Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Blender voor de Lekkerste Smoothies

Amber Christen
Auteur: Amber Christen
Published 21.07.2021 - Updated 19.08.2022
De Beste Blender voor de Lekkerste Smoothies

Wist je dat een man genaamd Stephen J. Poplawski al in 1922 de blender uitvond? De blender is al zo'n 100 jaar oud! Ik kan zelf niet meer zonder en ik ben niet de enige, want blenders zijn populairder dan ooit. Ben je ook op zoek naar de beste blender voor al jouw smoothies, sappen en soepen? Neem dan een kijkje in onze koopgids of vind onze keuzes meteen hieronder op een rijtje!

Waarom een blender kopen?

Met een blender pureer en meng je allerlei ingrediënten voor soepen, sauzen, smoothies of zelfs babyhapjes. Dat is zijn voornaamste functie. Verder beschikken veel modellen over een ijs-crush-stand. Ben je nu toch op zoek naar een apparaat met meer functies dan alleen pureren en mixen? Overweeg dan eens een foodprocessor. Dit zijn echte alleskunners. Bak je vooral veel? Dan is een goede keukenmachine of een goede handmixer waarschijnlijk beter voor jou.

Terugkomend op de purerende en mixende blender: Je denkt misschien, "zijn er geen andere apparaten die dit ook kunnen?" Die zijn er zeker, maar ieder apparaat heeft voor- en nadelen. Een soepmaker is bijvoorbeeld ideaal als je veel soep eet, maar meer dan soep maken doet dit apparaat vaak niet.

Een staafmixer heeft bijvoorbeeld dezelfde functies als een blender (behalve de ijscrush-stand) en kan zelfs meer met andere accessoires erbij. Ze zijn goedkoper en je bergt ze makkelijker op. Het voordeel van een blender daarentegen is dat de afgesloten kom geknoei voorkomt en het vermogen hoger is, waardoor ze langer en beter mixen.

Een ander apparaat met een vergelijkbare functie is de sapcentrifuge of slowjuicer. Hiermee haal je het sap uit fruit of groenten voor heldere sappen. Het grootste nadeel van een sapcentrifuge: de meeste pulp blijft achter, terwijl dit juist gezond voor je is! Een blender scheidt het sap niet van de pulp. Zo krijg je net even die extra vitaminen, mineralen en vezels binnen! Alleen maar beter, toch?

Vind hieronder direct onze top 3 keuzes! Heb je liever nog wat meer informatie? Ik help je graag verder met de zoektocht naar je nieuwe blender in een handige koopgids.

Philips 3000 series HR2041/41

Philips 3000 series HR2041/41
Vermogen: 450 W
Vaatwasser veilig: Ja
Aantal snelheden: 2
Materiaal kom: Kunststof
Type blender: Standaard blender
Inhoud: 1.90 l
Met maatverdeling: Nee
Bekijk op Bol.com

Safecourt Kitchen Kitchen-Go Grinder

Safecourt Kitchen Kitchen-Go Grinder
Vermogen: 1200 W
Vaatwasser veilig: Ja
Aantal snelheden: 4
Materiaal kom: Glas
Type blender: Blender to go, Powerblender, Standaard blender, Professionele blender
Inhoud: 1.50 l
Met maatverdeling: Ja
Bekijk op Bol.com

KitchenBrothers Smoothie Blender 2-in-1 4

KitchenBrothers Smoothie Blender 2-in-1 4
Vermogen: 350 W
Vaatwasser veilig: Ja
Aantal snelheden: 2
Materiaal kom: Kunststof
Type blender: Blender to go
Inhoud: 0.60 l
Met maatverdeling: Ja
Bekijk op Bol.com

Blender: Hoe maak ik de beste koop?

Het is niet moeilijk, als je maar weet waar je op moet letten! Ik loop hieronder alles voor je langs en dan maak je de beste koop in een handomdraai.

Krachtpatser of niet? Bekijk het vermogen

Het vermogen van een blender, uitgedrukt in watt, bepaalt hoe krachtig je apparaat is. Bijna alle blenders hebben tegenwoordig een goede motor, waardoor geldt: hoe hoger het wattage, hoe krachtiger je blender.

Maak je vooral smoothies en werk je met zachte ingrediënten? Let dan niet teveel op dit getal. Een minimaal vermogen van 200 - 300 watt is al voldoende. Gebruik je de ijs-crusher veel of werk je met andere hardere ingrediënten en grote hoeveelheden? Dan is een vermogen van 900 - 1000 watt het minimum.

Precisie door snelheden en standen

Ook erg handig: verschillende snelheden en standen op je apparaat. Voor een basisgebruiker is een blender met drie snelheden ruim voldoende. Wil je meer controle? Dan geldt hoe meer snelheden hoe beter. Let wel op, meer snelheden betekent niet dat je blender een beter apparaat is. Het zorgt alleen voor meer precisie.

Naast de standaard snelheden hebben blenders ook andere standen en mogelijkheden, bijvoorbeeld de ijs-crush-stand voor het fijn maken van ijs en bevroren ingrediënten of de pulse-stand. Met de pulse-stand boost je de snelheid van je blender voor een paar seconden per keer. Dit is handig om geklonterde, zware of bevroren ingrediënten los te krijgen. Ook hebben sommige blenders automatische programma's. Dat neemt nóg meer werk uit handen!

Hoewel dit niet echt een stand is, kunnen sommige blenders ook je eten opwarmen. Dit is erg handig voor soepen en sommige sauzen, want dan heb je geen pan meer nodig. Maak je veel soep? Overweeg dan ook een goede slowcooker.

Afbeelding van twee glazen met verschillende smoothies erin en een stukje fruit ter decoratie op de rand.

Waar alles gebeurt: de blenderkan

Ook super belangrijk: het de kom waar al je lekkere ingrediënten in gaan! Zonder een goede blenderkan is je blender niets waard. Ik zet alvast de belangrijkste punten voor je op een rijtje:

 • Inhoud
 • Materiaal
 • Deksel

De inhoud van je blenderkan varieert meestal tussen 0,5 en 2 liter. Soms staat de maatverdeling zelfs aangegeven op de kan zelf. Wat je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheden die je klaarmaakt. Een grotere blenderkan betekent ook dat je blender duurder en lastiger op te bergen is. Heb je een beperkt budget of heb je de blender, net als ik, niet graag op je aanrecht staan? Let hier dan goed op!

Bijna even belangrijk als de inhoud is het materiaal van de kan (in de specificaties ook wel aangeduid als "materiaal kom"). Glas en kunststof komen het meest voor. Glas gaat langer mee, is krasbestendiger en voorkomt dat de smaak van je pas gemaakte smoothie in je kan trekt, maar het is wel zwaarder en duurder dan kunststof.

Ook handig om een kliederboel te voorkomen: een goede deksel. Sommige deksels hebben een zeefje tegen de klontjes of een uitneembaar stuk, waardoor je makkelijk ingrediënten toevoegt. Zo gooi je die paar vergeten aardbeien er toch nog even snel bij!

Allerlei soorten blenders

In alle eerlijkheid wist ik een tijdje geleden niet eens dat dit een ding was en ik ben vast niet de enige. Er zijn verschillende soorten blenders! Vind ze allemaal hieronder.

 • Powerblender
 • Smoothieblender
 • Vacuümblender
 • Stomerblender/Babyfoodprocessor

De powerblender is wat zijn naam al suggereert: een krachtpatser. Powerblenders hebben een vermogen van minstens 1300 watt en blinken uit in het blenden van hardere ingrediënten. Dit heb je natuurlijk niet nodig voor die ene smoothie eens in de zoveel tijd, maar doe je meer met je apparaat dan is de power van een powerblender erg fijn. Er hangt wel een prijskaartje aan deze apparaten, en het zijn grotere herriemakers dan hun minder krachtige familieleden.

De smoothieblender is de tegenhanger van de powerblender. Smoothieblenders zijn klein en hebben een handige meeneembeker. Daardoor zijn ze minder geschikt voor andere klusjes dan het maken van smoothies. Behoud je de voordelen van een grotere blender liever wel? Er zijn ook blenders die zowel een grote beker als een meeneembeker hebben.

Blenderkan met boerenkool en mango en appel erin

Dan de vacuümblender, een heel ander soort blender. Deze variant haalt de lucht uit je blenderkan en dat zorgt voor allerlei voordelen voor de brouwsels die je maakt. Het idee erachter is dat door het weghalen van de lucht, het oxidatieproces uitgesteld wordt en vitamine C en andere zuurstofgevoelige ingrediënten langer behouden blijven. Simpel gezegd betekent dit dat je smoothie gezonder en langer vers blijft. Net als de powerblender zijn vacuümblenders wel duurder.

En last but not least: de stomerblender of baby food-processor. Dit apparaat is erg geschikt voor het maken van babyhapjes door de extra stoomfunctie, maar je verliest de gewone blenderfunctie niet. De stoomfunctie voegt enkel een optie toe. Bij het stomen van groenten gaan minder vitaminen verloren dan bij het koken. Top voor gezonde babyhapjes dus, maar zeker niet alleen daarvoor!

Andere handigheidjes

Minder belangrijk maar wel handig zijn de punten hieronder.

 • Vaatwasserbestendigheid/onderhoud
 • Geluid

Niet iedere blender(kan) maak je even makkelijk schoon of kan in de vaatwasser. Let daarom op of je nieuwe blender afneembare hulpstukken, een schoonmaakfunctie of een blenderkan heeft die je makkelijk met de hand schoonmaakt. Afneembare hulpstukken zijn het handigst, omdat deze veelal in de vaatwasser kunnen.

Toch is het met vaatwasser bestendige onderdelen ook aan te raden om met de hand af te wassen. Je accessoires gaan in de vaatwasser op de lange termijn eerder kapot door de hoge temperaturen en chemicaliën in het vaatwasmiddel.

Een ander puntje is nog het geluid dat een blender voortbrengt. Ik heb zelf zo'n herrieschopper dat ik er na een minuut al gek van wordt en meestal is een minuut niet lang genoeg om een goede smoothie te mixen! Het geluidsniveau staat zelden aangegeven bij de specificaties van een blender, maar lees zeker even de reviews om te voorkomen dat je dezelfde fout maakt als ik.

De 5 beste blenders op een rij

1. Philips 3000 series HR2041/41

1. Philips 3000 series HR2041/41
Vermogen: 450 W
Vaatwasser veilig: Ja
Aantal snelheden: 2
Materiaal kom: Kunststof
Type blender: Standaard blender
Inhoud: 1.90 l
Met maatverdeling: Nee

2. Safecourt Kitchen Kitchen-Go Grinder

2. Safecourt Kitchen Kitchen-Go Grinder
Vermogen: 1200 W
Vaatwasser veilig: Ja
Aantal snelheden: 4
Materiaal kom: Glas
Type blender: Blender to go, Powerblender, Standaard blender, Professionele blender
Inhoud: 1.50 l
Met maatverdeling: Ja

3. KitchenBrothers Smoothie Blender 2-in-1 4

3. KitchenBrothers Smoothie Blender 2-in-1 4
Vermogen: 350 W
Vaatwasser veilig: Ja
Aantal snelheden: 2
Materiaal kom: Kunststof
Type blender: Blender to go
Inhoud: 0.60 l
Met maatverdeling: Ja

4. Safecourt Kitchen Krachtige sportblender To

4. Safecourt Kitchen Krachtige sportblender To
Vermogen: 300 W
Vaatwasser veilig: Ja
Aantal snelheden: 4
Materiaal kom: Kunststof
Type blender: Blender to go, Standaard blender
Inhoud: 0.80 l
Met maatverdeling: Ja

5. Philips HR2228/90

5. Philips HR2228/90
Vermogen: 800 W
Vaatwasser veilig: Ja
Aantal snelheden: 6
Materiaal kom: Glas
Type blender: Standaard blender
Inhoud: 1.50 l
Met maatverdeling: Ja

Veelgestelde vragen over blenders

Wanneer is de blender uitgevonden?

Stephen J. Poplawski vond in 1922 de blender al uit. De van oorsprong Poolse Poplawski emigreerde op jonge leeftijd naar Wisconsin in de Verenigde Staten. Daar werd hij in 1919 ingehuurd om een automatische mixer voor gemoute melk te maken voor gebruik in restaurants, en hier vroeg hij in 1922 het eerste patent op aan. Later ontwikkelde hij ook een versie voor thuis in de keuken. Het apparaat bestaat al zo'n honderd jaar!

Is een blender of een slowjuicer beter?

De sapcentrifuge of slowjuicer heeft een vergelijkbare functie als de blender. Je haalt het sap uit fruit of groenten voor heldere smoothies. Het grootste verschil is dat in een sapcentrifuge of slowjuicer de meeste pulp achterblijft, terwijl dit juist gezond voor je is! Een blender scheidt het sap niet van de pulp. Zo krijg je net even die extra vitaminen, mineralen en vezels binnen!

Hoe werkt een blender?

Met een blender pureer en meng je allerlei ingrediënten. Dit doet het apparaat met behulp van een motorblok met messen eraan. De motor drijft de messen aan onderin de blenderkan en maakt op die manier de ingrediënten klein.

Welke blender moet ik hebben?

Dat bepaal je helemaal zelf. Ik maak die keuze niet voor je, want jij weet het beste wat je wensen zijn. Wel geef ik je hieronder nog een laatste overzicht van onze lijst met beste blenders en hun belangrijkste specificaties van dit moment!

VermogenVaatwasser veiligAantal snelhedenMateriaal komType blenderInhoudMet maatverdeling
1Philips 3000 series HR2041/41450 WJa2KunststofStandaard blender1.90 lNee
2Safecourt Kitchen Kitchen-Go Grinder1200 WJa4GlasBlender to go, Powerblender, Standaard blender, Professionele blender1.50 lJa
3KitchenBrothers Smoothie Blender 2-in-1 4350 WJa2KunststofBlender to go0.60 lJa
4Safecourt Kitchen Krachtige sportblender To300 WJa4KunststofBlender to go, Standaard blender0.80 lJa
5Philips HR2228/90800 WJa6GlasStandaard blender1.50 lJa

Philips 3000 series HR2041/41

Vermogen: 450 W

Vaatwasser veilig: Ja

Aantal snelheden: 2

Materiaal kom: Kunststof

Type blender: Standaard blender

Inhoud: 1.90 l

Met maatverdeling: Nee

Safecourt Kitchen Kitchen-Go Grinder

Vermogen: 1200 W

Vaatwasser veilig: Ja

Aantal snelheden: 4

Materiaal kom: Glas

Type blender: Blender to go, Powerblender, Standaard blender, Professionele blender

Inhoud: 1.50 l

Met maatverdeling: Ja

KitchenBrothers Smoothie Blender 2-in-1 4

Vermogen: 350 W

Vaatwasser veilig: Ja

Aantal snelheden: 2

Materiaal kom: Kunststof

Type blender: Blender to go

Inhoud: 0.60 l

Met maatverdeling: Ja

Safecourt Kitchen Krachtige sportblender To

Vermogen: 300 W

Vaatwasser veilig: Ja

Aantal snelheden: 4

Materiaal kom: Kunststof

Type blender: Blender to go, Standaard blender

Inhoud: 0.80 l

Met maatverdeling: Ja

Philips HR2228/90

Vermogen: 800 W

Vaatwasser veilig: Ja

Aantal snelheden: 6

Materiaal kom: Glas

Type blender: Standaard blender

Inhoud: 1.50 l

Met maatverdeling: Ja

Conclusie

Sinds de uitvinding van de blender honderd jaar geleden kwamen er heel wat opties en mogelijkheden bij voor het apparaat. Daardoor kies jij er nu eentje uit die precies bij jouw wensen past! Top, toch? Heb je nog vragen of misschien wel het allerlekkerste smoothie recept? Laat het dan zeker even weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Amber Christen
Amber Christen
Amber is een student en zzp'er met een passie voor geschiedenis, taal en allerlei vormen van creativiteit. Enkele jaren geleden heeft ze haar bachelordiploma Geschiedenis behaald en momenteel gaat ze voor de master Neerlandistiek. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf in grafisch vormgeven, fotografie en illustratie en schrijft ze erg graag.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu