Je wil een nieuwe telefoon die goede prestaties biedt, maar niet al te veel geld uitgeven. Dan ben je bij de beste midrange-smartphone aan het juiste adres. Een goede telefoon hoeft namelijk geen klauwen met geld te kosten, en in deze prijsklassen zijn dan ook zeer prima modellen te vinden.
Hieronder vast de beste keuzes van het moment, maar lees vooral verder om erachter te komen hoe je zelf de ideale keuze maakt.
De afstand tussen een high-end smartphone en eentje met een vriendelijke prijs wordt steeds kleiner. Hier kom je al snel terecht bij een midrange-smartphone. Hierbij ben je ervan verzekerd dat je niet een heel maandsalaris uitgeeft aan een nieuwe telefoon, maar wel toegang krijgt tot bepaalde functies die je belangrijk vindt.
Oké, misschien zijn hierbij niet alle componenten van de allerhoogste kwaliteit. Daarom is het slim om er één uit te kiezen met aspecten die jij zelf belangrijk vindt. Het kan zijn dat je een heel goed scherm wilt, of misschien een krachtige processor. Of vind je de selfiecamera het allerbelangrijkste?
Geen idee waar ik het over heb? Dan is het verstandig even verder te lezen voor meer informatie! Ondertussen staat hieronder alvast de top 3 van het moment voor je klaar.
Er zijn een hoop specificaties belangrijk bij de aanschaf van een smartphone. Lees snel hoe jij de beste keuze maakt.
Het besturingssysteem is het eerste waar je op moet letten. Als je hier een keuze in hebt gemaakt vallen er vaak al een hoop modellen af.
De meeste smartphone-fabrikanten gebruiken Android als besturingssysteem voor hun producten. Android is gemaakt door Google en is open-source. Dit wilt zeggen dat de software door iedereen vrij te gebruiken is. Dit maakt het razend populair voor smartphone-producenten, maar ook voor bijvoorbeeld app-ontwikkelaars.
Een groot voordeel van Android is dat dit geïmplementeerd is in alle segmenten smartphones. Er is dan ook een goede Android-telefoon voor elk budget verkrijgbaar. Als je kiest voor iOS van Apple, dan is zelfs het goedkoopste model in verhouding nog erg prijzig.
Een ander groot voordeel is dat je Android gemakkelijk kunt personaliseren. Zo richt je de telefoon in op je eigen smaak. Daarnaast heeft dit het grootste aanbod aan apps omdat het iedereen het kan gebruiken. Het nadeel hiervan is dat de kwaliteit en veiligheid van het betreffende aanbod slechter gereguleerd is. 😕
iOS is het besturingssysteem van smartphones van het merk Apple. Deze software wordt dan ook alleen door dit bedrijf gebruikt. Apple heeft hele groot voor-, maar ook tegenstanders. Je bent dus of groot fan, of je vindt er niets aan.
De grote voordelen van iOS zijn de gebruiksvriendelijkheid, en het mooie design. Dit zien veel mensen als ongeëvenaard. Daarnaast worden alle apps die gebruik willen maken van hun App Store vooraf gekeurd door Apple zelf, waardoor de veiligheid van je telefoon gewaarborgd blijft.
Eigenlijk zijn iOS en Android de twee grootste, en zijn er niet echt concurrenten te vinden. Huawei heeft wel een eigen besturingssysteem dat HarmonyOS heet. Daarnaast zijn er op sommige smartphones ook versies van Linux mogelijk. Maar beide komen niet in de buurt van de grootsheid van iOS en Android.
We maken momenteel onderscheidt tussen twee verschillende technologieën die voor de schermen van smartphones worden gebruikt. Hieronder zet ik van beide de voor- en nadelen voor je klaar.
Lcd is de standaardtechnologie voor smartphones. Het is ouder dan oled, maar werkt nog steeds erg goed.
Voordelen
Nadelen
De nieuwste en beste schermtechnologie voor telefoons is oled. Deze technologie heeft een hoop voordelen. Hier betaal je echter wel de prijs voor.
Voordelen
Nadelen
Dit is een soort opvolger van oled en zie je steeds vaker in smartphones. Zie je bij de specificaties super amoled staan? Dan is dat weer een verbeterde versie van amoled. Het grootste verschil is dat hierbij het scherm beter te lezen is in direct zonlicht. Daarnaast is het touchscreen hierbij in het scherm verwerkt, in plaats van in een aparte laag. Dat maakt de telefoon meteen dunner.
Het formaat van het scherm is een erg persoonlijke keuze. Wel is goed te merken dat de schermformaten de laatste jaren flink zijn toegenomen. Vroeger wilden we telefoons zo klein mogelijk hebben, en nu willen we een zo groot mogelijk scherm in onze hand vasthouden. Dit omdat we meer naar onze telefoons kijken dan ooit tevoren.
Vaak gaat een telefoon met een groter scherm gepaard met een krachtigere processor. Daarnaast is het een stuk fijner om hier filmpjes op te kijken of games op te spelen.
Een nadeel is wel dat een groter scherm meer energie verbruikt en daarmee de levensduur van de batterij verkort. Verder passen ze niet altijd even makkelijk in je broekzak – of in je hand 🖐️
Tegenwoordig kun je ook nog kiezen of je een telefoon wilt met een plat scherm, of een met gebogen randen, zoals je op onder andere de beste Samsung-telefoon ziet. Een scherm met gebogen randen ziet er een stuk beter uit, al zijn deze wel gevoeliger voor schade. Als je de telefoon een keer laat vallen, is de kans een stuk groter dat het scherm barst als de randen gebogen zijn.
De processor kun je zien als de hersenen van de smartphone. Deze is dus ook voornamelijk verantwoordelijk voor de kracht en de snelheid van een smartphone. Een midrange-smartphone zal niet de allerbeste processor hebben, maar een degelijke processor ligt wél in het verschiet.
Hoe goed de processor daadwerkelijk is, lees je deels af aan de kloksnelheid (GHz), en het aantal kernen (cores). Als de kloksnelheid hoog is, dan is de telefoon snel. Vaak zien we een kloksnelheid ergens tussen de 1 en 2 GHz bij midrange-smartphones.
Hoe meer kernen een telefoon heeft, hoe meer (zware) taken deze tegelijkertijd uit kan voeren. De telefoon verdeelt de taken over deze kernen. Nieuwe high-end telefoons hebben soms wel acht kernen, maar minder is ook zeker voldoende voor het merendeel van de taken. Als de smartphone minimaal vier kernen heeft, gaat deze een flinke tijd mee.
Je hebt pas meer nodig als je zwaarder werk wilt uitvoeren op je telefoon, zoals triple A mobile games of videobewerkingen.
Dit noemen we ook wel het werkgeheugen. Dit bepaalt samen met de processor hoe soepel de smartphone taken uitvoert en hoe snel je hier tussen schakelt. In het werkgeheugen worden de tijdelijke bestanden opgeslagen die de smartphone gebruikt tijdens de taken die hij uitvoert.
Als een telefoon meer werkgeheugen heeft dan schakel je gemakkelijker tussen apps. Denk hierbij aan zeker 1 tot 3 GB bij midrange-modellen.
De opslagruimte van een telefoon wordt zowel gebruikt voor het besturingssysteem, als het opslaan van bijvoorbeeld foto's en apps. Hoeveel je hiervoor nodig hebt, is geheel persoonlijk.
Het voordeel van Android-telefoons is dat er vaak een mogelijk is om extra opslagruimte te gebruiken met een microSD-kaart. Dit is een fijne oplossing mocht het aangeschafte geheugen uiteindelijk niet voldoende zijn. Hoeveel je kunt toevoegen verschilt per telefoon, maar vaak is dat zeker 100 GB.
iPhones hebben deze mogelijkheid nooit, en dat is een erg groot nadeel. Hierbij is het belangrijk dat je bij de aanschaf een model kiest met voldoende opslagruimte. Het is erg vervelend als je telkens bestanden moet verwijderen voordat je een foto wilt maken.
De meeste populaire smartphones van tegenwoordig hebben een prima primaire camera, of je moet in een erg laag segment zitten. Bij midrange-smartphones kan je hier over het algemeen niet over klagen. Je kunt aan enkele factoren aflezen hoe goed de camera daadwerkelijk is.
Het aantal megapixels is belangrijk, maar niet het enige om naar te kijken (wat de meeste mensen wel doen). Het klopt dat meer megapixels voor meer details zorgen, maar dit is eigenlijk alleen van toepassing als je van plan bent de foto's uit te printen. Op je scherm is dit nauwelijks te zien, maar hier zijn andere factoren van groter belang.
Hoe hoog de kwaliteit van je foto's is ligt voornamelijk aan de grootte en de kwaliteit van de ingebouwde beeldsensor. Meestal is dit bij smartphones een sensor van 1/2.3″ of kleiner. Als je hoge eisen aan de camera stelt, kies dan voor een model met een beeldsensor die groter is dan dit.
Je kunt dit gemakkelijk in de specificaties aflezen; hoe kleiner de breuk, hoe groter de sensor. Het tweede getal verandert, niet de eerste, dus let vooral hierop!
Als ook in slechte lichtomstandigheden goede foto's wilt maken, dan is de diafragmawaarde van groot belang. Deze drukken we uit met de letter 'f' (het f-getal), en een cijfer erna, bijvoorbeeld f/1.5. Hoe lager het cijfer is, hoe meer licht de sensor binnenvalt. Dit betekent vervolgens dat je foto beter uit komt te zien zelfs als deze geschoten is in slechte lichtomstandigheden.
Een goede smartphone heeft tegenwoordig ook een camera aan de voorkant voor het maken van selfies. Deze is vaak een stuk minder goed als de camera op de achterkant. Maak je veel selfies? Kies dan voor een model die ook een goede sensor en passend f-getal toepassen op de selfiecamera.
We zien op steeds meer smartphones meerdere camera's achterop. De eerste toevoeging bestaat meestal uit een groothoeklens, welke de hoek waarmee je een foto maakt vergroot, waardoor je meer ziet op de uiteindelijke afbeelding. Ook zien we tegenwoordig steeds vaker een ultra-groothoek, en/of een macrolens op telefoons. Kijk ook eens naar de een camera-smartphone als je dit interessant vindt!
Ook optische beeldstabilisatie is een handige tool: hiermee minimaliseert de telefoon trillingen in het beeld wanneer je een video of foto maakt, waardoor je beelden scherper uitzien. Een statief of gimbal is nog altijd een betere keuze als je ieder risico op trilling wilt vermijden, maar on the go is optische beeldstabilisatie zeer geschikt.
Het grootste probleem van een oude smartphone is vaak dat de batterij erg snel leeg gaat. Niemand zit te wachten op een telefoon die je 2 of 3 keer per dag aan de lader moet hangen. De beste refurbished smartphone is daarom ook voorzien van een nieuwe batterij, voordat deze de schappen in gaat.
Gelukkig zorgen fabrikanten er ook voor dat de batterijcapaciteit steeds beter wordt. We lezen dit af aan het aantal mAh (milliampère-uur). Over het algemeen is dit bij smartphones tussen de 4000 en 5000 mAh. Dit wil zeggen dat de telefoon bij normaal gebruik ongeveer een dag meegaat.
Het ligt er dan ook erg aan waar je de telefoon precies voor gebruikt. Zo kost het kijken van video's een stuk meer stroom dan het versturen van een paar appjes. Dit ligt vooral aan het werk dat de processor moet leveren voor de activiteit, en de tijd dat het scherm aan is.
Een geweldige nieuwe functie van telefoons is snelladen. De naam verklapt het al; hierbij laadt de telefoon tot wel 4 keer sneller op. Dit is niet op alle telefoons nodig, dus kijk hier goed naar bij de specificaties. Dit maakt het een stuk minder erg als de batterij wat minder goed is.
Dit valt te bereiken met opladers die minstens 5 volt aan spanning benut, en minstens 3 ampère. Dit wordt aangegeven als '5V/3A'. Hogere cijfers staan voor sneller laden. Probeer hier goed op te letten, in plaats van blind te vertrouwen op het woord 'snellader' in de naam van de productpagina als je ook meteen een snellader wilt aanschaffen.
Onthoud ook dat je met een draadloze oplader niet kunt snelladen. Mogelijk wordt dit mogelijk in de toekomst, maar je bent vooralsnog gebonden aan lange oplaadtijden als je de draadloze optie gebruikt.
Dit geeft aan in welke mate de smartphone bestendig is tegen stof en water. Dat is wel zo handig als je bijvoorbeeld bouwvakker of timmerman bent. De certificering lees je af aan de cijfers achter de afkorting 'IP', zoals 'IP68'. Hierbij staat het eerste cijfer voor stofbestendigheid, en de tweede voor waterbestendigheid.
Is iets je toch nog niet helemaal duidelijk? Wellicht staat het antwoord dat je zoekt hieronder.
De meeste mensen letten voornamelijk op het aantal megapixels van de camera, maar dit is misschien wel het minst belangrijk. De kwaliteit van de camera is beter af te lezen aan de sensor en het diafragma. Hoe groter de sensor, hoe meer licht deze op kan vangen, terwijl het f-getal van het diafragma idealiter zo laag mogelijk is om meer licht door te laten.
Dat is een geheel persoonlijke keuze, en dit ligt vooral aan de situaties waar je de telefoon in gaat gebruiken. Als je bijvoorbeeld in de bouw werkt, waar je veel met stof en eventueel nat weer te maken krijgt, is het handig als de IP-certificering hoog is. Voor normaal gebruik binnenshuis is dit niet nodig.
De meeste telefoons hebben tegenwoordig een stofbestendigheid van 6 (volledig stofbestendig); voor waterbestendigheid heb je bij normaal gebruik genoeg aan 5 of 6.
Het klopt wel dat een oled-scherm in de meeste opzichten een stuk beter is dan een normaal lcd-scherm. Echter is dit ook te merken in de prijs. Is beeldkwaliteit echter cruciaal voor je, omdat je veel foto's bekijkt en bewerkt, en mogelijk veel content streamt? Dan is een oled-scherm de investering zeker waard. Een leuke bonus is dat deze veel minder van je batterij vraagt dan een lcd-scherm.
Dat kan ik niet voor je bepalen, want dat is een uiterst persoonlijke keuze. Wel heb ik hieronder voor de laatste keer de beste keuzes van het moment met wat belangrijkse specificaties voor je klaargezet.
Type scherm | ||||
---|---|---|---|---|
1 | Apple iPhone SE (2022) | IPS-LCD | Bekijk op Bol.com | |
2 | motorola edge 40 neo | OLED | Bekijk op Bol.com | |
3 | Sony Xperia 10 V 128GB | OLED | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
4 | Motorola Moto G Stylus 5G | OLED | ||
5 | Apple iPhone 11 (Renewed) | Retina | Bekijk op Bol.com |
Type scherm: OLED
Het is fijn om zeker te weten dat je een nieuw toestel kiest met eigenschappen die je persoonlijk belangrijk vindt. Zo willen sommige mensen een beter scherm, en andere een zwaardere processor. Of misschien vindt je de kwaliteit van de camera het belangrijkst? Hoe dan ook maak je na dit artikel een goede keuze.
Laat ons vooral even weten waar jij de nadruk op legt, en of er misschien nog iets mist in dit artikel waar je zelf graag aandacht besteedt in je zoektocht. Bedankt voor het lezen, en veel plezier met je aanschaf!