Onze categorieën
Over onsContact

Alles Binnen Handbereik met de Beste Android-Telefoon

Auteur: Charlie Hoeben
Published 17.03.2022 - Updated 30.07.2023
Alles Binnen Handbereik met de Beste Android-Telefoon

Er bestaan twee groepen op deze wereld: iOS en Android. En aangezien jij bij dit artikel over de beste Android-telefoon bent beland, mag je al niet meer voor iOS kiezen, omdat beide groepen voornamelijk uit echte puristen bestaan die niet met het andere besturingssysteem om kunnen gaan.

Oké, grapje. Zo ernstig is het nog net niet. Hoe dan ook: er staan je nog wat keuzes te wachten bij de zoektocht naar de beste smartphone met Android. Wat voor camera en scherm zoek je, bijvoorbeeld? Daarover lees je meer in dit artikel.

Waarom een Android-telefoon kopen?

Omdat al het andere natuurlijk verschrikkelijk is! Grapje – alleen iPhone gebruikers zeggen dat soort dingen. 😜 Als je Android-smartphones gewend bent en je geen wens hebt om over te stappen naar iOS (of zelfs Linux, hoe zeldzaam dit ook is), dan is dit de beste keus, heel simpel. Het is een fijn besturingssysteem met een hoge graad van gebruiksvriendelijkheid.

Android is ontwikkeld door Google, maar toch gebruikt een veeltal merken het besturingssysteem. Dit komt omdat het open source is. Wat wil dit zeggen? Dat iedereen dit zomaar gratis mag gebruiken, en hier verschillende versies en software voor mag ontwikkelen.

Een Samsung-telefoon heeft zo een hele andere uitstraling dan bijvoorbeeld een Motorola. Zo is het dan ook uitgegroeid tot het grootste, diverste besturingssysteem met de meeste gratis content.

Je past daardoor het uiterlijk en de werking van de software op je telefoon aan. Je kiest uit andere icoontjes en kleurpatronen, voegt zelfs apps toe van buiten de Google Play Store, enzovoorts.

De voordelen van de beste Android-smartphones zijn eindeloos, en daarmee soms ook overweldigend. Is dat niet helemaal jouw kopje thee? Dan is een high-end toestel zoals de beste iPhone misschien een betere keuze.

Gevecht tussen apple en android

Misschien leek de keus in het besturingssysteem het moeilijkst. Maar er zijn nog een hoop andere dingen waar je op moet letten bij de aankoop van je nieuwe telefoon. Het zijn dan ook complexe apparaten met krachtige hardware tegenwoordig.

Hieronder staan vast de beste keuzes met de belangrijkste specificaties. Maar lees vooral verder om te weten te komen wat echt bij jou persoonlijk past.

Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro
Kleur: Zwart
Opslagcapaciteit: 256 GB
Bekijk op Bol.com

OnePlus 11 5G - 128GB

OnePlus 11 5G - 128GB
Kleur: Titan Black
Opslagcapaciteit: 128 GB
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Samsung Galaxy Z Fold 4

Samsung Galaxy Z Fold 4
Kleur: Zwart
Opslagcapaciteit: 256 GB
Bekijk op Bol.com

Android-telefoon: Hoe maak ik de beste koop?

Keuze al gemaakt? Toch zijn er nog een aantal zaken om goed op te letten bij de aankoop van je nieuwe Android-telefoon.

Versie

Binnen de Android-familie bestaan uiteraard verschillende versies. Over het algemeen draaien de nieuwe telefoons Android 11. Kies je voor een wat ouder model, dan staat waarschijnlijk Android 10 of 9 op.

Versie 9.0 is dan ook wel de oudste versie waarmee je nog even vooruit kunt. Ga je lager zitten dan dit, dan krijg je vaak geen updates meer en/of worden bepaalde apps niet meer ondersteund.

Android One

Android One is een neefje van de rest. Dit is een kale versie van het gehele Android besturingssysteem. Als je een telefoon aanschaft met One, staan er geen vooraf geïnstalleerde apps op. Bij deze toestellen krijg je het snelste en vaakste de nieuwe beveiligings- en software-updates. Android One vind je onder andere in toestellen van Nokia en Motorola.

Scherm

Het scherm is natuurlijk de eye catcher, maar ook het belangrijkste van de telefoon. Hier doe je alles op en er zijn een aantal dingen waar je op moet letten.

Technologie

Hierin maken we onderscheid tussen enkele verschillende types. De bekendste zijn:

 • TFT-lcd (thin-film-transistor liquid-crystal display). Een hele mond vol, maar helaas is dat bij elk type scherm. Dit is de meest voorkomende en relatief goedkoopste. Deze technologie heeft prima beeldkwaliteit en resoluties, maar werkt niet goed met kleine kijkhoeken of direct zonlicht.
 • IPS-lcd (in-plane switching liquid-crystal display). Het prijskaartje van deze schermen ligt wat hoger, aar daar zitten ook voordelen aan. De batterij gaat langer mee omdat het scherm minder stroom verbruikt. Daarnaast is het geschikt voor bredere kijkhoeken.
 • Oled (organic light-emitting- diode). Oled wordt tegenwoordig graag gebruikt in televisies. Bij deze nieuwe technologie zijn er oneindige zwartwaarden en een ongeëvenaarde contrastverhouding. Hierbij zit organisch materiaal tussen twee platen. Hier gaat een elektrische puls doorheen en hierdoor produceert het materiaal licht. De pixels die zwart zijn op het beeld blijven uitstaan waardoor het écht zwart is.
 • Amoled (active-matrix organic light-emitting diode). Oled pixels zijn verwerkt in TFT, op ongeveer dezelfde manier als oled. Het beeld van een amoled-scherm is alleen nog scherper en helderder dan bij standaard een standaard oled- of lcd-scherm.
Android poppetje die aan het dansen is

Formaat

Omdat mensen steeds meer tijd online besteden, is het schermformaat inmiddels behoorlijk belangrijk. Schermen worden steeds groter, en zo ook de telefoons.

De meeste mensen zijn hier blij mee, maar niet iedereen. Vooral als je wat kleinere handen hebt, is een groot scherm al snel een nadeel. Wat als 'groot' telt, ligt aan je perspectief. Zelf denk ik dat een scherm van meer dan 5,8" inch groot genoemd mag worden.

Resolutie

Resolutie geeft aan hoeveel pixels in een beeldscherm. Een hogere resolutie betekend meer pixels per inch (PPI), en een beter en scherper beeld. Dat komt omdat er meer pixel-informatie is.

Toch is het niet altijd zo dat meer PPI beter is bij een smartphone. Omdat de beeldschermen klein zijn – in vergelijking met monitoren en tv's – kunnen we bij alles boven Full HD het verschil niet meer waarnemen.

 • HD: 1280 x 720 pixels
 • Full HD: 1920 x 1080 pixels
 • 2K of Quad HD: 2560 x 1440 pixels
 • 4K of Ultra HD: 3840 x 2160 pixels

Gezien de grenzen van het menselijk oog, kun je je afvragen of het echt nodig is om voor een scherm met meer dan Full HD te gaan.

Processor

Hoe snel de processor je handelingen omzet in visuele veranderingen, ligt aan 2 dingen.

Kloksnelheid

De kloksnelheid lees je af aan het aantal Gigahertz (GHz). Heeft de processor 1 GHz, dan voert deze 1 miljard instructies per seconde uit. Hoe meer GHz, hoe sneller de telefoon de benodigde berekeningen uitvoert.

Let hierbij wel op dat je ook een krachtige processor van een recente generatie te pakken krijgt. Een oude processor met een hoge kloksnelheid is niet zo efficiënt als een nieuwe processor met een iets lagere kloksnelheid.

Bij een midrange-smartphone of refurbished smartphone kom je sneller een iets oudere processor tegen, dus wees hier alert op – vooral als je ook gebruik wilt maken van 5G-connectiviteit. Dit kan alleen met de nieuwste processoren.

Let ook op de batterij bij een refurbished smartphone. In de instellingen vind je vaak meer informatie over hoe effectief de batterij nog is: controleer dit wanneer dit mogelijk is. Ook zijn er smartphones die draadloos opladen. Dit is handig als je even de tijd hebt, maar via de kabel gaat het veel sneller, vooral als je een snellader hebt.

Kernen

Het aantal kernen weergeeft hoeveel cores de processor heeft. Hoe meer kernen er in zo'n processor zitten, hoe sneller deze multitaskt. De processor verdeelt de taken onder over de kernen, waardoor de 'wachtrij' hiervan korter wordt, en taken sneller uitgevoerd worden. De drie bekendste hoeveelheden van kernen zijn:

 • dual-core: 2 kernen;
 • quad-core: 4 kernen;
 • hexa-core: 6 kernen;
 • octa-core: 8 kernen.
Telefoon met Android poppetje

Werkgeheugen

Voorheen deed het er niet gek veel toe, maar tegenwoordig is het ook belangrijk om bij telefoons stil te staan bij het werkgeheugen. Dit stelt de telefoon in staat tot multitasken, waardoor je snel en makkelijk tussen apps bladert, maar ook tussen subsecties van een enkele app. Denk hierbij aan tabbladen van je telefoon, of tussen de mini-weergave van een filmpje op YouTube en de zoekresultaten.

Je leest af hoeveel een telefoon heeft aan de hoeveelheid RAM (random access memory). Hierbij gaat ongeveer hetzelfde op als bij computers en laptops.

Met 4 GB voer je basistaken zonder al te veel problemen uit, al willen beaalde games of foto- en videobewerkingsprogramma's nog wel eens haperen. Met 6 GB kom je al een stuk verder, hoewel intense bewerking of games voor problemen kunnen zorgen.

Om écht veilig te zitten, ga je idealiter voor 8 GB of meer. Hiermee game, bewerk en multitask je naar gelang.

Opslag

Dit spreekt redelijk voor zich: je wilt genoeg opslag hebben voor al je foto's en apps. Afhankelijk van of je gebruik maakt van een cloud om foto's en back-ups te maken, heb je meer of minder nodig.

Het absolute minimum van vandaag de dag is 64 GB aan lokale opslag. Dit valt bij de meeste Android-telefoons met een goede microSD-kaart ook nog eens op te krikken tegen een zeer zacht prijsje. Hier sla je foto's op, en soms zelfs apps.

Camera

Tegenwoordig is dit één van de belangrijkste eigenschappen van een smartphone. Of je nu een influencer bent (of wilt worden), of je herinneringen voor jezelf haarscherp wilt vastleggen: de camera moet minstens in orde zijn.

Een camera is goed als deze een grote sensor heeft. Want hoe groter de sensor, hoe meer de sensor ziet – Om te bepalen hoeveel licht op de sensor valt, hoe groot deze ook mag zijn en dus hoeveel beeld deze ook vastlegt, kijk je naar het diafragma, oftewel de opening waardoor het licht naar de sensor gaat.

Het f-getal – zoals f/1.6 of f/2.2 – geeft weer hoe groot het diafragma is. Hoe kleiner dit getal, hoe groter de (maximale) opening. Dit is meestal aan te passen in de camera-instellingen, of de telefoon doet dit zelf als hij in de automatische modus staat.

Smartphones met meerdere lenzen maken vaak gebruik van optische zoom, terwijl smartphones met een camera gebruikmaken van digitale zoom. Een smartphone met meerdere lenzen heeft altijd de voorkeur.

Staar je tenslotte vooral niet blind op het aantal megapixels (MP). Dit zegt vrij weinig en is pas écht belangrijk als je foto's wilt afdrukken op formaten groter dan A4-formaat. Dan is het verstandig om te kijken naar de beste camera-smartphone en hoeveel MP deze heeft.

IP-certificering

De IP-certificering van een product geeft aan hoe stof- en waterdicht het is. Hier zitten verschillende gradaties in. Zo zijn sommige telefoon geschikt om mee te duiken, terwijl andere alleen tegen spatwater kunnen.

Achter de afkorting volgen twee cijfers, of een 'X' + een cijfer. Zo'n 'X' geeft aan dat de telefoon niet is getest op stof- of vochtbestendigheid. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen materialen aan, en de tweede van vocht. De hoogste IP-certificering die je bij telefoons tegenkomt, is IP68.

De 5 beste Android-telefoons op een rij

1. Google Pixel 8 Pro

1. Google Pixel 8 Pro
Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Optische zoom
Aantal camera's achterzijde: 3
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Type scherm: OLED

2. OnePlus 11 5G - 128GB

2. OnePlus 11 5G - 128GB
Camera opties: Artificial Intelligence (AI), Beeldstabilisatie, Flitser, Macro lens, Nachtmodus, Optische zoom
Geschikt voor onderwater: Ja
Schokbestendig: Ja
Aantal camera's achterzijde: 3
IP-certificering: IP64 (volledig stofdicht en plensdicht)
Type scherm: Amoled

3. Samsung Galaxy Z Fold 4

3. Samsung Galaxy Z Fold 4
Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser
Geschikt voor onderwater: Ja
Schokbestendig: Nee
Aantal camera's achterzijde: 3
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Type scherm: Amoled

4. Samsung Galaxy A54 5G

4. Samsung Galaxy A54 5G
Camera opties: Flitser, Optische zoom, Ultra Wide Angle
Geschikt voor onderwater: Nee
Schokbestendig: Nee
Aantal camera's achterzijde: 4
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Type scherm: Amoled

5. iPhone 14 Pro

5. iPhone 14 Pro
Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Portretmodus, Ultra Wide Angle
Geschikt voor onderwater: Nee
Schokbestendig: Nee
Aantal camera's achterzijde: 3
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Type scherm: OLED

Veelgestelde vragen over Android-telefoons

Toch nog niet helemaal eruit? Hieronder staan de meest gestelde vragen om je verder op weg te helpen.

Waarom kiezen voor een Android-telefoon?

De meeste mensen die voor Android kiezen, doen dit vanwege het gebruiksgemak. Dit is een kwestie van smaak, maar iets waar iOS van Apple niet tegen op kan boxen, is het feit dat Android open source is. Daardoor staan smartphonefabrikanten en app-ontwikkelaars het besturingssysteem aan te passen om op hun merk aan te sluiten, en/of om een weelde aan apps te creëren en te uploaden.

Bij iOS gaat dit niet: apps zijn enkel van de Ap Store te krijgen, niet van externe sites. Bovendien is Apple de enige fabrikant die iOS mag gebruiken, waardoor de verscheidenheid van het aanbod beperkt is.

Is Android beter dan Apple?

Daar is geen antwoord op te geven. Sommigen zeggen van wel, en anderen van niet. Dit ligt puur aan wat je belangrijk vindt in een telefoon en waar je naar op zoek bent.

Heb je meerdere Apple-producten? Dan synchroniseert een iPhone daar naadloos mee. Heb je dit niet, en/of wil je meer keuze wat betreft hardware en de uitstraling van beschikbare telefoons? Dan is Android voor velen de winnaar.

Is Android One goed?

Het staat zonder vooraf geïnstalleerde apps op je telefoon, waardoor je zoveel mogelijk ruimte op je telefoon behoudt. Daarnaast krijgen deze telefoons de prioriteit bij beveiligings- en software-updates. Met het besturingssysteem is dus niets mis; alleen is het zo dat het meestal wordt ingezet op telefoons met wat minder goede hardware.

Welke Android-telefoon moet ik hebben?

Dat kan ik niet voor je bepalen. Want ik weet niet wat past bij jou persoonlijke voorkeur. Wel heb ik hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties voor je klaargezet.

Opslagcapaciteit
1Google Pixel 8 Pro256 GB
2OnePlus 11 5G - 128GB128 GB
3Samsung Galaxy Z Fold 4256 GB
4Samsung Galaxy A54 5G128 GB
5iPhone 14 Pro256 GB

Google Pixel 8 Pro

Opslagcapaciteit: 256 GB

OnePlus 11 5G - 128GB

Opslagcapaciteit: 128 GB

Samsung Galaxy Z Fold 4

Opslagcapaciteit: 256 GB

Samsung Galaxy A54 5G

Opslagcapaciteit: 128 GB

iPhone 14 Pro

Opslagcapaciteit: 256 GB

Conclusie

Het was een hele brok informatie, maar dan heb je ook wat. Je weet nu bijvoorbeeld dat je goed moet letten op onder andere het schermtype, de cameraspecificaties en de processor ... toch?

En dan heb ik het nog niet over accessoires, zoals de beste draadloze oplader of de beste Bluetooth-speaker om het geluid een boost te geven! Ook de beste tablet mag ook niet ontbreken!

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar zelf ben ik stiekem een Applefan. 🤭 Weet jij me echter te overtuigen van de waarde van Android in het onderstaande feedbackformulier?

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu