Er bestaan twee groepen op deze wereld: iOS en Android. En aangezien jij bij dit artikel over de beste Android-telefoon bent beland, mag je al niet meer voor iOS kiezen, omdat beide groepen voornamelijk uit echte puristen bestaan die niet met het andere besturingssysteem om kunnen gaan.
Oké, grapje. Zo ernstig is het nog net niet. Hoe dan ook: er staan je nog wat keuzes te wachten bij de zoektocht naar de beste smartphone met Android. Wat voor camera en scherm zoek je, bijvoorbeeld? Daarover lees je meer in dit artikel.
Omdat al het andere natuurlijk verschrikkelijk is! Grapje – alleen iPhone gebruikers zeggen dat soort dingen. 😜 Als je Android-smartphones gewend bent en je geen wens hebt om over te stappen naar iOS (of zelfs Linux, hoe zeldzaam dit ook is), dan is dit de beste keus, heel simpel. Het is een fijn besturingssysteem met een hoge graad van gebruiksvriendelijkheid.
Android is ontwikkeld door Google, maar toch gebruikt een veeltal merken het besturingssysteem. Dit komt omdat het open source is. Wat wil dit zeggen? Dat iedereen dit zomaar gratis mag gebruiken, en hier verschillende versies en software voor mag ontwikkelen.
Een Samsung-telefoon heeft zo een hele andere uitstraling dan bijvoorbeeld een Motorola. Zo is het dan ook uitgegroeid tot het grootste, diverste besturingssysteem met de meeste gratis content.
Je past daardoor het uiterlijk en de werking van de software op je telefoon aan. Je kiest uit andere icoontjes en kleurpatronen, voegt zelfs apps toe van buiten de Google Play Store, enzovoorts.
De voordelen van de beste Android-smartphones zijn eindeloos, en daarmee soms ook overweldigend. Is dat niet helemaal jouw kopje thee? Dan is een high-end toestel zoals de beste iPhone misschien een betere keuze.
Misschien leek de keus in het besturingssysteem het moeilijkst. Maar er zijn nog een hoop andere dingen waar je op moet letten bij de aankoop van je nieuwe telefoon. Het zijn dan ook complexe apparaten met krachtige hardware tegenwoordig.
Hieronder staan vast de beste keuzes met de belangrijkste specificaties. Maar lees vooral verder om te weten te komen wat echt bij jou persoonlijk past.
Keuze al gemaakt? Toch zijn er nog een aantal zaken om goed op te letten bij de aankoop van je nieuwe Android-telefoon.
Binnen de Android-familie bestaan uiteraard verschillende versies. Over het algemeen draaien de nieuwe telefoons Android 11. Kies je voor een wat ouder model, dan staat waarschijnlijk Android 10 of 9 op.
Versie 9.0 is dan ook wel de oudste versie waarmee je nog even vooruit kunt. Ga je lager zitten dan dit, dan krijg je vaak geen updates meer en/of worden bepaalde apps niet meer ondersteund.
Android One is een neefje van de rest. Dit is een kale versie van het gehele Android besturingssysteem. Als je een telefoon aanschaft met One, staan er geen vooraf geïnstalleerde apps op. Bij deze toestellen krijg je het snelste en vaakste de nieuwe beveiligings- en software-updates. Android One vind je onder andere in toestellen van Nokia en Motorola.
Het scherm is natuurlijk de eye catcher, maar ook het belangrijkste van de telefoon. Hier doe je alles op en er zijn een aantal dingen waar je op moet letten.
Hierin maken we onderscheid tussen enkele verschillende types. De bekendste zijn:
Omdat mensen steeds meer tijd online besteden, is het schermformaat inmiddels behoorlijk belangrijk. Schermen worden steeds groter, en zo ook de telefoons.
De meeste mensen zijn hier blij mee, maar niet iedereen. Vooral als je wat kleinere handen hebt, is een groot scherm al snel een nadeel. Wat als 'groot' telt, ligt aan je perspectief. Zelf denk ik dat een scherm van meer dan 5,8" inch groot genoemd mag worden.
Resolutie geeft aan hoeveel pixels in een beeldscherm. Een hogere resolutie betekend meer pixels per inch (PPI), en een beter en scherper beeld. Dat komt omdat er meer pixel-informatie is.
Toch is het niet altijd zo dat meer PPI beter is bij een smartphone. Omdat de beeldschermen klein zijn – in vergelijking met monitoren en tv's – kunnen we bij alles boven Full HD het verschil niet meer waarnemen.
Gezien de grenzen van het menselijk oog, kun je je afvragen of het echt nodig is om voor een scherm met meer dan Full HD te gaan.
Hoe snel de processor je handelingen omzet in visuele veranderingen, ligt aan 2 dingen.
De kloksnelheid lees je af aan het aantal Gigahertz (GHz). Heeft de processor 1 GHz, dan voert deze 1 miljard instructies per seconde uit. Hoe meer GHz, hoe sneller de telefoon de benodigde berekeningen uitvoert.
Let hierbij wel op dat je ook een krachtige processor van een recente generatie te pakken krijgt. Een oude processor met een hoge kloksnelheid is niet zo efficiënt als een nieuwe processor met een iets lagere kloksnelheid.
Bij een midrange-smartphone of refurbished smartphone kom je sneller een iets oudere processor tegen, dus wees hier alert op – vooral als je ook gebruik wilt maken van 5G-connectiviteit. Dit kan alleen met de nieuwste processoren.
Let ook op de batterij bij een refurbished smartphone. In de instellingen vind je vaak meer informatie over hoe effectief de batterij nog is: controleer dit wanneer dit mogelijk is. Ook zijn er smartphones die draadloos opladen. Dit is handig als je even de tijd hebt, maar via de kabel gaat het veel sneller, vooral als je een snellader hebt.
Het aantal kernen weergeeft hoeveel cores de processor heeft. Hoe meer kernen er in zo'n processor zitten, hoe sneller deze multitaskt. De processor verdeelt de taken onder over de kernen, waardoor de 'wachtrij' hiervan korter wordt, en taken sneller uitgevoerd worden. De drie bekendste hoeveelheden van kernen zijn:
Voorheen deed het er niet gek veel toe, maar tegenwoordig is het ook belangrijk om bij telefoons stil te staan bij het werkgeheugen. Dit stelt de telefoon in staat tot multitasken, waardoor je snel en makkelijk tussen apps bladert, maar ook tussen subsecties van een enkele app. Denk hierbij aan tabbladen van je telefoon, of tussen de mini-weergave van een filmpje op YouTube en de zoekresultaten.
Je leest af hoeveel een telefoon heeft aan de hoeveelheid RAM (random access memory). Hierbij gaat ongeveer hetzelfde op als bij computers en laptops.
Met 4 GB voer je basistaken zonder al te veel problemen uit, al willen beaalde games of foto- en videobewerkingsprogramma's nog wel eens haperen. Met 6 GB kom je al een stuk verder, hoewel intense bewerking of games voor problemen kunnen zorgen.
Om écht veilig te zitten, ga je idealiter voor 8 GB of meer. Hiermee game, bewerk en multitask je naar gelang.
Dit spreekt redelijk voor zich: je wilt genoeg opslag hebben voor al je foto's en apps. Afhankelijk van of je gebruik maakt van een cloud om foto's en back-ups te maken, heb je meer of minder nodig.
Het absolute minimum van vandaag de dag is 64 GB aan lokale opslag. Dit valt bij de meeste Android-telefoons met een goede microSD-kaart ook nog eens op te krikken tegen een zeer zacht prijsje. Hier sla je foto's op, en soms zelfs apps.
Tegenwoordig is dit één van de belangrijkste eigenschappen van een smartphone. Of je nu een influencer bent (of wilt worden), of je herinneringen voor jezelf haarscherp wilt vastleggen: de camera moet minstens in orde zijn.
Een camera is goed als deze een grote sensor heeft. Want hoe groter de sensor, hoe meer de sensor ziet – Om te bepalen hoeveel licht op de sensor valt, hoe groot deze ook mag zijn en dus hoeveel beeld deze ook vastlegt, kijk je naar het diafragma, oftewel de opening waardoor het licht naar de sensor gaat.
Het f-getal – zoals f/1.6 of f/2.2 – geeft weer hoe groot het diafragma is. Hoe kleiner dit getal, hoe groter de (maximale) opening. Dit is meestal aan te passen in de camera-instellingen, of de telefoon doet dit zelf als hij in de automatische modus staat.
Smartphones met meerdere lenzen maken vaak gebruik van optische zoom, terwijl smartphones met een camera gebruikmaken van digitale zoom. Een smartphone met meerdere lenzen heeft altijd de voorkeur.
Staar je tenslotte vooral niet blind op het aantal megapixels (MP). Dit zegt vrij weinig en is pas écht belangrijk als je foto's wilt afdrukken op formaten groter dan A4-formaat. Dan is het verstandig om te kijken naar de beste camera-smartphone en hoeveel MP deze heeft.
De IP-certificering van een product geeft aan hoe stof- en waterdicht het is. Hier zitten verschillende gradaties in. Zo zijn sommige telefoon geschikt om mee te duiken, terwijl andere alleen tegen spatwater kunnen.
Achter de afkorting volgen twee cijfers, of een 'X' + een cijfer. Zo'n 'X' geeft aan dat de telefoon niet is getest op stof- of vochtbestendigheid. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen materialen aan, en de tweede van vocht. De hoogste IP-certificering die je bij telefoons tegenkomt, is IP68.
Toch nog niet helemaal eruit? Hieronder staan de meest gestelde vragen om je verder op weg te helpen.
De meeste mensen die voor Android kiezen, doen dit vanwege het gebruiksgemak. Dit is een kwestie van smaak, maar iets waar iOS van Apple niet tegen op kan boxen, is het feit dat Android open source is. Daardoor staan smartphonefabrikanten en app-ontwikkelaars het besturingssysteem aan te passen om op hun merk aan te sluiten, en/of om een weelde aan apps te creëren en te uploaden.
Bij iOS gaat dit niet: apps zijn enkel van de Ap Store te krijgen, niet van externe sites. Bovendien is Apple de enige fabrikant die iOS mag gebruiken, waardoor de verscheidenheid van het aanbod beperkt is.
Daar is geen antwoord op te geven. Sommigen zeggen van wel, en anderen van niet. Dit ligt puur aan wat je belangrijk vindt in een telefoon en waar je naar op zoek bent.
Heb je meerdere Apple-producten? Dan synchroniseert een iPhone daar naadloos mee. Heb je dit niet, en/of wil je meer keuze wat betreft hardware en de uitstraling van beschikbare telefoons? Dan is Android voor velen de winnaar.
Het staat zonder vooraf geïnstalleerde apps op je telefoon, waardoor je zoveel mogelijk ruimte op je telefoon behoudt. Daarnaast krijgen deze telefoons de prioriteit bij beveiligings- en software-updates. Met het besturingssysteem is dus niets mis; alleen is het zo dat het meestal wordt ingezet op telefoons met wat minder goede hardware.
Dat kan ik niet voor je bepalen. Want ik weet niet wat past bij jou persoonlijke voorkeur. Wel heb ik hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties voor je klaargezet.
Opslagcapaciteit | ||||
---|---|---|---|---|
1 | Google Pixel 8 Pro | 256 GB | Bekijk op Bol.com | |
2 | OnePlus 11 5G - 128GB | 128 GB | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
3 | Samsung Galaxy Z Fold 4 | 256 GB | Bekijk op Bol.com | |
4 | iPhone 14 Pro | 256 GB | Bekijk op Bol.com | |
5 | Apple iPhone SE (2022) | 128 GB | Bekijk op Bol.com |
Het was een hele brok informatie, maar dan heb je ook wat. Je weet nu bijvoorbeeld dat je goed moet letten op onder andere het schermtype, de cameraspecificaties en de processor ... toch?
En dan heb ik het nog niet over accessoires, zoals de beste draadloze oplader of de beste Bluetooth-speaker om het geluid een boost te geven! Ook de beste tablet mag ook niet ontbreken!
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar zelf ben ik stiekem een Applefan. 🤭 Weet jij me echter te overtuigen van de waarde van Android in het onderstaande feedbackformulier?