Onze categorieën
Over onsContact

Laat maar Lekker Draaien in de Beste Wasdroger

Auteur: Charlie Hoeben
Published 03.08.2021 - Updated 27.12.2021
Laat maar Lekker Draaien in de Beste Wasdroger

Kleine wasjes? Grote wasjes? Stop het in de wasdroger. Laat maar lekker draaien, laat maar lekker draaien! 🎶 In een mum van tijd is je was weer droog met de beste wasdroger. Zeg vaarwel tegen gedoe met het ophangen van natte was, en tegen te lang wachten op iets wat je graag aan wil. Makkelijk leven begint hier. Hieronder staan alvast de beste keuzes, maar lees vooral verder om te weten waar je op moet letten.

Waarom een wasdroger kopen?

Omdat het héérlijk makkelijk is. Ik geloof niet dat iemand was ophangen leuk vindt, en het duurt nog lang voordat het droog is ook – vooral in Nederland waar het weer op zijn zachtst gezegd wisselvallig is.

Je was buiten drogen kan hier lang niet elke dag, en binnen gaat het al helemaal langzaam. Met een wasdroger hoef je het deurtje maar te openen en de was erin te gooien, en een tijdje later komt het heerlijk droog en zacht uit de machine. Wat wil je nog meer?

Elke wasdroger is anders, maar dit leg ik je hieronder uit. Toch ben ik zeker dat je er een vindt die perfect bij jou past. Tijd overhouden voor een filmpje of een boek was nog nooit zo makkelijk.

Amana NED4655EW

Amana NED4655EW

Bosch Serie 6 WTWH7660

Bosch Serie 6 WTWH7660
Bekijk op Bol.com

Asko Logic T409HS.W.UK Heat Pump

Asko Logic T409HS.W.UK Heat Pump

Wasdroger: Hoe maak ik de beste koop?

Dit is niet moeilijk als je weet waar je naar moet kijken. Ik onderzocht de belangrijkste dingen, zodat je de allerbeste keus kan maken!

Hoe werkt een wasdroger?

Een wasdroger droogt kleding door te centrifugeren. Dit wil zeggen dat het apparaat met een elektromotor de ingebouwde trommel op hoge snelheid ronddraait. De droger wisselt rechts- en linksom af om zo het beste resultaat te bereiken, en zodat de kleding niet volledig in de knoop raakt. Terwijl de kleding ronddraait, blaast het apparaat warme lucht op de kleding. Een verwarmingselement verwarmt deze lucht.

In de droogtrommel zitten kleine gaatjes. Deze gaatjes zorgen ervoor dat de warme lucht naar binnen kan, en de condens die van de kleding afkomt naar buiten kan. Als de condens door de gaatjes naar buiten gaat vangt de droger dit op. Hoe vangt hij het op? Dat ligt aan de wasdroger.

Een droger met houten meubels voor een witte muur

Verschillende wasdrogers

We vervolgen met de verschillende soorten wasdrogers. Hier moet je jou keus uiteindelijk op baseren. De één is duurzamer dan de ander, maar hier kan wel een prijskaartje aanhangen. Kijk wat voor jou belangrijk is.

Condensdroger

Een condensdroger verhit constant lucht. Doordat deze lucht erg heet is, droogt de kleding snel maar slijt het ook eerder. Omdat het verwarmingselement non-stop aanstaat, kost dit bovendien veel stroom. De droger voert het vocht wat uit de kleding komt af naar een condensbak. Deze condensbak moet je handmatig legen. Condensdrogers zijn meestal schappelijk geprijsd.

Voordelen

 • Schappelijke aanschafprijs
 • Kleding droogt snel

Nadelen

 • Hoog energieverbruik, dus niet duurzaam
 • Op lange termijn erg duur
 • Kleding slijt sneller

Luchtafvoerdroger

Een luchtafvoerdroger werkt bijna hetzelfde als een condensdroger. Het grootste verschil tussen beide is dat in deze geen condensbak zit. Door middel van een slang die naar buiten gaat voert hij het water af. Deze droger moet altijd bij een raam staan, of je moet een gat in de muur boren om de slang doorheen te voeren. Dit is niet ideaal, maar in sommige huishoudens is dit geen probleem.

Voordelen

 • Goedkoop in aanschaf
 • Kleding droogt snel
 • Hoeft niet handmatig condensbak te legen

Nadelen

 • Hoog energieverbruik
 • Op lange termijn duur
 • Kleding slijt sneller
 • Moet dichtbij een raam of gat in de muur staan

Warmtepompdroger

Een warmtepompdroger verhit de lucht door middel van een compressor en koelmiddel. Het koelmiddel begint als gas, en de compressor zet dit om naar vloeibare vorm. Dit proces zorgt ervoor dat warmte vrijkomt, waardoor de kleding droogt. Zie het als de werking van een airco, maar dan omgedraaid.

Doordat de beste warmtepompdroger de warme lucht constant hergebruikt, is deze energiezuinig. Er is geen verwarmingselement dat constant werkt. De condens komt vervolgens op dezelfde wijze als een condensdroger in de condensbak terecht. Deze moet je ook regelmatig handmatig legen.

De kleding droogt langzamer doordat de lucht minder heet is dan bij andere drogers. Voor sommige is dit nadelig, maar je kleding slijt hierdoor niet.

Voordelen

 • Energiezuinig en duurzaam
 • Goedkoop op de lange termijn
 • Kleding slijt niet

Nadelen

 • Duurder in aanschaf
 • Duurt langer voordat kleding droog is
Was in een blauwgroene wasmand

Capaciteit

Koop ten eerste een droger met dezelfde capaciteit als je wasmachine. Anders past niet alles in de droger en moet je alsnog de was ergens ophangen. Koop je een droger met meer inhoud dan je wasmachine? Dan droogt de kleding door de loze ruimte minder goed.

Inhoud

 • Huishouden van 1 of 2 personen: Capaciteit van 6 tot 7 kilo.
 • Gezin van maximaal 5 personen: Capaciteit van 7 of 8 kilo.
 • Gezin van meer dan 5 personen: Capaciteit van 8 kilo of meer.

Energieverbruik

Het energieverbruik ligt aan het type droger dat je aanschaft. Kijk goed naar het energielabel en het aantal kWh. Een warmtepompdroger heeft vaak een energielabel van A+++, bij een condensdroger is dit mogelijk energielabel B of C.

Indicatie van de prijzen per jaar

 • Een droger met energielabel A+++ verbruikt 0,65 kWh. Als je twee per week droogt en hier en eenmaal een kort programma draait, kost dit je ongeveer € 17,- aan stroom per jaar.
 • Een droger met energielabel B verbruikt 2,25 kWh. Als je twee per week droogt en hier en eenmaal een kort programma draait, kost dit je ongeveer € 60,- aan stroom per jaar.
 • Een droger met energielabel C verbruikt 2,45 kWh. Als je twee per week droogt en hier en eenmaal een kort programma draait, kost dit je ongeveer € 65,- aan stroom per jaar.

Onderhoud

Elke droger komt met een pluizenfilter die je na iedere droogbeurt schoon moet maken, anders onstaat brandgevaar. Deze pluizenfilter vangt het stof en de haren op die uit de gedroogde kleding komt. In de meeste drogers zit ook een condensor. Dit is een grotere filter die het overtallige stof opvangt. Deze dien je maandelijks schoon te maken. Raadpleeg de handleiding om te zien hoe dit moet.

Pluizenfilter schoonmaken: Maak na elke droogbeurt de pluizenfilter schoon. Doe je dit niet? Dan neemt niet alleen de efficiëntie af, maar is er meer brandgevaar. De droger raakt sneller oververhit, omdat hij zijn warmte niet kwijt en/of het stof kan vlam vatten door in aanraking te komen met het warmte element.

Slijtage

Condens- en luchtafvoerdrogers hebben meer onderdelen en slijten sneller. Ook zijn deze drogers meer storingsgevoelig. Een warmtepompdroger is minder storing- en slijtagegevoelig. Daarnaast heeft een koolborstelloze motor de minste onderdelen en is daardoor het minst gevoelig voor slijtage en storingen.

Plaatsing

Waar wil je de wasdroger neerzetten? Je zou denken dat dit niet zoveel uitmaakt. Als je kiest voor een luchtafvoerdroger moet deze dichtbij een raam of een gat in de muur staan. Wil je een condens- of warmtepompdroger op je wasmachine zetten? Kijk dan of je er een kan vinden met de condensbak aan de onderkant. Anders moet je telkens een trappetje erbij pakken om de condensbak te legen.

Naar welke kant de deurtjes opengaan is stiekem ook belangrijk. Staan de wasmachine en droger bovenop elkaar, dan is het het handigst als de deurtjes naar dezelfde kant opengaan. Staan ze naast elkaar? Dan wil je dat de linkse naar links, en de rechtse naar rechts opengaat, zodat je de was makkelijk over kan laden.

Kleding aan een waslijn tussen gekleurde huizen

Slimme functies

Tegenwoordig komen wasdrogers met een hoop extra functies, sommige handig, andere overbodig. Ik zet er een aantal onder elkaar.

Stoomfunctie

Als een droger een stoomfunctie heeft komt je was zo goed als kreukvrij eruit. Hierdoor hoef je het niet meer te strijken en kan het meteen de kast in! De stoomfunctie frist je was ook op, zonder wasmiddel nodig te hebben.

Wifi

Erg handig is dit vooralsnog niet. Het is wel leuk, een apparaat met wifi, maar je moet nog steeds zelf de was in de droger doen. Totdat fabrikanten wasdrogers met op afstand bedienbare robotarmen op de markt brengen, is deze functie niet erg nuttig. Je leest er op je telefoon of tablet alleen zaken mee af als hoelang een programma nog duurt, en je start de droger ermee op afstand.

Startuitstel

Dit is handig als je bijvoorbeeld niet wilt dat je droger 's nachts aan staat, of als je gaat werken en ervoor wil zorgen dat de droger precies klaar is als je thuis komt.

AllergyPlus

Dit is fijn als je allergisch bent. Het AllergyPlus-programma verwijdert zelfs pollen en dierenharen, zodat je hier geen last van krijgt als je de kleding weer aantrekt.

SensitiveDrying

Dit is een programma speciaal ontworpen om de kleding zo min mogelijk te beschadigen.

PerfectDry

Dit programma voorkomt dat je kleding krimpt door middel van vochtigheidssensoren. Deze meten hoe vochtig de kleding nog is, en zorgt dat de droger op tijd stopt.

De 5 beste wasdrogers op een rij

1. Amana NED4655EW

1. Amana NED4655EW

2. Bosch Serie 6 WTWH7660

3. Asko Logic T409HS.W.UK Heat Pump

3. Asko Logic T409HS.W.UK Heat Pump

4. GE 7.8-Cubic-Foot Stackable Smart Electric

4. GE 7.8-Cubic-Foot Stackable Smart Electric

5. Hisense DH5S102BW 5S Series Freestanding

5. Hisense DH5S102BW 5S Series Freestanding

Veelgestelde vragen over wasdrogers

Waarom droger met warmtepomp?

Doordat de droger de warme lucht constant hergebruikt, is deze zeer energiezuinig. Er is geen verwarmingselement dat constant werkt. De condens komt vervolgens op dezelfde manier als een condensdroger in de condensbak terecht. Deze moet je ook regelmatig handmatig legen.

Wat kost een wasdroger per keer?

Dit ligt voornamelijk aan het energielabel van de wasdroger. Een wasdroger met energielabel A+++ kost gemiddeld € 0,32 per droogbeurt. A++ ligt op gemiddeld € 0,39. A+ kost ongeveer € 0,49 per keer. Bij energielabel B ligt dit bedrag rond de € 1,13.

Waar zit de zekering van een wasdroger?

In de meeste wasdrogers zit een thermische zekering. Deze bevindt zicht meestal aan de achterkant, achter een paneel in wit omhuld plastic.

Welke wasdroger moet ik hebben?

Dat is niet aan mij om te kiezen, want ik weet niet wat belangrijk is voor jou. Hieronder staan wel voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties.

1Amana NED4655EW
2Bosch Serie 6 WTWH7660
3Asko Logic T409HS.W.UK Heat Pump
4GE 7.8-Cubic-Foot Stackable Smart Electric
5Hisense DH5S102BW 5S Series Freestanding

Amana NED4655EW

Bosch Serie 6 WTWH7660

Asko Logic T409HS.W.UK Heat Pump

GE 7.8-Cubic-Foot Stackable Smart Electric

Hisense DH5S102BW 5S Series Freestanding

Conclusie

Ga je voor duurzaam met een warmtepomp, of voor snelheid met een condensdroger? Wil je wifi op je wasdroger of vind je het belangrijker dat je kleding kreukvrij eruit komt? Ik weet hoe dan ook zeker dat je nu de beste keuze kan maken, dus klik op de links en kies uit!

Weet je al wat je gaat doen met al die extra tijd? Als je een film gaat kijken, laat dan vooral wat suggesties achter in de reacties! 🎥 Tips en vragen over het artikel zijn uiteraard ook welkom. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu