Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Gimbal voor de Beste Selfies!

avatar
Auteur: Maura van der Vleuten
Published 10.02.2022 - Updated 10.07.2023
De Beste Gimbal voor de Beste Selfies!

Of je nu een enthousiaste vlogger, een gepassioneerde filmmaker of gewoon iemand bent die dol is op het vastleggen van geweldige beelden, een gimbal kan je creatieve video's naar een hoger niveau tillen. Dus pak je popcorn erbij en maak je klaar om te ontdekken wie de nieuwe Quentin Tarantino of Martin Scorcese wordt met deze nieuwe gadget. Kijk eerst naar de vijf beste keuzes voor je verder leest en alles over gimbals te weten komt.

Waarom een Gimbal kopen?

Een gimbal biedt een zee aan creatieve vrijheid voor het maken van video's, ongeacht of je een gepassioneerde vlogger, filmmaker of gewoon een enthousiaste smartphonegebruiker bent. Met een gimbal kun je stabiele opnames maken terwijl je in beweging bent. Het zorgt voor compensatie van trillingen en ongewenste bewegingen, waardoor je video's een professionele uitstraling krijgen.

Of je nu filmt, rent, springt, vliegt, duikt, valt, opstaat en weer doorgaat, met een gimbal kun je dit allemaal doen en toch vloeiende beelden behouden. Gimbals zijn al geruime tijd populair, ooit uitsluitend gebruikt door professionals zoals Hollywood en zelfs NASA.

Gelukkig zijn gimbals tegenwoordig voor iedereen toegankelijk, of je nu een amateurfotograaf of -videograaf bent. Het is een fantastische uitvinding voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren. Als je niet kunt wachten om ook adembenemende video's te maken, bekijk dan eerst de top 3 beste gimbal-opties voordat je verder leest.

Man met een gimbal en een camera in zijn hand

Insta360 Flow

Insta360 Flow
Pan graden: 330 °
Pan graden: 330 °
Maximale batterijduur: 12 uur
Afstandsbediening: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

DJI Osmo Mobile 6

DJI Osmo Mobile 6
Pan graden: 161 °
Pan graden: 161 °
Maximale batterijduur: 384 minuut
Afstandsbediening: Ja
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Zhiyun Smooth 5s

Zhiyun Smooth 5s
Pan graden: 360 °
Pan graden: 360 °
Afstandsbediening: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Gimbal: Hoe maak ik de beste koop?

Een gimbal is een geavanceerd stabilisatiesysteem dat je camera moeiteloos in balans houdt. Of je nu een smartphone of een fotocamera gebruikt, deze slimme gadget biedt de ultieme stabiliteit. Terwijl de gimbal zelf in beweging is, zorgt hij ervoor dat je camera altijd perfect recht blijft staan. Het resultaat? Verbluffend vloeiende opnames zonder enige schokken of trillingen.

Hoe werkt het?

Een gimbal is echt een game-changer als het gaat om het stabiliseren van je beeld, of je nu aan het filmen bent of foto's maakt. En het mooie is, hij is lekker compact, waardoor je vanuit allerlei standpunten flexibel kunt fotograferen of video's kan maken.

Er zijn gimbals die de camera stabiliseren rond het zwaartepunt, maar de meeste gimbals maken gebruik van geavanceerde elektronische mechanismen om de bewegingen te corrigeren. Stel je bijvoorbeeld voor dat de gimbal omhoog beweegt, dan zorgt dit slimme mechanisme ervoor dat de camera juist naar beneden wordt bewogen om alles mooi stabiel te houden.

Dit mechanisme werkt met behulp van assen die worden aangedreven door motoren. Je hebt gimbals met twee assen en met drie assen. Elke as is verantwoordelijk voor het stabiliseren van een andere beweging, namelijk tilt, pan en roll.

Man die zichzelf filmt met een camera op een gimbal

Tilt: is de verticale beweging, dus als je camera omhoog of omlaag beweegt. De tilt-as zorgt ervoor dat het beeld stabiel blijft, zelfs als je rent of een onderwerp volgt dat omhoog of omlaag gaat.

Pan: heeft daarentegen te maken met horizontale bewegingen, zoals van links naar rechts. De pan-as zorgt ervoor dat je camera stabiel blijft, of je nu een panoramafoto maakt of een skiër filmt die zijwaarts beweegt.

Roll: is vergelijkbaar met het volgen van de wijzers van de klok. De roll-as zorgt ervoor dat de camera of smartphone altijd horizontaal blijft, zelfs als je de gimbal scheef vasthoudt of op een oneffen oppervlak staat.

Een 3-assige gimbal corrigeert al deze drie bewegingen en zorgt voor nog vloeiendere beelden dan een 2-assige gimbal, die alleen tilt- en roll-bewegingen stabiliseert. 2-assige gimbals worden steeds minder populair, omdat de 3-assige gimbals steeds betaalbaarder worden.

De motoren die de assen aansturen werken stil en traploos. Dit betekent dat de aansturing plaatsvindt zonder schokken, maar juist in vloeiende bewegingen. Het hart van de gimbal is een slimme chip die bewegingen detecteert met behulp van sensoren.

Zodra de chip een beweging detecteert, stuurt hij een signaal naar de motor om de tegenovergestelde beweging in dezelfde mate te maken. Dit gebeurt meerdere keren per seconde, waardoor de camera constant wordt gecorrigeerd en je beelden superstabiel blijven.

Welke soorten gimbals zijn er?

In principe maken we onderscheid tussen vijf soorten gimbals, allemaal geschikt voor verschillende apparaten.

Smartphones

Tegenwoordig zijn de gimbals voor de beste smartphones veruit het belangrijkst. Deze zijn geschikt voor iedere telefoon, of het nou een goede camera-smartphone, de beste refurbished smartphone of een midrange-smartphone betreft. Zolang hij over bluetooth beschikt en een camera heeft, kun je ermee aan de slag!

Hoewel veel telefooncamera's tegenwoordig zijn uitgerust met een ingebouwd stabilisatiesysteem, kunnen ze simpelweg niet op tegen de prestaties van een gimbal. Als je echt serieus bezig wilt zijn met het maken van video's of het vastleggen van perfecte shots met je camera-smartphone, dan zul je merken dat een gimbal je veel betere resultaten oplevert.

Het ingebouwde stabilisatiesysteem van een telefoon kan kleine trillingen verminderen, maar gimbals gaan veel verder door ook grotere bewegingen te corrigeren en het beeld altijd mooi recht te houden. Dit maakt ze ideaal voor iedereen die zijn foto- en videografie naar een hoger niveau wil tillen met behulp van een smartphone.

Ingebouwde camera

Naast traditionele gimbals voor smartphones en camera's zijn er ook gimbals met een geïntegreerde camera. Deze camera is speciaal ontworpen als onderdeel van de gimbal, waardoor je direct kunt beginnen met filmen zonder aparte opbouw.

Dit is handig voor situaties waarin je snel wilt kunnen starten, bijvoorbeeld bij het vastleggen van spontane momenten of acties. Het nadeel is dat de camera niet demonteerbaar is, wat beperkingen geeft in functionaliteit en specificaties.

Als je behoefte hebt aan de mogelijkheid om lenzen te wisselen, verschillende camerabody's te gebruiken of andere geavanceerde functies toe te passen, kan een gimbal met een geïntegreerde camera beperkend zijn. Het is dus belangrijk om je behoeften en doelen nauwkeurig af te wegen voordat je kiest voor dit type gimbal.

Actiecamera

Als je in het bezit bent van een actiecamera, is een gimbal speciaal ontworpen voor actiecamera's een uitstekende optie. Actiecamera's worden vaak gebruikt tijdens intense (sport)situaties waarbij stabiliteit van het beeld van cruciaal belang is. Hoewel de meeste actiecamera's al een ingebouwd stabilisatiesysteem hebben, kan dit niet op tegen de stabilisatie die een gimbal biedt.

Gimbals voor actiecamera's zijn compact, licht van gewicht en zeer handzaam, waardoor ze uiterst veelzijdig zijn. Ze zijn specifiek ontworpen om te voldoen aan de eisen van actieve gebruikers. Met een waterdichte gimbal en een actiecamera kun je zelfs moeiteloos vloeiende beelden onderwater vastleggen!

Spiegelreflex-, compact- of videocamera

Een spiegelreflex-, compact- of videocamera staat bekend om zijn adembenemende beeldkwaliteit, maar trillingen en schokken kunnen zelfs de beste resolutie en kleuren verstoren. Gimbals bieden de ideale oplossing, zowel voor professionele videografen en fotografen als voor hobbyisten.

Gimbal drone met camera

Drones

Gimbals voor drones zijn de oplossing voor schokkerige beelden bij het vastleggen van luchtfoto's en -video's. Wind tijdens dronevluchten maakt het moeilijk om stabiele opnames te maken.

Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals het bevestigen van een gimbal op een drone met een actiecamera of het gebruik van drones met geïntegreerde gimbals en camera's. Sommige gimbals bieden zelfs een 3-assige 360 graden-functie.

Met behulp van een afstandsbediening kan de camera los van de drone bewegen, waardoor unieke mogelijkheden ontstaan, zoals het laten stilstaan van de drone terwijl de camera een 360 graden draai maakt. Dit voegt een nieuwe dimensie van variatie toe aan de beelden die je kunt vastleggen.

De besturing van een gimbal

Een gimbal kan op verschillende manieren worden bestuurd: handmatig via het handvat of draadloos met een afstandsbediening of app. Met deze bedieningsmethoden kun je verschillende instellingen aanpassen, zoals het starten en stoppen van opnames, het maken van foto's en het selecteren van opnamemodi.

Enkele handige functies zijn onder andere de mogelijkheid om stabiele beelden in het donker te maken, verschillende bewegingsinstellingen zoals in- en uitzoomen, vrije modus en tracking. Met de trackingfunctie kan de gimbal zich richten op een specifiek punt of onderwerp, terwijl hij het onderwerp in beeld houdt zonder zelf mee te bewegen.

Hoe bevestig je de camera?

De bevestiging van een gimbal hangt af van het type apparaat. Gimbals voor smartphones hebben een telefoonhouder, terwijl gimbals voor (actie)camera's meestal schroefaansluitingen hebben.

Controleer de compatibiliteit en let op de balans bij het gebruik van zware lenzen. Sommige gimbals hebben een lens-montageklem speciaal ontworpen voor zware of lange lenzen. Gimbals voor drones worden bevestigd met speciale punten, maar zorg ervoor dat de gimbal en de drone compatibel zijn.

Het maximale draaggewicht

Het is belangrijk om te letten op het maximale draaggewicht van een gimbal. Voor zwaardere camera's is het raadzaam om te kiezen voor een professionele gimbal met een hoger draaggewicht, in tegenstelling tot gimbals die bedoeld zijn voor smartphones of actiecamera's. Zorg ervoor dat je vooraf controleert hoeveel je camera weegt en of de gimbal voldoende sterk is om het gewicht te dragen.

Accessoires en extra onderdelen

Een essentieel onderdeel van een gimbal is de batterij, die zorgt voor de benodigde stroom om de beelden te stabiliseren. Gelukkig hebben de meeste gimbals een krachtige accu.

Sommige modellen bieden zelfs een powerbankfunctie, waarmee je tijdens het gebruik je telefoon kunt opladen en langer kunt genieten van het maken van prachtige beelden. Het is handig om een extra batterij mee te nemen, vooral tijdens langere opnamesessies, zodat je zonder onderbreking kunt filmen en fotograferen.

Bevestigingsaccessoires of een verlengstuk zijn andere handige extra's die je mogelijkheden verruimen. Met bevestigingsaccessoires kun je de gimbal aan verschillende objecten zoals voertuigen of de grond bevestigen, terwijl een verlengstuk de staaf van de gimbal verlengt en het mogelijk maakt om het als de ultieme selfiestick te gebruiken.

Een driepootstatief is ook handig om de gimbal stevig neer te zetten. Als je op verschillende locaties filmt, is het raadzaam om een gimbaltas aan te schaffen voor gemakkelijk transport en bescherming van de gimbal.

De 5 beste gimballen op een rij

1. Insta360 Flow

1. Insta360 Flow
Type gimbal: 3-assig
Geschikt voor type camera: Smartphone
Type stabilisatie: Mechanisch
Afstandsbediening: Nee
Max. belastbaar gewicht: 0.30 kg
Tilt graden: 182 °
Roll graden: 330 °
Pan graden: 330 °

2. DJI Osmo Mobile 6

2. DJI Osmo Mobile 6
Type gimbal: 3-assig
Geschikt voor type camera: Smartphone
Type stabilisatie: Elektrisch
Afstandsbediening: Ja
Max. belastbaar gewicht: 0.29 kg
Tilt graden: 101 °
Roll graden: 211 °
Pan graden: 161 °

3. Zhiyun Smooth 5s

3. Zhiyun Smooth 5s
Type gimbal: 3-assig
Geschikt voor type camera: Smartphone
Type stabilisatie: Elektrisch
Afstandsbediening: Ja
Tilt graden: 349 °
Roll graden: 300 °
Pan graden: 360 °

4. MOZA Mini MX 3-Axis Gimbal

4. MOZA Mini MX 3-Axis Gimbal

5. Zhiyun Smooth 4 Professional Gimbal

5. Zhiyun Smooth 4 Professional Gimbal

Veelgestelde vragen over Gimbals

Ben je er nog niet helemaal uit? Vind hier het antwoord op de meest gestelde vragen.

Waar gebruik je een gimbal voor?

Het belangrijkste doel van een gimbal is om beelden soepel en zonder schokken op te nemen. Het is ideaal voor situaties waarin de camera veel beweegt, en het kan ook worden gebruikt om al bestaande beelden nog vloeiender te maken. Met een gimbal kun je de kwaliteit van je opnames verbeteren en zorgen voor een professionele uitstraling.

Hoe gebruik je een gimbal?

Verbind je foto- of filmapparaat via Bluetooth met de gimbal en je bent klaar om te beginnen. Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen wat je filmt in de vrije modus, maar je kunt ook de gimbal instellen om een specifiek object te volgen. Zo creëer je moeiteloos professionele beelden met de gewenste focus.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gimbal?

Het is belangrijk om rekening te houden met de aansluitingen, het maximale draaggewicht, het aantal assen, en de grootte en gewicht van de gimbal. Daarnaast is het essentieel om te bepalen welke extra functies je nodig hebt, zoals een powerbankfunctie of een verlengstaaf voor gebruik als selfiestick. Door deze aspecten zorgvuldig te overwegen, vind je de perfecte gimbal die voldoet aan jouw specifieke eisen.

Welke Gimbal moet ik hebben?

Dat kan ik helaas niet voor je beslissen. Om de keuze makkelijker te maken, staan hier wel voor de laatste keer de beste keuzes voor je klaar.

Pan gradenMaximale batterijduurAfstandsbediening
1Insta360 Flow330 °12 uurNee
2DJI Osmo Mobile 6161 °384 minuutJa
3Zhiyun Smooth 5s360 °384 minuutJa
4MOZA Mini MX 3-Axis Gimbal360 °384 minuutJa
5Zhiyun Smooth 4 Professional Gimbal360 °384 minuutJa

Insta360 Flow

Pan graden: 330 °

Maximale batterijduur: 12 uur

Afstandsbediening: Nee

DJI Osmo Mobile 6

Pan graden: 161 °

Maximale batterijduur: 384 minuut

Afstandsbediening: Ja

Zhiyun Smooth 5s

Pan graden: 360 °

Maximale batterijduur: 384 minuut

Afstandsbediening: Ja

MOZA Mini MX 3-Axis Gimbal

Pan graden: 360 °

Maximale batterijduur: 384 minuut

Afstandsbediening: Ja

Zhiyun Smooth 4 Professional Gimbal

Pan graden: 360 °

Maximale batterijduur: 384 minuut

Afstandsbediening: Ja

Conclusie

Let goed op de aansluitingen, het maximale draaggewicht en het aantal assen van jouw gimbal en dan zal je hoe dan ook de juiste keuze maken. Ik kan niet wachten om je professionele video's te bekijken! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
avatar
Maura van der Vleuten

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu