Onze categorieën
Over onsContact

Koffie in 't Bakkie met het Beste Filter Koffiezetapparaat

Charlie Hoeben
Auteur

Een lekker bakkie pleur. Ik ben niks waard zonder. Elke ochtend moet ik dit drinken om ook maar een beetje te ontwaken. Stiekem vind ik dan filterkoffie toch echt het lekkerst. Hij is zo sterk te zetten als je wilt en geeft een heerlijke geur af. Ook meteen zin in een lekker bakkie? Dan staan hier alvast de keuzes voor de beste filter koffiezetapparaten. Lees vooral verder om te weten waar je op moet letten. ☕️

Waarom een filter koffiezetapparaat kopen?

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie. Jongens, wie lust er een kop? Houd jij ook zo van koffie? De geur alleen al, héérlijk. Als ik 's ochtends uit bed kom is het eerste wat ik doe naar de keuken lopen en een flinke pot filterkoffie zetten. Vraag je me van te voren iets? Dan komt het niet binnen. Na dat bakkie? Ben ik weer vlijmscherp en klaar voor de dag.

Echt oud-Hollands is natuurlijk filterkoffie, daar gaat niks boven. Een gegarandeerd succes. Gun jezelf het beste begin van de dag en lees verder over filter koffiezetapparaten. Hieronder staan alvast de beste 3 met de belangrijkste specificaties, maar lees meer over waar je persoonlijk op moet letten. Zet het nummer hieronder op en zet je kopje koffie, ik beloof dat je meteen vrolijk bent. 🥳

Philips Cafe Gaia HD7546/20

Philips Cafe Gaia HD7546/20
Aantal kopjes per keer: 15
Warmhoud functionaliteit: Nee
Inhoud: 1 l
Product hoogte: 37 cm
Product lengte: 22,1 cm
Product breedte: 25,5 cm
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Philips Grind & Brew HD7768/70

Philips Grind & Brew HD7768/70
Aantal kopjes per keer: 10
Warmhoud functionaliteit: Ja
Inhoud: 1 l
Product hoogte: 44 cm
Product lengte: 27,7 cm
Product breedte: 21,2 cm
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Tefal Smart & Light CM6008

Tefal Smart & Light CM6008
Aantal kopjes per keer: 15
Warmhoud functionaliteit: Ja
Inhoud: 1 l
Product hoogte: 31,8 cm
Product lengte: 18,6 cm
Product breedte: 18,6 cm
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Filter koffiezetapparaat: Hoe maak ik de beste koop?

In de ochtend telt elke druppel koffie. Het beste filter koffiezetapparaat maakt een hoop verschil! Daarom vertel ik je hier meer over een geweldig filter koffiezetapparaat kiezen.

Hoe werkt een filter koffiezetapparaat

Je wil een filterapparaat kopen, maar vraagt je iets af: hoe werkt het eigenlijk? Dat gaat als volgt.

Door het water dat je erin doet heet te maken stijgt stoom op. Deze stoom komt vervolgens in de filter met koffie terecht. Een deel van de koffie lost op in het water en trekt naar onder, de rest blijft in de filter hangen. Vervolgens drupt het langzaam in de kan of in het kopje en voilà, koffie.

Kopje koffie met een hoed die good morning zegt

Wat is koffie

Maar, wat is koffie dan? Koffie komt van de koffieplant, genaamd de coffea. Van de ruim 100 soorten gebruiken we er maar 2 voor conspumptie; arabica en robusta.

Arabica

Dit is de duurdere variant, maar deze vinden we over het algemeen het lekkerste. De plant is duurder omdat deze moeilijker te groeien is. Arabica groeit alleen maar op plekken van meer dan 1.300 meter boven zeeniveau. Omdat de temperatuur hier overdag hoog en 's nachts laag is. Toch is de productie van arabica 70% van de totale koffieproductie. De smaak is milder en meer verfijnd.

Robusta

Robusta is het minder gebruikte broertje van de arabica en is goedkoper. Robusta groeit makkelijker; tot 100 meter boven zeeniveau. Bovendien is deze beter bestand tegen ziektes doordat hier veel meer cafeïne inzit. Dit maakt de smaak wel wat bitterder.

Melange

Je ziet het vast weleens op de verpakking staan als je koffie koopt, melange van robusta en arabica. Waarom mixen ze dit? Omdat dit lekkerder smaakt. Het milde van de arabica en het bittere met de cafeïne van de robusta gaan erg goed samen. Daarnaast drukken ze zo de prijs naar beneden, omdat de robusta goedkoper is.

Branden

Je hoort altijd dat ze koffie branden, maar waarom gebeurt dit? In een koffieboon zitten ongeveer 2000 chemische stoffen. Door het te branden ontstaan aromatische verbindingen tussen deze stofjes. De koffieboon is groen als deze van de plant afkomt; door het branden bruint hij en scheurt hij in. Er bestaan verschillende soorten brandingen;

 • Lichte branding: Branden op 196 °C. Koffie krijgt een milde en beetje zure smaak.
 • Medium branding: Branden op 219 °C. Koffie krijgt een neutrale en zoete smaak.
 • Donkere branding: Branden op 230 °C. Koffie krijgt een krachtige en beetje pittige smaak.
Houten plank met koffie, gemalen koffie en koffiebonen erop

Koffiebonen of gemalen koffie?

Meestal gebruiken we voor een filter koffiezetapparaat gemalen koffie die je kant-en-klaar in de winkel koopt. Dit is het goedkoopst. Toch kiezen veel mensen ervoor om ook hiervoor verse koffiebonen te gebruiken. Deze maal je zelf met een koffiemolen. Heb je een volautomatische koffiemachine of een ander koffiezetapparaat met bonen? Dan doet die het werk voor je. Het voordeel hiervan is dat de koffie lekkerder is, omdat het verser is.

Kies je voor koffiebonen? Dan heb je een koffiemolen nodig! Doe de bonen erin en maal ze. Let wel op, want de maalgraad beïnvloedt de smaak. Hoe grover je maalt, hoe sterker de koffie. Hoe fijner je maalt, hoe milder de koffie. Het is mogelijk om de bonen van te voren te malen. Doe deze in een afgesloten pot voor maximaal 2 weken. Het lekkerste is toch echt als je de bonen vers voor het koffiezetten maalt!

Inhoud

Hoeveel koffie gaat er op een dag doorheen? Dit is in ieder huishouden verschillend. Veel en/of grote koffiedrinkers in huis? Kies dan een koffiezetapparaat met zo veel mogelijk inhoud. Anders blijf je maar bijzetten. Ben je in je eentje? Dan is een kleiner apparaat voldoende.

Afmeting

Een koffiezetapparaat staat over het algemeen altijd op het aanrecht, tenzij je hem alleen tevoorschijn haalt voor visite. Hoe dan ook zijn de afmetingen belangrijk. De meeste filter koffiezetapparaten komen in dezelfde vorm, maar toch zien sommige er net wat anders uit. Kijk welk design en welke afmetingen het beste in jouw keuken passen.

Warmhoudfunctie

Dit is natuurlijk belangrijk, want niemand houdt van koude koffie (of het moet ijskoffie zijn 🤤). Warmhoudfuncties bestaan in verschillende varianten:

Thermoskan

Een thermoskan is een fles, of in dit geval een pot, met een dubbelwandige ijzeren laag die de inhoud lang warm houdt. De koffie die erin zit koelt wel af, maar een stuk langzamer. Hierdoor blijft deze het allerlekkerst. Daarnaast schakelt het koffiezetapparaat meteen uit als de koffie klaar is, en dit bespaart stroom!

Warmhoudplaat

Hierbij is de koffiekan van glas. De plaat waar deze opstaat blijft warm nadat de koffie is gezet. Er is wel een nadeel: koffie die te lang op de plaat staat krijgt een bittere smaak. Daarnaast gebruikt een warmhoudplaat ook meer stroom doordat het koffiezetapparaat veel langer aanstaat. Let wel op, veel koffiezetapparaten met warmhoudplaat slaan automatisch af na een bepaalde tijd. Dit is om te voorkomen dat je het zelf vergeet en véél veiliger!

Gemalen koffie tegen een witte achtergrond

Uitneembaar waterreservoir

Dit lijkt niet belangrijk, maar je piept wel anders als je bijvoorbeeld een kleine keuken hebt. Een uitneembaar waterreservoir is super handig en het scheelt ook nog eens een beetje tijd. De koffiekan vullen om vervolgens het waterreservoir te vullen? Niet handig, toch?

Ontkalken

Nu we toch over water praten... Water bevat kalk, en apparaten die met water werken moet je ontkalken. Dat geldt ook voor een koffiezetapparaat. Een filter koffiezetapparaat moet je bij dagelijks gebruik eens in de 3 maanden ontkalken.

Hoe ontkalk je?

Ontkalken doe je door 1/3 azijn of citroensap en 2/3 water in het waterreservoir te doen. Je zet het koffiezetapparaat aan en laat hem tot de helft doorlopen. Zelf het apparaat uit en wacht een uurtje. Vervolgens zet je het aan en let je het helemaal doorlopen.

Indicatielampje

Op sommige koffiezetapparaten zit een indicatielampje, super handig. Dit lampje geeft aan wanneer je het apparaat moet ontkalken. Zo hoef je er nooit zelf aan te denken.

Waterfilter

Een waterfilter in je koffiezetapparaat zorgt ervoor dat een hoop kalk in het filter blijft hangen. Als dit erin zit, hoef je het apparaat minder te ontkalken: ongeveer eens in de 6 maanden.

Timer

De timer verklaart zichzelf al een beetje. Deze zet je aan en dan begint de koffie te lopen op de tijd die je instelt. Erg handig als je 's ochtends weinig tijd en écht koffie nodig hebt.

Druppelstop

Dit bespaart veel schoonmaakwerk. Ook al is het apparaat nog niet helemaal klaar met koffiezetten, de kan haal je er onderuit. De druppelstop zorgt ervoor dat druppels niet vallen en je warmhoudplaat vol met koffie zit. Ook pak je makkelijk snel een kopje als het apparaat nog bezig is.

De 5 beste filter koffiezetapparaten op een rij

1. Philips Cafe Gaia HD7546/20

1. Philips Cafe Gaia HD7546/20
Instelbare maalgraad: Nee
Aantal kopjes per keer: 15
Warmhoud functionaliteit: Nee
Anti-drup: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Switch on timer: Nee
Inhoud: 1 l
Afneembare waterreservoir: Nee

2. Philips Grind & Brew HD7768/70

2. Philips Grind & Brew HD7768/70
Instelbare maalgraad: Ja
Aantal kopjes per keer: 10
Warmhoud functionaliteit: Ja
Anti-drup: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Switch on timer: Ja
Inhoud: 1 l
Afneembare waterreservoir: Nee

3. Tefal Smart & Light CM6008

3. Tefal Smart & Light CM6008
Instelbare maalgraad: Nee
Aantal kopjes per keer: 15
Warmhoud functionaliteit: Ja
Anti-drup: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Switch on timer: Ja
Inhoud: 1 l
Afneembare waterreservoir: Ja

4. Philips Café Gaia HD7547/80

4. Philips Café Gaia HD7547/80
Instelbare maalgraad: Nee
Aantal kopjes per keer: 12
Warmhoud functionaliteit: Nee
Anti-drup: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja
Switch on timer: Nee
Inhoud: 0 l
Afneembare waterreservoir: Nee

5. Philips Senseo Switch HD6592/60 Zwart

5. Philips Senseo Switch HD6592/60 Zwart
Instelbare maalgraad: Nee
Aantal kopjes per keer: 7
Warmhoud functionaliteit: Nee
Anti-drup: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja
Switch on timer: Nee
Inhoud: 1 l
Afneembare waterreservoir: Nee

Veelgestelde vragen over filter koffiezetapparaten

Hieronder vind je antwoord op al je brandende vragen over filter koffiezetapparaten.

Hoe werkt een filter koffiezetapparaat?

Bij een filter koffiezetapparaat zit een papieren of afwasbare filter. Hier gaat gemalen koffie in. Vervolgens drupt er heet water in het filter. Een deel van de koffie lost hierdoor op en zakt door het filter de kan in. Hierdoor ontstaat er koffie in de kan en is het klaar om te drinken.

Hoe vaak moet je een filter koffiezetapparaat ontkalken?

Dit ligt eraan hoeveel je het apparaat gebruikt. Bij dagelijks gebruik is dit ongeveer eens in de 3 maanden. Sommige apparaten komen met een waterfilter waardoor je maar eens in de 6 maanden hoeft te ontkalken. Er bestaan ook apparaten met een indicatielampje; deze geeft precies aan wanneer je het apparaat moet ontkalken.

Wat is de perfecte maalgraad voor koffie?

Er is geen perfecte maalgraad voor koffie, dit ligt aan persoonlijke smaak. Houd je van bittere en sterke koffie, kies dan een grove maalgraad. Vind je mildere koffie lekkerder, kies dan voor fijn gemalen.

Welke filter koffiezetapparaat moet ik hebben?

Dit is persoonlijk en niet aan mij om te bepalen. Wel staan hieronder nogmaals de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om je te helpen de ideale keuze te maken.

Aantal kopjes per keerWarmhoud functionaliteitInhoud
1Philips Cafe Gaia HD7546/2015Nee1 l
2Philips Grind & Brew HD7768/7010Ja1 l
3Tefal Smart & Light CM600815Ja1 l
4Philips Café Gaia HD7547/8012Nee0 l
5Philips Senseo Switch HD6592/60 Zwart7Nee1 l

Philips Cafe Gaia HD7546/20

Aantal kopjes per keer: 15

Warmhoud functionaliteit: Nee

Inhoud: 1 l

Philips Grind & Brew HD7768/70

Aantal kopjes per keer: 10

Warmhoud functionaliteit: Ja

Inhoud: 1 l

Tefal Smart & Light CM6008

Aantal kopjes per keer: 15

Warmhoud functionaliteit: Ja

Inhoud: 1 l

Philips Café Gaia HD7547/80

Aantal kopjes per keer: 12

Warmhoud functionaliteit: Nee

Inhoud: 0 l

Philips Senseo Switch HD6592/60 Zwart

Aantal kopjes per keer: 7

Warmhoud functionaliteit: Nee

Inhoud: 1 l

Conclusie

En nu? Nu maak jij de allerbeste keuze in filter koffiezetapparaten. Laat me weten of je ook zo geniet van het leuke liedje in dit artikel samen met je kopje ochtend koffie 💃🏻 🕺🏻.

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben

Was dit artikel behulpzaam?

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu