Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Keukenmachine voor Alle Klusjes in de Keuken!

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 16.07.2021 - Updated 18.12.2022
De Beste Keukenmachine voor Alle Klusjes in de Keuken!

Hakken, snijden, kneden, raspen en ga zo maar door... Een keukenmachine is tegenwoordig het ideale hulpje in de keuken. De beste keukenmachine is niet alleen tijdbesparend, maar ook ruimtebesparend en geldbesparend. Hoe je de beste keukenmachine kiest, lees je in dit artikel. Hieronder vind je alvast de vijf beste keukenmachines van nu. ⬇️

Waarom is een keukenmachine handig in de keuken?

Hou je van koken, dan ben je vaak in de keuken te vinden. Je maakt zelf je sauzen, hakt groenten, en snijdt aardappelen. Je maakt je eigen brood en pizzabodems. Of je bent juist het tegenovergestelde: je houdt helemaal niet van koken, hebt een hekel aan snijden, hakken en kneden.

In beide gevallen komt een keukenmachine goed van pas. Een keukenmachine is de ultieme hulp in de keuken, ook als je geen keukenprins(es) bent. De meeste keukenmachines hakken, snijden, kneden, mixen en raspen. Er zijn zelfs keukenmachines die de ingrediënten voor je opwarmen, waardoor je bijvoorbeeld eenvoudig de lekkerste soep maakt.

Wanneer je een keukenmachine aanschaft, heb je geen kleinere keukenapparaten – zoals een staafmixer of hakmolen – nodig. Hierdoor bespaar je niet alleen ruimte, maar ook geld. Berg je snijplank op en kies een keukenmachine!

Keukenmachine, foodprocessor of keukenmixer? – Je ziet op verschillende sites verschillende benamingen voor keukenmachines. Meestal gaat het hier om zowel foodprocessors als keukenmixers, dus let goed op wat je in huis haalt!

Eden Appliances Keukenmachine Eden ED-7000

Eden Appliances Keukenmachine Eden ED-7000
Aantal snelheden: 7
Verwarmingscapaciteit: Nee
Vermogen: 1000 W
Aanvullende functies: garde, mixer, deeghaak
Snoerlengte: 0.70 m
Bekijk op Bol.com

KitchenBrothers Keukenmachine Keukenrobot 6L Mengkom

KitchenBrothers Keukenmachine Keukenrobot 6L Mengkom
Aantal snelheden: 6
Verwarmingscapaciteit: Nee
Vermogen: 1400 W
Aanvullende functies: Timer, Touch Display
Snoerlengte: 1.10 m
Bekijk op Bol.com

Fentic Keukenmachine 2000W RVS Mengkom

Fentic Keukenmachine 2000W RVS Mengkom
Aantal snelheden: 6
Verwarmingscapaciteit: Nee
Vermogen: 2000 W
Aanvullende functies: Oververhittingsbeveiliging
Snoerlengte: 1.10 m
Bekijk op Bol.com

Hoe koop ik de beste keukenmachine?

Er zijn een aantal eigenschappen waaraan een keukenmachine altijd aan moet voldoen:

 • Hij moet stevig en stabiel staan. Wanneer je keukenmachine niet stabiel is, leidt dit tot gevaarlijke situaties. Hij kan bijvoorbeeld over je aanrecht gaan stuiteren terwijl je aan het hakken bent.
 • Een stabiele keukenmachine draagt bij aan de veiligheid, maar een keukenmachine moet in zijn geheel veilig zijn. Dit betekent dat hij niet ingeschakeld moet kunnen worden wanneer het deksel erop zit en dat de machine zich vergrendelt wanneer het deksel erop zit. Het moet onmogelijk zijn om de messen aan te raken wanneer de machine in gebruik is. Verder is het handig als er een opbergsysteem bij zit. De toebehoren zijn vlijmscherp en wil je niet los in de kast hebben liggen.

Ontwerp

Keukenmachines zijn meestal vrij grote machines. Er zijn echter ook compactere modellen. Welke het beste bij jou past, hangt voornamelijk af van hoeveel ruimte je in je keuken hebt. Het ontwerp draagt ook bij aan het gebruiksgemak, al lees je hier niet veel over in de beschrijving van het apparaat.

Zo zijn er keukenmachines die een deksel hebben waar je ingrediënten achter blijven hangen. Dit zorgt ervoor dat schoonmaken lastig is, maar je hebt ook veel afval en dat is natuurlijk zonde.

Gebruiksgemak

Je koopt een keukenmachine voor het gebruiksgemak. Je bespaart ruimte, want een keukenmachine doet alles voor je – weg met de hakmolen, rasp en ga zo maar door. Je keukenmachine moet wel gemakkelijk te gebruiken zijn. Er zijn keukenmachines die bijvoorbeeld lastig in elkaar te zetten zijn, of zich juist moeilijk uit elkaar laten halen.

In zo'n geval baal je toch dat je oude hakmolen weg hebt gedaan. Lees daarom altijd de reviews. Alleen op die manier kom je erachter of het apparatuur vervelende ongemakken heeft.

Vaatwasserbestendig

De meeste onderdelen van een keukenmachine zijn tegenwoordig vaatwasbestendig. Zo bespaar je veel tijd, want de onderdelen van een keukenmachine schoonmaken is veel werk. Hou er wel rekening mee dat met de hand afwassen altijd beter is voor deze onderdelen.

Waarom? De vaatwasser reinigt op hoge temperaturen en vaatwastabletten bevatten agressieve ingrediënten. Je onderdelen worden er uiteindelijk dof van en het is minder goed voor de materialen. Als je genoeg tijd (en zin!) hebt, was dan met de hand af. Het verlengt de levensduur van je apparaat.

Bediening

Eenvoudig onderhoud is natuurlijk niet het enige wat bijdraagt aan het gebruiksgemak van een keukenmachine. Hij moet makkelijk te bedienen zijn. Ik ben niet iemand die een half uur gaat zitten om de gebruiksaanwijzing door te spitten: ik wil het meteen snappen. Gelukkig zijn de meeste keukenmachines gemakkelijk om te bedienen.

Vaak vind je een grote draaiknop in het midden van het apparaat waarmee je stapsgewijs de snelheid instelt en een drukknopje om mee te pulseren, maar dit verschilt natuurlijk per apparaat. Sommige keukenmachines hebben zelfs programma's die je selecteert. Ook hiervoor geldt: lees de reviews om te zien hoe nuttig deze in de praktijk zijn.

Snoerlengte

Niet meteen iets waar je over nadenkt, maar heeft je keukenmachine een lang snoer, dan ben veel flexibeler in de keuken. Je hoeft niet per se een stopcontact in de buurt te hebben en gaat aan de slag waar dit het handigste is voor jou. Een verlengsnoer is ook een oplossing, maar handig is anders.

Functies

Op een paar uitzonderingen na, mixen, kneden, hakken, raspen en snijden alle keukenmachines. Zo'n weelde aan functies vind je bij een handmixer niet – maar dat lees je ook af aan de prijs.

Ben je een liefhebber van smoothies en sapjes? Kies dan een keukenmachine die ook een citruspers heeft, of zelfs een kan waarmee je smoothies of milkshakes maakt. Let er wel op dat je genoeg ruimte hebt voor al deze extra's!

Sommige keukenmachines worden geleverd met een blender. Ideaal wanneer je veel sapjes en smoothies drinkt, maar nogmaals: zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt, want een blender neemt extra ruimte in beslag.

Maak je vaak brood en wil je geen broodbakmachine gebruiken? Let dan op de grootte van de mengkom. Deeg neemt veel plaats in beslag en er is niets vervelender dan deeg wat over de randen van de mengkom heen gaat. Denk ook aan het vermogen van de machine als je veel deeg kneedt. Hierover lees je in het volgende kopje meer.

Vermogen

Hoe meer vermogen je keukenmachine of foodprocessor heeft, hoe krachtiger deze is. Let hier vooral goed op wanneer je veel harde ingrediënten wilt verwerken, maar ook wanneer je veel degen wilt maken. Voor zowel hardere ingrediënten zoals noten en ijs en het kneden van deeg, is veel kracht nodig.

Heeft je keukenmachine een lager vermogen, dan is dit op zich niet zo erg, maar je moet hierdoor tussendoor vaak stoppen om te voorkomen dat de motor oververhit raakt. Dit wordt al snel behoorlijk frustrerend. Idealiter heeft een keukenmachine daarom een vermogen van 800 watt of meer.

De 5 beste keukenmachines op een rij

1. Eden Appliances Keukenmachine Eden ED-7000

1. Eden Appliances Keukenmachine Eden ED-7000
Verwarmingscapaciteit: Nee
Vermogen: 1000 W
Aanvullende functies: garde, mixer, deeghaak
Snoerlengte: 0.70 m

2. KitchenBrothers Keukenmachine Keukenrobot 6L Mengkom

2. KitchenBrothers Keukenmachine Keukenrobot 6L Mengkom
Verwarmingscapaciteit: Nee
Vermogen: 1400 W
Aanvullende functies: Timer, Touch Display
Snoerlengte: 1.10 m

3. Fentic Keukenmachine 2000W RVS Mengkom

3. Fentic Keukenmachine 2000W RVS Mengkom
Verwarmingscapaciteit: Nee
Vermogen: 2000 W
Aanvullende functies: Oververhittingsbeveiliging
Snoerlengte: 1.10 m

4. Kenwood MultiPro Go FDP22.130GY

4. Kenwood MultiPro Go FDP22.130GY
Verwarmingscapaciteit: Nee
Vermogen: 650 W
Aanvullende functies: Express Serve, Raspen, Hakken, Snijden

5. Royalty Line® PKM2500BG Keukenmachine 2500W

5. Royalty Line® PKM2500BG Keukenmachine 2500W
Verwarmingscapaciteit: Nee
Vermogen: 2500 W
Aanvullende functies: Royalty Line PKM-1900.7BG; Food processor 3 in 1 met 1900 watt max Waaronder glas mixer met een inhoud van 1,5 liter Snelheid en verstelbare werken puls in 6 stappen Bowl 6,5 liter roestvrij staal Roestvrijstalen mes Mengsel hook - uniform mengen grote hoeveelheden deeg Deeghaak - voor gist brood of pasta Klop voor het afbinden van eiwitten
Snoerlengte: 1 m

Veelgestelde vragen over keukenmachines

Wat is het verschil tussen een keukenmachine en foodprocessor?

Een foodprocessor heeft meestal minder functies dan een keukenmachine. Zo heeft een keukenmachine vaak meer vermogen, waardoor deze meer geschikt is voor bijvoorbeeld het kneden van deeg. Keukenmachines hebben vaak meer hulpstukken waardoor je er meer mee kunt verwerken.

Hoe gebruik je een keukenmachine?

Hoe je een keukenmachine gebruikt, is afhankelijk van welke machine je hebt. Kies allereerst de juiste hulpstukken en bevestig deze op het apparaat. Wil je grote stukken fruit of groente verwerken, dan snijd je deze eerst in kleinere stukken. Hierdoor passen ze gemakkelijker in de vulmond of in de kom van het apparaat. Vervolgens kies je de snelheid en verwerk je de ingrediënten. De meeste keukenmachines zijn gemakkelijk te bedienen; het is een kwestie van de handleiding lezen.

Hoeveel watt moet een keukenmachine hebben?

Idealiter heeft een keukenmachine 800 watt of meer. Heb je een keukenmachine met een lager vermogen, dan werkt deze nog steeds prima, maar kun je de keukenmachine niet voor lange periodes achter elkaar gebruiken zonder een pauze in te lassen. Ga je te lang door, dan loop je het risico dat de motor oververhit raakt. Dit geldt vooral voor de zwaardere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld degen bereiden.

Wat kan ik allemaal met een keukenmachine?

Een keukenmachine is een multifunctioneel apparaat wat je helpt bij allerlei klusjes in de keuken. Van de meest simpele dingen, zoals bijvoorbeeld een komkommer in schijfjes snijden, tot meer ingewikkelde taken.

Zo maak je met de meeste keukenmachines ook heerlijke, verse soepen. Soms heeft de keukenmachine ook een verwarmfunctie. Hiermee bereidt je de soep niet alleen, maar eindig je met een warme soep. Geen ruimte voor een keukenmachine? Een goede soepmaker of zelfs een slowcooker maakt ook lekkere soep!

Ook maak je met de meeste keukenmachines deeg, waardoor je bijvoorbeeld vers brood bakt. Ook pizzabodems behoren tot de mogelijkheden. Je maakt ook gehakt met een keukenmachine, verser kan niet. Eiwitten en slagroom kloppen, verse sappen en smoothies maken en het fijnmalen van kruiden en specerijen: het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Aantal snelhedenVerwarmingscapaciteitVermogenAanvullende functiesSnoerlengte
1Eden Appliances Keukenmachine Eden ED-70007Nee1000 Wgarde, mixer, deeghaak0.70 m
2KitchenBrothers Keukenmachine Keukenrobot 6L Mengkom6Nee1400 WTimer, Touch Display1.10 m
3Fentic Keukenmachine 2000W RVS Mengkom6Nee2000 WOververhittingsbeveiliging1.10 m
4Kenwood MultiPro Go FDP22.130GY2Nee650 WExpress Serve, Raspen, Hakken, Snijden1.10 m
5Royalty Line® PKM2500BG Keukenmachine 2500W6Nee2500 WRoyalty Line PKM-1900.7BG; Food processor 3 in 1 met 1900 watt max Waaronder glas mixer met een inhoud van 1,5 liter Snelheid en verstelbare werken puls in 6 stappen Bowl 6,5 liter roestvrij staal Roestvrijstalen mes Mengsel hook - uniform mengen grote hoeveelheden deeg Deeghaak - voor gist brood of pasta Klop voor het afbinden van eiwitten1 m

Eden Appliances Keukenmachine Eden ED-7000

Aantal snelheden: 7

Verwarmingscapaciteit: Nee

Vermogen: 1000 W

Aanvullende functies: garde, mixer, deeghaak

Snoerlengte: 0.70 m

KitchenBrothers Keukenmachine Keukenrobot 6L Mengkom

Aantal snelheden: 6

Verwarmingscapaciteit: Nee

Vermogen: 1400 W

Aanvullende functies: Timer, Touch Display

Snoerlengte: 1.10 m

Fentic Keukenmachine 2000W RVS Mengkom

Aantal snelheden: 6

Verwarmingscapaciteit: Nee

Vermogen: 2000 W

Aanvullende functies: Oververhittingsbeveiliging

Snoerlengte: 1.10 m

Kenwood MultiPro Go FDP22.130GY

Aantal snelheden: 2

Verwarmingscapaciteit: Nee

Vermogen: 650 W

Aanvullende functies: Express Serve, Raspen, Hakken, Snijden

Snoerlengte: 1.10 m

Royalty Line® PKM2500BG Keukenmachine 2500W

Aantal snelheden: 6

Verwarmingscapaciteit: Nee

Vermogen: 2500 W

Aanvullende functies: Royalty Line PKM-1900.7BG; Food processor 3 in 1 met 1900 watt max Waaronder glas mixer met een inhoud van 1,5 liter Snelheid en verstelbare werken puls in 6 stappen Bowl 6,5 liter roestvrij staal Roestvrijstalen mes Mengsel hook - uniform mengen grote hoeveelheden deeg Deeghaak - voor gist brood of pasta Klop voor het afbinden van eiwitten

Snoerlengte: 1 m

Conclusie

Een nieuwe keukenmachine kopen is door het grote scala aan keuze lastig, dus ik hoop dat dit artikel het je een beetje makkelijker maakt. Of je nu elke dag een verse smoothie wilt of een vers brood wilt maken met zelfgemaakt deeg, een keukenmachine kan het allemaal. Veel plezier in de keuken en bedankt voor het lezen!🧑‍🍳

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu