Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Wasmachine voor Schoon Wasgoed

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 09.08.2021 - Updated 27.01.2023
De Beste Wasmachine voor Schoon Wasgoed

Je kleding met de hand wassen is gelukkig zelden nodig. Tegenwoordig heeft iedereen een wasmachine met verschillende programma's om uit te kiezen en er zijn zelfs programma voor delicate was. De beste wasmachine wast bovendien je kleding op lage temperaturen schoon, waardoor je energie bespaart. In dit artikel lees je niet alleen over de beste wasmachines, maar ook waar je op let wanneer je een nieuwe wasmachine zoekt.

Waarom is een goede wasmachine zo belangrijk?

Iedereen wilt natuurlijk schone kleding, dat is wel zo hygiënisch. Schone lakens en heerlijk frisse handdoeken zijn ook geen overbodige luxe: het hoort erbij. Tegenwoordig hebben we geen tijd om met de hand te wassen. Dat niet alleen: je kleren worden simpelweg niet zo schoon als in de wasmachine. Een goede wasmachine biedt enorm veel gebruiksgemak.

Kleding die op de juiste manier wordt gewassen, gaat langer mee. De consument wordt zich ook steeds bewuster van het milieu en is daarom op zoek naar milieuvriendelijkere manieren om kleding te wassen. Hoewel wasmachines nog steeds niet de meest milieuvriendelijke apparaten zijn, worden er wel steeds meer energiebesparende functies bedacht.

Denk aan energiebesparende wasprogramma's waarbij de wasmachine minder water gebruikt of korte programma's van 30 minuten. Wassen op 60C graden of hoger wordt steeds minder populair, waardoor de meeste wasmachines een scala aan programma's van 40C graden hebben om uit te kiezen.

Een goede wasmachine is dus beter voor je wasgoed en voor het milieu. Een wasmachine is een investering en daarom een belangrijke aankoop. Hieronder lees je waar je op let bij de aankoop van een wasmachine.

LG WM6700HBA

LG WM6700HBA

GE Profile Top Load Washing

GE Profile Top Load Washing

Electrolux ELFW4222AW

Electrolux ELFW4222AW

Hoe koop ik een goede wasmachine?

Een nieuwe wasmachine kopen doe je niet zomaar, het is een investering. Zelfs de goedkoopste wasmachine kost behoorlijk wat geld. Daarom wil je waar voor je geld wanneer je een nieuwe wasmachine koopt.

Gelukkig zijn er tegenwoordig wasmachines verkrijgbaar in elke prijsklasse. Welke het beste bij jou past, hangt af van de eisen die jij stelt. De onderstaande koopgids is bedoeld om je op weg wanneer je een nieuwe wasmachine kiest.

Wascapaciteit

De wascapaciteit of hoeveel kilogram je per wasbeurt kunt wassen, is voor veel mensen een doorslaggever. Heb je een gezin met drie kinderen, dan was je veel. Een wasmachine met een capaciteit van zeven kilogram is dan niet handig. Je kiest dan liever een wasmachine met een capaciteit van bijvoorbeeld tien kilogram of zelfs meer.

Hoe groter de wascapaciteit, hoe meer je per keer wast. Gebruik je ook de beste wasdroger of een warmtepompdroger, dan is het handig om te kijken wat de trommelcapaciteit van de droger is. Heb je een wasmachine met tien kilo aan capaciteit, en je droger heeft een capaciteit van zeven kilogram, dan past niet alle was in je droger. Zorg er daarom voor dat je genoeg wasrekjes en droogruimte in huis hebt.

Toerental

Centrifugeren maakt je was droog: hoe hoger het toerental, hoe droger je was uit de machine komt. Dit is vooral handig bij het drogen van je wasgoed, want dit gaat natuurlijk sneller. Er kleven echter ook nadelen aan: wasmachines die op hoge snelheid centrifugeren zijn vaak luidruchtiger. Dit is niet handig als je klein woont en je wasmachine bijvoorbeeld in je (open) keuken staat.

Een ander nadeel is dat je wasgoed met meer kreukels uit de wasmachine komt. Dit is geen ramp, maar als je niet van strijken houdt, dan kan dit je toch tegenstaan. Het is daarom de moeite waard om te investeren in een goed strijkijzer die de klus sneller klaart.

Geluidsniveau

Zoals hierboven al in het kort benoemd: hoe hoger het toerental, hoe meer lawaai de machine maakt. Centrifugeren duurt echter maar een paar minuten en het is daarom een goed idee om ook te kijken naar het geluidsniveau tijdens het wassen. De meeste wasmachines van nu maken wel wat lawaai, maar het is niet storend.

Woon je klein en staat je wasmachine in je (open) keuken of vlakbij je slaapkamer, dan is het de moeite waard om naar het geluidsniveau tijdens het wassen en centrifugeren te kijken.

Energieverbruik

We willen tegenwoordig allemaal ons steentje bijdragen aan het milieu. Het voordeel daarvan is dat energie besparen ook geld bespaart. Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je jaarlijks voor je energie en water betaalt. In de beschrijvingen van nieuwe wasmachines wordt er aangegeven wat de energieklasse is.

Elke wasmachine moet voorzien zijn van een zogenaamd energielabel. Op de website van jawel, energielabel, lees je er meer over. Ook het waterverbruik is belangrijk: de meeste wasmachines hebben een ecologisch wasprogramma. Dit programma doet er iets langer over, maar gebruikt minder water.

Duurzaamheid

Een nieuwe wasmachine kopen is een investering en daarom is het belangrijk dat hij zo lang mogelijk meegaat en niet snel problemen vertoont. Hoe lang een gemiddelde wasmachine meegaat hangt af van een aantal factoren. Een wasmachine die maar een keer per week gebruikt wordt, zal langer meegaan dan de wasmachine van een groot gezin waarbij de wasmachine elke dag draait.

Onderhoud is bovendien belangrijk: ontkalk je wasmachine regelmatig. Je wasmachine ontkalken doe je door een wasprogramma te draaien met een lege trommel. In plaats van goede wasmiddel gebruik je een kopje schoonmaakazijn of een speciaal reinigingsmiddel tegen kalkaanslag.

Het is daarnaast ook belangrijk om je wasmachine vrij te houden van zeepresten. Omdat we tegenwoordig op steeds lagere temperaturen wassen, lost niet al het wasmiddel op. Dit hecht zich vervolgens vast aan de onderdelen van je wasmachine waardoor je wasmachine minder goed gaat werken en zelfs kan gaan stinken.

Dit los je gelukkig vrij simpel op: draai elke maand een was (of een lege trommel) op 90C graden. Hierdoor lossen de zeepresten op en word je wasmachine weer schoon. Je leest onder het kopje 'Onderhoud' meer over het onderhouden van je wasmachine.

Wasmachine met open deur, zij-aanzicht

Gebruiksgemak

Het is vanzelfsprekend dat een wasmachine gebruiksvriendelijk moet zijn. De wasprogramma's moeten zichzelf uitwijzen zonder er een boek voor open te hoeven slaan. Er moeten bovendien voldoende programma's zijn om uit te kiezen.

Sommige wasmachine wegen zelf het wasgoed in de wasmachine af, waardoor het wasprogramma automatisch wordt aangepast. Hierdoor word je was optimaal gewassen en bespaar je energie en water.

Bij het gebruiksgemak komt ook persoonlijke voorkeur kijken. Zo vinden sommige mensen het juist handig wanneer de wasmachine piept na afloop van het programma, maar iemand anders vind dit juist vervelend.

Budget

Heb je een klein budget, dan heeft het weinig zin om naar de duurste modellen van Miele te kijken. De prijs van een wasmachine wordt vaak bepaald door de kwaliteit van de onderdelen die er gebruikt zijn. Duurdere onderdelen gaan langer mee en beïnvloeden daardoor de duurzaamheid van een wasmachine. Een Miele wasmachine zal hierdoor langer meegaan dan bijvoorbeeld een wasmachine van Beko.

Ga je daarentegen voor het eerst op jezelf wonen, dan is zo'n dure wasmachine niet nodig. Het is fijn als je wasmachine vijf jaar meegaat, maar jouw behoeften zijn over vijf jaar misschien heel anders. Jouw wasmachine is dan misschien te klein, omdat je gezin groter geworden is. Kortom: je eisen veranderen. Over vijf jaar is je budget vaak ook anders.

Gelukkig zijn er tegenwoordig goede, degelijke wasmachines te koop in elke prijsklasse. Hierdoor vind je altijd wel iets wat bij jouw budget past.

De 5 beste wasmachines op een rij

1. LG WM6700HBA

1. LG WM6700HBA

2. GE Profile Top Load Washing

2. GE Profile Top Load Washing

3. Electrolux ELFW4222AW

3. Electrolux ELFW4222AW

4. GE Appliances UltraFresh Front Load

4. GE Appliances UltraFresh Front Load

Veelgestelde vragen over wasmachines

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Een wasmachine gaat tussen de twee en acht jaar mee. Hoe lang een wasmachine meegaat, is afhankelijk van de kwaliteit van de onderdelen van de wasmachine. Duurzamere onderdelen zijn duurder, waardoor duurdere wasmachines meestal langer meegaan dan goedkopere varianten.

Wat weegt een wasmachine?

Een wasmachine weegt tussen de 65 en 80 kilogram.

Wat kost een wasmachine per keer?

Hoeveel het kost om een was te draaien, is vooral afhankelijk van het wasprogramma dat je kiest. Gemiddeld kost het ongeveer €1,25 per was. Hoe langer het programma duurt, hoe meer elektriciteit en water er wordt gebruikt. Er zijn echter ook wasmachines die speciale ecologische programma's hebben: deze programma's duren langer, maar er wordt minder water gebruikt.

Onderhoud van een wasmachine

Je wasmachine goed onderhouden verlengt niet alleen het leven van je wasmachine, maar zorgt er ook voor dat je kleren goed schoon worden. Het onderhoud van een wasmachine bestaat uit twee dingen: het ontkalken en het schoonhouden van de onderdelen.

Ontkalken van je wasmachine

Waar water is, is kalkaanslag. Kalkaanslag vind je vooral op het warmte-element van je wasmachine. Zit er veel kalkaanslag op het warmte-element, dan moet deze elke keer steeds harder werken om je water te verwarmen. Dit leidt vervolgens tot meer energieverbruik en uiteindelijk gaat dit warmte-element kapot.

Kalk verzamelt zich ook op de andere onderdelen van je wasmachine. Het is daarom belangrijk om je wasmachine regelmatig te ontkalken. Dit doe je door een wasprogramma te draaien met schoonmaakazijn of met een speciaal ontkalkingsmiddel. Bij voorkeur doe je dit elke maand.

Schoonmaken van je wasmachine

Tegenwoordig willen we allemaal een steentje bijdragen aan een beter milieu. Daarom wassen we op steeds lagere temperaturen. Dit is natuurlijk een mooie ontwikkeling, maar het heeft ook nadelen. Waspoeder lost pas goed op bij hogere temperaturen (40C graden of hoger). Was je altijd op 30C graden, dan bestaat de kans dat er poeder achterblijft op je kleding. Onopgelost poeder blijft zelfs hangen aan de onderdelen van je wasmachine.

Dit gebeurt ook bij vloeibaar wasmiddel, maar in mindere mate. Door al deze zeepresten wast je wasmachine minder schoon en kan je was kan uiteindelijk zelfs gaan stinken. Er blijft meer dan alleen wasmiddele over: denk aan huidschilfers, haren en andere kleine stofdeeltjes. Dit goedje heeft niets te maken met kruipende beestjes, maar wordt desondanks toch 'vetluis' genoemd.

Heb je last van vetluis, dan heeft je wasmachine een goede schoonmaakbeurt nodig. Behalve elke maand een was op 90C graden draaien, is het een goed idee om het filter regelmatig te controleren. Deze vind je meestal in de rechterhoek onderaan de wasmachine. Draai het filter los en spoel deze schoon onder stromend water.

Ook de rubberen ring bij de deur heeft wat extra aandacht nodig. Hier blijft vaak water in staan, met alle gevolgen van dien. Soms gaat de ring schimmelen. Een klein beetje chloor biedt hier de oplossing. Gebruik niet teveel, want er kunnen giftige dampen vrijkomen.

1LG WM6700HBA
2GE Profile Top Load Washing
3Electrolux ELFW4222AW
4GE Appliances UltraFresh Front Load
5Samsung RT18M6215SR

LG WM6700HBA

GE Profile Top Load Washing

Electrolux ELFW4222AW

GE Appliances UltraFresh Front Load

Conclusie

Een nieuwe wasmachine koop je niet zomaar en de wereld van de wasmachines is overweldigend. Ik hoop daarom dat dit artikel je heeft geholpen bij het kiezen. Heb jij nog goede tips met betrekking tot het kopen van een nieuwe wasmachine? Laat het me dan zeker weten. Bedankt voor het lezen!🩳

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu