Onze categorieën
Over onsContact

Schiet Mooie Plaatjes met de Beste Spiegelreflexcamera

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 06.06.2022 - Updated 30.07.2023
Schiet Mooie Plaatjes met de Beste Spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera is je beste vriend wanneer je alles uit je fotografievaardigheden wilt halen en je graag foto's van topkwaliteit maakt van mooie momenten en omgevingen. Bekijk alvast onze favorieten, maar lees daarna snel verder en kom erachter wat de beste spiegelreflexcamera voor jou. 📸

Waarom een spiegelreflexcamera kopen?

De spiegelreflexcamera is een van de beste digitale camera's, omdat hij beschikt over een ingebouwd spiegelsysteem en beelden schiet van uiterst goede kwaliteit. Vanwege het spiegelsysteem werkt een spiegelreflexcamera anders dan bijvoorbeeld een goede systeemcamera. Een spiegelreflexcamera – ook wel digital single lens reflex (DSLR) – werkt analoog, niet digitaal.

Een spiegelreflexcamera biedt je zo de mogelijkheid om alles tot in de puntjes zelf in te stellen, maar je schiet ook snelle foto's van uitstekende kwaliteit op de automatische stand. Hij blinkt echter pas echt uit in de handen van iemand die weet welke instellingen op welke manier moeten worden fijngesteld. Dat maakt hem daarom een excellente match voor iemand die al wat ervaring heeft.

Een spiegelreflexcamera is dan ook ideaal als je snelheid, beeldkwaliteit en flexibiliteit belangrijk vindt. Daarnaast verwissel je eenvoudig de lenzen, zodat je in elke situatie de beoogde foto maakt.

Een spiegelreflexcamera is een flinke investering. Zoek je een goedkopere camera? Overweeg dan een goede instantcamera. Deze drukt de foto's zelfs gelijk af.

Ben je daarentegen van plan veel wildfotografie te beoefenen? Dan wil je niet bezuinigen op een camera, maar misschien is een goede systeemcamera de betere optie: deze maakt geen geluid wanneer je de foto maakt, omdat er geen bewegende onderdelen (spiegels) in zitten.

Het is moeilijk om een keuze te maken tussen alle spiegelreflexcamera's die er bestaan. Bekijk daarom hieronder de top 3 beste keuzes van het moment en lees vooral verder, zodat je er snel achter komt wat het beste bij jou past!

Pentax K-3 Mark III Monochrome

Pentax K-3 Mark III Monochrome

Canon EOS 1D X Mark

Canon EOS 1D X Mark

Canon EOS 250D

Canon EOS 250D
Schermgrootte: 3 Inch
Touchscreen: Ja
Spatwaterdicht: Nee
Statiefaansluiting: Ja
Bluetooth: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Spiegelreflexcamera: Hoe maak ik de beste koop?

Een spiegelreflexcamera kopen is geen eitje, want er zijn veel punten om rekening mee te houden. Hieronder licht ik de belangrijkste toe, zodat je de zelf beste keuze maakt. 🔍

Lenzen

De lens is het belangrijkste onderdeel van de camera, want zonder lens is het onmogelijk om goede foto's te maken. Deze wordt niet in alle gevallen standaard meegeleverd. Daarnaast zijn lenzen ook nog eens prijzig. Bekijk dus van te voren of de lens bij de camera is inbegrepen. Zo niet, schaf dan deze zelf aan.

Bedenk wat voor soort foto's je gaat maken en bepaal welke lens of lenzen je nodig hebt. Er zijn verschillende aspecten waarop je let: de lensvatting, de brandpuntstand, het diafragma en het type lens (zoomlens of primelens).

Lensvatting

Dit is het uiteinde dat je op de camera draait. Je kunt niet zomaar een lens die voor een systeemcamera is bedoeld, op je spiegelreflexcamera draaien. Het type camera doet er dus toe. Daarnaast moet je stilstaan bij het merk van je camera. Een Canon-lens op een Nikon-camera draaien gaat je niet lukken.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand is de afstand tussen het midden van je lens en het punt waar de gebroken, invallende lichtstralen weer samenkomen. Dit wordt uitgedrukt in millimeters. Zo spreek je bijvoorbeeld over een '100mm-lens'.

Simpel gezegd: de brandpuntafstand bepaalt hoeveel je te zien krijgt op de uiteindelijke afbeelding. De algemene regel hierbij is: hoe lager het getal, hoe groter de beeldhoek is (dus hoe meer je in de breedte te zien krijgt en hoe kleiner alles lijkt); hoe groter het getal, hoe minder je in de breedte ziet.

De brandpuntsafstand bepaalt dan ook de beeldhoek alsook het zoombereik van de lens. Een lens met een vaste brandpuntsafstand laat je niet in- of uitzoomen.

Veel lenzen werken daarom met een range, zoals 18 - 35 mm. Op die manier zit je niet vast aan een enkele brandpuntsafstand en kun je spelen met je beeldcomposotie zonder meteen van lens te moeten wisselen.

Diafragma

Aan het diafragma lees je het formaat van de lichtopening van de lens af. Dit bepaalt hoeveel licht door de lens op de sensor van je camera valt. Het diafragma wordt uitgedrukt met een f-getal, zoals f/1.2 of f/2.8. Hoe groter dit getal, hoe minder licht er op de sensor valt.

Een groot diafragma heeft een klein f-getal. Hiermee maak je betere foto's in het donker, omdat er meer licht binnenkomt. Een klein diafragma heeft dan juist weer een groter f-getal, zoals f/8. Kleinere diafragma's zorgen voor scherpere foto's. Hiermee leg je landschappen scherp vast.

Primelens vs. zoomlens

Veel fotograven gebruiken zoomlenzen, omdat deze veelzijdig zijn. Zo fotografeer je met een 100-200mm-lens eenvoudig een vogel in de verte. Met een 75-350mm-lens heb je een nog groter bereik.

Naast zoomlenzen zijn er ook primelenzen. Een primelens is minder veelzijdig dan een zoomlens, omdat het een vaste brandpuntstand heeft. Hierdoor is het niet mogelijk om in- en uit te zoomen.

Een primelens levert daarentegen over het algemeen scherpere beelden, omdat het is afgestemd op één type fotografie. Zo maak je de mooiste portretten met een 35mm- of een 50mm-primelens.

Wil je niet alleen mooie natuurgebieden vastleggen, maar ook portretten en details? Ga dan voor een zoomlens. Wil je één bepaald type foto's maken, ga dan voor een primelens..

Naast de standaardlenzen zijn er ook speciale lenzen. Zo zijn er bijvoorbeeld macrolenzen, telelenzen, groothoeklenzen, portretlenzen, fisheye-lenzen en landschapslenzen.

Hand die camera vasthoudt

Sensor

De sensor van de camera beïnvloed grotendeels de beeldkwaliteit. Sensoren hebben een bepaald formaat. De twee belangrijkste types sensoren in spiegelreflexcamera's zijn APS-C en fullframe. 

APS-C

Camera's met een APS-C-sensor – oftewel een cropped sensor of lens met een cropfactor – zijn doorgaans kleiner, lichter en goedkoper dan fullframes. Een APS-C-sensor snijdt een deel van het beeld af. Vandaar de naam 'cropped sensor'.

Doordat er een deel van het beeld wordt uitgesneden, krijg je meer zoombereik. APS-C-sensoren hebben een crop factor van ongeveer 1,5 x of 1,6 x. Dat wil zeggen dat een 200mm-lens eigenlijk een bereik heeft van 1,5 x 200 = 300 mm.

Cropfactor en brandpuntsafstand – Heb je een camera met een APS-C-sensor en wil je de daadwerkelijke brandpuntsafstand van je lens uitrekenen? Dan neem je de brandpuntsafstand van je lens, en vermenigvuldig je deze met de cropfactor van de lens.

Het extra zoombereik is vooral een voordeel bij dierfotografie en sportfotografie. Een mogelijk nadeel van een cropped sensor is dat je in verhouding minder details vastlegt – aangezien je met een grotere brandpuntsafstand dus een breder beeld krijgt, waarop alles wat kleiner lijkt. Daarom werkt een APS-C-sensor voor dezelfde redenen minder goed bij groothoeklenzen.

Full-frame

Veel professionele fotograven gebruiken de beste fullframe-camera, omdat deze eveneens een geweldige beeldkwaliteit overlegt en veel in één keer vastlegt. Het verschil tussen cropped en fullframe-sensoren is de laatste jaren wel wat afgenomen, maar dit verschil wordt groter naarmate je met een hogere ISO fotografeert.

De ISO-waarde bepaalt – in het kort gezegd – de lichtgevoeligheid van je sensor. Hogere ISO-waarden gebruik je als je in slecht verlichte omgevingen fotografeert en vice-versa. Hogere ISO-waarden gaan beter samen met fullframe-camera's, aangezien deze doorgaans minder ruis oplevert. Dit is belangrijk, aangezien het risico op ruis toeneemt naarmate de te forograferen omgeving donkerder wordt. Hier kom ik nog op terug.

Hoe groter de sensor, hoe beter de camera presteert in donkere omgevingen. Daarom maakt een camera met een fullframe-sensor mooie foto's bij weinig licht met minder ruis. 🌑

De prijs van een fullframe-camera ligt een stuk hoger. Bovendien verlies je sneller scherpte in de hoeken van je foto's met een fullframe dan met een camera met een cropfactor.

Wil je het beste van beide werelden, houd er dan wel rekening mee dat lenzen van APS-C-camera's niet optimaal werken op fullframe-camera’s en andersom.

ISO-waarde

Een andere functie die invloed heeft op de beeldkwaliteit is de ISO-gevoeligheid. Deze wordt aangegeven in getallen variërend tussen de 100 tot 6400 of zelfs hoger.

Met een hoge ISO-waarde maak je de foto helderder. Dit is ideaal voor fotografie in het donker! Neem daarom een camera met een ISO-waarde van minstens 1600 als je vaak fotografeert op plekken met weinig licht.

Een groot ISO-bereik – dus een hele range aan opties tussen de minimale ISO-waarde en de maximale ISO-waarde – geeft je flexibiliteit om verschillende omstandigheden vast te leggen, maar een hoge ISO-waarde zorgt in sommige gevallen ook voor ruis. Dit geldt, zoals gezegd, vooral bij camera's met een cropfactor.

Megapixels

Het aantal megapixels lijkt misschien belangrijk voor de beeldkwaliteit, maar dit is niet waar. Moderne spiegelreflexcamera's hebben allemaal genoeg megapixels, dus hier hoef je eigenlijk niet op te letten.

Megapixels zijn vooral van belang als je foto's wilt printen op formaten groter dan A4-formaat, want hoe groter de afdruk, hoe meer megapixels je nodig hebt om een scherp beeld te produceren. In de meeste gevallen is 12 megapixels hier al voldoende voor.

Camera op een statief

Snelheid

Het is vaak moeilijk om dieren, sporters en andere bewegende objecten vast te leggen. Vandaar dat veel fotograven hiervoor de burst-modus gebruiken. Hierbij houd je de ontspanknop ingedrukt en schiet je meerdere foto's tegelijk.

Hoe hoger de snelheid van deze modus, hoe meer foto's per seconde je maakt. Dit wordt ook wel uitgedrukt in frames per second (fps). De meeste camera's hebben 3 fps, maar er zijn ook camera's met 50 fps.

Fotografeer je vaak bewegende objecten? Neem dan een camera met een hoog aantal fps, want hierbij heb je meer kans dat er een goede foto tussen zit. Vaak zit er maar een paar seconden tussen een perfecte foto en een mislukte foto.

Beeldstabilisatie

Heb je wel eens last van trillende handen of werk je vaak met lange sluitertijden en lange brandpuntafstanden? Dan is beeldstabilisatie een cruciaal. Beeldstabilisatie stabiliseert het camerabeeld en vermindert hierdoor de camerabewegingen.

Het is afhankelijk van de camera of het stabilisatiesysteem in de lens of in de camera zelf zit. Stabilisatie in een lens is vaak effectiever, omdat je de stabilisatie specifiek afstemt op de bepaalde lens.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, raad ik je echter aan om ook met een statief te werken wanneer mogelijk. Zo houd je de camera stabiel en elimineer je de tussenkomst van de gebreken van het menselijke lichaam. 🙅‍♀️

Autofocus

Spiegelreflexcamera's hebben een automatisch focussysteem, waarbij vaste focuspunten (AF-punten) het beeld scherpstellen. Hoe meer AF-punten de camera heeft, hoe sneller en preciezer hij zich scherpstelt.

Fotograferen gaat een stuk makkelijker met een goed AF-systeem. Daarnaast verminder je het aantal gemiste beelden, doordat het scherpstellen vlotter gaat.

Wil je het beeld handmatig scherpstellen? Dan is het belangrijk dat de camera de mogelijkheid biedt om de autofocus uit te schakelen.

Video-opname

Is het maken van video's belangrijk voor jou? Let er dan op dat de camera genoeg videoinstellingsmogelijkheden heeft, zoals belichtingsregeling en audioregeling.

De meeste spiegelreflexcamera's filmen in Full HD. Dit geeft mooie beelden en is voor de meeste mensen voldoende.

Er zijn ook camera's die filmen in 4K. 4K heeft vier keer zoveel pixels als Full HD, waardoor de video's levensecht worden. 4K is echter alleen te bekijken op een 4K-scherm, dus als je niet van plan bent je video te showen op een 4K-scherm, kun je je afvragen of dit de moeite waard is. Ben je een aspirerende YouTuber, dan is dit echter de moeite waard, aangezien steeds meer mensen YouTubevideo's bekijken op hun 4K-tv's.

Connectiviteit

Spiegelreflexcamera's beschikken over verschillende connectiviteitsmogelijkheden. Zo hebben steeds meer camera's wifi. Met wifi verbind je de camera met je smartphone, waardoor je eenvoudig foto's downloadt.

Naast wifi hebben sommige camera's ook bluetooth. Het voordeel van bluetooth is dat je niet hoeft over te schakelen op de wifi van je camera. Daarnaast valt de verbinding tussen de camera en je smartphone niet weg als je tussendoor een ander wifi-netwerk gebruikt.

Er zijn ook camera's met NFC. NFC staat voor 'near field communication'. Het is een draadloze manier om binnen een straal van 10 centimeter informatie uit te wisselen. Het nadeel hieraan is dat het niet mogelijk is om verbinding te maken buiten de straal van 10 centimeter.

Wil je later terugzien waar je de foto's hebt gemaakt? Dan is gps een handige functie. Hiermee slaat de camera de coördinaten van je locatie direct op in de gegevens van de foto. Zo vind je snel alle mooie plekken van je foto's terug! 🚩

Weerbestendigheid

Wil je foto's maken in verschillende weersomstandigheden? Kies dan voor een spatwaterdichte spiegelreflexcamera. Zo maak je niet alleen mooie foto's in de zon, maar ook in de sneeuw en de regen.

Maak je graag foto's op het strand? Dan is het wellicht ook prettig als je camera stofdicht is. Hiermee voorkom je dat de kwaliteit van de camera achteruit gaat door vastzittende zandkorrels.

De precieze stof- en vochtdichtheid lees je af aan de IP-certificering. Na de afkorting 'IP' zie je twee cijfers staan: de eerste staat voor de stofdichtheid en loopt op tot 6; de tweede staat voor de vochtdichtheid en loopt op tot 9. Hoe hoger deze cijfers, hoe beter.

Bediening en gebruiksvriendelijkheid

Het is belangrijk om te kijken naar de bediening en gebruiksvriendelijkheid van een camera. Vind je de camera niet fijn werken? Dan gebruik je hem waarschijnlijk minder snel, wat erg zonde is.

Bekijk allereerst de knoppen en functies op de camera. Zijn er knoppen of is er een touchscreen? Of heeft de camera allebei? Het is maar net wat je fijn vindt.

Bekijk ook of er een knop is voor de automatische scènes of creatieve filters. Vooral voor beginnende fotograven zijn automatische scenes een handig hulpmiddel.

Verder is het lcd-scherm kantelbaar of vast. Met een kantelbaar lcd-scherm heb je meer flexibiliteit, want je maakt eenvoudiger foto's vanuit lage en hoge posities. Hierdoor hoef je jezelf niet in moeilijke posities te wurmen.

Soms is het mogelijk om het kcd-scherm volledig naar voren te klappen. Dit is handig wanneer je een vlog maakt, omdat je jezelf dan ziet. Zonder deze functie is het een stuk moeilijker om jezelf te filmen of fotograferen.

Over het scherm gesproken: deze dient niet als digitale of elektronische zoeker (waar je het te fotograferen beeld terugziet). Je krijgt enkel een optische zoeker, een klein 'vierkantje' waar je doorheen kijkt.

Dit is natuurgetrouwer dan een digitale zoeker (waarmee je ook op je scherm ziet wat je gaat fotograferen), maar toegepaste instellingen zie je hierdoor pas terug wanneer je de foto hebt genomen en de camera deze heeft verwerkt.

Accessories

Een camera alleen is vaak niet genoeg, want er zijn een aantal spullen enorm handig en belangrijk. Daarnaast zijn er ook veel optionele accessoires.

Noodzakelijk

Twee noodzakelijke items zijn batterijen en geheugenkaarten. Je wilt niet ineens met een volle geheugenkaart of lege batterij komen te zitten tijdens het filmen of fotograferen! Een extra batterij en een extra geheugenkaart zijn daarom must-haves! Controleer daarnaast hoeveel opslag de geheugenkaart heeft.

Een cameratas mag ook niet ontbreken. Deze moet de camera goed beschermen en er moeten genoeg spullen in passen. Wil je alleen je camera meenemen of bijvoorbeeld ook een flesje water en extra cameralenzen?

Een spiegelreflexcamera is natuurlijk minder handig om mee te nemen dan bijvoorbeeld de beste camera-smartphone, wat voor cameratas je ook hebt.

Het laatste noodzakelijke item is een lenzen schoonmaakset. Wanneer er een vlek op de lens zit, wil je deze direct goed schoonmaken! Daarom is zo'n schoonmaakset altijd handig! Je kan hier ook eventueel microvezeldoekjes met een reinigingsvloeistof voor gebruiken.

Optioneel

Een doorzichtig filter is een handige accessoire: het beschermt je lens tegen krassen, stof en vingerafdrukken. Sommige filters hebben nog een extra functie. Zo gaan polarisatiefilters reflecties van niet-metalen oppervlakken zoals water en glas tegen.

Daarnaast beschermt een uv-filter de lens tegen uv-stralen. Dit is niet noodzakelijk, het maar het vermindert wel het risico op onscherpe foto's, waar uv-stralen helaas toe kunnen leiden. Een zonnekap is hier ook geschikt voor. ⛱

Fotografeer je vaak in de natuur of werk je met lange sluitertijden in het donker? Dan is het een goed idee om een statief aan te schaffen. Een goed statief zet je eenvoudig neer en zorgt voor extra stabiliteit, zoals gezegd. Daarnaast maak je makkelijker groepsfoto's waar je zelf ook op staat! Zet de zelfontspanner (timer) aan, spring in positie en klaar is Kees.

Heb je geen zin om de camera de hele tijd vast te houden? Controleer dan of de camera ook een draagriem heeft. Draagriemen zijn bij de meeste camera's inbegrepen, maar dit is niet altijd het geval. Schaf deze in dat geval zelf aan.

Tot slot is het mogelijk om extra flitsers aan te schaffen. Dit is vooral nuttig als je fotografeert op plekken met weinig licht. Hiermee belicht je een gewenst object en heb je meer controle over de uiteindelijke composities.

De 5 beste spiegelreflexcamera's op een rij

1. Pentax K-3 Mark III Monochrome

1. Pentax K-3 Mark III Monochrome

2. Canon EOS 1D X Mark

2. Canon EOS 1D X Mark

3. Canon EOS 250D

3. Canon EOS 250D
GPS: Ja
Crop factor: 1.6
Type beeldstabilisatie: In de lens
Aantal scenes: 5
Schermgrootte: 3 Inch
Touchscreen: Ja
Spatwaterdicht: Nee
Statiefaansluiting: Ja
NFC: Ja
Bluetooth: Ja
Type flitser: Ingebouwd

4. Canon EOS 1D X Mark

4. Canon EOS 1D X Mark

Veelgestelde vragen over spiegelreflexcamera's

Op zoek naar antwoorden op je vragen? De veelgestelde vragen vind je hier!

Wat is het verschil tussen een spiegelreflexcamera en compactcamera?

Het grootste verschil is dat een spiegelreflexcamera werkt met een ingebouwd spiegelsysteem. Daarnaast verwissel je bij een spiegelreflexcamera eenvoudig verschillende lenzen, terwijl de compactcamera slechts één lens heeft. Een compactcamera is wat makkelijker in gebruik en kleiner, maar de beeldkwaliteit van een spiegelreflexcamera is over het algemeen beter.

Hoe werkt een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera is een digitale camera met een ingebouwd spiegelsysteem. Het licht valt in de camera, kaatst via een spiegel naar boven en gaat door het prisma. Het prisma zorgt ervoor dat je het beeld correct ziet in de optische zoeker. Nadat je op de ontspanner drukt, klapt de spiegel uit en opent de sluiter. Zo maak je een foto.

Is een spiegelreflexcamera de beste camera voor mij?

Een spiegelreflexcamera is voor zowel beginners als professionele fotografen geschikt, al kan het voor beginners ingewikkeld een wat ingewikkelde optie zijn. Over het algemeen zijn spiegelreflexcamera's daarom net wat beter geschikt voor meer ervaren fotografen die al enige kennis van zaken hebben.

Er zijn automatische standen, maar je hebt ook de mogelijkheid om alles zelf tot in de puntjes in te stellen. Dat is waar de spiegelreflexcamera dan ook in uitblinkt.

Hoeveel kost een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera is niet goedkoop. Zo kan de prijs variëren van € 300 tot € 600 voor een basismodel voor een beginnende fotograaf, en € 1000 of meer voor professionele modellen met alles erop en eraan. De prijs van een semi-professionele spiegelreflexcamera ligt tussen de € 600 en € 1000.

Welke spiegelreflexcamera moet ik hebben?

Dit kan ik helaas niet voor je bepalen, omdat ik niet weet wat bij je past. Wel staan hieronder voor de laatste keer de beste spiegelreflexcemera's met hun belangrijkste specificaties om je verder op weg te helpen.

SpatwaterdichtNFCBluetooth
1Pentax K-3 Mark III Monochrome
2Canon EOS 1D X Mark
3Canon EOS 250DNeeJaJa
4Canon EOS 1D X MarkNeeJaJa
5Nikon D7500NeeJaJa

Pentax K-3 Mark III Monochrome

Canon EOS 1D X Mark

Canon EOS 250D

Spatwaterdicht: Nee

NFC: Ja

Bluetooth: Ja

Canon EOS 1D X Mark

Spatwaterdicht: Nee

NFC: Ja

Bluetooth: Ja

Nikon D7500

Spatwaterdicht: Nee

NFC: Ja

Bluetooth: Ja

Conclusie

Als het goed is weet jij nu precies welke van de beste spiegelreflexcamera's de beste voor jou is. Sta ten eerste stil bij het merk, zodat je meteen weet welke lenzen je straks kunt gebruiken om je camera-set-up aan te vullen. Daarnaast is de keuze tussen een full-frame of een APS-C-model cruciaal. Sta hier goed bij stil!

Heb jij nog goede tips voor fotografie of voor het kiezen van de perfecte spiegelreflexcamera? Laat het dan weten in het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen! 👋

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu