Onze categorieën
Over onsContact

Geweldige Fotografie met de Beste Camera-Smartphone

Auteur: Charlie Hoeben
Published 30.12.2021 - Updated 30.07.2023
Geweldige Fotografie met de Beste Camera-Smartphone

Is het jouw droom om fotograaf of influencer te worden? Of ben je een groot fan van alles wat met TikTok, Instagram en Snapchat te maken heeft? Dan is de beste camera-smartphone niet meer weg te denken uit jouw leven. Hiermee maak je altijd de beste kwaliteit foto's en video's!

Het is natuurlijk niet hetzelfde als een spiegelreflexcamera, maar met een goede camera-smartphone kun je zelfs in het donker je hele leven delen. Hieronder staan alvast de beste keuzes, maar lees vooral verder om te weten waar je op moet letten.

Waarom een camera-smartphone kopen?

Als je toch graag vakantiefoto's, TikTok-video's of selfies voor op Instagram maakt, waarom zou je het dan niet met de beste camera doen? Dit scheelt je een hoop tijd en moeite, omdat je je kiekjes of video's minder hoeft te bewerken; alles ziet per definitie al beter uit dan wat je met een slechte camera krijgt. Een goede camera op je smartphone is zeker zijn geld waard!

In de meeste gevallen kun je je camera dan ook thuis laten, ervan uitgaande dat je niet professioneel of uiterst gedetailleerd te werk gaat. Dat scheelt weer een los toestel om mee te zeulen!

Eigenlijk is het bijna niet meer te missen in de wereld van tegenwoordig. We leven steeds meer digitaal, en daar horen camera-smartphones bij. Hieronder staat alvast de top 3 met de belangrijkste specificaties. Verder is het belangrijk om op een aantal zaken te letten bij de aankoop. Hieronder leg ik alles uit.

Man die overdreven selfie maakt

Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro
Opslagcapaciteit: 256 GB
Bekijk op Bol.com

OnePlus 11 5G - 128GB

OnePlus 11 5G - 128GB
Opslagcapaciteit: 128 GB
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Samsung Galaxy Z Fold 4

Samsung Galaxy Z Fold 4
Opslagcapaciteit: 256 GB
Bekijk op Bol.com

camera-smartphone: Hoe maak ik de beste koop?

Je wilt haarscherpe foto's schieten met je nieuwe aanwinst, maar waar let je op bij aankoop van de beste camera-smartphone? Dat is ingewikkeld en hangt af van een hoop zaken. Hieronder duiken we de diepte in, zodat je straks zelf de beste keus maakt.

Beeldsensor

Dit kun je zien als de verzamelnaam voor de allerbelangrijkste specificaties bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone met de beste camera.

Sensor

Het allerbelangrijkste is de grootte van de sensor. Camera's met grote sensoren vangen veel licht op in vergelijking met camera's die kleine sensoren hebben. Dit komt de kwaliteit drastisch ten goede. Hoe meer licht de camera vangt, hoe minder ruis in het beeld. Je afbeeldingen zijn uiteindelijk scherper, omdat er dan 'meer gegevens' beschikbaar zijn. Daarnaast kun je betere foto's maken in het donker.

De grootte van de sensor wordt aangeduid als een breuk met inches, bijvoorbeeld 1/1,3 inch. Dan gaat het verder in 1/2,3 inch of 1/3,4 inch. Hierin is de laatste het grootst en zorgt dus voor de beste beeldkwaliteit.

Foto maken met smartphone

Pixels

De grootte van de sensor heeft betrekking op het aantal pixels. Hoe groter de sensor, hoe meer pixels deze op kan slaan. 1 megapixel staat gelijk aan 1 miljoen pixels.

Dit wil niet zeggen dat een camera met 100 megapixels altijd een 100 keer betere foto maakt dan een camera met 1 megapixel. Het betekent dat de foto met 100 megapixels onder ideale omstandigheden meer details heeft.

Ook op dit gebied is de grootte belangrijk, maar dit keer gaat het om de grootte van de pixel zelf. Dit formaat drukken we uit in micron. Een smartphone met bijvoorbeeld 1,4 micron heeft grote pixels. Dit is goed, omdat grote pixels meer licht opvangen, wat uiteindelijk meer kwaliteit oplevert.

Afdrukken

Om het nog eventjes over pixels te hebben: die zijn erg belangrijk als je de foto's afdrukt. In de tijden van social media doet men dit een stuk minder, maar mocht het toch gewenst zijn, dan leg ik kort uit hoeveel pixels je nodig hebt voor een mooie afdruk. Belangrijk is dat de pixels zo klein mogelijk zijn, zodat je ze niet op de afdruk ziet.

Over het algemeen houden we aan dat er voor een afdruk idealiter 300 pixels per inch zijn. Een standaard formaat afdruk van 8 x 10 inch (20,3 x 25,4 cm) moet dus 2400 x 3000 pixels hebben. Dit zijn 7,2 miljoen pixels, oftewel 7,2 megapixels.

Voor het dubbele formaat van 16 x 20 inch (40,6 x 50,8 cm) zijn 4800 x 6000 pixels nodig. Dat zijn 28,8 miljoen pixels, oftewel 28,8 megapixels.

Autofocus

De autofocus van de beste smartphone is tegenwoordig zeer goed en niet meer weg te denken. De lens van de camera blijft heen en weer bewegen tot hij de positie met de beste focus vindt. Een goede midrange-smartphone gebruikt hiervoor een algoritme, die is gebaseerd op de meting van het contrast.

Hedendaagse smartphones bezitten tegenwoordig zo'n degelijke camera's, dat je met haast elke smartphone je in een handomdraai een bokeh-effect creëert.

Lens

Samen met de sensor bepaalt ook de lens hoeveel licht de camera opvangt. De lens zorgt ervoor dat het licht bij de sensor komt. Er bestaan verschillende lenzen. Hieronder staan ze kort uitgelegd.

  • Dieptecamera: dit is een speciale camera die een mooie achtergrondvervaging in je foto's creëert. Zo zet je gemakkelijk een persoon in de focus, terwijl de rest onscherp is. De camera creëert dus zelf scherptediepte, wat erg mooi is bij portretten. Veel telefoons gebruiken hier tegenwoordig software in plaats van hardware voor. Het resultaat hiervan is wel wat minder goed.
  • Zwart-wit sensor: dit is een speciale sensor die haarscherpe zwart-witfoto's maakt. Deze is op sommige smartphones beschikbaar. De telefoon gebruikt deze lens dan ook als ondersteuning voor alle lenzen, wat resulteert in een betere contrastratio.
  • Groothoek/standaard: dit is de camera die op elke smartphone zit. Waarom staat er 'groothoek' bij? Een lens is een groothoeklens als de beeldhoek tussen de 64° en 84° zit. Dat is bij de standaard 35-24 mm lens het geval.
  • Ultra groothoek: dit zit op veel nieuwere smartphones. Hiermee fotografeer je een hoek van meer dan 90 graden, waardoor je meer van de omgeving vastlegt. Het beeld wordt wel wat vervormd, maar het kan erg mooie foto's opleveren.
  • Telescoop- of periscooplens: dit gebruik je om scherpe foto's op grote afstand te maken. De lens kan erg ver inzoomen en nog erg scherp beeld vastleggen. Bij de telescoop lens zoom je 2 tot 3 keer in, bij periscoop tot wel 10 keer.
Lego poppetje die een selfie maakt

Zoom

Bijna geen enkele smartphone heeft optische zoom, omdat het formaat van de telefoons hier te klein voor is. Het alternatief hiervoor is digitale zoom ... en dit is jammer genoeg niet erg goed.

We hopen dat hier snel een oplossing voor komt. Voor nu kun je beter van dichterbij fotograferen dan een foto met zoom maken. Een systeemcamera is een goede optie als je meer eisen stelt aan je foto's.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie is een functie in je smartphone camera die ervoor zorgt dat trillingen een minimaal effect op je foto's hebben. Dit wil zeggen dat niet elke kleine beweging opgepakt wordt door de camera, want dan krijg je nooit scherpe foto's. Vooral voor video is dit essentieel. We onderscheiden dit in twee soorten:

Optische beeldstabilisatie

Optische beeldstabilisatie is een ontwikkeld systeem dat mobiele fotografie enorm verbetert. Fysieke tegenbewegingen van de beeldsensor doen trillingen teniet en vermijden wazige foto's. Sensoren in de behuizing of de lens van de smartphone detecteren deze bewegingen.

Dit is erg handig als je vaak foto's met weinig licht maakt. Let wel op dat het geen wondermiddel is; het compenseert alleen kleine bewegingen. Maak je grote, hevige bewegingen, dan is dit niet recht te trekken. Wel is deze vorm gemiddeld beter dan digitale beeldstabilisatie. Gebruik een goede gimbal als je op zoek bent naar goede stabilisatie.

Digitale beeldstabilisatie

Hierbij gebruikt de smartphone ook sensoren om bewegingen te detecteren. Als de sensoren een beweging waarnemen, dan wordt het maken van de foto uitgesteld. Als de camera volledig stilstaat wordt de foto pas gemaakt. Hierdoor mis je soms net dat ene perfecte moment.

Flits

De ingebouwde led-flitser die in de meeste smartphones zit, is helaas niet veel soeps. Het licht is erg hard en fel, en de flitser werkt alleen als je hem van dichtbij gebruikt. Sommige smartphones hebben tegenwoordig een tweekleurige led-flitser, wat al een stuk beter is. Ook hebben veel high-end smartphones een selfie led-flitser aan de voorkant van de telefoon.

Smartphone die een foto maakt

Front camera

De front camera is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Ik denk dat we gerust kunnen zeggen dat deze vaker gebruikt wordt dan de camera aan de achterkant. Let dus ook goed op de specificaties van front camera. Sommige front camera's hebben zelfs een mooie portretmodus met scherptediepte.

Bediening

De meeste kwalitatieve smartphones zoals Samsung-telefoons, hebben een hoop bedieningsopties om jouw foto's nog beter te maken. Vaak stel je nu handmatig in wat voor foto je maakt. Denk hierbij aan het aanpassen van de ISO-waarde, de witbalans en het instellen van de belichting.

Simpele bediening draagt bij aan het gebruiksgemak, net als handige extra's, zoals een microSD-kaart als je een Android-telefoon hebt of een draadloze oplader. Met een bluetooth speaker erbij zet je altijd een lekker muziekje aan! Deze accessoires moet echter wel los bij de telefoon kopen.

ISO

De ISO-waarde is de lichtgevoeligheid van de camera in een bepaalde situatie of omgeving. Hoe lager dit getal, hoe minder gevoelig de camera is voor het licht. Dit is ingewikkeld, maar wordt door professionele fotografen als heilig beschouwd. Dit maakt vaak het verschil tussen een prima en een hele goede foto.

Video

Iets wat we niet meer weg kunnen denken is video's opnemen. De belangrijkste aspecten hierbij zijn de resolutie en de frames per seconde (FPS). Ben je van plan je smartphone veel voor video's te gebruiken? Zorg dan dat je genoeg geheugen aanschaft. Vooral video's met een hoge resolutie nemen erg veel ruimte in beslag.

Hoe duurder de smartphone, hoe beter deze meestal video's opneemt. Het verschil in kwaliteit varieert van 720p (pixels) en 1080p tot zelfs 4K. Kijk goed wat je wilt en nodig hebt. Maak jij bijna geen video's? Dan is het zonde om hier veel geld voor neer te leggen.

De 5 beste camera-smartphones op een rij

1. Google Pixel 8 Pro

1. Google Pixel 8 Pro
Camera opties: Beeldstabilisatie
Aantal camera's achterzijde: 3
Aantal camera's voorzijde: 1

2. OnePlus 11 5G - 128GB

2. OnePlus 11 5G - 128GB
Camera opties: Artificial Intelligence (AI), Beeldstabilisatie, Flitser, Macro lens, Nachtmodus, Optische zoom
Aantal camera's achterzijde: 3
Aantal camera's voorzijde: 1

3. Samsung Galaxy Z Fold 4

3. Samsung Galaxy Z Fold 4
Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser
Aantal camera's achterzijde: 3
Aantal camera's voorzijde: 1

4. Oppo Find X5 Pro

4. Oppo Find X5 Pro
Camera opties: Artificial Intelligence (AI), Beeldstabilisatie, Diafragma, Flitser, Macro lens, Nachtmodus, Optische zoom, Portretmodus, Ultra Wide Angle
Aantal camera's achterzijde: 3
Aantal camera's voorzijde: 1

5. Apple iPhone 13

5. Apple iPhone 13
Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Portretmodus, Ultra Wide Angle
Aantal camera's achterzijde: 2
Aantal camera's voorzijde: 1

Veelgestelde vragen over camera-smartphone

Is het toch nog niet helemaal duidelijk? Dan staan hieronder de meest gestelde vragen met bijbehorende antwoorden om je verder op weg te helpen.

Wat maakt een smartphone-camera goed?

Een hoop verschillende aspecten hebben samen invloed op de kwaliteit van de foto's. Denk hierbij aan diafragma, beeldsensor, pixelgrootte en de lens. Elke camera is hier anders in en kijk vooral naar wat jij persoonlijk zoekt in de camera van een smartphone.

Wat betekent 8 MP?

8 MP staat voor 8 megapixels. 1 megapixel staat gelijk aan 1 miljoen pixels. Een camera met 8 megapixels heeft dus 8 miljoen pixels. Een camera met meer MP betekent niet automatisch dat de fotokwaliteit beter is, alleen dat deze een hogere resolutie heeft.

Waarom zitten er 4 camera's op een smartphone?

Deze 4 camera's zijn verschillende lenzen. Hierdoor kun je gemakkelijk schakelen naar bijvoorbeeld een groothoeklens zonder dat de telefoon hier dikker voor hoeft te zijn. De verschillende lenzen zorgen voor verschillende 'effecten' en stijlen van fotografie.

Welke camera-smartphone moet ik hebben?

Dat kan ik niet voor je bepalen, want dat ligt helemaal aan wat jij zelf belangrijk vindt. Wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om de keus nog makkelijker te maken.

Camera optiesAantal camera's achterzijde
1Google Pixel 8 ProBeeldstabilisatie3
2OnePlus 11 5G - 128GBArtificial Intelligence (AI), Beeldstabilisatie, Flitser, Macro lens, Nachtmodus, Optische zoom3
3Samsung Galaxy Z Fold 4Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser3
4Oppo Find X5 ProArtificial Intelligence (AI), Beeldstabilisatie, Diafragma, Flitser, Macro lens, Nachtmodus, Optische zoom, Portretmodus, Ultra Wide Angle3
5Apple iPhone 13Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Portretmodus, Ultra Wide Angle2

Google Pixel 8 Pro

Camera opties: Beeldstabilisatie

Aantal camera's achterzijde: 3

OnePlus 11 5G - 128GB

Camera opties: Artificial Intelligence (AI), Beeldstabilisatie, Flitser, Macro lens, Nachtmodus, Optische zoom

Aantal camera's achterzijde: 3

Samsung Galaxy Z Fold 4

Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser

Aantal camera's achterzijde: 3

Oppo Find X5 Pro

Camera opties: Artificial Intelligence (AI), Beeldstabilisatie, Diafragma, Flitser, Macro lens, Nachtmodus, Optische zoom, Portretmodus, Ultra Wide Angle

Aantal camera's achterzijde: 3

Apple iPhone 13

Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Portretmodus, Ultra Wide Angle

Aantal camera's achterzijde: 2

Conclusie

Nu weet jij alles over de beste camera op je smartphone. Ben jij ook zo blij met de TikTok video's die je nu kan maken? Laat het me weten.

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu