Iedereen die wel eens de keuken staat, kan de beste snijplank goed gebruiken. Of je een tosti maakt, een roerbakschotel op het fornuis wilt krijgen of een simpele groentesoep bereidt: de snijplank speelt een cruciale rol in je voorbereiding. Zelfs wanneer je de beste keukenmachine, broodbakmachine of mandoline het werk voor je laat doen, is een snijplank onmisbaar in de keuken.
Het lijkt simpel, maar toch kun je veel onderscheid maken tussen verschillende modellen. Ik ga je alles uitleggen, zodat je de ideale keuze kunt maken. Eerst staan hier echter de beste keuzes van het moment.
Het lijkt een simpel huishoudelijk artikel dat je in elke Action-winkel op de kop tikt. Toch zit er een hoop verschil tussen verschillende modellen, maar vooral verschillende materialen. Ga je vooral voor esthetisch, hygiënisch of bijvoorbeeld vaatwasserbestendig? Dit zijn allemaal vragen waar je na dit artikel een antwoord op hebt.
Persoonlijk ben ik helemaal in mijn nopjes met het houten snijblok dat ik in de keuken heb liggen. Nadat hij zijn primaire doel prima vervult, staat hij ook nog eens mooi. Het onderhoud ervan is een minder leuke klus, maar dat neem ik op de koop toe. Ook kom ik er zo nog op terug.
Lijkt dit je niks? Dan is een kunststof model misschien meer voor je Wil je weten wat voor voordelen hieraan zitten? Lees dan snel verder. Eerst staat de top 3 keuzes van het moment voor je klaar!
Lees hier precies hoe jij de ideale keuze voor jouw kookgewoonten maakt!
Het materiaal is het belangrijkste onderdeel om op te letten bij de aanschaf van een snijplank. Kijk hierbij goed naar wat je wensen zijn. Elke soort komt met zijn eigen voor- en nadelen. đź’
Dit is de oudste vorm van de snijplank, en wordt samen met kunststof nog steeds het meeste gebruikt. Een groot voordeel voor velen is dat ze er mooi uit zien. De esthetiek van de keuken verbetert hier meestal mee, wat bij planken van de meeste andere materialen niet het geval is. Daarnaast snijden ze erg comfortabel, zijn ze stevig en gaan ze lang mee.
Een leuk weetje is dat een houten snijplank zelfs goed voor je messen is. Door hout te gebruiken blijven de messen langer scherp dan bij andere materialen!
Ook aan dit materiaal zijn nadelen verbonden. De prijs van kwalitatief goede houten snijplanken ligt hoger en je moet ze van tijd tot tijd onderhouden met olie. Ook kunnen deze niet in de vaatwasser. Het kost allemaal wat meer werk, maar je krijgt er wel wat voor terug.
Dit is het meest gebruikte materiaal voor snijplanken tegenwoordig. Deze blinken uit in gebruiksgemak: ze in de vaatwasser en je hoeft ze niet te onderhouden. Daarnaast zijn ze erg goedkoop in de aanschaf.
We kennen allemaal de uitspraak "goedkoop is duurkoop," en dat gaat hier ook op. Een snijplank van kunststof is moeilijker schoon te houden, waardoor je deze eerder moet vervangen. Daarnaast verkleuren ze sneller en is het makkelijk hier krassen op achter te laten. Ook bladdert de bovenste laag van een kunststoffen snijplank na verloop van tijd af. Hierdoor kun je stukjes kunststof in je eten krijgen.
Snijplanken van steen zien we een stuk minder vaak, maar dat wilt niet zeggen dat ze er niet zijn. Vaak zijn ze van marmer gemaakt, wat prachtig in je keuken staat! ✨ Als je voor esthetiek kiest, ben je hier aan het goede adres.
Een snijplank van steen is makkelijk te reinigen en is te gebruiken met alle producten zonder dat het een nest van bacteriën achterlaat. Daarnaast vereisen ze vrijwel geen onderhoud. Het nadeel is dat de aanschafprijs vaak hoog ligt en je messen er snel bot van worden. Daar staat tegenover dat het vrijwel oneindig meegaat!
Sommige mensen kiezen voor een glazen snijplank. Het ziet er erg stijlvol uit om deze op het aanrecht te hebben liggen. Daarnaast is het makkelijk te reinigen. Een nadeel is dat ook hierbij je messen sneller bot worden. Dat glas breekbaar is, is ook niet altijd even handig.
De kleur van een snijplank is er niet alleen voor de sier. Bij hout, steen of glas weet je wat je kunt verwachten; bij kunststof zijn er allerlei kleuren beschikbaar, en soms dienen die een doel.
De kleur van een snijplank staat in veel snijplanksets voor een specifieke voedselgroep, zodat je deze plank alleen voor dit type voedsel gebruikt. Hierdoor verminder je bacteriegroei en kruisbestuiving. Dit heeft niet alleen met de hygiëne te maken: het is ook fijn als er mensen met een allergie bij je komen eten.
We noemen dit HACCP-snijplanken. Deze afkorting staat voor hazard analysis and critical control points, een bepaald hygiënesysteem in de keuken. Hieraan lees je af dat een horecaonderneming hygiënisch te werk gaat, maar je gebruikt deze planken ook thuis. Hieronder staan de kleuren met de toepassingen voor je op een rijtje.
Dit is geheel op je persoonlijke wens aan te passen, want snijplanken komen in allerlei vormen, dikten en maten. De dikte kunnen we vaak aflezen aan het materiaal: een houten snijplank is over het algemeen vrij dik; een kunststof model is slank.
Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om een houten snijplank standaard op het aanrecht te laten liggen, zowel omdat dit mooi staat, Ă©n omdat het gesleep met een zware plank scheelt.
Als je een vaatwasser in huis hebt, dan wil je over het algemeen zo min mogelijk op de hand afwassen. Wil je de snijplank mee laten draaien in de vaatwasser? Dan moet je voor een kunststof of glazen model gaan. Snijplanken van hout of steen zijn helaas niet vaatwasserbestendig.
Bepaalde producten, zoals rauwe kip of vis, kunnen nare bacteriën met zich meedragen die zich nestelen in je snijplank. Vroeger werd gezegd dat je dit soort producten daarom niet op houten snijplanken moest snijden, maar tegenwoordig weten we dat deze juist een antibacteriële werking hebben. Hierdoor vermenigvuldigen de bacteriën zich veel minder snel als bijvoorbeeld op kunststof.
Een handige extra feature is antislip. Hierbij blijft de snijplank stabiel op het aanrecht liggen, in plaats van rond te schuiven over het aanrecht. Dat is wel zo veilig terwijl je met scherpe messen bezig bent!
Vaak zitten er kleine voetjes aan de onderkant van de plank waar de antislip op zit. Daarnaast is het handig dat de plank hierdoor een stukje van de grond staat. Op die manier kan eventueel vocht van groente, fruit of vlees onderdoor lopen.
Als er toch nog een vraag bij je opborrelt, vind je het antwoord misschien hieronder!
Dat is een persoonlijke keuze, want iedereen vindt iets anders fijn. Hout en kunststof zijn het populairst vanwege hun gebruiksgemak. Hout is antibacterieel en duurzaam, terwijl kunststof in de vaatwasser kan.
Nee, dit is alleen bij houten snijplanken het geval. Deze moet je af en toe invetten met olie om het hout goed te houden. Als je dit regelmatig doet, behoudt de plank ook beter zijn antibacteriële eigenschappen.
De verschillende kleuren staan voor verschillende productgroepen. Dit wordt gebruikt om kruisbestuiving en overdracht van bacteriën te voorkomen.
Dat kan ik niet voor je bepalen, want dat is geheel persoonlijk. Wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes van het moment om die keuze gemakkelijker te maken.
Materiaal | Antibacterieel | |||
---|---|---|---|---|
1 | WonderCooks Index Snijplankenset Met Houder | Kunststof | Ja | Bekijk op Bol.com |
2 | Joseph Joseph Index Snijplankenset met | Kunststof | Nee | Bekijk op Bol.com |
3 | VDN Professionele Snijplank Acacia Hout | Hout | Nee | Bekijk op Bol.com |
4 | Ubian 3-delige Kunststof Snijplanken Set | Kunststof | Ja | Bekijk op Bol.com |
5 | MyCuisine Snijplankenset met Houder 4 | Kunststof | Ja | Bekijk op Bol.com |
Een snijplank lijkt een product wat je zomaar aanschaft, maar met zoveel verschillende maten, materialen en prijzen moet je kiezen uit een brede markt. Ga je voor een mooie houten plank, of kies je kunststof dat je kunt afwassen?
Laat het ons weten. We horen het ook graag als je nog tips of vragen hebt. Bedankt voor het lezen en succes met je aankoop!