Onze categorieën
Over onsContact

Je Kunt Niet Zonder de Beste Smartphone!

Auteur: Charlie Hoeben
Published 02.02.2022 - Updated 30.07.2023
Je Kunt Niet Zonder de Beste Smartphone!

Een leven zonder smartphones is ondenkbaar geworden. Hoe kom je anders op je bestemming als je de weg niet weet? Of maak je die ene foto van je vrienden? Kies daarom meteen de beste smartphone.

Zo weet je zeker dat je uiteindelijke keuze een duurzame is die lang meegaat, goede foto's maakt en een sterke processor heeft. Hieronder staan vast de beste smartphones, maar lees vooral verder om meer te weten te komen.

Waarom een smartphone kopen?

Kunnen we de wereld überhaupt nog zonder smartphone voorstellen? Ik denk van niet. Er zijn nog enkele mensen die zonder smartphone leven, maar die zijn wel erg in de minderheid. De smartphonemarkt wordt steeds groter.

We kunnen tegenwoordig niet meer zonder Google Maps of Spotify. Zelfs social media is zo'n groot onderdeel van ons leven geworden dat we er uren per dag aan spenderen.

Dit doe je allemaal op een smartphone. Kies daarom meteen de beste smartphone voor jou om frustraties en dergelijke te voorkomen.

Tegenwoordig hebben de beste smartphones echter veel functies en is het lastig te bepalen hoe je de ideale keuze maakt. Gelukkig leg ik de belangrijkste eigenschappen hieronder haarfijn uit. Maar eerst staan alvast de top 3 keuzes met de belangrijkste specificaties voor je klaar!

Verschillende werelden in een telefoon

Samsung Galaxy Z Fold 5

Samsung Galaxy Z Fold 5
Kleur: Beige
Opslagcapaciteit: 256 GB
Bekijk op Bol.com

Samsung Galaxy Z Fold 4

Samsung Galaxy Z Fold 4
Kleur: Zwart
Opslagcapaciteit: 256 GB
Bekijk op Bol.com

Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro
Kleur: Zwart
Opslagcapaciteit: 256 GB
Bekijk op Bol.com

Smartphone: Hoe maak ik de beste koop?

De smartphones van tegenwoordig hebben zoveel functies dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder leg ik uit waar je op moet letten zodat je de ideale keuze maakt. Of je nu voor een budget-smartphone gaat, een high-end model of een goede midrange-smartphone: er zijn bepaalde eigenschappen die altijd belangrijk zijn.

Besturingssysteem

Één van de belangrijkste zaken is het besturingssysteem. Welke het fijnste is? Daar heeft iedereen een andere mening over. Het is vaak maar net wat je gewend bent. De grootste merken komen allemaal met een ander besturingssysteem; hieronder staan ze voor je op een rijtje.

Let op: welk besturingssysteem je smartphone ook heeft, accepteer altijd de software-updates. Deze bevatten belangrijke updates, waardoor je smartphone uitstekende prestaties blijft leveren.

iOS

iOS is het besturingssysteem van Apple en zie je op de iPhone en iPod. Als je op het scherm tikt open je apps, veeg je met je vingers over het scherm dan scroll je.

Een uitvinding genaamd 'Haptic Touch' zorgt ervoor dat de telefoon het verschil voelt tussen zachte en harde aanraking, wat een extra dimensie toevoegt aan de bediening via het touchscreen. Een zachte en harde aanraking hebben dan ook een ander effect.

iOS is een gesloten ecosysteem. Dit wil zeggen dat Apple alles zelf produceert, van de hardware tot het besturingssysteem. Geen ander bedrijf mag dit besturingssysteem gebruiken. Het voordeel hiervan is dat de software en hardware naadloos op elkaar aansluiten.

Dit betekent ook dat een iPhone moeiteloos synchroniseert met andere Apple-apparatuur, zoals MacBooks, iMacs en iPads. Dat maakt bestanden uitwisselen tussen je apparaten een doodsimpel proces.

iPhone in iemand zijn hand

Android

Android is gemaakt door Google. Je ziet het terug op een weelde van smartphones. Android-telefoons hebben een open source besturingssysteem.

Dit wil zeggen dat ontwikkelaars vrij in de hardware mogen duiken en hier apps voor ontwikkelen. Hierdoor is dit het grootste smartphone-platform op het moment en is er hier het meeste gratis content op beschikbaar.

Het belangrijkste aan de bediening van Android is dat het besturingssysteem erg flexibel is. Het staat je vrij apps van buiten de Google Play Store te downloaden, de stijl van het besturingssysteem te veranderen, enzovoorts. Het is dus erg makkelijk om je telefoon zo te personaliseren.

HarmonyOS

Dit is het relatief nieuwe besturingssysteem van Huawei, omdat ze – in het kort gezegd – Google's Android niet meer konden gebruiken nadat de Verenigde Staten Huawei had verbannen. Het probleem hiervan is dat de appselectie nog redelijk beperkt is binnen dit besturingssysteem.

Tizen

Dit systeem vind je op Samsung-telefoons en wordt momenteel voornamelijk gebruikt door de echte tech fans, maar is zeker het noemen waard. Dit is het systeem waar Samsung de meeste apparaten op heeft gebouwd. De nummer één kwaliteit van dit systeem is dat het erg flexibel is. Dit wil zeggen dat het op alle apparaten met een scherm toepasbaar is.

Linux

Ook Linux heeft enkele besturingssystemen voor smartphones, maar deze zijn bijna het noemen niet waard. Ze zijn vooralsnog behoorlijk gericht op echte techies en zijn in veel opzichten nog redelijk beperkt – in ieder geval voor de gemiddelde gebruiker.

Welk besturingssysteem je smartphone ook heeft, het is belangrijk

Formaat

Over het algemeen worden de smartphones steeds groter. De nieuwste modellen hebben bijna allemaal beeldschermen van 5,5 inch of groter. Veel consumenten vinden dit fijn om films te kijken of op te internetten.

Maar niet iedereen is op zoek naar een groot formaat telefoon. Een grote telefoon is soms ook onhandig, omdat je hem niet altijd zomaar in je broekzak propt, of met één hand kan bedienen. Kijk hierin goed naar waar jij opzoek bent.

Daarnaast is het slim om op de beeldverhouding te letten. Sommige smartphones komen met een brede rand (een zogeheten 'bezel'), waardoor het model uiteindelijk groter uitvalt, terwijl het scherm redelijk klein blijft.

Resolutie

De resolutie heeft niets te maken met de fysieke afmeting van het beeldscherm. Het zegt juist iets over hoeveel pixels (individuele lichtpuntjes) het scherm bevat, en dus hoe scherp het beeld is.

Ook heeft het te maken met de pixeldichtheid: de pixels per inch (PPI) – oftewel hoe dicht de pixels op elkaar staan.

Een klein beeldscherm met bepaalde PPI-waarde heeft een scherper beeld dan een groot scherm met dezelfde PPI-waarde. Dit komt omdat de pixels op een kleiner oppervlak staan, waardoor de pixels dichter bij elkaar staan en het beeld gedetailleerder is.

De resolutie geeft weer hoeveel pixels in de breedte en in de hoogte van een scherm te vinden zijn. Hier zijn dan ook verschillende standaarden voor:

  • HD: 1280 × 720 px
  • Full HD: 1920 × 1080 px
  • 2K / Quad HD: 2560 × 1440 px
  • 4K / Ultra HD: 3840 × 2160 px

Toch is het niet per se beter om veel meer te betalen voor een smartphone met 4K-resolutie. Het menselijk oog neemt namelijk boven de Full HD-resolutie het verschil niet of nauwelijks meer waar op zo'n relatief klein scherm. Dit ligt weer anders bij een monitor die vele malen groter is.

Smartphone op een houten tafel

Type scherm

Het type scherm kent veel verschillen, omdat hier een hoop verschillende technologieën voor ontwikkeld zijn.

TFT-lcd (thin-film-transistor liquid-crystal display)

Dit is het meest voorkomende type in smartphones. TFT-lcd levert een goede beeldkwaliteit, veel beter dan de voorgaande generaties lcd-schermen. Wel presteert het in nauwe kijkhoeken – dus ver van de zijkant – en direct licht niet optimaal.

IPS-lcd (in-place switching liquid-crystal display)

Deze schermen komen alleen voor in smartphones met een wat hoger prijskaartje. Het voordeel hiervan is dat het geschikt is voor haast alle kijkhoeken, en dat het stroomverbruik een stuk lager ligt. Hierdoor gaat je batterij langer mee.

Oled (organic light-emitting diode)

Oled kennen we ondertussen van de televisies. Dit is gemaakt van organisch materiaal dat tussen wee geleidende platen (anode en kathode) ligt.

Elke keer als een elektrische puls tussen de twee platen door komt, produceert het materiaal licht. Dat gebeurt dan niet meteen in het hele scherm, maar per pixel. Hierdoor zijn er pixels die uitstaan als ze zwart horen te weergeven, waardoor je oneindige contrastverhoudingen en zwartwaarden krijgt.

Amoled (active-matrix organic light-emitting diode)

Dit is een bepaald soort oled. Hierbij wordt de stroom in elke pixel geregeld door het actieve matrixsysteem. Deze schermen zien we steeds vaker in smartphones, omdat de kleurweergave en helderheid hiervan uitstekend zijn, en omdat dit type paneel nóg gunstiger is voor de batterij.

Camera

Misschien wel één van de belangrijkste aspecten van een smartphone tegenwoordig is de camera, mede dankzij social media. Er zit echter veel verschil in de kwaliteit van camera's in smartphones en de functies die daar allemaal bij komen kijken.

Voornamelijk de sensor bepaalt de uiteindelijke fotokwaliteit. Dit lees je af aan het F-getal, zoals f/1.6 inch. Hoe groter het getal na de breuk is, hoe minder licht de sensor opvangt en hoe slechter deze dus presteert als het donker is.

De beste camera-smartphone is voorzien van meerdere camera's met verschillende lenzen, zoals een macrolens, of een breedhoeklens. Een gimbal maakt je video stabieler en is daarom het overwegen waard.

Vaak denken we alleen aan het aantal megapixels (MP) voor de kwaliteit van de camera, maar dit is niet het aller belangrijkste. Het aantal MP geeft aan hoeveel miljoenen pixels een foto uiteindelijk bevat.

Dit klinkt heel goed, maar een smartphone met 100 MP – dus 100 miljoen pixels – maakt niet altijd de beste foto's. Wel is de hoeveelheid pixels van veel invloed als je de foto's wil afdrukken. Voor prints op A4-formaat heb je bijvoorbeeld genoeg aan 16 MP.

Opslag

Maak je veel foto's? Let dan ook op het aantal GB opslag dat de smartphone heeft. Hoe meer je op kunt slaan, hoe minder frustratie. Dit gaat natuurlijk niet alleen over het opslaan van foto's, maar ook over apps en andere software. 64 GB is tegenwoordig altijd wenselijk, het liefst meer. Soms kun je extra geheugen toevoegen met een microSD-kaart.

Jon Snow van Game of Thrones met iPhone

Processor

De processor zorgt ervoor dat alle handelingen die je doet omgezet worden in visuele veranderingen. Hoe snel dit gaat, hangt van enkele factoren af.

Kloksnelheid

De kloksnelheid zegt hoeveel instructies de processor per seconde uitvoert. Heeft de processor een kloksnelheid van 1 Gigahertz (GHz), dan voert deze 1 miljard instructies per seconde uit. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller de smartphone.

Duurdere smartphones komen dan vaak ook met hogere kloksnelheden. Daarnaast blijft een smartphone met hogere kloksnelheden vaak langer snel dan eentje met en lage GHz, omdat deze de eisen van nieuwe apps beter bijhoudt.

Core

Het aantal kernen (cores) van de processor geeft aan hoe snel deze is. Hierin kennen we de volgende vormen:

  • Dual: 2 kernen
  • Quad: 4 kernen
  • Hexa: 6 kernen
  • Octa: 8 kernen

De data die je smartphone verwerkt,verdeelt hij over de verschillende kernen. Hoe meer kernen, hoe minder hard deze afzonderlijk van elkaar hoeven te werken en hoe sneller de smartphone is.

Als je teveel tegelijk uitvoert op je smartphone, ontstaat er een wachtrij. Als je verschillende kernen hebt, worden de taken hierover verdeeld en dus snel uitgevoerd. Meer kernen kom je sneller tegen in een high-end toestel.

Behuizing

De behuizing van een smartphone kan erg belangrijk zijn. Zo zijn de meeste smartphones waterdicht, maar kunnen ze ook stofdicht zijn. Daarnaast heb je smartphones die schokbestendig of extra stevig zijn. Of de smartphone stof en waterbestendig is, dat meten we met een IP-certificering.

IP-Certificering

'IP' staat voor 'ingress protection' en is een universele meting voor de gradatie van de bestendigheid van stof en vloeistof. Deze certificering bestaat uit een code van twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming tegen binnendringen van materialen aan; de tweede de weerstand tegen vocht.

De hoogste waarde van stofdichtheid is 6. De hoogste van vocht is 8. Als je ergens 'IP68' bij ziet staan, is deze dus het allerbeste in het beschermen tegen water en stof.

Opladen

Het spreekt voor zich dat elke smartphone regelmatig opgeladen moet worden. De ene smartphone heeft een betere batterij dan de andere. Krachtige hardware verbruikt meer energie. De accu's van de beste smartphones hebben vaak een langere gebruiksduur dan de budget-smartphones.

Er zijn ook smartphones waarbij draadloos opladen tot de mogelijkheden hoort. Dit betekent dat je niet aan een kabel vastzit, maar de telefoon op een oplader legt. Dit werkt via elektromagnetische inductie. Elektrische energie wordt via magnetische velden tussen twee apparaten overgebracht.

Draadloos laden is echter steevast langzamer dan opladen via een kabel, dus je moet er wel de tijd voor hebben.

De 5 beste smartphones op een rij

1. Samsung Galaxy Z Fold 5

1. Samsung Galaxy Z Fold 5
Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser
Geschikt voor onderwater: Ja
Schokbestendig: Nee
Aantal camera's achterzijde: 3
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Type scherm: Amoled

2. Samsung Galaxy Z Fold 4

2. Samsung Galaxy Z Fold 4
Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser
Geschikt voor onderwater: Ja
Schokbestendig: Nee
Aantal camera's achterzijde: 3
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Type scherm: Amoled

3. Google Pixel 8 Pro

3. Google Pixel 8 Pro
Camera opties: Beeldstabilisatie
Aantal camera's achterzijde: 3
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Type scherm: OLED

4. Samsung Galaxy Z Flip 4

4. Samsung Galaxy Z Flip 4
Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Portretmodus, Ultra Wide Angle
Geschikt voor onderwater: Ja
Schokbestendig: Nee
Aantal camera's achterzijde: 2
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Type scherm: Amoled

Veelgestelde vragen over smartphones

Is het toch nog niet helemaal duidelijk? Dan staan hieronder nog enkele veelgestelde vragen.

Wat kun je allemaal doen met een smartphone?

In principe zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk aan een computer die in je zak zit. Hierop kun je bijvoorbeeld onder andere bellen, e-mailen, spelletjes spelen, op social media posten, foto's maken en zelfs video's bewerken.

Wat is het verschil tussen een smartphone en een iPhone?

'Smartphone' is een overkoepelende naam voor alle 'slimme telefoons', waarvan een iPhone één is (van Apple).

Wat is het verschil tussen een smartphone en een telefoon?

Het verschil is dat een smartphone een 'slimme telefoon' is. Dit wil zeggen dat je er meer mee kan dan alleen bellen. Als je een email kan versturen en een foto kan maken met je telefoon, valt het al onder de noemer 'smartphone'.

Welke smartphone moet ik hebben?

Dat kan ik niet voor je bepalen, want dit is geheel persoonlijk! Wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om je verder op weg te helpen.

Opslagcapaciteit
1Samsung Galaxy Z Fold 5256 GB
2Samsung Galaxy Z Fold 4256 GB
3Google Pixel 8 Pro256 GB
4Samsung Galaxy Z Flip 4256 GB

Samsung Galaxy Z Fold 5

Opslagcapaciteit: 256 GB

Samsung Galaxy Z Fold 4

Opslagcapaciteit: 256 GB

Google Pixel 8 Pro

Opslagcapaciteit: 256 GB

Samsung Galaxy Z Flip 4

Opslagcapaciteit: 256 GB

Conclusie

Ben jij een echte iPhone fan, of kies je voor Android? Ik zweer zelf bij Apple. Dat ligt wat mij betreft niet alleen aan de software, maar ook aan de geweldige camera's, het scherm en hoe snel hij presteert!

Laat me weten wat jouw droomtelefoon is, en of dit artikel je heeft geholpen deze te vinden.

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu