De beste tablet is uit de meeste huishoudens al niet meer weg te slaan. Ze zijn de laptops dan ook langzaam aan het vervangen. Dit is logisch, want het is erg makkelijk te gebruiken en overal mee naartoe te slepen.
Heb je interesse? Dan zijn er enkele zaken om op te letten bij de aanschaf. Eerst zie je de beste keuzes van het moment, en daarna gaan we over op details. 📋
Er is een enorme groei geweest in de verkoop van tablets in de afgelopen jaren. Daarom beginnen ze voor steeds meer mensen hun oude vertrouwde laptop te vervangen. Dit is natuurlijk niet gek, want er zitten veel voordelen aan. Als je eenmaal een tablet gebruikt, wil je vaak niet meer terug naar een laptop.
Een tablet is licht en compact, wat hem ultradraagbaar maakt. Of je nu voor een goede 8 inch tablet gaat, of eentje van bijna 13 inch: het is en blijft makkelijker mee te nemen dan een laptop met een ingebouwd toetsenbord.
Daarnaast kun je het via het ingebouwde touchscreen bedienen, wat lekker gebruiksvriendelijk is. Als je even een laptop nodig hebt, dan sluit je een afneembaar toetsenbord aan en klaar is Kees.
Let wel: er zijn maar weinig tablets die alles wat een laptop doet aankan. Dat heeft vooral met de besturingssystemen te maken: Windows en macOS zijn nu eenmaal erg uitgebreid, en die vind je niet op een tablet.
Er zijn dus enkele zaken om op te letten bij de aanschaf. Die leg ik je hieronder allemaal uit – maar eerst volgen de top 3 keuzes van het moment met de belangrijkste specificaties.
Een tablet is een behoorlijke investering, maar gelukkig is het tegenwoordig niet zo moeilijk om een betaalbare tablet te vinden! Het is echter verstandig om bij enkele zaken stil te staan voor je overgaat op aanschaf.
Één van de eerste dingen om te kiezen is het besturingssysteem, hiermee kun je namelijk al een hoop uitsluiten. Hierin is niet een bepaald systeem beter dan de andere. Dit ligt vooral aan persoonlijke voorkeur.
De meeste tablets draaien op iPadOS of Android, maar er zijn er ook enkele geïsoleerde modellen te vinden die Windows gebruiken.
Dat zijn er echter zo weinig, dat ik hier geen verdere aandacht aan besteed. Een iPad is een geweldige keuze als je al andere apparaten van Apple hebt. Deze werken naadloos samen – zo naadloos, in feite, dat je bijvoorbeeld iets kunt kopiëren op het ene apparaat, en kunt plakken op het andere.
Dat wilt niet zeggen dat een Android-tablet een slechte keuze is, maar je hebt meer aan een iPad als je fan bent van het Apple-ecosysteem. Heb je juist een Android-telefoon, dan is een Android-tablet beter geschikt als je de twee wilt laten samen werken.
Maakt synchronisatie en dergelijke tussen je tablet en andere apparatuur je niet veel uit? Dan is het een pure kwestie van voorkeur, en raad ik je vooral aan om eens in een winkel verschillende tablets uit te proberen, of die van een vriend of familielid.
Nog iets wat erg op persoonlijke voorkeur gebaseerd is, is het formaat. Toch is het belangrijk om hier goed over na te denken.
De maten van tablets lopen van 7 tot 13 inch. Ben je van plan de tablet veel mee te nemen, dan is het handig om een wat kleiner model met bijvoorbeeld een 7 inch scherm te kiezen. Als je hem juist veel thuis gebruikt en daarbij ook nog veel wilt gamen erop, is een groter model mogelijk een betere keuze.
In sommige gevallen hebben grotere tablets ook meer ruimte voor krachtigere hardware, zoals sterke processors. Het is niet eens zo dat deze componenten op zich meer ruimte nodig hebben, maar wél hun koelsystemen.
Veel tablets hebben een lcd-scherm. Dit is een toegankelijke, en daardoor redelijk goedkope technologie die met achtergrondverlichting werkt. Je beeld is hierdoor ook in felverlichte ruimtes of zelfs direct zonlicht goed zichtbaar, maar het nadeel is dat contrastratio's tekortschieten. Zwart komt over als donkergrijs, wat vooral in het donker goed opvalt. 🌑
Het gaat hierbij in tablets overigens meestal om led-schermen. De achtergrondverlichting gebruikt hierbij led-lampjes om een kleurrijk, goed verlicht beeld te produceren.
Wil je echter betere contrastweergaves en zo nauwkeurig mogelijk te werk gaan in bijvoorbeeld een digitale tekenomgeving? Dan is micro-led een ideale optie. Deze verlichten het scherm een stuk nauwkeuriger dan de grotere led-lampjes.
Oled is de top dog van tablet-schermtechnologiën. Hierbij valt de hele achtergrondverlichting weg, omdat de pixels zichzelf individueel in- en uitschakelen. Dit leidt tot geweldige contrastratio's, maar mindere prestaties in direct zonlicht. Gebruik je je tablet dus veel onderweg in de volle middagzon, sta hier dan goed bij stil.
Veel modellen zijn alleen te gebruiken met een wifi-verbinding. Sommige zijn daarentegen ook uitgerust met de mogelijkheid om een simkaart toe te voegen. Hierbij moet je een los data-abonnement afsluiten bij een mobiele provider, waarna je altijd en overal internet gebruiken.
Ga bij jezelf ten rade of dit echt nodig is voor je. Als je het tablet voornamelijk thuis of op kantoor plant te gebruiken, dan is een model met alleen wifi meer dan voldoende.
Daarnaast heb je op veel plekken tegenwoordig gratis wifi, en is een tablet die ook met een simkaart werkt gemiddeld wat duurder.
De processor kun je zien als het brein van je tablet. Deze bepaalt dan ook hoeveel en hoe snel het apparaat iets kan berekenen. Ben je van plan alleen maar wat te internetten en een mailtje te versturen? Dan is er geen zware processor nodig. Bij het spelen van spelletjes is dit al meer wenselijk.
Aan de kloksnelheid – weergegeven in Gigahertz (GHz) – lezen we af hoe snel een processor zijn berekeningen uitvoert. Hierin geldt de regel dat hoe hoger de kloksnelheid van de processor is, hoe sneller de tablet functioneert.
Daarnaast is het aantal cores (kernen) belangrijk. Dit zijn de verschillende subprocessors waarover de processor als geheel zijn taken verdeelt. Hoe meer cores, hoe meer taken de tablet tegelijk kan uitvoeren.
Meer cores zijn vooral belangrijk als je daadwerkelijk programma's gebruikt die hier gebruik van maken (oftewel: programma's waarin de processor moet multitasken), zoals foto- en videobewerkingssoftware. Game je vooral, dan kun je hier enigszins op besparen. 💸
Nog een factor die van invloed is op de snelheid van de tablet is het werkgeheugen, oftewel 'RAM'. Meer werkgeheugen staat je tablet toe om snel te multitasken. Spring je veel heen en weer tussen apps, of heb je allerlei tabbladen openstaan waar je steeds tussen heen en weer schakelt?
Over het algemeen ligt het werkgeheugen van tablets tussen de 2 en 6 GB. Daarnaast kijk je idealiter ook naar de snelheid van het geheugen, wat je afleest aan het aantal Megahertz (MHz). Hoe meer MHz je ziet, hoe sneller het geheugen rekent.
Het verschil tussen het werkgeheugen en processorkernen is dat het werkgeheugen een tijdelijke opslagplek is, waardoor je tablet bijvoorbeeld onthoudt welke sites je open hebt staan in tabbladen die in de achtergrond open staan.
Cores daarentegen staan je toe gelijktijdig processen uit te voeren, vooral binnen één programma. Zo kun je in een videobewerkingsprogramma door de tijdlijn heen en weer springen terwijl je bijvoorbeeld filters toepast.
Omdat de opslagruimte van een tablet vaak niet uit te breiden is, is het belangrijk dat je hierin een goede keuze maakt.
Voor dagelijks gebruik zoals het surfen op internet, een mailtje sturen en een aflevering serie kijken is 32 - 64 GB vaak voldoende.
Als je veel foto's of video's op wilt slaan, is 128 GB al een veiligere keuze. Het probleem is dat een apparaat over de jaren heen vaak vol raakt en dat kan erg hinderlijk zijn. Meer opslagcapaciteit is dan vaak een duurzame keuze.
Daarom is 256 GB de gouden middenweg. Hierbij heb je genoeg ruimte voor al je apps en games, en kun je ook wat grotere apps als het arsenaal van Microsoft Office op je tablet gebruiken. Daarnaast is het een goede capaciteit als je veel onderweg bent en hiervoor graag een film of serie wil downloaden op je apparaat.
Voor wat professioneler gebruik kan 512 GB te overwegen zijn. Ben je bijvoorbeeld een designer die de tablet wil gebruiken voor Adobe-programma's en fotobewerking, dan is dit een verstandige keuze. Deze programma's nemen veel ruimte in beslag, en daarnaast zijn de bestanden die ze creëren vaak ook behoorlijk groot.
Er zijn ook tablets met een opslagcapaciteit van 1 TB, maar dit is zelden nodig, tenzij je misschien geen andere laptop of computer hebt die je ook gebruikt en waar je bestanden opslaat.
Als laatste kanttekening: sommige tablets hebben uitbreidbaar geheugen. Kies je nu voor een model met een wat kleinere opslag, dan kun je deze nog uitbreiden met een goede micro SD-kaart als de tablet in kwestie daar ruimte voor heeft.
Soms is het goed om van te voren alvast te kijken naar de accessoires die compatibel zijn met het model. Sommige mensen vinden het erg handig om bijvoorbeeld een stylus of een toetsenbord te gebruiken bij hun tablet.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Apple Pencil voor iPads, of de Magic Keyboard van Apple. Dit doet misschien vermoeden dat je enkel Apple-accessoires kunt gebruiken bij iPads, maar dat is niet zo. Ook accessoires van bijvoorbeeld Logitech zijn populair onder Apple, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je beperkt bent in je keuze zodra je een iPad kiest.
Wat je aan accessoires nodig hebt, af van waar je de tablet voor wilt gebruiken. Voor een ontwerper is een stylus wel zo handig. Ben je een student of editor, dan heb je veel aan een goed toetsenbord en misschien zelfs een Bluetooth-muis. Wel zijn accessoires een extra kostenpost om rekening mee te houden. Vergeet ook je noise-cancelling oordopjes niet!
Bij de tablets van Samsung krijg je echter vrijwel altijd een pen meegeleverd, dus die hoef je niet los aan te schaffen. Bij Apple is dit niet het geval; dit bedrijf staat dan ook bekend om het geld dat je moet pompen in accessoires om alles uit hun apparatuur te halen. Je krijgt nog net een usb-c-oplader meegeleverd, maar dat is het wel zo'n beetje. 😬
Is iets toch nog niet helemaal duidelijk? Misschien vind het antwoord bij deze veelgestelde vragen.
Een tablet is net als een laptop een mobiele computer. Echter zit hier geen toetsenbord en trackpad aan vast. Je kunt deze wel los kopen en in veel gevallen aan de tablet koppelen, maar tablets zijn ontworpen om ook enkel met het touchscreen te werken.
Een tablet is daardoor veel makkelijker mee te nemen. Daarnaast zijn ze per definitie breed inzetbaar. Een goede tablet is geschikt voor zowel simpele tekstbewerking als grafisch design. Een laptop daarentegen is alleen al door zijn loggere vorm – en veelal afwezige touchscreen – iets minder veelzijdig.
In principe kun je er alles mee wat je met een smartphone kan, behalve bellen. Toch ligt het dichter tegen een laptop aan dan een telefoon: je gamet, surft op het internet en streamt series en films met gemak. Afhankelijk van de accessoires en de kracht van de tablet, voer je er ook zware taken mee uit, zoals videobewerking en grafisch ontwerp.
Niets: een iPad is een tablet van het merk Apple. Een iPad heeft een eigen besturingssysteem (iPadOS) en aansluitende accessoires, waarmee je het mogelijk tot een soort laptop omtovert.
Dat kan ik niet voor je beslissen. Maar om de keuze makkelijker te maken staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes van het moment met enkele belangrijke specificaties.
1 | Apple iPad Air (2022) | Bekijk op Bol.com | |
2 | Google Pixel Tablet (2023) | Bekijk op Bol.com | |
3 | Amazon Fire HD 8 Kids | ||
4 | OnePlus Pad | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
5 | Apple iPad Pro 12.9 (M2, | Bekijk op Bol.com |
Hopelijk weet je nu wat de beste tablet voor jou is? Weet je al voor hoeveel opslag je gaat, en de hoeveelheid werkgeheugen die je nodig hebt? Misschien nog wel belangrijker: voor welk besturingssysteem ga je?!
Ik hoor het graag hieronder van je – ook als je nog tips of verdere vragen hebt!