Onze categorieën
Over onsContact

Hier Vind Je Alles Over het Beste Koffiezetapparaat met Bonen!

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 17.08.2021 - Updated 28.12.2021
Hier Vind Je Alles Over het Beste Koffiezetapparaat met Bonen!

Je wordt wakker en hebt je cafeïnebommetje nodig. Met één druk op de knop worden je verse bonen gemaald en zo'n 30 seconden later geniet je van een fantastisch kopje verse koffie. Een droom? Nee! Het beste koffiezetapparaat met bonenmaler maakt dit mogelijk.

Nieuwsgierig naar de geweldige apparaten die deze droom uit laten komen? In dit artikel vind je niet alleen de beste koffiemachines met bonen, maar ook een handige koopgids die je vertelt waar je op let bij de aankoop van zo'n machine.

Waarom een koffiezetapparaat met verse bonen?

Ben je een koffieliefhebber, dan weet je dat verse koffie lekkerder smaakt dan koffie die gezet is met een pak filtermaling uit de supermarkt. Dit komt doordat koffiebonen enorm snel hun smaak verliezen: verse bonen krijgen niet de kans om te oxideren.

Daarnaast speelt de maalgraad een belangrijke rol in de smaak van je koffie. Hoe grover de bonen worden gemalen, hoe sterker de smaak. Hoe fijner de bonen zijn gemalen, hoe milder de smaak. Je kiest bij een koffiezetapparaat met verse bonen zelf je maalgraad, waardoor je het perfecte kopje koffie zet.

Een pak filterkoffie uit de supermarkt is natuurlijk altijd een veilige optie, maar heeft zelden een uitgesproken smaak. En juist daarom is koffie gemaakt met verse koffiebonen zo lekker: verfijnd, maar complex, zoet met een bittere nasmaak, maar bovenal krachtig met een heerlijk aroma. Genieten dus!

Een koffiemachine met verse bonen of een espressomachine?

Je vindt bonenmalers in veel verschillende soorten koffiemachines. Ze hebben onderlinge verschillen: sommigen zijn gebruiksvriendelijker anderen, maar daar staat tegenover dat je meer opties hebt. Let goed op deze opties en kies wat het beste bij jou past. Hieronder leg ik de meest populaire soorten koffiemachines met bonenmalers aan je uit.

Blauw kopje onder koffiemachine, druppel koffie aan de tuit. Vooraanzicht.

Espressomachine

Een goede espressomachine is in veel gevallen uitgerust met een bonenmaler en is ontworpen om de beste, verse koffie mee te zetten. Het is een groter apparaat dan de meeste standaard koffiezetapparaten en dat is dan ook meteen iets om rekening mee te houden

Espressomachines met bonen hebben vaak ook een melkopschuimsysteem. Een melkopschuimer koop je echter ook los. Hierover lees je in de koopgids meer.

Er zijn twee soorten espressomachines: de volautomaat en de halfautomaat. Zoals het woord al doet vermoeden, biedt de volautomaat het meeste gebruiksgemak. Deze machine doet al het werk voor je en maalt de bonen automatisch. Je kiest uit verschillende instellingen en de machine doet al het werk.

Een halfautomaat is nog steeds gebruiksvriendelijk, maar bij de meeste halfautomaten stel je handmatig de maalgraad in. Hierdoor heb je meer controle over het proces. Dat maakt een halfautomaat vooral interessant voor thuisbarista's en andere koffie-enthousiasten. Je maakt met een halfautomaat je kopje koffie helemaal naar jouw smaak.

Koffiezetapparaat

Dit apparaat ziet er bijna hetzelfde uit als een filterkoffiezetapparaat, maar in plaats van het filter vind je een bonenmaler in deze koffiemachine. De bonen worden vers gemalen, waardoor je heel eenvoudig geniet van een vers kopje koffie.

Wil je het ultieme gebruiksgemak, kies dan voor een Nespresso-apparaat. Deze zetten binnen een handomdraai een lekker kopje koffie.

Pistonmachine

Een pistonmachine met een ingebouwde koffiemolen zet je ook in als halfautomaat. Een pistonmachine kent ontzettend veel opties, waardoor jij tot in de puntjes bepaalt hoe jij je koffie wilt. De meeste pistonmachines zijn niet eenvoudig te bedienen, maar al doende leert men.

Het voordeel van een pistonmachine is dat je, net als bij elke halfautomaat, experimenteert met de instellingen en op die manier de lekkerste koffie maakt.

Sage Barista Express Impress Brushed

Sage Barista Express Impress Brushed
Inhoud waterreservoir: 2 l
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Gaggia Magenta Plus

Gaggia Magenta Plus
Type melkopschuimer: Automatisch met slangetje
Instelbare maalgraad: Ja
Inhoud waterreservoir: 1.80 l
Bekijk op Bol.com

Sage The Oracle Touch

Sage The Oracle Touch
Bekijk op Coolblue

Koffiezetapparaat met verse bonen: Hoe maak ik de beste koop?

Zoals je hierboven al in het kort gelezen hebt, zijn er meerdere opties wanneer je zoekt naar een koffiezetapparaat dat bonen maalt. Wil je echt verse koffie, dan heb je dus verschillende mogelijkheden en maak je het zo eenvoudig of luxe als je maar wilt.

Soorten koffiemachines met bonenmaler

Voordat je op zoek gaat naar de perfecte koffiemachine voor jou, stel je jezelf de vraag: hoe luxe of eenvoudig wil je de koffie? Budget speelt hier vanzelfsprekend ook een belangrijke rol in: voor de meest luxueuze koffiemachines betaal je meer dan voor een eenvoudige koffiemachine.

Volautomatische en halfautomatische koffiemachines

Volautomatische en halfautomatische koffiemachines zijn de meest luxe opties. Je hebt bij deze apparaten de keuze uit allerlei koffiespecialiteiten die kant en klaar in de kop worden gezet. Bovendien is je koffie erg lekker omdat het apparaat de bonen vers maalt.

Zoals hierboven al in het kort uitgelegd, is een halfautomatische koffiemachine ideaal voor de echte koffieliefhebber. Je stelt hierbij zelf de maalgraad in en maakt de koffie helemaal naar jouw voorkeuren. Een halfautomatische koffiemachine is ideaal om mee te experimenteren.

Een halfautomatische espressomachine wordt ook wel pistonmachine met bonenmaler genoemd. Dit type koffiemachine maalt de bonen vers, waardoor je veel controle hebt over de verschillende stappen. Van koffiebonen tot kop koffie! ☕

Koffiezetapparaat met koffiemolen

De goedkoopste optie is een koffiemachine met een kan en een koffiemolen. Deze zet in een handomdraai een klassieke pot koffie en bedien je eenvoudig. Helaas zet hij geen specialiteitenkoffie of koffie met melkschuim. Wil je koffie met melkschuim, dan heb je een aparte melkopschuimer nodig.

Heeft het apparaat geen koffiemolen, dan koop je gemalen koffie in de winkel. Hier is natuurlijk niets mis mee, hoewel de meeste koffieliefhebbers toch echt wel de voorkeur geven aan koffie met verse koffiebonen. Heb je een simpel koffiezetapparaat in huis en niet het budget voor een luxere machine? Geen nood, er zijn ook losse automatische koffiemolens te koop.

Instelbare maalgraad

Verse bonen spelen een belangrijke rol bij de smaak van de koffie, maar de maalgraad is ook van invloed op de smaak van de koffie. Als je helemaal zelf de maalgraad wilt kiezen kom je al snel uit op een halfautomatische espressomachine. Bij deze machines experimenteer je net zo lang tot je de juiste maalgraad hebt gevonden.

De andere koffiemachines met ingebouwde bonenmalers hebben een maalgraad die van tevoren ingesteld is. Deze is ingesteld op de koffiesoort en specialiteit, maar is verder niet aan te passen. Hou hier rekening mee bij je aankoop.

Kopje koffie met melkschuim wat geschonken wordt. Vooraanzicht.

Opties voor melkschuim

Ben je een cappuccinoliefhebber of hou je van andere melkspecialiteiten? Kijk dan naar de opties die er zijn om de melk op te schuimen. Het verschilt erg per apparaat: sommigen schuimen de melk op en soms moet je het zelf doen. Dit laatste is echter ook geen probleem, maar dan heb je wel een aparte melkopschuimer nodig.

Handmatig opschuimen gebeurt soms met een stoompijpje. Deze zit aan de machine vast. Wanneer het schuim klaar is, schenk en/of schep je het schuim vervolgens zelf bij de koffie.

Andere machines gebruiken een andere manier om melk op te schuimen, maar zonder een stoompijpje: de koffie met melkspecialiteit komt volledig bereid uit de machine. Het apparaat heeft dan een melkreservoir. Dit biedt natuurlijk het meeste gebruiksgemak, al betaal je wel een premium prijs voor deze machines.

Weer andere machines hebben een melkslangetje; deze haalt de melk uit een kannetje of het melkpak dat je naast de machine plaatst.

Er zijn ook koffiemachines die helemaal geen melkopschuimer hebben. Wil je in dit geval melkspecialiteiten maken, dan koop je een losse melkopschuimer erbij.

Slimme koffiezetapparaten

Zelfs koffiemachines gaan met de tijd mee. Sommige nieuwe modellen zijn op afstand bedienbaar! Deze machines sluit je aan op je Wi-Fi netwerk en bedien je via een bijbehorende app. Zo maak je dus koffie vanuit je luie stoel. Helaas moet je nog wel zelf opstaan om de koffie te halen (of je neemt een butler in dienst🛎️).

De app is ter aanvulling van het bedieningspaneel. Druk op de knoppen van het paneel en zet op de ouderwetse manier een kop koffie. Hoeveel meerwaarde een slimme koffiemachine heeft? Zolang ik zelf mijn koffie moet halen, ben ik (nog) niet overtuigd.

Onderhoud

Om lang van je koffiemachine te genieten is regelmatig onderhoud belangrijk. Vind je het schoonmaken van je koffiemachine een rotklus? Kijk dan hoeveel werk het onderhoud vereist en hoe je het uitvoert. Er zijn modellen met automatische reinigingsprogramma's. Bij deze machine worden de leidingen met één druk op de knop gereinigd.

Sommige onderdelen moet je echter losmaken en reinigen. Er zijn ook machines die vaatwasserbestendige onderdelen hebben. Voor meer informatie over het onderhoud lees je de informatie op de verpakking en de reviews van het apparaat. Deze zijn vaak waarheidsgetrouw en vertellen je precies hoe de gebruiker het apparaat ervaart.

Budget

Welke koffiemachine je ook kiest, de keuze zal onder andere afhangen van je budget. Er zijn koffiemachines verkrijgbaar die duizenden euro's kosten, maar je hebt al een goede koffiemachine met bonenmaler voor een paar honderd euro. Vanzelfsprekend hebben de duurdere modellen meerdere opties, maar dat betekent niet dat een kopje koffie uit een goedkoper model per se minder smaakt.

Welke koffiebonen zijn het beste?

Wanneer je eindelijk een goede koffiemachine hebt, wil dat nog niet zeggen dat je automatisch lekkere koffie zet. De smaak van de koffie wordt niet alleen bepaald door de koffiemachine: voor een toonaangevend kopje koffie heb je goede koffiebonen nodig.

In de supermarkt zie je vooral donkere koffiebonen. Deze koop je voor een schappelijke prijs en geven je koffie een prima smaak. Misschien goed, maar niet baanbrekend. Bij voorkeur koop je verse koffiebonen in een speciaalzaak of online. De meest voorkomende koffiebonen zijn de arabica en de robustaboon.

De smaak hangt vooral af van hoe ze gebrand zijn en of ze deel uit maken van een melange. De beste manier om erachter te komen welke koffieboon het beste bij jou past, is door te experimenteren. Proefpakketjes bieden hier de uitkomst. Experimenteer ook met de maalgraad: dit maakt veel verschil.

De 5 beste koffiezetapparaten met bonen op een rij

1. Sage Barista Express Impress Brushed

1. Sage Barista Express Impress Brushed
Inhoud waterreservoir: 2 l

2. Gaggia Magenta Plus

2. Gaggia Magenta Plus
Type melkopschuimer: Automatisch met slangetje
Instelbare maalgraad: Ja
Inhoud waterreservoir: 1.80 l

3. Sage The Oracle Touch

4. Smeg bean-to-cup Machine BCC02 (UK

4. Smeg bean-to-cup Machine BCC02 (UK
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Instelbare maalgraad: Ja
Inhoud waterreservoir: 2.4 l

5. De'Longhi Rivelia Automatic Compact Bean

5. De'Longhi Rivelia Automatic Compact Bean

Veelgestelde vragen over koffiezetapparaten met bonen

Elk detail telt als het om een heerlijk kopje koffie gaat! Daarom vind je hier antwoord op veelgestelde vragen over koffiezetapparaten met bonen.

Welke bonen zijn geschikt voor een koffiemachine?

Je gebruikt in een koffiemachine met bonenmaler elk type koffieboon. Welke het beste is, hangt voornamelijk af van je smaak en je persoonlijke voorkeur.

Hoe vaak ontkalk ik mijn koffiemachine?

Hoe vaak je je koffiemachine ontkalkt, hangt vooral af van de hardheid van je water. Over het algemeen is het aan te raden om je koffiemachine in ieder geval eens per drie maanden te ontkalken.

Hoe vaak maak ik mijn koffiemachine schoon?

Hoe vaak je je koffiemachine schoonmaakt, lees je in de gebruiksaanwijzing. Dit is voor elke machine anders. Gemiddeld heeft elke koffiemachine elke zes maanden een grondige schoonmaakbeurt nodig.

Inhoud waterreservoirType melkopschuimerInstelbare maalgraad
1Sage Barista Express Impress Brushed2 l
2Gaggia Magenta Plus1.80 lAutomatisch met slangetjeJa
3Sage The Oracle Touch1.80 lAutomatisch met slangetjeJa
4Smeg bean-to-cup Machine BCC02 (UK2.4 lStoompijpjeJa
5De'Longhi Rivelia Automatic Compact Bean2.4 lStoompijpjeJa

Sage Barista Express Impress Brushed

Inhoud waterreservoir: 2 l

Gaggia Magenta Plus

Inhoud waterreservoir: 1.80 l

Type melkopschuimer: Automatisch met slangetje

Instelbare maalgraad: Ja

Sage The Oracle Touch

Inhoud waterreservoir: 1.80 l

Type melkopschuimer: Automatisch met slangetje

Instelbare maalgraad: Ja

Smeg bean-to-cup Machine BCC02 (UK

Inhoud waterreservoir: 2.4 l

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Instelbare maalgraad: Ja

De'Longhi Rivelia Automatic Compact Bean

Inhoud waterreservoir: 2.4 l

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Instelbare maalgraad: Ja

Conclusie

Een koffiemachine met bonenmaler is niet de eenvoudigste aankoop. Het is bovendien een investering: koffiemachines zijn niet goedkoop. Ik hoop dat ik je met dit artikel dan ook op weg heb geholpen. Welke koffiemachine je ook kiest, je zal je dag beginnen met een lekker bäkske kóffe, zoals ze dat hier in het zuiden noemen! Heb jij nog koffietips? Dan hoor ik ze graag via de knop hieronder. Bedankt voor het lezen! ☕

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu