Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Koffiemolens voor een Geweldige Kop Koffie

avatar
Mariska Rietveld
Auteur

Als je koffie niet eens lekker is, start je de dag wel heel moeizaam. Andersom begint je dag meteen goed met het perfecte kopje koffie achter de kiezen! Met een koffiemolen pas je elke kop koffie helemaal aan op jouw smaak. Weet je nog niet zoveel over koffiemolens? Hier vertel ik je alles wat je moet weten om de beste koffiemolen te kiezen.

Je hoeft geen barista of koffiespecialist te zijn om een goede koffiemolen te kiezen: alle informatie staat hier voor je klaar. Ik begin met 5 favoriete koffiemolens.

Waarom een koffiemolen kopen?

Welnu, als je de beste volautomatische koffiemachine hebt, is een extra koffiemolen waarschijnlijk onnodig, maar niet iedereen heeft zo'n apparaat in huis staan.

Koffiemolens zijn allang geen handmatige, houten molentjes meer. Tenminste, die koffiemolens bestaan nog wel, maar er zijn tegenwoordig veel moderne varianten. In een koffiezetapparaat met bonen zit de molen zelfs ingebouwd. Al met al bieden koffiemolens een hoop voordelen.

Het perfecte kopje koffie

Koffie met versgemalen koffiebonen smaakt nog altijd het lekkerst. Vooral vergeleken met filtermaling til je je koffie echt tot een hoger niveau met een verse maling!

Als je een koffiemolen gebruikt, heb je altijd verse koffie. Je bepaalt bovendien zelf de maalgraad. Zo maak je gepersonaliseerde koffie die je precies afstemt op jouw smaak.

Experimenteer

Een koffiemolen geeft je de mogelijkheid om van alles uit te proberen. Je kunt verschillende soorten koffiebonen en maalstanden afwisselen. Misschien ontdek je wel een nieuw, favoriet kopje koffie. Ik zou zeggen: experimenteer en ontdek de heerlijkheid van koffievariaties. 😋

Maken lekkere koffiespecialiteiten je blij? Combineer je koffiemolen en zetmethode eens met een melkopschuimer. Er gaat een nieuwe wereld aan variatie voor je open en het experimenteren kan beginnen. Er zijn eindeloos veel soorten goede koffiebonen, maalstanden en melkspecialiteiten om uit te proberen!

Is je koffie-enthousiasme al aangewakkerd? Mooi! Bekijk alvast deze drie ontzettend fijne koffiemolens.

Bosch TSM6A013B

Bosch TSM6A013B
Gewicht: 662 g
Inhoud: 75 g
Instelbare maalgraad: Nee
Materiaal behuizing: RVS
Materiaal maalschijven: RVS
Materiaal maalschijven: RVS
Vaatwasser veilig: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème 180 W

Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème 180 W
Gewicht: 671 g
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Aigostar Breath 30CFR

Aigostar Breath 30CFR
Gewicht: 765 g
Inhoud: 60 g
Instelbare maalgraad: Nee
Materiaal behuizing: Kunststof
Materiaal maalschijven: RVS
Materiaal maalschijven: RVS
Vaatwasser veilig: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Koffiemolens: Hoe maak ik de beste koop?

Je hoeft niet aan zo'n ouderwets molentje te draaien, maar als je dat juist mooi vindt, kan het natuurlijk wel! De beste koffiemolen hangt heel erg af van jouw behoeftes en voorkeuren. Let daarom op de volgende punten wanneer je een koffiemolen zoekt.

Soorten koffiemolens

Het grootste onderscheid is tussen elektrische en handmatige koffiemolens. De handmatige koffiemolen bestaat nog steeds in de vorm van het klassieke ontwerp, wat men inmiddels ook wel retro noemt. Houd je wel van een klassieke uitstraling, maar wil je het object ook daadwerkelijk gebruiken? Dan is een retro koffiemolen een toffe aankoop.

Er zijn ook moderne handmatige koffiemolens. Die zijn bijvoorbeeld handig om mee te nemen op reis als je kleine hoeveelheden bonen maalt.

Laat je het werk liever door een apparaat doen terwijl je achterover leunt, dan is een elektrische koffiemolen wel wat voor jou. Je stelt de maalgraad in, zet de koffiemolen aan en wacht tot je verse koffiebonen perfect gemaald zijn. Veel makkelijker wordt het niet.

Maar als de technologie je onverwachts in de steek laat, heb je ook geen kopje koffie. Wat dat betreft is een handmatige koffiemolen toch een stuk betrouwbaarder.

klassieke retro koffiemolen met kop

De maalstanden

Met een koffiemolen bepaal je zelf hoe fijn of grof de maling wordt. Het verschilt echter per koffiemolen hoeveel keuze je hebt. Een simpele, goedkope koffiemolen heeft misschien een stuk of 5 maalstanden, terwijl een luxe molen soms meer dan 30 standen heeft.

Hoe je de juiste maalstand kiest? Dat is een kwestie van smaak, maar er zijn wel wat richtlijnen. Over het algemeen maal je koffiebonen voor een espresso of Turkse koffie fijn tot zeer fijn. Zet je koffie met een filter koffiezetapparaat of gebruik je een cafetière, dan laat je de maling juist lekker grof.

Formaat en inhoud

Wie heeft er zin in een bakje koffie? Die vraag stel je jezelf wanneer je naar het formaat van de koffiemolen kijkt. Heb je een klein huishouden met weinig koffiedrinkend bezoek, dan heb je meer dan genoeg aan een compacte koffiemolen. Heb je juist een groot gezin, veel gezelschap of gaat de koffie er om een andere reden altijd snel doorheen? Dan is een groter exemplaar geschikt.

Het formaat van de koffiemolen zegt wel wat, maar de beste indicator is de inhoud van het reservoir in grammen. Over het algemeen geldt dat een inhoud van 100-250 gram geschikt is voor 1-2 persoons huishoudens. Een kleinere koffiemolen is wel bruikbaar, maar dan moet je de koffiebonen vaker bijvullen. Vliegen de kopjes koffie bij jou als warme broodjes over de toonbank? Dan is een grotere koffiemolen erg fijn.

Type maalschijven

De maalschijven zijn de belangrijkste onderdelen van koffiemolens: hier gebeurt het echte maalwerk. Er zijn vier soorten. Hieronder vallen twee materialen, en twee vormen: metalen maalschijven, keramische maalschijven, vlakke maalschijven en conische maalschijven.

Metaal wordt aardig warm tijdens het malen. Dat heeft een lichte invloed op de smaak, maar alleen experts en fijnproevers merken dit verschil. Metalen maalschijven hebben namelijk ook een voordeel: dit materiaal zorgt voor goedkopere koffiemolens.

Voor de fijnproever die wél het verschil van metalen maalschijven proeft, zijn keramische maalschijven een goede optie. Het kost wat meer, maar deze schijven blijven koel en beïnvloeden de smaak niet.

Het verschil tussen conische en vlakke maalschijven zit niet in het materiaal, maar in de vorm. Conische maalschijven zijn kegelvormig. De naam zegt het al: vlakke maalschijven zijn vlak.

Conische maalschijven zijn beter voor de smaak, terwijl vlakke maalschijven beter zijn voor een gelijkmatige maling. Vlakke maalschijven worden namelijk snel heet, maar malen gelijkmatig. Andersom malen conische schijven minder gelijkmatig, maar blijven ze koel.

kop dampende koffie met koffiebonen

Bediening

Handmatige koffiemolens bedien je met de hand en hebben dus geen spannende knopjes. Je draait zodat het molentje werkt en dat is het wel zo ongeveer. Elektrische koffiemolens bedien je wel met knoppen. Vaak heeft de molen een draaiknop, drukknoppen of een paneeltje.

Timer

Als je een elektrische koffiemolen kiest, is een timer een handige functie. Daarmee stel je in wanneer de molen stopt met malen. Koffiemolens stoppen niet automatisch, dus je moet erbij blijven staan. Laat je de koffiemolen eindeloos doormalen, dan komt dat de koffiesmaak niet ten goede. Je krijgt uiteindelijk een poeder.

De koffiemolen schoonmaken

Net als elk ander apparaat maak je een koffiemolen van tijd tot tijd schoon. Let op: de benodigdheden om een koffiemolen schoon te maken worden meestal niet meegeleverd. Je hebt hier een borsteltje, kwastje en koffiemolenreiniger voor nodig.

Haal eerst alle uitneembare onderdelen uit de molen. Veeg met de zachte kwast de onderdelen schoon. Gebruik het borsteltje om hardnekkige koffieresten weg te poetsen. Kijk wel uit dat je de onderdelen niet beschadigt en gebruik geen water: hierdoor blijven koffiestof en koffieresten juist plakken aan de onderdelen. ❌

Hoewel sommige koffiemolens vaatwasmachinebestendige onderdelen hebben, raad ik alsnog niet aan om ze elke keer in de vaatwasser te doen. In de vaatwasser slijten onderdelen veel sneller.

Veeg de boel nog eens na met de zachte kwast en zet de koffiemolen weer in elkaar. Reinig nu de maalschijven: doe de koffiemolenreiniger (meestal korrels) in het reservoir en laat het apparaat ze malen.

Na deze stap kun je wat goedkope koffiebonen in de molen doen en deze malen. Zo weet je zeker dat de laatste restjes van de koffiemolenreiniger zijn verwijderd.

Prijzen

De prijzen van koffiemolens lopen ontzettend uiteen en hangen af van de kwaliteit, de soort en het formaat. Zo is een grotere koffiemolen van hoge kwaliteit stukken duurder dan een compact, handmatig model.

Een goedkope koffiemolen vind je al voor € 25. Hoe meer luxe en kwaliteit je wilt, des te hoger de prijs die je betaalt. Een gemiddelde elektrische koffiemolen kost je € 50 tot € 100. De allerbeste koffiemolens kosten nog meer.

De 5 beste koffiemolens op een rij

1. Bosch TSM6A013B

1. Bosch TSM6A013B
Gewicht: 662 g
Inhoud: 75 g
Instelbare maalgraad: Nee
Materiaal behuizing: RVS
Materiaal maalschijven: RVS
Materiaal maalschijven: RVS
Vaatwasser veilig: Nee

2. Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème 180 W

3. Aigostar Breath 30CFR

3. Aigostar Breath 30CFR
Gewicht: 765 g
Inhoud: 60 g
Instelbare maalgraad: Nee
Materiaal behuizing: Kunststof
Materiaal maalschijven: RVS
Materiaal maalschijven: RVS
Vaatwasser veilig: Nee

4. Krups F20342 Elektrische koffiemolen

4. Krups F20342 Elektrische koffiemolen
Gewicht: 823 g
Inhoud: 85 g
Instelbare maalgraad: Nee
Materiaal behuizing: Kunststof
Materiaal maalschijven: RVS
Materiaal maalschijven: RVS
Vaatwasser veilig: Nee

5. CuisiNoon® Koffiemolen Elektrisch

5. CuisiNoon® Koffiemolen Elektrisch
Gewicht: 1.7 kg
Inhoud: 1.3 kg
Instelbare maalgraad: Ja
Materiaal behuizing: Polypropyleen
Materiaal maalschijven: RVS
Materiaal maalschijven: RVS
Vaatwasser veilig: Nee

Veelgestelde vragen over koffiemolens

Een koffiemolen kiezen is één ding, maar vervolgens ga je de koffiemolen ook gebruiken. Ik help je op weg met de antwoorden op deze veelvoorkomende vragen over koffiemolens.

Hoe gebruik je een koffiemolen?

Allereerst doe je de koffiebonen in het bonenreservoir en stel je de maalgraad in. Heb je een handmatige koffiemolen? Dan begin je te malen door het handvat of de molen te draaien. Een elektrische koffiemolen werkt nog makkelijker: doe de bonen in het reservoir, stel de maalgraad in en druk op de knop. De machine maalt nu je koffiebonen.

Welke maalgraad is het beste?

Welke maalgraad het beste is, hangt af van de zetmethode en jouw eigen smaak. Koffie voor een espresso maal je fijn, terwijl filtermaling grof blijft. Als je een cafetière gebruikt blijft de maling ook grof. Hoe grof of fijn je de koffiebonen exact maalt, ligt aan wat jij het lekkerst vindt.

Hoeveel koffiebonen moeten er in de koffiemolen?

Per kopje koffie gebruik je 7 tot 9 gram koffiebonen. Wist je dat het ongeveer 70 koffiebonen per kopje zijn? Hoeveel gram je exact gebruikt, hangt af van jouw smaak. Voor sterkere koffie of een grotere kop gebruik je wat meer koffiebonen en vice versa.

Welke koffiemolen moet ik hebben?

Welke koffiemolen je moet hebben, is een kwestie van smaak. Het ligt er maar net aan wat jij het fijnst vindt en de lekkerste koffie oplevert! In het overzicht eronder kijk je nog eens naar de belangrijkste specificaties en eigenschappen van koffiemolens. Kies wat het beste bij jou, je wensen en je budget past. Zo kom je thuis met de beste koffiemolen of komt de koffiemolen naar jou toe, als je bestelt.

GewichtInhoudInstelbare maalgraadMateriaal behuizingMateriaal maalschijvenVaatwasser veilig
1Bosch TSM6A013B662 g75 gNeeRVSRVSNee
2Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème 180 W671 g75 gNeeRVSRVSNee
3Aigostar Breath 30CFR765 g60 gNeeKunststofRVSNee
4Krups F20342 Elektrische koffiemolen823 g85 gNeeKunststofRVSNee
5CuisiNoon® Koffiemolen Elektrisch1.7 kg1.3 kgJaPolypropyleenRVSNee

Bosch TSM6A013B

Gewicht: 662 g

Inhoud: 75 g

Instelbare maalgraad: Nee

Materiaal behuizing: RVS

Materiaal maalschijven: RVS

Vaatwasser veilig: Nee

Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème 180 W

Gewicht: 671 g

Inhoud: 75 g

Instelbare maalgraad: Nee

Materiaal behuizing: RVS

Materiaal maalschijven: RVS

Vaatwasser veilig: Nee

Aigostar Breath 30CFR

Gewicht: 765 g

Inhoud: 60 g

Instelbare maalgraad: Nee

Materiaal behuizing: Kunststof

Materiaal maalschijven: RVS

Vaatwasser veilig: Nee

Krups F20342 Elektrische koffiemolen

Gewicht: 823 g

Inhoud: 85 g

Instelbare maalgraad: Nee

Materiaal behuizing: Kunststof

Materiaal maalschijven: RVS

Vaatwasser veilig: Nee

CuisiNoon® Koffiemolen Elektrisch

Gewicht: 1.7 kg

Inhoud: 1.3 kg

Instelbare maalgraad: Ja

Materiaal behuizing: Polypropyleen

Materiaal maalschijven: RVS

Vaatwasser veilig: Nee

Conclusie

Je bent nu een stuk wijzer geworden als het om koffiemolens gaat. Ik heb er vertrouwen in dat je nu makkelijk de beste koffiemolen kiest! Bekijk nog eens de top 5, wie weet zit jouw nieuwe favoriet er wel tussen. Drink smakelijk alvast! ☕

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
avatar
Mariska Rietveld

Was dit artikel behulpzaam?

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu