Onze categorieën
Over onsContact

Donker, Kleur of toch Wit: wat is Het Beste Wasmiddel?

avatar
Auteur: Ieke Riddering
Published 05.08.2021 - Updated 10.05.2022
Donker, Kleur of toch Wit: wat is Het Beste Wasmiddel?

Terwijl steeds meer mensen tegenwoordig hun kleding ongescheiden in de wasmachine gooien, haal je lang niet het meeste uit al je kleding door dit te doen. Kleuren vervagen en zwart wordt grijs na verloop van tijd. Goed om te weten, maar welk wasmiddel gebruik je waarvoor? En welke is het beste?

Logische vragen in het oerwoud van wassen en wasmiddelen. Geen zorgen, in dit artikel beantwoord ik deze vragen voor je. En die nare zweetluchtjes? Daar heb ik ook een handige tip voor!

Waarom een wasmiddel kopen?

Je voegt een wasmiddel toe aan je was zodat het weer schoon en fris wordt. Een wasmiddel bevat enzymen en is daarnaast opgebouwd uit verschillende ingrediënten die ervoor zorgen dat vuildeeltjes oplossen en nare luchtjes – zoals zweet en andere muffe geuren – verdwijnen. 

Het is slim om je wasmiddel af te stemmen wat voor jou belangrijk is. Zo zijn er wasmiddelen voor witte was, kleur- en donkere was en de fijne was. Deze hebben allemaal eigen specifieke samenstelling die zorgt dat jij het beste wasresultaat hebt.

Heb je vaak last van een gevoelige huid? Er bestaan speciale wasmiddelen die milder zijn voor de huid. Deze bevatten bijvoorbeeld geen parfum, waar de huid van sommigen geïrriteerd door raakt.

Robijn Color Vloeibaar Wasmiddel

Robijn Color Vloeibaar Wasmiddel
Type wasmiddel: Hoofdwas
Substantie: Vloeibaar
Geschikt voor type was: Gekleurde was
Bekijk op Bol.com

Fleuril Renew Bloesem Vloeibaar Wasmiddel

Fleuril Renew Bloesem Vloeibaar Wasmiddel
Type wasmiddel: Hoofdwas
Substantie: Vloeibaar
Geschikt voor type was: Gekleurde was
Bekijk op Bol.com

Color Reus Waspoeder Wasmiddel

Color Reus Waspoeder Wasmiddel
Type wasmiddel: Hoofdwas
Substantie: Poeder
Geschikt voor type was: Gekleurde was
Bekijk op Bol.com

Wasmiddel: Hoe maak ik de beste koop?

Welke soorten wasmiddel zijn er?

Het is slim om je wasjes eerst te sorteren in verschillende categorieën en niet alles op een hoop in de trommel te gooien. Dit is belangrijk om je was zo lang mogelijk mooi houden. De meest geadviseerde sorteer categorieën zijn:

grappig kleding label met was advies

 • Witte was
  Witte kleding, lakens, handdoeken en ondergoed
 • Kleur (of bonte) was
  Je feller gekleurde kleding
 • Donkere was
  Je donkere kleding, van zwart tot donkere kleurtinten
 • Fijne- of wolwas
  Dunne synthetische stoffen, zijde en/of wol
 • Check bij het sorteren het etiket hoe dan ook van je kledingstuk. Daarop staat het geadviseerde wasprogramma, de temperatuur en of je kledingstuk in de wasdroger of goede warmtepompdroger mag.

  Verschillende soorten wasmiddel

  Vroeger was er alleen waspoeder voor de was. Tegenwoordig hebben we een heel scala aan verschillende wasmiddelen om uit te kiezen. De meest gebruikte wasmiddelvormen zijn vloeibaar wasmiddel, poeder en pods.

  Vloeibaar wasmiddel

  Vloeibaar wasmiddel is een geconcentreerde vorm van wasmiddel. Dit betekent dat je minder nodig hebt voor hetzelfde, frisse wasresultaat. Wel loop je de kans dat je snel te veel gebruikt. Bekijk goed wat de aanbevolen dosering is. Dit staat meestal op de verpakking.

  Ook is dit handig, omdat je de dosering eventueel zelf in de hand hebt. Kleiner wasje? Minder wasmiddel! Je voegt dit wasmiddel toe in het vakje in de zeeplade of in een wasbolletje dat je direct in de trommel van je wasmachine legt.

  Poeder

  Waspoeder is meestal de beste optie voor de witte was, omdat het vaak een soort bleekmiddel bevat. Daardoor wordt de was extra schoon. Op de verpakking staat de hoeveelheid die je nodig hebt aangegeven; dit meet je makkelijk af met een schepje.

  Is er overigens geen wasmachine in de buurt, maar heb je wel een shirt dat nodig een opfrisbeurt kan gebruiken? Er bestaan waspoeders speciaal voor de (kleine) handwas. Handig!

  Pods (of capsules)

  Pods zijn handig als je snel een wasje wilt doen. Je hoeft niets af te meten; je gooit ze zo in de wastrommel met de was er bovenop en je hebt altijd voldoende wasmiddel. Wel kan dat juist een nadeel zijn, omdat je zelf niet kan doseren hoeveel wasmiddel je wil gebruiken bij je was. Op de verpakking zie je voor hoeveel kilogram de pod is bedoeld. Sommige wasmachines geven het gewicht van je was aan op het display. Heb je een wasmachine zonder deze functie, dan moet je het gewicht zelf inschatten.

  Het is slim om bij gebruik van alle soorten wasmiddel je wasmachine en de zeeplade regelmatig goed te reinigen, zodat alle eventuele zeepresten wegspoelen. Dit voor het behoud van je wasmachine en gaat vieze luchtjes of verstopping tegen.

  Hoeveelheid wasmiddel

  Meestal wordt er op de verpakking een bepaalde dosering geadviseerd. Dit is gebaseerd op een combinatie van de gemiddelde hoeveelheid was in de trommel (4,5 kg en 2,5 kg bij fijne was), de vuilheidsgraad – hoe vies de was is – en de waterhardheid.

  Dat klinkt ingewikkeld, maar het valt best mee. Het belangrijkst is om zelf in te schatten hoe vies je was precies is en hoe vol je de trommel hebt gestopt. Bij een volle trommel heb je meer wasmiddel nodig dan wanneer je een paar dunne zomer shirts wil opfrissen!  Meer is beter, toch?
  – Denk niet, "ik stop heel mijn wasmachine vol met wasmiddel". Te veel wasmiddel is een verspilling van geld en komt het resultaat meestal niet ten goede. Zo blijven er zeepresten achter op de was en in de machine. 

  Te weinig wasmiddel is ook niet goed, want dit zorgt ervoor dat het vuil niet goed oplost, waardoor vlekken niet worden weggewassen en het vuil achterblijft in de machine.

  Wanneer gebruik je welk wasmiddel?

  Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om was te sorteren? Dat leg ik je uit! Je hebt je was opgedeeld in verschillende categorieën, en voor deze categorieën bestaan er specifieke wasmiddelen.

  Witte was

  In wasmiddelen voor witte was zitten zuurstofbleekmiddelen. Dit zijn ingrediënten om je witte was extra wit te maken. Daarom kan je voor je witte was het best wasmiddel gebruiken speciaal voor witte was.

  Witte was hou je het beste wit met waspoeder. Toch adviseert men ook vaak vloeibaar wasmiddel. Dit komt omdat waspoeder vaak zichtbare zeepresten achterlaat op je was en in de wasmachine zelf.

  Bonte en donkere was

  In wasmiddelen voor bonte was zit geen bleekmiddel, maar wel kleurversterkers en kleurbeschermers. Deze zorgen ervoor dat je kleuren langer mooi blijven. Een wasmiddel voor witte was zou de kleuren bijvoorbeeld valer en bleker maken door de blekende ingrediënten.

  Bij wasmiddel voor donkere was werkt hetzelfde principe. Dit wasmiddel is zo samengesteld dat het de donkere kleur diep en langer donker houdt. En je snapt het al: als tegenovergestelde van het witte wasmiddel, zou een donkere wasmiddel zorgen voor een donkerder waas op andere was. Kleur blijft kleur, donker blijft donker!

  Handig bij je gekleurde was is een color catcher-doekje. Deze voorkomt dat de kleuren van je kleding doorlopen tijdens het wassen.

  Fijne- en wolwas

  Dan is er nog het fijn- of wolwasmiddel. Dit wordt vaak geadviseerd als ‘extra’ categorie, omdat de samenstelling van de kleding fragieler is dan je andere items. Dit wasmiddel is daar speciaal op aangepast. Wolwasmiddelen hebben vaak lagere of neutrale pH-waarden. Dit zorgt dat de wol niet vervilt en wordt ook aangeraden voor zijdewas.

  Fijnwasmiddel gebruikt men bij kwetsbare synthetische stoffen, maar zijn niet altijd geschikt voor zijde of wol. Lees daarom altijd eerst de verpakking.

  Gevoelige huid? – Er bestaan wasmiddelen, vloeibaar en poeder, die speciaal voor mensen met een gevoelige huid zijn. Deze zijn parfum- en kleurstofvrij en milder voor je huid. Als je niet van intense geuren houdt, is dit soort wasmiddel ook een goede keus.

  Milieu

  Speelt het milieu een belangrijke rol in je keuze? Vul je wasbolletje dan met wat minder wasmiddel. Vooral als je kiest voor een geconcerteerd wasmiddel, word je was nog steeds hartstikke schoon met iets minder wasmiddel en doe je langer met een enkele verpakking. Sommige wasmiddelen geven aan dat je er prima mee op lagere temperatuur kan wassen. De was wordt nog steeds keurig schoon, maar belast het milieu minder.

  De meeste wasmiddelen waar je uit kan kiezen, hebben een eco-keurmerk. Om het verspreiden van microdeeltjes tegen te gaan kun je synthetische stoffen wassen in een waszak van Guppyfriend. 🐠

  En hardnekkige zweetluchtjes?

  Mijn laatste handige tip om af te komen van die nare zweetlucht is een scheutje witte natuurazijn toevoegen aan je was. De hoge zuurtegraad van azijn breekt de bacteriën die de geur veroorzaken af. Je giet dit in het hoofdwasvakje van je zeeplade.

  Naast dat het de nare zweetluchtjes tegen gaat is het ook nog goed voor kleurbehoud, verwijderen van zeepresten en een schone, zachte was, doordat azijn ook meteen je water ontkalkt. Goed voor je was én voor de machine!

  De 5 beste wasmiddelen op een rij

  1. Robijn Color Vloeibaar Wasmiddel

  1. Robijn Color Vloeibaar Wasmiddel
  Type wasmiddel: Hoofdwas
  Substantie: Vloeibaar
  Geschikt voor type was: Gekleurde was

  2. Fleuril Renew Bloesem Vloeibaar Wasmiddel

  2. Fleuril Renew Bloesem Vloeibaar Wasmiddel
  Type wasmiddel: Hoofdwas
  Substantie: Vloeibaar
  Geschikt voor type was: Gekleurde was

  3. Color Reus Waspoeder Wasmiddel

  3. Color Reus Waspoeder Wasmiddel
  Type wasmiddel: Hoofdwas
  Substantie: Poeder
  Geschikt voor type was: Gekleurde was

  4. Color Reus Gel Vloeibaar Wasmiddel

  4. Color Reus Gel Vloeibaar Wasmiddel
  Type wasmiddel: Hoofdwas
  Substantie: Vloeibaar
  Geschikt voor type was: Gekleurde was

  5. Robijn Classics Color 3-in-1 Wascapsules

  5. Robijn Classics Color 3-in-1 Wascapsules
  Type wasmiddel: Hoofdwas
  Substantie: Capsule
  Geschikt voor type was: Gekleurde was

  Veelgestelde vragen over wasmiddel

  In welk vakje moet je wasmiddel stoppen?

  De meeste wasmiddellades hebben 3 verschillende vakjes. In de vakjes staat aangegeven of deze voor de hoofdwas, voorwas of wasverzachter is. Het meeste gebruikte vakje is het hoofdwasvakje. Deze wordt aangeduid met 'II' of '2'.

  De voorwas wordt aangegeven met 'I' of '1' en gebruikt men om erg vuile was voor te spoelen, maar dit is niet in elke wasmachine inbegrepen. Het laatste vakje, vaak aangegeven met een ster of bloem, is het kleinste vakje in de lade en gebruikt men voor het toevoegen van wasverzachter.

  Wat is het verschil tussen wasmiddel en wasverzachter?

  Wasmiddel zorgt ervoor dat je was schoon wordt. Dit komt door bepaalde chemische stoffen die ervoor zorgen dat nare geurtjes en vlekken verdwijnen. Wasverzachter, het woord zegt het eigenlijk al, is een extraatje dat de stof van je kleding en dergelijke zachter maakt. Wasverzachters geven bovendien vaak een lekker geurtje af, zorgen het dat de was sneller droog wordt en makkelijker te strijken is.

  Wat is beter: vloeibaar wasmiddel of poeder?

  Dit komt neer op appels met peren vergelijken. De keuze tussen vloeibaar wasmiddel of waspoeder is afhankelijk van je prioriteiten. Beide wasmiddelen hebben fijne en minder fijne kanten en worden geadviseerd voor verschillende soorten was. Vloeibaar wasmiddel laat over het algemene minder zeepresten achter, waardoor het meteen beter is voor je wasmachine, vooral als je op lage temperaturen wast.

  Welk wasmiddel moet ik hebben?

  Ik kan je niet vertellen welke je moet kiezen. Die keuze maak je zelf, op basis van de bovenstaande koopgids! Wel kan ik je nog een laatste overzicht geven van de beste wasmiddelen van het moment met de belangrijkste specificaties.

  Type wasmiddelSubstantieGeschikt voor type was
  1Robijn Color Vloeibaar WasmiddelHoofdwasVloeibaarGekleurde was
  2Fleuril Renew Bloesem Vloeibaar WasmiddelHoofdwasVloeibaarGekleurde was
  3Color Reus Waspoeder WasmiddelHoofdwasPoederGekleurde was
  4Color Reus Gel Vloeibaar WasmiddelHoofdwasVloeibaarGekleurde was
  5Robijn Classics Color 3-in-1 WascapsulesHoofdwasCapsuleGekleurde was

  Robijn Color Vloeibaar Wasmiddel

  Type wasmiddel: Hoofdwas

  Substantie: Vloeibaar

  Geschikt voor type was: Gekleurde was

  Fleuril Renew Bloesem Vloeibaar Wasmiddel

  Type wasmiddel: Hoofdwas

  Substantie: Vloeibaar

  Geschikt voor type was: Gekleurde was

  Color Reus Waspoeder Wasmiddel

  Type wasmiddel: Hoofdwas

  Substantie: Poeder

  Geschikt voor type was: Gekleurde was

  Color Reus Gel Vloeibaar Wasmiddel

  Type wasmiddel: Hoofdwas

  Substantie: Vloeibaar

  Geschikt voor type was: Gekleurde was

  Robijn Classics Color 3-in-1 Wascapsules

  Type wasmiddel: Hoofdwas

  Substantie: Capsule

  Geschikt voor type was: Gekleurde was

  Conclusie

  Met alle bovenstaande kennis, moet je in staat zijn een goede keuze te maken! Ik kan je niet vertellen welk wasmiddel het beste is voor jou, simpelweg omdat het beste wasmiddel altijd afhankelijk blijft van wat jij fijn vindt, welke soort was je vaak draait en of je het milieu en/of je wasmachine een beetje wilt besparen of niet.

  Succes en bedankt voor het lezen! Laat het me vooral even hieronder weten of je nog suggesties of vragen hebt. Ook hoor ik het juist graag als alles duidelijk is! 😉

  Was dit artikel behulpzaam?

  Deel dit artikel:
  avatar
  Ieke Riddering

  Meld je aan!

  Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!   Double-click to edit button text.
   Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
   Contact
   Email
   [email protected]
   Adres
   Verlengde Duinvalleiweg 295
   1361BR, Almere
   Nederland
   © 2021 mercat.nl All rights reserved

   Bedankt voor het abonneren :)

   crossmenu