Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Samsung-telefoon is Altijd een Goede Keuze

Auteur: Charlie Hoeben
Published 22.02.2022 - Updated 30.07.2023
De Beste Samsung-telefoon is Altijd een Goede Keuze

De beste Samsung-telefoon ligt binnen handbereik, maar de keuze is reuze. Gelukkig heb ik grondig onderzoek gedaan om je zo goed mogelijk te informeren over de beste keuze. Er zijn een hoop zaken belangrijk om op te letten om teleurstelling te voorkomen.

Hieronder staan alvast de beste keuzes van het moment, maar lees vooral verder om goed geïnformeerd over te gaan op de aanschaf.

Waarom een Samsung-telefoon kopen?

Als je weet welk merk telefoon je wilt, dan ben je al op de helft. Het is tegenwoordig steeds moeilijker kiezen met zoveel merken, modellen en opties. Toch weet je dat je bij Samsung altijd een kwalitatief model hebt voor een redelijke prijs, mét goede service.

Welk model je vervolgens moet kiezen, dat is geheel aan jou. Jammer genoeg wordt deze keuze vaak lastig doordat de markt zo enorm verzadigd is. Het is verstandig om te bekijken wat jij belangrijk vindt in een telefoon en daar je keuze op te baseren.

Luister niet naar anderen, want iedereen heeft een andere smaak. Wat voor jou de beste Samsung-smartphone is, is voor mij misschien niet de beste. Iedereen stelt andere eisen.

Hieronder staat alvast de top 3 keuzes met de belangrijkste specificaties voor je klaar, maar ik kan je zeker aanraden om verder te lezen zodat jij alles te weten komt over Samsung-telefoons en zo de allerbeste keuze maakt.

De wereld in een smartphone

Samsung Galaxy Z Fold 4

Samsung Galaxy Z Fold 4
Opslagcapaciteit: 256 GB
Extern geheugenslot: N
Aantal camera's achterzijde: 3
Bekijk op Bol.com

Samsung Galaxy S23 Plus

Samsung Galaxy S23 Plus
Opslagcapaciteit: 256 GB
Extern geheugenslot: N
Aantal camera's achterzijde: 3
Bekijk op Bol.com

Samsung Galaxy Z Flip 4

Samsung Galaxy Z Flip 4
Opslagcapaciteit: 256 GB
Extern geheugenslot: N
Aantal camera's achterzijde: 2
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Samsung-telefoon: Hoe maak ik de beste koop?

Het merk telefoon is in ieder geval al duidelijk: dat is al een goede keuze. Toch zijn er een hoop andere zaken om op te letten bij de aanschaf.

Waarom Samsung?

De naamsbekendheid van Samsung trekt een hoop klanten. Dat is niet gek, aangezien het één van de grootste bedrijven in de telefoonindustrie is. Bedenk je wel: klanten blijven niet terugkomen om alleen de naamsbekendheid, maar om meer redenen. Samsung produceert zowel goede midrange-smartphones als high-end modellen.

Beschikbaarheid

Omdat Samsung zo groot is, zijn de telefoons vrijwel overal ter wereld te verkrijgen. Het kan zo zijn dat het op sommige plekken wat langer duurt voordat de nieuwste modellen in de schappen liggen, maar een Samsung-telefoon vind je altijd wel.

Dit geeft Samsung uiteraard een groot voordeel. Overal is een product te koop dat garant staat voor kwaliteit.

Persoon die telefoon vast houdt in de natuur

Prijs/kwaliteit

Het 'portfolio' van Samsung is enorm breed. Dit wil zeggen dat er voor elk budget een Samsung-telefoon beschikbaar is. Van budgetsmartphones tot high-end smartphones. Dit heeft veel voordelen, omdat je zo een veel grotere doelgroep bereikt.

Toch heeft dit ook nadelen, en de grootste hiervan is merkverwarring. Het aanbod loopt zo uiteen dat het moeilijk te volgen is. Een voorbeeld zijn de verschillende Galaxy-lijnen, die enorm ver uit elkaar liggen. Dit kan voor verwarring en teleurstelling zorgen, omdat niet elke telefoon dezelfde functies heeft.

Ondersteuning

De aftersales ondersteuning en het klantcontact van Samsung zien we over het algemeen als prima tot uitstekend. Het bedrijf is goed te bereiken en denkt mee als je problemen hebt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, maar als je het vergelijkt met andere bedrijven, doet Samsung het goed.

DeX

Dit is een erg gave functie in de high-end Samsung-telefoons en één van de belangrijkste speerpunten van het bedrijf. Met DeX sluit je je smartphone aan op een monitor, Bluetooth-muis en toetsenbord. Vervolgens gebruik je je telefoon gemakkelijk alsof het een desktop computer is. Hierbij lijkt de interface sterk op Windows.

Accessoires

Samsung heeft een enorm breed scala aan telefoons en hoesjes, draagsystemen en andere accessoires. Veel maken zij zelf, maar er zijn ook ontelbare aantallen andere door andere producenten op de markt gebracht.

Scherm

Voor beeldschermen zijn momenteel twee toonaangevende technologieën op de markt: lcd en oled. Daaronder zitten weer verschillende varianten en generaties. Wat we veel zien in het midden- en hoge segment van smartphones is IPS-lcd. Ik leg de verschillen tussen deze technologieën uit.

Lcd

Binnen lcd maken we tegenwoordig onderscheid tussen twee varianten.

  • TFT-lcd

TFT, oftewel thin film transistor technology heeft prima beeldkwaliteit en resoluties, vooral als je dit vergelijkt met vroegere generaties lcd schermen. Toch is de zichtbaarheid al snel slecht met direct licht, zonlicht en als je van de zijkant naar het scherm kijkt.

  • IPS-lcd

Dit staat voor in-place switching en is het grotere broertje van TFT-lcd schermen. Deze vinden we voornamelijk op smartphones in het hoogste segment, omdat het duurder is. Er zijn ook voordelen:de kijkhoeken zijn breder en het stroomverbruik van het scherm is minder. Zo gaat je telefoon een stuk langer mee.

Iemand die een schoen opneemt alsof het een telefoon is

Oled

Dit is de nieuwste en beste technologie. Oled staat voor organic light emitting diodes en het scherm is helderder, dunner, efficiënter, met een beter contrast en een hogere vernieuwingsfrequentie. Alleen maar positieve dingen dus.

Oled is opkomend en zit nog niet standaard op veel telefoons. Hierdoor zijn deze modellen vaak erg prijzig. Er zijn drie soorten oled:

  • Een oled-scherm is opgebouwd uit verschillende dunne lagen. Deze zijn gemaakt van organisch materiaal dat licht uitstraalt als er stroom doorheen komt. Iedere pixel zendt hierdoor apart licht uit. Dit maakt de zwartwaarden oneindig en het contrast extreem goed.
  • Amoled is een type oled, maar dan met een extra laag dunne-filmtransistoren, oftewel TFT's. In deze laag wordt afzonderlijk de stroom voor elke pixel geregeld.
  • Super amoled is op zijn beurt een amoled-scherm, maar dan met een aanraakfunctie geïntegreerd in het scherm. In plaats van het detecteren van aanrakingen aan de bovenkant van het scherm, zit het hier in het scherm zelf. Daarnaast krijg je hierbij een breed scala aan kleuren met een hoge helderheid.

Formaat

Een ontwikkeling die we zien is dat smartphones steeds groter worden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier zelf niks van begrijp, want ik wil een telefoon graag makkelijk mee kunnen nemen in mijn broekzak. Daardoor kies ik altijd voor een telefoon tussen 4,5 en 6,5 inch.

Toch kan een groter formaat handig zijn, vooral als je de telefoon wil gebruiken voor het streamen van tv-series of films.

Resolutie

Voor smartphones zien we Full HD (1920 × 1080 pixels) als de meeste ideale resolutie. Voor de grootte van een smartphone is dit over het algemeen meer dan genoeg. Toch zien we tegenwoordig ook smartphones met FHD+ (2400 × 1080 pixels) en een beeldverhouding van 20:9.

Ook zien we soms 4K en Ultra HD-resoluties bij telefoons. Ik kan je alvast vertellen dat je dit niet nodig hebt. Het scherm van een smartphone is zo klein dat je het verschil met het menselijk oog niet kan waarnemen. Alleen als je bijvoorbeeld een VR-bril wil gebruiken kan dit wenselijk zijn.

Processor

Hoe goed de prestaties van een processor zijn, hangt af van drie specificaties: De kloksnelheid, het aantal kernen en het RAM-geheugen.

Kloksnelheid

De kloksnelheid geeft aan hoeveel instructies per seconde de processor uitvoert. Een processor met een kloksnelheid van 1 Gigahertz (GHz) verwerkt bijvoorbeeld 1 miljard instructies per seconde. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller je telefoon is. Uiteraard hebben duurdere modellen vaak hogere kloksnelheden.

Kernen

Een kern, oftewel een core is een deel van de processor dat taken uitvoert. De meeste smartphones hebben tegenwoordig meerdere kernen. Hoe meer kernen, hoe meer je telefoon tegelijkertijd kan doen. Het meest voorkomend is dual-core (2 kernen), quad-core (4 kernen) of octa-core (8 kernen).

Smartphones in het hoge segment hebben dan ook al snel een krachtige processor met veel werkgeheugen (RAM). Zo heb je een grote geheugencapaciteit en worden zware taken gemakkelijk tegelijkertijd uitgevoerd. Voor standaard gebruik is dit vaak niet nodig.

Smartphone op een creme achtergrond

RAM

Het RAM geheugen staat voor random acces memory en is de opslagruimte die apps gebruiken om je gegevens tijdelijk op te slaan. Als een proces bezig is en je hierin de gegevens hebt opgeslagen, kan de processor hier sneller bij en dus de taken met hoge snelheid uitvoeren.

Heeft je telefoon weinig RAM? Dan merk je al snel dat deze langzaam wordt als er veel taken tegelijkertijd openstaan. We zien over het algemeen dat 4 GB werkgeheugen (RAM) als voldoende voor normaal dagelijks gebruik. De beste Android-telefoon gebruikt deze tijdelijke opslagcapaciteit automatisch en dumpt data wanneer het vol is en dit nodig is.

Dumpt hij data nog voordat je eigenlijk klaar bent met het proces waar de data toe behoort, dan loopt de applicatie traag.

Opslag

Ik kom nog uit de tijd waar telefoons een paar GB opslaggeheugen hadden, maar dat is niet meer het geval. Het minimum tegenwoordig ligt rond de 32 GB.

Let wel op dat hiervan 10 GB al vol is door het besturingssysteem en de vooraf geïnstalleerde apps. Dit is genoeg als je niet veel foto's, video's en games op je telefoon hebt. Installeer en bewaar je graag veel? Dan heb je meer opslagruimte nodig.

Daarom is het ideaal als de smartphone ondersteuning biedt aan een micro SD-kaart. Deze zijn vrij goedkoop en zo krik je de opslagruimte gemakkelijk op tot honderden GB's. Dit kan niet bij elke telefoon, dus let hier goed op bij de aanschaf, want er is niks zo irritant als een telefoon die constant vol zit.

Netwerksnelheid ondersteuning

We hebben tegenwoordig allemaal van 5G gehoord, op goede of slechte manieren. Dit is de nieuwste technologie en geeft je bliksemsnelle data. Momenteel zit dit nog voornamelijk op duurdere toestellen, maar je kan ervan uitgaan dat dit uiteindelijk de standaard wordt.

Camera's op de achterkant van een smartphone

Camera

Dit is waar de producenten graag smijten met grote getallen. Het aantal megapixels op telefoons is tegenwoordig bizar, net als het aantal camera's.

Megapixels

Één megapixel staat gelijk aan één miljoen pixels. Dit zijn kleine vierkantjes vol informatie die samen een beeld vormen. Stel dat een camera 5 megapixels heeft, dan legt deze dus beelden vast met 5 miljoen kleine vierkantjes aan informatie.

Dit is handig als je foto's op groot formaat wil bekijken of afdrukken. Wil je bijvoorbeeld posters drukken met foto's die je met je telefoon maakt, dan het is het handig om 12, 16 of meer megapixels te hebben. Toch hebben sommige smartphones tegenwoordig camera's met 40 of meer megapixels.

Lenzen

Het is tegenwoordig meer dan normaal om drie of meer camera's achter op je smartphone te hebben. Over het algemeen zijn dit drie verschillende lenzen: Een supergroothoeklens, een gewone lens en een telelens. We zien dit fenomeen zelfs op budget telefoons terug komen.

Dat is natuurlijk mooi nieuws, maar toch zit hier nog veel kwaliteitsverschil in. De camera's in hoge segment modellen zijn dan ook vele malen beter dan die in budget modellen. Dan maakt het eigenlijk niet uit dat ze beide drie camera's hebben.

Batterij

Wat erg belangrijk is bij een smartphone: de batterij, want je wil dat deze lang meegaat. Over het algemeen kunnen telefoons in alle segmenten bijna een hele dag mee op een volledige lading.

Grotere smartphones hebben grotere batterijen, maar ook krachtigere processors en grotere schermen die meer stroom verbruiken. Je wil hierbij minimaal 4000 mAh in batterij capaciteit.

Een batterij gaat na verloop van tijd steeds sneller leeg. Hier is helaas niks aan te doen. Je kan er wel goed voor zorgen en je telefoon dus altijd helemaal volladen. Haal vervolgens de telefoon van de oplader zodra de batterij vol zit.

De 5 beste Samsung-telefoons op een rij

1. Samsung Galaxy Z Fold 4

1. Samsung Galaxy Z Fold 4
Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser

2. Samsung Galaxy S23 Plus

2. Samsung Galaxy S23 Plus
Camera opties: Artificial Intelligence (AI), Flitser, Portretmodus

3. Samsung Galaxy Z Flip 4

3. Samsung Galaxy Z Flip 4
Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Portretmodus, Ultra Wide Angle

4. Samsung Galaxy A54 5G

4. Samsung Galaxy A54 5G
Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Optische zoom, Portretmodus

5. Samsung Galaxy S21 FE

5. Samsung Galaxy S21 FE
Camera opties: Flitser, Optische zoom, Ultra Wide Angle

Veelgestelde vragen over Samsung-telefoons

Is er iets toch nog niet helemaal duidelijk? Dan vind je het antwoord misschien bij deze veelgestelde vragen.

Hoe kan ik alles verwijderen van mijn Samsung-telefoon?

Dit is erg belangrijk om goed uit te voeren, anders kunnen je gegevens vaak alsnog teruggehaald worden. Ga naar Instellingen > Back-up maken en terugzetten > Fabrieksgegevens / Standaardgegevens herstellen. Hiermee zet je alle instellingen terug en wis je alle gegevens van het apparaat.

Hoe kan ik mijn Samsung-telefoon vinden?

Ga naar Google, typ 'com/find' in en log in op je account. Hier kun je de kwijtgeraakte telefoon selecteren als je meerdere Android-apparaten hebt, anders is dit niet nodig. Vervolgens zie je op de kaart waar de telefoon is. Is de telefoon uitgeschakeld? Dan zie je de laatste bekende locatie op de telefoon.

Wat is het verschil tussen een Samsung en een iPhone?

Het belangrijkste verschil is het besturingssysteem. Samsung draait op Android en een iPhone op iOS. Het is hierbij net wat je fijner vindt en vaak wat je gewend bent. iOS staat bekend als eenvoudig, praktisch en prettig in gebruik. Bij Android heb je meer keuze uit apps en is de interface gemakkelijker te personaliseren.

Welke Samsung-telefoon moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen, want dat hangt af van jouw wensen. Wel staan hier voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om je verder op weg te helpen.

Camera opties
1Samsung Galaxy Z Fold 4Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser
2Samsung Galaxy S23 PlusArtificial Intelligence (AI), Flitser, Portretmodus
3Samsung Galaxy Z Flip 4Beeldstabilisatie, Flitser, Portretmodus, Ultra Wide Angle
4Samsung Galaxy A54 5GBeeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Optische zoom, Portretmodus
5Samsung Galaxy S21 FEFlitser, Optische zoom, Ultra Wide Angle

Samsung Galaxy Z Fold 4

Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser

Samsung Galaxy S23 Plus

Camera opties: Artificial Intelligence (AI), Flitser, Portretmodus

Samsung Galaxy Z Flip 4

Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Portretmodus, Ultra Wide Angle

Samsung Galaxy A54 5G

Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Optische zoom, Portretmodus

Samsung Galaxy S21 FE

Camera opties: Flitser, Optische zoom, Ultra Wide Angle

Conclusie

Meer kan ik je niet vertellen over Samsung-telefoons, maar je zou met deze informatie de ideale keuze moeten kunnen maken. Welk model is het geworden? Laat het me weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu