Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Melkopschuimer voor het Lekkerste Melkschuim

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 17.09.2021 - Updated 08.08.2022
De Beste Melkopschuimer voor het Lekkerste Melkschuim

De zon komt op, vogeltjes fluiten en je wekker gaat. Rustig loop je naar beneden en je zet een lekkere kop koffie om je dag te beginnen. Maar voor de perfecte koffie met een zachte en romige melkschuimlaag heb je de beste melkopschuimer nodig. Hoe je de juiste voor jou kiest, lees je in deze koopgids. Lees je mee? Hieronder vind je alvast onze top 5!

Wat is een melkopschuimer?

Een melkopschuimer is een machine waarmee je van melk melkschuim maakt. Dit melkschuim giet je op bepaalde soorten koffie voor een lekker en leuk effect.

Meestal heeft een volautomatisch koffiezetapparaat of een espressomachine zelf al een melkopschuimmethode, zoals een stoompijpje, melkreservoir of melkslang. Dit zijn niet de makkelijkste manieren om melk op te schuimen, maar met deze methodes beheers je de smaak en textuur van het melkschuim optimaal.

Wanneer je makkelijk en snel melk op wilt schuimen of wanneer je geen koffiemachine met opschuim methode hebt, is een losse melkopschuimer de ideale manier om melk op te schuimen.  

Bij de meeste melkopschuimers doe je koude melk in het apparaat, waarna het apparaat de melk verwarmt, hard klopt en luchtig maakt. Zo creëer je in een handomdraai de lekkerste koffie met het romigste melkschuim.

Waarvoor gebruik je een melkopschuimer?

Het meest voor de hand liggende antwoord is natuurlijk voor koffievarianties. Een cappuccino, latte macchiato, café latte, een café au lait of een ijskoffie met koud melkschuim, de mogelijkheden van koffies met melkschuim zijn eindeloos.

Maar melkopschuimers gebruik je niet alleen voor koffie. Enkele voorbeelden wat je er ook mee kan maken zijn milkshakes, warme chocolademelk, een rooibos latte of een matcha latte. Let er wel op dat niet elke melkopschuimer de drank koud kan opschuimen.

Met een melkopschuimer maak je eenvoudig de lekkerste koffie (of andere drankjes) met romig, zacht en luchtig melkschuim. Je leert zelf hoe je latte art maakt en je hoeft niet meer de deur uit naar een restaurantje voor zo'n heerlijke creatie. Dat is makkelijk, leuk en scheelt ook nog eens geld.😉

Hoe maak je lekkere koffie met melkschuim?

Een lekkere koffie met melkschuim begint met een goede koffiemachine. Het ligt aan je persoonlijke voorkeuren of dat nou het beste koffiezetapparaat met verse bonen is, een koffiecupmachine, het beste Senseo-apparaat of een volautomatisch koffiezetapparaat. Wanneer je een koffiemachine met bonen hebt, zorg er dan wel voor dat je koffiebonen van goede kwaliteit hebt.

Zet je favoriete koffie en om het helemaal af te maken neem je de beste melkopschuimer voor heerlijk zacht melkschuim.

Breville the Milk Cafe

Breville the Milk Cafe

Nespresso Aeroccino 4 Refresh

Nespresso Aeroccino 4 Refresh

Instant Milk Frother

Instant Milk Frother
Opwarmfunctie: Ja
Draadloos: Nee
Vermogen: 400 W
Bekijk op Bol.com

Melkopschuimer: Hoe maak ik de beste koop?

Het is lastig om een goede melkopschuimer te kiezen, omdat ze allemaal op elkaar lijken. Als je let op bepaalde eigenschappen en specificaties, onderscheid je eenvoudig de verschillende melkopschuimers. Lees verder en bekijk stap voor stap hoe je de beste melkopschuimer voor jou kiest.🥛

Soorten melkopschuimers

Allereerst kies je welke soort melkopschuimer je fijn vindt. Sommige melkopschuimers werken geheel automatisch, terwijl je bij andere zelf wat meer moet doen. Sommige werken op stroom en andere op batterijen. Hieronder lees je over de verschillende melkopschuimers en de voor- en nadelen.

Handmatig (op batterijen)

Er zijn twee soorten handmatige melkopschuimers: een waar je zelf verwarmde melk bij doet en een die je op het fornuis zet. De eerste soort lijkt een beetje op een staafmixer. Je verwarmt de melk, pakt de melkopschuimer erbij, drukt op de knop en de kleine garde gaat draaien. Zo klop je eenvoudig melk op.

Deze melkopschuimer werkt meestal op batterijen en is een lichtgewicht, wat het gebruik erg praktisch maakt. Daarnaast is een handmatige opschuimer relatief goedkoop. Je moet dan wel de melk zelf verwarmen en vervolgens zelf opschuimen, waardoor je langer bezig bent. Daarnaast houd je bij handmatige melkopschuimers de temperatuur moeilijker bij.

Handmatig (op het fornuis)

Een ander soort handmatige melkopschuimer zit tussen een french press en een cafetière in. Het is een kannetje met een deksel en aan de deksel zit handpomp met een soort garde. Deze melkopschuimer zet je op het fornuis terwijl je de melk opschuimt of je giet er vooraf verwarmde melk in en zet het niet op het fornuis. Je trekt je de pomp op en neer en de melk schuimt op.

Deze melkopschuimer is duurzaam en eenvoudig, omdat het geen batterijen of stroom vereist. Hierdoor neem je hem makkelijk mee op reis. Je bepaalt zelf de dikte van het melkschuim, maar het kost wel wat tijd en moeite om de melk op te schuimen. Daarnaast verbrandt de melk snel als je hem niet in beweging houdt.

Elektrisch

Een elektrische melkopschuimer is volledig automatisch en doet al het werk voor je. Deze melkopschuimers zijn makkelijk in gebruik en schuimen de melk snel op. Je giet melk in de opschuimer, drukt op de knop en de melkopschuimer verwarmt de melk. Zo creëer je romig melkschuim. De meeste elektrische melkopschuimers verwarmen de melk, je hoeft dat dus niet zelf te doen.

Elektrische melkopschuimers zijn helaas wel iets duurder en meestal kun je niet instelling hoe dik je je melkschuim wilt, terwijl je bij een handmatige meer controle over je melkschuim hebt.

Glas koffie met romige laag melkschuim en een hand melkopschuimer.

Onderhoud

Het is belangrijk om je melkopschuimer goed te onderhouden en schoon te maken. Niemand wilt vieze, aangekoekte melkresten in z'n melkopschuimer! Het verschilt per melkopschuimer hoe je hem schoonmaakt. Sommigen spoel je simpelweg af, anderen stop je in de vaatwasser en weer anderen was je uitgebreid met de hand af. Soms werkt het goed om water met zeep in de melkopschuimer te doen en hem aan te zetten.

Spoel altijd na gebruik de melkopschuimer af. Vaak krijg je hierdoor al de meeste viezigheid en melkresten weg. Afwassen met de hand is geen pretje wanneer de melk helemaal plakt aan de binnenkant. Daarom is een melkopschuimer die in de vaatwasser kan erg handig. Let wel op dat niet alle melkopschuimers (of delen daarvan) vaatwasserbestendig zijn vanwege de elektronica.

Antikleeflaag

Een vaatwasserbestendige melkopschuimer is natuurlijk fijn, maar geen must. Zeker niet als er een antikleeflaag in de melkopschuimer zit. Een antikleeflaag is een laagje aan de binnenkant van de melkopschuimer waardoor melk minder snel blijft plakken. Met deze laag maak je de melkopschuimer makkelijker schoon. Een melkopschuimer zonder antikleeflaag vergt wellicht wat meer schrobwerk.

Inhoud

Wil je melkschuim maken voor 1, 2, 3 of meer kopjes koffie? Let daarop bij de aankoop van een melkopschuimer. Een melkopschuimer met weinig inhoud is prima wanneer je 1 of 2 kopjes koffie met melkschuim wilt. Heb je een groter gezin dat dagelijks veel kopjes koffie drinkt, neem dan een melkopschuimer met een grotere inhoud.

Warm en/of koud opschuimen

De meeste melkopschuimers verwarmen de melk, maar niet elke melkopschuimer heeft zo'n opwarmfunctie. Wanneer je niet zelf de melk wilt verwarmen in een pannetje of in de magnetron, kies dan een apparaat die dat voor jou doet. Dat scheelt tijd en moeite.

Andersom geldt ook dat niet elke melkopschuimer melk koud kan opschuimen als je bijvoorbeeld ijskoffie neemt. Zorg dat je dit niet over het hoofd ziet! Het zou zonde zijn als je net een melkopschuimer aanschaft, maar je geen schuim kan maken voor je ijskoffie.

Persoon giet opgeschuimde melk in glas koffie.

Draadloos

Een draadloze melkopschuimer is handig wanneer je niet met een draad wilt prullen. Een nadeel hieraan is dat je een lege batterij moet opladen of de batterijen moet vervangen. Het is maar net wat je fijn vindt. Bij een handmatige melkopschuimer zonder batterijen of stroom is dit natuurlijk niet van toepassing.

Automatisch uitschakelen

Je wilt niet dat je melk aanbrandt als je even niet goed oplet. Daarom is automatisch afslaan een handige functie. De melkopschuimer schakelt dan automatisch uit wanneer het melkschuim klaar is. Wanneer deze functie er niet op zit, blijft de melk verwarmen tot je hem uit zet.

Kloptijd

Heb jij veel geduld? Of wil je zo snel mogelijk je melkschuim? Let dan op de kloptijd van een melkopschuimer. De kloptijd van een elektrische melkopschuimer is meestal korter dan de kloptijd van een handmatige melkopschuimer. De gemiddelde kloptijd van een elektrische melkopschuimer ligt tussen de 70 en 120 seconden.

BPA vrij

BPA staat voor Bisphenol A, een chemisch stofje die in veel producten voorkomt. BPA wordt vooral gebruikt in plastic drinkflessen, elektronica, verpakkingsmateriaal en speelgoed. Blootstelling aan BPA kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Kleine hoeveelheden BPA zijn niet direct schadelijk, maar het is wel goed om op te letten. Wanneer je hier meer op let, is een BPA vrije melkopschuimer een betere keuze.

Prijs

De prijzen van melkopschuimers variëren enorm: van 10 euro voor een simpele handmatige melkopschuimer tot 150 euro voor een elektrische. Voor ieder budget is er een geschikte melkopschuimer met de gewenste opties.

Wil je meer opties zoals vaatwasserbestendigheid, een opwarmfunctie, antiaanbaklaag of koud kloppen? Dan ligt de prijs hoger. Ik raad je niet aan een melkopschuimer hoger dan 60 euro te kiezen, omdat je dan meestal meer betaalt voor de merknaam of uiterlijk in plaats van de kwaliteit en functionaliteit, maar dat is natuurlijk aan jou. Misschien vind je het juist prachtig!

De 5 beste melkopschuimers op een rij

1. Breville the Milk Cafe

1. Breville the Milk Cafe

2. Nespresso Aeroccino 4 Refresh

2. Nespresso Aeroccino 4 Refresh

3. Instant Milk Frother

3. Instant Milk Frother
Opwarmfunctie: Ja
Draadloos: Nee
Vermogen: 400 W

4. Bonsen Kitchen Handheld

5. Golde Superwhisk

Veelgestelde vragen over melkopschuimers

Hieronder vind je antwoord op veelvoorkomende vragen over melkopschuimers.

Wat voor melk kan je gebruiken in een melkopschuimer?

In principe kan je elke soort melk gebruiken voor een melkopschuimer. Van halfvolle koemelk tot magere koemelk, amandelmelk of zelfs havermelk: elke melk is op te schuimen. Het beste schuim komt echter van vette en/of eiwitrijke (koe)melk of een barista variant melk.

Bij een dikkere, vette melk is het schuim romiger en smaakt de koffie zachter. Bij melk waar veel eiwitten in zitten krijg je meestal beter schuim, omdat de eiwitten voor een strakkere schuimlaag zorgen.

Hoe maak je een melkopschuimer schoon?

Het verschilt per melkopschuimer hoe je hem schoonmaakt. Het belangrijkste is om de melkopschuimer direct na gebruik af te spoelen, zodat er geen melkresten achterblijven. Wanneer het mogelijk is kun je de melkopschuimer in de vaatwasser doen, anders was je hem met de hand af.

Een melkopschuimer met een antiaanbaklaag maak je makkelijker schoon, omdat de melk minder snel aankoekt. Wanneer je een melkopschuimer zonder antiaanbaklaag hebt, zorg dan dat je hem grondig schoonmaakt.

Wat is de beste temperatuur voor melkschuim?

Melk kan je warm of koud opschuimen, maar de beste temperatuur voor melkschuim ligt gemiddeld tussen de 60 en 70 graden Celsius. Bij deze temperatuur heeft het melkschuim de zoetste en volste smaak.

Welke melkopschuimer moet ik hebben?

Ik kan je niet vertellen welke melkopschuimer je moet hebben. Elke melkopschuimer heeft andere voor- en nadelen, dus kies degene die het best aansluit bij al jou wensen. Hieronder heb ik nog een overzicht voor je met de beste melkopschuimers en hun belangrijkste specificaties!

Klopt (ook) koudOpwarmfunctieBPA-vrijDraadloosSnoerlengteInhoud
1Breville the Milk Cafe
2Nespresso Aeroccino 4 Refresh
3Instant Milk FrotherJaJaJaNee50 cm
4Bonsen Kitchen HandheldJaJaJaNee50 cm
5Golde SuperwhiskJaJaJaNee50 cm

Breville the Milk Cafe

Nespresso Aeroccino 4 Refresh

Instant Milk Frother

Klopt (ook) koud: Ja

Opwarmfunctie: Ja

BPA-vrij: Ja

Draadloos: Nee

Snoerlengte: 50 cm

Bonsen Kitchen Handheld

Klopt (ook) koud: Ja

Opwarmfunctie: Ja

BPA-vrij: Ja

Draadloos: Nee

Snoerlengte: 50 cm

Golde Superwhisk

Klopt (ook) koud: Ja

Opwarmfunctie: Ja

BPA-vrij: Ja

Draadloos: Nee

Snoerlengte: 50 cm

Conclusie

Met deze koopgids vind je gemakkelijk de beste melkopschuimer die bij je past. Hopelijk geniet jij snel van een heerlijk kopje koffie met de lekkerste schuimlaag. Heb jij nog tips voor de beste koffie? Plaats dan een leuke reactie. Bedankt voor het lezen!☕

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu