Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Micro SD Kaart: Veilig je Gegevens Opslaan

avatar
Auteur: Maura van der Vleuten
Published 17.02.2022 - Updated 30.07.2023
De Beste Micro SD Kaart: Veilig je Gegevens Opslaan

Als je last hebt van een volgepakt geheugen op je smartphone vanwege alle foto's, dan is de beste micro SD-kaart precies wat je nodig hebt. Met een micro SD-kaart kun je relatief goedkoop tot wel 2 TB extra opslagruimte toevoegen! Blijf lezen om te ontdekken hoe je de beste keuze kunt maken. Maar voordat we verder gaan, heb ik hier alvast de topkeuzes van dit moment voor je.

Waarom een micro SD kaart kopen?

Tegenwoordig is een micro SD-kaart onmisbaar voor veel toepassingen. Het is een handige manier om het geheugen van je smartphone eenvoudig uit te breiden. Hierdoor hoef je geen fortuin uit te geven aan een smartphone met veel intern geheugen, maar kun je later gewoon een micro SD-kaart aanschaffen.

Bij het kopen van een micro SD-kaart zijn er echter een paar dingen waar je op moet letten. Het is belangrijk om te kijken naar de versie en snelheidsklasse die het beste bij jouw behoeften past. Daarnaast is de capaciteit van het kaartje ook van groot belang.

Mocht je niet helemaal begrijpen waar ik het over heb, maak je geen zorgen, want hieronder zal ik alles uitgebreid uitleggen. Maar voordat we daar aan beginnen, heb ik alvast de top 3 keuzes van dit moment voor je op een rijtje gezet om even te bekijken.

Man met SD kaart in zijn hand

SanDisk 128 GB SD Licensed

SanDisk 128 GB SD Licensed
Geheugenkaart versie: SDXC
Geheugenkaartcapaciteit: 128 GB
Geheugenkaart klasse: UHS-I
Geheugenkaart schrijfsnelheid: 90 Mb/s
Geheugenkaart leessnelheid: 100 Mb/s
SD adapter meegeleverd: Nee
Bekijk op Bol.com

Samsung Pro Plus microSD card

Samsung Pro Plus microSD card
Geheugenkaart versie: SDXC
Geheugenkaartcapaciteit: 128 GB
Geheugenkaart klasse: U3, V30, A2
Geheugenkaart schrijfsnelheid: 130 Mb/s
Geheugenkaart leessnelheid: 180 Mb/s
SD adapter meegeleverd: Ja
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

SanDisk Extreme 1TB microSDXC Card

SanDisk Extreme 1TB microSDXC Card
Geheugenkaart versie: SDXC
Geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Geheugenkaart klasse: Class 10, A2, U3, V30, UHS-I
Geheugenkaart schrijfsnelheid: 90 Mb/s
Geheugenkaart leessnelheid: 160 Mb/s
SD adapter meegeleverd: Ja
Bekijk op Bol.com

Micro SD kaarten: Hoe maak ik de beste koop?

Hieronder vind je alle belangrijke informatie voor de aanschaf van een micro SD kaart.

Waarvoor gebruik je het?

Micro SD-kaarten zijn zeer compatibel met veel apparaten die we dagelijks gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan spelcomputers, smartphones en bepaalde camera's. Met name voor de beste camera-smartphones is het handig, omdat je al snel extra geheugen kunt toevoegen. Dus als je graag foto's en video's maakt en je huidige geheugen dreigt vol te raken, is een micro SD-kaart de perfecte oplossing om je opslagruimte uit te breiden.

Capaciteit: hoeveel heb je nodig?

Bij het kiezen van een nieuwe micro SD-kaart is de capaciteit een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden. Je kunt kiezen uit verschillende capaciteiten, variërend van ongeveer 4 GB tot wel 2 TB. Het is handig om te weten dat je op 1 GB ongeveer 286 foto's en 10 minuten video kunt opslaan, wat je een idee geeft van de opslagruimte.

Het is ook afhankelijk van waarvoor je de kaart wilt gebruiken. Tekstbestanden nemen weinig ruimte in beslag, terwijl afbeeldingen en muziekbestanden al wat meer ruimte kunnen innemen, vooral als het gaat om hoge resolutiebestanden. Video's nemen over het algemeen de meeste ruimte in beslag.

Afhankelijk van je behoeften en budget kun je de juiste capaciteit kiezen die bij jou past. En als je budget niet groot genoeg is voor veel geheugen op je telefoon, kun je ook overwegen om de beste refurbished smartphone te bekijken.

Drone met micro SD kaart

Versie

Op dit moment zijn er drie verschillende versies van micro SD-kaarten beschikbaar.

Micro SD

De eerste is de Micro SD-kaart, die een maximale capaciteit van 2 GB heeft. Deze versie wordt tegenwoordig zelden gebruikt vanwege de beperkte opslagruimte.

Micro SDHC

Dan hebben we de Micro SDHC-kaart, een nieuwere variant met een capaciteit tot 32 GB. Deze kaart kan gelezen worden door zowel Micro SDHC- als Micro SDXC-lezers.

Micro SDXC

Tot slot hebben we de Micro SDXC-kaart, de nieuwste en beste versie met een maximale capaciteit van maar liefst 2 TB. Deze kaart kan echter alleen worden gelezen door Micro SDXC-lezers.

Het is belangrijk om te weten welke versie compatibel is met jouw apparaat, zodat je de juiste keuze kunt maken bij het kopen van een micro SD-kaart.

Snelheid: is jouw micro SD vliegensvlug?

De snelheid van een micro SD-kaart speelt een grote rol bij de gebruiksvriendelijkheid en prestaties ervan. Deze snelheid kan worden afgelezen aan verschillende specificaties die van invloed zijn op de lees- en schrijfsnelheid van de kaart.

Maximale lees- en schrijfsnelheid

Laten we bij het begin beginnen en eens kijken naar wat de lees- en schrijfsnelheid van een micro SD-kaart nu eigenlijk betekenen. Deze snelheden vormen de basis voor de verschillende varianten van micro SD-kaarten die beschikbaar zijn.

De maximale leessnelheid van een micro SD-kaart verwijst naar de snelheid waarmee een apparaat bestanden kan ophalen van de kaart. Met andere woorden, het geeft aan hoe snel je gegevens kunt openen of overzetten vanaf de kaart naar je apparaat.

Aan de andere kant geeft de maximale schrijfsnelheid aan hoe snel je bestanden van je apparaat op de micro SD-kaart kunt zetten. Dit is vooral belangrijk als je veel gegevens wilt opslaan op de kaart, zoals het overzetten van foto's of video's van je telefoon naar de kaart.

Zowel de lees- als schrijfsnelheid worden uitgedrukt in megabytes per seconde (MB/s), wat aangeeft hoeveel megabytes aan gegevens er per seconde kunnen worden gelezen of geschreven.

Speed Class-snelheidsklasse

Als we praten over de snelheidsklasse van een micro SD-kaart, wordt dit aangeduid met de letter C. Deze klasse is verder onderverdeeld in vier verschillende klassenummers: C2, C4, C6 en C10, waarbij klasse 2 de langzaamste is en klasse 10 de snelste.

Het nummer dat volgt op de letter C heeft een specifieke betekenis, namelijk de minimale schrijfsnelheid die de kaart kan behalen. Bijvoorbeeld, klasse 2 heeft een minimale schrijfsnelheid van 2 MB/s, terwijl klasse 4 een minimale schrijfsnelheid van 4 MB/s heeft, en zo verder.

Deze klassenummers zijn belangrijk om te overwegen, vooral als je van plan bent om bestanden met een grotere omvang op de micro SD-kaart te zetten. Met een hogere klasse kun je sneller bestanden overzetten en een vlottere ervaring hebben bij het werken met je kaart.

UHS-snelheidsklasse

Als je een wat nieuwer model micro SD-kaart aanschaft, zul je wellicht de snelheidsklasse UHS tegenkomen, wat staat voor Ultra High Speed. Dit is een geavanceerdere versie van de eerder genoemde Speed Class. Het merendeel van de micro SD-kaarten die vandaag de dag verkrijgbaar zijn, zijn sneller dan de hoogste snelheid van de Speed Class.

Ook UHS is onderverdeeld in verschillende klassenummers: UHS-I, UHS-II en UHS-III. De eerste versie, UHS-I, heeft een maximale schrijfsnelheid van 104 MB/s. UHS-II kan maximaal 312 MB/s schrijven, terwijl UHS-III een indrukwekkende snelheid van 624 MB/s kan behalen. Dit is vooral handig als je regelmatig grote bestanden moet overschrijven of als je veel data intensieve taken uitvoert.

Het is belangrijk om te weten dat de UHS-snelheidsklasse alleen werkt als je apparaat ook compatibel is met deze technologie. Controleer dus altijd of jouw apparaat UHS-ondersteuning biedt voordat je een UHS-micro SD-kaart aanschaft.

Er is inderdaad nog een andere snelheidsklasse die aan micro SD-kaarten is gekoppeld, en dit kan soms verwarrend zijn. Deze klasse verwijst naar de minimale schrijfsnelheid en wordt aangeduid met U1 tot en met U3. U1 heeft een minimale schrijfsnelheid van 10 MB/s, U2 van 20 MB/s en U3 van 30 MB/s.

Man met casette waar 1 GB op staat

Video Speed Class-snelheidsklasse

De nieuwste variant van snelheidsklassen voor micro SD-kaarten is de Video Speed Class, aangeduid met de letter V, en deze is specifiek ontworpen voor video-opnames. Er zijn vijf verschillende klassen: V6, V10, V30, V70 en V90. Het getal geeft de minimale schrijfsnelheid aan, wat van groot belang is omdat anders bepaalde videoformaten niet snel genoeg kunnen worden opgeslagen.

De V6-klasse heeft bijvoorbeeld een minimale schrijfsnelheid van 6 MB/s, terwijl de V90-klasse een indrukwekkende 90 MB/s kan halen. Als je 4K-opnames wilt maken, is een V6-versie al voldoende. Voor opnames in 8K-formaat heb je echter minimaal V30 nodig. Het is dus belangrijk om te kijken welk videoformaat je met jouw beste Android-telefoon kunt opnemen en welke snelheidsklasse daarvoor geschikt is.

Het is goed om te weten dat de beste midrange-smartphones waarschijnlijk geen ondersteuning bieden voor het opnemen van video's in de hoogste kwaliteit of de hoogste snelheidsklassen. Kun je wel in hoge kwaliteit video's opnemen? Dan is het zeker de moeite waard!

Zit er een adapter bij?

Bijna alle modellen micro SD-kaarten worden geleverd met een handige adapter, zodat je de kaart eenvoudig kunt gebruiken in de kaartlezer van je pc of laptop. Hierdoor kun je gemakkelijk bestanden lezen en schrijven op verschillende apparaten.

Bovendien kun je de micro SD-kaart met de adapter transformeren tot een gewone SD-kaart, wat handig is voor apparaten zoals camera's die dit formaat vereisen. Het mooie is dat de meeste Samsung-telefoons gewoon een micro SD-kaartsleuf hebben, dus je kunt de kaart rechtstreeks in je telefoon gebruiken. Op deze manier kun je eenvoudig je geheugencapaciteit uitbreiden en al je foto's, video's en andere bestanden veilig opslaan.

Water- en schokbestendig: is dit echt nodig?

Het is misschien niet iets waar je meteen aan denkt, maar het is wel degelijk handig als een micro SD-kaart water- en/of schokbestendig is. Stel je eens voor dat je per ongeluk je telefoon in de wc laat vallen. Hoewel je telefoon misschien nog te redden is, kan de micro SD-kaart met al je belangrijke bestanden verloren gaan.

Daarom is het belangrijk om op te merken dat de meeste kaarten waterbestendig zijn en niet volledig waterdicht. Het is een subtiel maar belangrijk verschil. Waterbestendigheid betekent dat de kaart enige bescherming biedt tegen vocht en waterspatten, maar het betekent niet dat je de kaart in water kunt onderdompelen zonder risico op schade.

De 5 beste micro SD kaarten op een rij

1. SanDisk 128 GB SD Licensed

1. SanDisk 128 GB SD Licensed
Geheugenkaart versie: SDXC
Geheugenkaartcapaciteit: 128 GB
Geheugenkaart klasse: UHS-I
Geheugenkaart schrijfsnelheid: 90 Mb/s
Geheugenkaart leessnelheid: 100 Mb/s
SD adapter meegeleverd: Nee
Schokbestendig: Ja
Waterbestendig: Ja

2. Samsung Pro Plus microSD card

2. Samsung Pro Plus microSD card
Geheugenkaart versie: SDXC
Geheugenkaartcapaciteit: 128 GB
Geheugenkaart klasse: U3, V30, A2
Geheugenkaart schrijfsnelheid: 130 Mb/s
Geheugenkaart leessnelheid: 180 Mb/s
SD adapter meegeleverd: Ja
Schokbestendig: Ja
Waterbestendig: Ja

3. SanDisk Extreme 1TB microSDXC Card

3. SanDisk Extreme 1TB microSDXC Card
Geheugenkaart versie: SDXC
Geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Geheugenkaart klasse: Class 10, A2, U3, V30, UHS-I
Geheugenkaart schrijfsnelheid: 90 Mb/s
Geheugenkaart leessnelheid: 160 Mb/s
SD adapter meegeleverd: Ja
Schokbestendig: Ja
Waterbestendig: Ja

4. Samsung Pro Endurance 128GB microSDXC

4. Samsung Pro Endurance 128GB microSDXC
Geheugenkaart versie: SDXC
Geheugenkaartcapaciteit: 128 GB
Geheugenkaart klasse: UHS-I, U1
Geheugenkaart schrijfsnelheid: 30 Mb/s
Geheugenkaart leessnelheid: 100 Mb/s
SD adapter meegeleverd: Ja
Schokbestendig: Ja
Waterbestendig: Ja

5. Lexar 32GB microSDHC Card Three

5. Lexar 32GB microSDHC Card Three

Veelgestelde vragen over micro SD kaarten

Is iets je toch nog niet helemaal duidelijk? Kijk dan bij deze veelgestelde vragen voor het antwoord.

Wat is het verschil tussen een SD kaart en een micro SD kaart?

Het belangrijkste verschil zit in de eerste plaats in de grootte van de kaart. Een micro SD-kaart is veel kleiner, maar kan vaak ook worden omgezet naar een SD-kaart met behulp van een adapter. Bovendien heeft een micro SD-kaart vaak een grotere capaciteit en een snellere lees- en schrijfsnelheid. Met andere woorden, ondanks zijn kleine formaat biedt een micro SD-kaart meer opslagruimte en betere prestaties.

Hoeveel geheugen heb ik nodig op mijn micro SD kaart?

Dat hangt sterk af van waar je het voor wilt gebruiken. Als je voornamelijk tekstbestanden wilt opslaan, heb je genoeg aan een paar gigabyte. Maar voor afbeeldingen en audio heb je al snel 10 gigabyte nodig. Als je van plan bent om video's op te slaan, raakt zelfs 10 gigabyte snel vol. Het is dus belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften en het soort bestanden dat je wilt opslaan.

Welke Micro SD versie heb ik nodig?

We onderscheiden drie varianten: SD, SDHC en SDXC. SD is de oudste en wordt zelden nog gebruikt vanwege de beperkte capaciteit. Of je SDHC of SDXC nodig hebt, hangt af van de specifieke toepassing en de gewenste capaciteit. Het is belangrijk om te bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt voordat je een keuze maakt.

Welke micro SD kaart moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen, want dat is een persoonlijke keuze. Om het je gemakkelijker te maken staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes van het moment met de belangrijkste specificaties voor je klaar.

Geheugenkaart versieGeheugenkaartcapaciteitGeheugenkaart klasse
1SanDisk 128 GB SD LicensedSDXC128 GBUHS-I
2Samsung Pro Plus microSD cardSDXC128 GBU3, V30, A2
3SanDisk Extreme 1TB microSDXC CardSDXC1 TBClass 10, A2, U3, V30, UHS-I
4Samsung Pro Endurance 128GB microSDXCSDXC128 GBUHS-I, U1
5Lexar 32GB microSDHC Card ThreeSDXC128 GBUHS-I, U1

SanDisk 128 GB SD Licensed

Geheugenkaart versie: SDXC

Geheugenkaartcapaciteit: 128 GB

Geheugenkaart klasse: UHS-I

Samsung Pro Plus microSD card

Geheugenkaart versie: SDXC

Geheugenkaartcapaciteit: 128 GB

Geheugenkaart klasse: U3, V30, A2

SanDisk Extreme 1TB microSDXC Card

Geheugenkaart versie: SDXC

Geheugenkaartcapaciteit: 1 TB

Geheugenkaart klasse: Class 10, A2, U3, V30, UHS-I

Samsung Pro Endurance 128GB microSDXC

Geheugenkaart versie: SDXC

Geheugenkaartcapaciteit: 128 GB

Geheugenkaart klasse: UHS-I, U1

Lexar 32GB microSDHC Card Three

Geheugenkaart versie: SDXC

Geheugenkaartcapaciteit: 128 GB

Geheugenkaart klasse: UHS-I, U1

Conclusie

Nu beschik je over alle benodigde informatie om de beste micro SD-kaart voor jouw specifieke behoeften aan te schaffen. Houd rekening met de versie, de capaciteit en de snelheidsklasse van het gewenste model. Als je deze aspecten in gedachten houdt, zit je vrijwel altijd goed. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat het me dan weten via de feedback.

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
avatar
Maura van der Vleuten

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu