie en koffiebonen zit hem in de smaak. Gemalen koffie is milder dan koffiebonen. Daarnaast dien je rekening te houden met het vergrootte contactoppervlak van gemalen koffie in vergelijking met bonen. Gemalen koffie bederft daardoor niet sneller, maar wordt wel sneller muf van smaak. Gemalen koffie is over het algemeen ook goedkoper dan koffiebonen, dat is een prettige bonus als dat belangrijk voor je is.
De smaak van koffiebonen is sterker doordat de oliën, zuren en cafeïne op dat moment vrijkomen. Dit brengt meer smaak in de koffie, omdat het verser is. Als dit is wat je wil, dan zou ik de keuze voor koffiebonen maken.
Automaten met een dubbele boiler en/of een dubbel bonenreservoir – waarom? Een dubbele boiler is handig voor systemen die zowel water als melk verwarmen. Omdat je melk niet wil verbranden, kun je hier een aparte temperatuur voor instellen op de tweede boiler.
Een dubbel bonenreservoir is handig voor gezinnen met mensen die de voorkeur geven aan twee verschillende soorten koffiebonen.
De twee bekendste soorten koffiebonen voor consumptie zijn arabica en robusta. De arabica is de bekendste en meest geliefde, want hij is zoeter en heeft meer aroma dan robusta. De robusta is bitterder en bevat meer cafeïne. In de meeste gevallen wordt er een blend van deze twee bonen gemaakt, wat de koffie nog lekkerder en goedkoper maakt.
In de wonderbaarlijke, digitale wereld van nu maken we alles smart, ook goede koffiemachines. Waarom, en voor wie is dit handig? Ik zet hier de belangrijkste functies voor je op een rij.
Dit is natuurlijk heerlijk, 's ochtends ontwaken en via je telefoon alvast een kopje koffie zetten, zodat je deze meteen kan drinken als je beneden aankomt.
Let wel goed op bij het aanschaffen van een machine; deze moet compatibel met het besturingssysteem van je smartphone. Meestal is dit geen probleem, maar dubbelcheck altijd of een apparaat een bijbehorende app voor zowel iOS en Android heeft.
Een slimme espressomachine onthoudt je favoriete kopje koffie. Dat scheelt weer gerommel met dezelfde knoppen elke ochtend. Ben je met meerdere mensen in je gezin die allemaal hun koffie net even anders drinken? Kijk dan goed of de machine genoeg gebruikersprofielen heeft, zodat deze het voor iedereen in het gezin kan onthouden.
Voortaan kun je ook de temperatuur van de koffie instellen. Dit kan is handig als je 's ochtends weinig tijd hebt, en een kopje koffie wil die meteen drink klaar is. Houdt er rekening mee dat de ideale temperatuur bij koffie zetten tussen de 92 en 96 graden ligt. Bij kokend water verbrand de koffie, bij te koud water vind er onderextractie plaats.
De naam zegt alles al: de machine verwarmt je kopje voordat je koffie erin komt. Dit zorgt ervoor dat de koffie niet te snel afkoelt!
Automatisch ontkalken is verdraaid handig, want dit handmatig doen is best een gedoe. Als je machine bovendien geen indicator heeft, moet je moet er maar net zelf aan denken. Deze apparaten weten wanneer een ontkalking nodig is, bijvoorbeeld na een bepaalde tijd of aantal bakjes koffie. Zo gaat je apparaat langer mee, en blijft de kwaliteit van je koffie goed.
Espresso is koffie die door hoge druk, onder heet water van 87 tot 92 graden wordt bereid. De gemiddelde druk waarmee een espressomachine het water door de koffie heen perst is 9 bar.
Over het algemeen gebruik je voor een espresso donker gebrande arabicabonen. De arabicaboon is zoeter van smaak dan robustabonen, wat een mooie tegenhanger is van de bitterheid die je van de donkere branding krijgt. Houd je hier niet zo van? Dan kun je ook lichter gebrande koffiebonen gebruiken.
Een volautomatische espressomachine gaat over het algemeen zo'n 2500 kopjes mee. Dit wil zeggen: 2,5 jaar als je 3 kopjes per dag drinkt.
Dat kan ik je niet precies vertellen, maar hieronder staat voor de laatste keer het overzicht van de beste espressomachines van het moment en hun belangrijkste specificaties.
Type melkopschuimer | Instelbare maalgraad | Aantal programma's | Geheugen voor koffieprofielen | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Gaggia Classic Pro | Stoompijpje | Nee | Bekijk op Bol.com | |||
2 | De'Longhi La Specialista EC9335M | Stoompijpje | Nee | Bekijk op Coolblue | |||
3 | Breville Barista Touch | Stoompijpje | Ja | Bekijk op Bol.com | |||
4 | Philips LatteGo 2200 Serie EP2231/40 | Automatisch met melkreservoir | Ja | 3 | Nee | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
5 | DeLonghi De'Longhi Dedica Style EC685.BK | Automatisch met melkreservoir | Ja | 3 | Nee |
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Instelbare maalgraad: Nee
Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
Instelbare maalgraad: Ja
Aantal programma's: 3
Geheugen voor koffieprofielen: Nee
Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
Instelbare maalgraad: Ja
Aantal programma's: 3
Geheugen voor koffieprofielen: Nee
Dat was het dan! Het is een hoop informatie, maar je weet nu wel alle ins and outs van espressomachines, en weet daarop je keuze te baseren. Kies vooral welke voor jou persoonlijk het beste is. Klink even op de links om nog meer over de specifieke apparaten te lezen, en zet zo snel mogelijk je lekkerste kopje koffie ooit! ☕️