Onze categorieën
Over onsContact

Pureer, Hak en Snijd Alles met de Beste Staafmixer

Amber Christen
Auteur: Amber Christen
Published 20.07.2021 - Updated 27.12.2021
Pureer, Hak en Snijd Alles met de Beste Staafmixer

Ik vond het als kind maar een gek ding om te zien, laat staan dat ik wist wat ik er precies mee moest – totdat ik zelf meer ging koken en achter de mogelijkheden van het apparaat kwam. Nu zou ik willen dat ik "dat gekke ding" eerder begrepen had, want je maakt er de lekkerste dingen mee! Kijk hieronder om meteen onze huidige favorieten te zien, of neem een kijkje in de koopgids. Zo haal je in een handomdraai de beste staafmixer in huis!

Waarom een staafmixer kopen?

Een staafmixer is een handig, compact apparaat met sinds kort steeds meer mogelijkheden qua hulpstukken. Daardoor stem je je koop makkelijk af op je budget en wat je nodig hebt. Zo eindig je tenminste niet met allerlei overbodige accessoires in een vergeten keukenla!

Nu denk je misschien: wat kan ik allemaal met zo'n ding? Pureren, om bijvoorbeeld een smoothie of een soep te maken, is de voornaamste functie van een staafmixer en doe je met de standaard meegeleverde staafmixervoet. Met andere accessoires hak je ook noten of klop je slagroom of eiwitten op.

Maak je vooral veel gebruik van die klopfunctie en hecht je weinig waarde aan een hak- of pureerfunctie, dan is een handmixer mogelijk een betere optie beter voor je. Hetzelfde geldt voor soep: maak je eigenlijk alleen maar soep, dan is de beste soepmaker misschien een betere keuze. Deze warmt namelijk ook op.

Een ander apparaat dat overeenkomsten vertoont met een staafmixer is een blender. Ze doen deels hetzelfde en met een blender hou je bovendien je handen vrij. Als je dit erg belangrijk vindt, kijk dan zeker naar een blender (of zelfs een keukenmachine), maar ook een staafmixer heeft zo zijn voordelen.

De grootste van allemaal: met een staafmixer zit je niet vast aan een blenderkan met een maximale inhoud van een paar liter. Denk bijvoorbeeld aan een grote pan soep. Gebruik je hiervoor geen slowcooker maar een normale pan, dan maak je vijf liter van je favoriete gladde soep zo met een staafmixer! Bovendien berg je een staafmixer makkelijker op en heb je geen log apparaat constant op je aanrecht staan. Beter toch? Kijk hieronder meteen voor onze top 3 keuzes.

Breville Control Grip

Breville Control Grip
Aantal snelheden: 2
Vermogen: 500 W
Product gewicht: 730 g
Bekijk op Bol.com

KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV53

KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV53
Inclusief mix accessoire: Maatbeker
Vermogen: 750 W
Snoerlengte: 1.58 m
Product gewicht: 4.8 kg
Bekijk op Bol.com

KitchenAid Variable Speed Corded Hand

KitchenAid Variable Speed Corded Hand
Inclusief mix accessoire: Hakmolen
Vermogen: 180 W
Snoerlengte: 1.52 m
Product gewicht: 0 kg
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Staafmixers: Hoe maak ik de beste koop?

Het lijkt misschien een uitdaging, maar met het rijtje hieronder kom je in no time tot een de beste keuze. Alles waar je op moet letten vat ik hier voor je samen.

Accessoires, van hakmolen tot maatbeker

De belangrijkste vraag als je de accessoires voor je toekomstige staafmixer kiest: wat heb ik nodig? Pureer je alleen maar babyhapjes of heb je bijvoorbeeld al andere apparaten in huis, dan red je het met een basismodel. Voor pakweg €45 ben je dan klaar. Wil je meer mogelijkheden en zo veel mogelijk kunnen met één apparaat, kies dan een uitgebreider model. Deze is wat duurder.

Meest voorkomende accessoires:

 • Staafmixervoet
 • Maatbeker
 • Hakmolen/snijmolen
 • Klopper

Zoals de naam van het apparaat al suggereert, is de staafmixervoet hét standaard hulpstuk. De staafmixervoet is het lange, staafvormige hulpstuk waarmee je allerlei ingrediënten pureert, bijvoorbeeld voor gladde soepen of het maken van pesto.

Hoewel de standaard voet voor de meeste gebruikers prima geschikt is, komen sommige modellen met een extra lange versie. Werk je vaak in diepe pannen of kommen, dan is het handig om daar op te letten. Ook is het slim om te letten op het materiaal van de staafmixervoet. Heb je alleen pannen met een anti-aanbaklaag, dan zoek je een plastic staafmixervoet in plaats van een metalen. Met plastic trek je geen krassen in de laag terwijl je staafmixer door de pan beweegt.

Ook handig om te hebben: een maatbeker. Net als de staafmixervoet komt dit hulpstuk bij bijna ieder apparaat standaard mee. Mooi meegenomen, toch?

Een ander veelgebruikt hulpstuk is een hakmolen of snijmolen. Een hakmolen gebruik je om hardere ingrediënten, zoals noten of uien, te hakken en te snijden. Dit accessoire komt meestal in de vorm van een bakje met deksel. Wel zo handig – je wilt niet dat de walnoten je om de oren vliegen tijdens het hakken hiervan!

Last but not least: een klopper. Waarschijnlijk ken je dit hulpstuk wel van andere apparaten zoals een handmixer, maar het hulpstuk is ook beschikbaar voor op een staafmixer. Hiermee klop je bijvoorbeeld slagroom of eiwitten op.

Vermogen om alles aan te kunnen

Het is allemaal leuk en aardig, al die hulpstukken, maar je hebt er niets aan zonder een apparaat met voldoende kracht! De kracht lees je af aan het vermogen van je staafmixer, uitgedrukt in watt. Meestal geldt hoe hoger het vermogen, hoe meer je apparaat aankan zonder oververhit te raken.

De motor van je staafmixer speelt natuurlijk ook een rol, maar deze is tegenwoordig bij bijna alle modellen in orde. Het is niet nodig daar dus veel aandacht aan te besteden.

Wil je een staafmixer met een vermogen om alles aan te kunnen? Houd dan een minimaal vermogen van 700 watt aan, maar hoger is beter. Pureer je vooral en werk je nauwelijks met hele harde ingrediënten? Dan hoef je hier minder op te letten.

Afbeelding van een kleurrijke kom pompoensoep met een toefje room erin.

Meer snelheden, meer controle

Een staafmixer met maar één snelheid is niet verkeerd. Toch geldt dat meerdere snelheden al snel van pas komen, zeker bij veelvuldig en veelzijdig gebruik van je staafmixer. De hoeveelheid snelheden varieert sterk tussen modellen, maar twee tot vijf is normaal en goed voor de gemiddelde gebruiker. Wil je erg veel precisie? Dan geldt: hoe meer snelheden, hoe preciezer je werkt. In dat geval zoek je idealiter een model met minstens vijf snelheden.

Daarnaast hebben sommige staafmixers extra standen naast de standaard snelheden: een pulse-stand en/of een turbostand. Met de pulse-stand boost je de snelheid van je mixer kort en met de turbostand verhoog je de snelheid zolang je de knop indrukt. Ook dat zorgt voor extra controle bij het maken van allemaal lekkere recepten.

Gebruiksgemak op alle fronten

Buiten prestatiegerichte dingen, zijn er nog andere zaken om op te letten. Minder belangrijk, maar wel handig om te weten! Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

 • Vaatwasser bestendigheid
 • Snoerlengte/draadloos
 • Gewicht

Ik ben vast niet de enige die geen zin heeft om na ieder gebruik de staafmixervoet wéér af te moeten wassen. Veel staafmixers hebben daarom afneembare hulpstukken die prima in de vaatwasser kunnen, maar dat geldt lang niet voor allemaal dus let op!

Ook handig om te bekijken is het materiaal van de accessoires. Rvs blijft langer goed dan kunststof, zeker als je deze vaker blootstelt aan de vaatwasser. Het is alsnog aan te raden alles indien met de hand af te wassen. De hoge temperaturen en chemicaliën in het vaatwasmiddel komen de duurzaamheid van je accessoires niet ten goede op de lange termijn.

De snoerlengte is veelal lang genoeg, maar let daar ook op. Je wilt niet in de problemen komen door een te kort snoer, waardoor je net niet bij dat ene vrije stopcontact kan. Ik spreek uit ervaring. 😅 Het gewicht van het apparaat beperkt je niet per se in je bewegingsvrijheid, maar put je wel uit als je er lang mee werkt.

De 5 beste staafmixers op een rij

1. Breville Control Grip

1. Breville Control Grip
Aantal snelheden: 2
Vermogen: 500 W
Product gewicht: 730 g

2. KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV53

2. KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV53
Inclusief mix accessoire: Maatbeker
Vermogen: 750 W
Snoerlengte: 1.58 m
Product gewicht: 4.8 kg

3. KitchenAid Variable Speed Corded Hand

3. KitchenAid Variable Speed Corded Hand
Inclusief mix accessoire: Hakmolen
Vermogen: 180 W
Snoerlengte: 1.52 m
Product gewicht: 0 kg

4. Braun MultiQuick 5 Hand Blender

4. Braun MultiQuick 5 Hand Blender
Inclusief mix accessoire: Maatbeker, Hakmolen, Kloppers/garde
Vaatwasser veilig: Ja
Aantal snelheden: 21
Vermogen: 1000 W
Snoerlengte: 1.20 m
Product gewicht: 800 g

5. Ninja Foodi Power Mixer System

5. Ninja Foodi Power Mixer System
Inclusief mix accessoire: Hakmolen, Kloppers/garde
Vaatwasser veilig: Ja
Aantal snelheden: 5
Vermogen: 850 W
Snoerlengte: 1.50 m
Product gewicht: 1.07 kg

Veelgestelde vragen over staafmixers

Wat is het verschil tussen een staafmixer en een blender?

Een blender en een staafmixer hebben overeenkomsten en verschillen. Ze kunnen deels hetzelfde en met een blender heb jij je handen vrij, maar ook een staafmixer heeft zo zijn voordelen.

De grootste van allemaal: met een staafmixer zit je niet vast aan een blenderkan met een maximale inhoud van een paar liter. Al maak je vijf liter van je favoriete soep, met een staafmixer kan dat! Bovendien berg je een staafmixer makkelijker op en staat er geen log apparaat constant op je aanrecht.

Hoe gebruik je een staafmixer?

De voornaamste functie van een staafmixer is pureren, om bijvoorbeeld een soep te maken. Dat doe je met de standaard meegeleverde staafmixervoet. Met andere accessoires hak je bijvoorbeeld ook noten of klop je slagroom of eiwitten op.

Waar moet je op letten bij een staafmixer?

Waar een staafmixer aan moet voldoen is afhankelijk van het gebruik van het apparaat. Let vooral op het vermogen (uitgedrukt in watt), de meegeleverde hulpstukken en de snelheden of standen van het apparaat.

Welke handmixer moet ik hebben?

Dat is je eigen keuze, want je weet zelf het beste wat je nodig hebt! Ik help je nog keertje en geef je het overzicht van de beste handmixers van dit moment en hun belangrijkste specificaties.

Aantal snelhedenVermogenProduct gewichtInclusief mix accessoireSnoerlengteVaatwasser veilig
1Breville Control Grip2500 W730 g
2KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV532750 W4.8 kgMaatbeker1.58 m
3KitchenAid Variable Speed Corded Hand2180 W0 kgHakmolen1.52 m
4Braun MultiQuick 5 Hand Blender211000 W800 gMaatbeker, Hakmolen, Kloppers/garde1.20 mJa
5Ninja Foodi Power Mixer System5850 W1.07 kgHakmolen, Kloppers/garde1.50 mJa

Breville Control Grip

Aantal snelheden: 2

Vermogen: 500 W

Product gewicht: 730 g

KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV53

Aantal snelheden: 2

Vermogen: 750 W

Product gewicht: 4.8 kg

Inclusief mix accessoire: Maatbeker

Snoerlengte: 1.58 m

KitchenAid Variable Speed Corded Hand

Aantal snelheden: 2

Vermogen: 180 W

Product gewicht: 0 kg

Inclusief mix accessoire: Hakmolen

Snoerlengte: 1.52 m

Braun MultiQuick 5 Hand Blender

Aantal snelheden: 21

Vermogen: 1000 W

Product gewicht: 800 g

Inclusief mix accessoire: Maatbeker, Hakmolen, Kloppers/garde

Snoerlengte: 1.20 m

Vaatwasser veilig: Ja

Ninja Foodi Power Mixer System

Aantal snelheden: 5

Vermogen: 850 W

Product gewicht: 1.07 kg

Inclusief mix accessoire: Hakmolen, Kloppers/garde

Snoerlengte: 1.50 m

Vaatwasser veilig: Ja

Conclusie

De beste staafmixer vind je sneller dan je denkt. Met de juiste accessoires, het juiste wattage en de juiste ingrediënten kun je zo aan de slag. Heb je nog vragen of misschien hele lekkere recepten voor de staafmixer? Laat het hieronder dan gerust weten. Bedankt voor het lezen! 👩‍🍳

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Amber Christen
Amber Christen
Amber is een student en zzp'er met een passie voor geschiedenis, taal en allerlei vormen van creativiteit. Enkele jaren geleden heeft ze haar bachelordiploma Geschiedenis behaald en momenteel gaat ze voor de master Neerlandistiek. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf in grafisch vormgeven, fotografie en illustratie en schrijft ze erg graag.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu