Onze categorieën
Over onsContact

Op Zoek naar het Zwarte Goud? Vind Hier de Beste Koffiebonen!

Auteur: Charlie Hoeben
Published 23.07.2021 - Updated 28.12.2021
Op Zoek naar het Zwarte Goud? Vind Hier de Beste Koffiebonen!

Het is niks nieuws dat de wereld gek is op koffie. Het wordt niet voor niks het zwarte goud genoemd! 🖤 Ikzelf heb ook een kleine afhankelijkheid te pakken, vooral nu je thuis voor relatief weinig geld een espressomachine hebt met koffiebonen. Ik begin de dag niet meer zonder. Maar hoe vind je de beste koffiebonen, en wat is het verschil tussen arabica- en robustabonen? Ik leg het hieronder allemaal uit. Eerst zie je alvast de favorieten onder de koffiebonen!

Waarom koffiebonen kopen?

Simpel: omdat je een lekker kopje koffie wil drinken. Toch zijn koffiebonen lang niet allemaal hetzelfde. Je hebt verschillende soorten en verschillende brandingen, bedoeld voor verschillende kopjes koffie. Het kiezen van de juiste koffieboon is niet zo makkelijk als je denkt.

Koffie geeft je energie door de cafeïne die erin zit. Maar het is vooral lekker, en dan praten we niet over dat slappe bakkie filterkoffie die je bij je oma voorgeschoteld kreeg. We denken dan meer aan een kopje espresso van versgemalen bonen, bomvol aroma en met een intense smaak, gemaakt met de beste koffiemachine. Ook dat geeft een stoot energie. Word je hier ook al helemaal warm van? Kijk dan hieronder alvast naar de top 3!

Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen

Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen
Branding: Medium gebrand
Smaakintensiteit: 5 - Regular
Geschikt voor soort koffie: Americano, Caffè choco, Caffè latte, Caffè lungo, Irish Coffee
Bekijk op Bol.com

Kanis Gunnink Kanis & Gunnink

Kanis Gunnink Kanis & Gunnink
Branding: Medium gebrand
Smaakintensiteit: 5 - Regular
Geschikt voor soort koffie: Americano, Caffè choco, Caffè latte, Caffè lungo, Irish Coffee
Bekijk op Bol.com

Douwe Egberts Espresso Koffiebonen

Douwe Egberts Espresso Koffiebonen
Branding: Donker gebrand
Smaakintensiteit: 9 - Zeer krachtig
Geschikt voor soort koffie: Affogato, Americano, Caffè corretto, Caffè latte, Cappuccino, Cortado, Doppio, Espresso, Espresso macchiato, Flat white, Latte macchiato, Macchiato
Bekijk op Bol.com

Koffiebonen: Hoe maak ik de beste koop?

De beste koffieboon is uiteraard iets wat per smaak verschilt, daarom zoeken we samen uit wat precies bij jou past. Hieronder heb ik de belangrijkste elementen onderzocht die je smaak beïnvloeden. Lees vooral verder om dit te weten te komen.

In Nederland drinken we elke dag 6,5 miljoen liter koffie! 😱 Dit komt doordat Nederland een grote invloed heeft gehad op het drinken van koffie in Europa. In de tweede helft van de zeventiende eeuw brachten Nederlanders voor het eerst zaden van de koffieplant naar Indonesië, waardoor ze het konden verbouwen en verkopen. In 1663 opende men het eerste koffiehuis in Amsterdam.

Verschillende soorten koffie

Koffie komt in verschillende soorten en maten, en in elk land is het anders. De Italianen drinken veel espressi en cappuccini, en als je in Frankrijk een 'normale Nederlandse koffie' wil bestellen moet je zeggen dat je een 'un américain' wil. In Portugal heb je het over een 'bica cheia', en wil je er melk in? Dan vraag je naar een 'meia de leite'.

Dan hebben we het nog niet over de verschillende manieren waarop koffie gezet kan worden. Een koffiezetapparaat met bonen maalt de bonen voor je, terwijl een Nespresso-apparaat op een hele simpele manier een lekker kopje koffie voor je maakt.

Dan heb je mensen die het met melk of suiker drinken, of je gaat naar een hippe koffiezaak met een oceaan aan opties van componenten en toppings. Ik zet de belangrijkste voor je op een rij:

 • Espresso - Een klein kopje sterke koffie van 25 tot 35 milliliter
 • Ristretto - Een espresso met dezelfde hoeveelheid koffie, maar met minder water. Deze is zodoende nog sterker. Gemiddeld 15 tot 25 milliliter.
 • Americano - Een espresso aangelengd met water. Dit lijkt het meest op de Nederlandse filterkoffie waarmee je bekend bent.
 • Cappuccino - Een espresso met 1 gelijk deel aan melkschuim en 1 gelijk deel aan warme melk.
 • Latte - Een espresso met 2 delen warme melk en een klein beetje melkschuim.
 • Macchiato - Een espresso met een klein beetje melkschuim.
 • Latte Macchiato - 2 delen warme melk, met daaroverheen een espresso gegoten en een klein beetje melkschuim erbovenop. De latte macchiato serveer je in een glas in plaats van een kopje.

Melkschuim is eenvoudig te maken met een melkopschuimer. Voor deze verschillende koppen koffie, gebruikt men meestal een mix van 2 verschillende soorten koffiebonen. Dit zijn arabica- en robustabonen.

Verschillende soorten koffie op houten achtergrond

Arabica en robusta

Het grootste verschil is dat arabica minder bitter smaakt en minder cafeïne bevat dan robusta. Omdat de minder bittere smaak van arabica erg geliefd is, is deze boon daardoor gemiddeld ook een stukje duurder.

Arabica

Arabica koffie groeit alleen op hoogte. Dit is moeilijker voor elkaar te krijgen dan een plantage op lagere gronden, maar toch is 70% van de totale koffieproductie toegewijd aan arabicabonen. Overdag heeft de plant temperaturen van 25 tot 30 graden nodig, in de indirecte zon.

's Nachts moet de temperatuur een stuk lager liggen. Daarom kan de plant alleen maar groeien op plekken van meer dan 1.300 meter boven zeeniveau. Waar groeit de arabicaplant? Op veel verschillende plekken in de wereld, maar de zaadjes komen altijd van de wilde planten uit Ethiopië. Er zit wel verschil in smaak in de plek waar de plant groeit – zo is Keniaanse koffie volgens velen erg aangenaam en verrassend fruitig. Mensen proeven vleugjes citroen, gevolgd door een lange afdronk.

De arabicaplant groeit in de tropische gebieden rond de evenaar, vooral in Midden- en Zuid-Amerika. Dit noemen ze ook wel de 'coffea', genoemd naar de naam van de plantensoort die alleen hier groeit. De coffea is een houtachtige plantensoort die alleen op deze plekken voorkomt, en hier is de arabicaplant er één van.

Arabicabonen zijn duurder omdat de plant moeilijker te groeien is, aangezien hij alleen op moeilijk bereikbare hoogtes tot zijn recht komt. Ook is deze plant kwetsbaarder dan de robustaplant, waardoor hij makkelijker ziek wordt. Daarnaast vindt men de koffie hiervan over het algemeen lekkerder, dus hij is meer in trek, wat logischerwijs tot hogere prijzen leidt.

Robusta

De robustaplant heeft meer natuurlijke weerstand tegen ziektes dan de arabicaplant. Dit komt doordat de plant meer cafeïne bevat. Zoals hierboven vermeld, groeit deze bovendien op lagere hoogtes, waardoor hij makkelijker te planten en oogsten is. Hij groeit tot de 1000 meter boven zeeniveau.

Robusta gebruikt men vooral voor filterkoffie, oploskoffie en andere koffieproducten die langer in de schappen van de winkel liggen. Voor 'verse' koffiebonen wordt meestal een melange van beide bonen gebruikt. Om de bonen te malen, gebruik je bij voorkeur de beste koffiemolen.

Omdat de robustaplant in lagere gebieden kan groeien, kweken ze deze op meerdere plekken. Deze kweekt men buiten Midden- en Zuid-Amerika ook in Zuidoost-Azië.

Wit schaaltje met koffiebonen op zwarte achtergrond

Melange

In de meeste koffies gebruikt men een melange van de twee verschillende soorten bonen. Dit gebeurt om verschillende redenen:

 • Om de prijs te verlagen

Doordat de arabica de meest gevraagde, maar duurdere koffieboon is, is het voordeliger om deze te mixen met robustabonen. Zo wordt de prijs gedrukt en is hij beter geschikt voor massaconsumptie.

 • Voor de smaak

De arabicaboon ziet men over het algemeen als de lekkerste boon, maar toch kan een mix van beide bonen zorgen voor een betere, meer afgeronde smaak van de koffie. De arabicaboon is verfijnder, milder en heeft een breder smaakpallet. De robusta wordt hieraan toegevoegd om een lekkere crema te geven, de koffie wat bitterder te maken en om ervoor te zorgen dat de koffie meer cafeïne bevat.

Verschillende brandingen

Je ziet het altijd te staan: licht, medium of donker gebrande koffie. Maar wat betekent dit precies, en waarom brandt men de koffie?

Waarom branden we koffie?

In een koffieboon zitten ongeveer 2000 verschillende chemische stoffen, en deze wil je niet allemaal binnen krijgen als je een kopje drinkt. Doordat de koffie te branden, verandert de verdeling van de stofjes, of verlaten deze de boon helemaal. Daarnaast ontstaan door deze chemische stoffen zogeheten 'aromatische verbindingen'. Deze zorgen voor de smaak van je uiteindelijke kopje koffie.

Hoe werkt het?

Door de koffieboon op verschillende temperaturen te branden, krijg je verschillende soorten koffie. Je hebt licht, medium of donker gebrande koffie. De koffieboon verandert hiermee compleet. Hij is groen als hij van de boom afkomt. Op een gegeven moment ontstaat een soort scheur, wat betekent dat de koffieboon openbarst. Dit geeft aan dat de branding compleet is!

Voordat de branding echter plaatsvindt, selecteert men de bonen zorgvuldig. Ze moeten ongeveer dezelfde grootte hebben, dus scheiden ze grote bonen af van de kleine. Dit doen ze omdat de kleine bonen eerder open ploffen dan de grote.

Verschillende koffiebonen op marmeren achtergrond
 • Licht gebrand

Bij een lichte branding brandt men de boon op 196 graden gebrand. Hierdoor krijgt de boon een lichte, kaneelachtige kleur. De smaak wordt hierdoor milder en een beetje zuurder. De boon is hierna ook een stuk droger.

 • Medium gebrand

Hierbij wordt de koffie op 219 graden gebrand. De koffie heeft de kleur van kastanje en smaakt neutraal tot zoet, en je proeft bij een écht goede boon karameltonen op de achtergrond.

 • Donker gebrand

Deze koffie wordt donker gebrand op 230 graden. Hierdoor krijgt hij een intens aroma en een donkerbruine kleur. De smaak is krachtig en een beetje pittig.

De 5 beste koffiebonen op een rij

1. Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen

1. Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen
Smaakintensiteit: 5 - Regular
Branding: Medium gebrand
Geschikt voor soort koffie: Americano, Caffè choco, Caffè latte, Caffè lungo, Irish Coffee

2. Kanis Gunnink Kanis & Gunnink

2. Kanis Gunnink Kanis & Gunnink
Smaakintensiteit: 5 - Regular
Branding: Medium gebrand
Geschikt voor soort koffie: Americano, Caffè choco, Caffè latte, Caffè lungo, Irish Coffee

3. Douwe Egberts Espresso Koffiebonen

3. Douwe Egberts Espresso Koffiebonen
Smaakintensiteit: 9 - Zeer krachtig
Branding: Donker gebrand
Geschikt voor soort koffie: Affogato, Americano, Caffè corretto, Caffè latte, Cappuccino, Cortado, Doppio, Espresso, Espresso macchiato, Flat white, Latte macchiato, Macchiato

4. Starbucks Pike Place Medium Roast

4. Starbucks Pike Place Medium Roast
Smaakintensiteit: 7 - Krachtig
Branding: Medium gebrand
Geschikt voor soort koffie: Caffè lungo

5. Douwe Egberts Intens Koffiebonen

5. Douwe Egberts Intens Koffiebonen
Smaakintensiteit: 7 - Krachtig
Branding: Donker gebrand
Geschikt voor soort koffie: Americano, Caffè choco, Caffè latte, Caffè lungo, Irish Coffee

Veelgestelde vragen over koffiebonen

Wat is belangrijk bij het branden van koffie?

Bij het branden van koffie is het belangrijk dat ze de grote van de kleine scheiden, omdat de kleine bonen eerder open ploffen dan de grote. Je wilt niet een zak waarvan de helft verbrand is, toch? Daarnaast moet de branding op de juiste temperatuur gebeuren voor de gewenste branding en zo ook het gewenste smaakprofiel.

Hoe werkt koffie branden?

De branders selecteren koffiebonen op grootte, waarna bepaald wordt of de bonen licht (196 graden), medium (219 graden) of donker (230 graden) gebrand worden. In koffiebonen zitten meer dan 2000 chemische stoffen. Deze zetten zich tijdens het branden om in 'aromatische verbindingen' die de smaak van je koffie bepalen.

Wat is het verschil tussen koffiebonen?

Ze gebruiken 2 soorten koffie voor consumptie: de arabica en de robustaboon. De arabicaboon is de favoriet vanwege zijn zachte, zoetere smaak, maar deze is moeilijker te groeien omdat deze op minimaal 1.300 meter boven zeeniveau groeit. Dat maakt hem ook de duurdere van de twee. Robusta is bitterder en bevat meer cafeïne, maar is ook makkelijker te groeien.

Hoelang blijven koffiebonen goed?

In een luchtdichte verpakking ongeveer zes maanden. Is de verpakking al open, dan gaan de bonen sneller over de datum. Ze blijven dan nog zo'n 3 tot 4 weken goed.

Blije koffieboon

Welke koffiebonen moet ik gebruiken?

Dat kan ik niet voor je bepalen, want smaken verschillen. Wel moet je nu beter weten wat het beste bij je past. Hieronder heb ik nog een overzicht gegeven van de beste koffiebonen van het moment, met daarbij de belangrijkste factoren om jou perfecte boon te kiezen!

BrandingSmaakintensiteit
1Douwe Egberts Aroma Rood KoffiebonenMedium gebrand5 - Regular
2Kanis Gunnink Kanis & GunninkMedium gebrand5 - Regular
3Douwe Egberts Espresso KoffiebonenDonker gebrand9 - Zeer krachtig
4Starbucks Pike Place Medium RoastMedium gebrand7 - Krachtig
5Douwe Egberts Intens KoffiebonenDonker gebrand7 - Krachtig

Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen

Branding: Medium gebrand

Smaakintensiteit: 5 - Regular

Kanis Gunnink Kanis & Gunnink

Branding: Medium gebrand

Smaakintensiteit: 5 - Regular

Douwe Egberts Espresso Koffiebonen

Branding: Donker gebrand

Smaakintensiteit: 9 - Zeer krachtig

Starbucks Pike Place Medium Roast

Branding: Medium gebrand

Smaakintensiteit: 7 - Krachtig

Douwe Egberts Intens Koffiebonen

Branding: Donker gebrand

Smaakintensiteit: 7 - Krachtig

Conclusie

Nu weet je alles over koffie en de boon waarmee het gemaakt wordt – handig, toch?! Ik heb meteen zin in een heerlijke kop koffie; die ga ik dan ook meteen zetten. Ga jij dat ook doen? Laat me vooral weten wat voor kopje koffie je nu gaat zetten in dat geval! Bedankt voor het lezen. ☕️

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu