Onze categorieën
Over onsContact

Jaren Vooruit met de Beste iPhone

avatar
Auteur: Maura van der Vleuten
Published 21.01.2022 - Updated 30.07.2023
Jaren Vooruit met de Beste iPhone

De beste iPhone is sowieso een krachtige, slanke en mooie smartphone die aan al je wensen voldoet. Het zijn nou eenmaal telefoons van een uiterst hoge kwaliteit. Toch zitten er een aantal haken en ogen aan de aankoop, en het is goed om eerst wat informatie in te winnen. Dat doe je gemakkelijk hieronder, maar kijk eerst eens naar de beste keuzes van het moment.

Waarom een iPhone kopen?

We kunnen de wereld gemakkelijk verdelen in twee groepen; mensen die van Apple producten houden, en mensen die het helemaal niks vinden en liever bijvoorbeeld een Samsung telefoon of een Android telefoon hebben. Vaak is er geen tussenweg te vinden. Als jij iemand bent die van Apple producten houdt, dan is een iPhone sowieso iets voor jouw, en kun je waarschijnlijk ook met niks anders omgaan.

Maar welke iPhone je dan moet kiezen, dat blijft de vraag. Er komen elk jaar nieuwe modellen uit en de prijzen zijn vrij hoog. Moet je voor een budgetoptie, of een high-end model gaan? En is de nieuwste versie persé nodig?

Over al je vragen vind je hieronder informatie. Maar eerst staan de top 3 keuzes van het moment voor je klaar om zodat je alvast kan bekijken wat de markt te bieden heeft.

Samsung Galaxy Z Flip 4

Samsung Galaxy Z Flip 4
Dual-sim: Nee
Opslagcapaciteit: 256 GB
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Samsung Galaxy Z Fold 4

Samsung Galaxy Z Fold 4
Dual-sim: Nee
Opslagcapaciteit: 256 GB
Bekijk op Bol.com

Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro
Dual-sim: Ja
Opslagcapaciteit: 256 GB
Bekijk op Bol.com

iPhone: Hoe maak ik de beste koop?

Als je weet dat Apple de fabrikant van jouw keuze is dan ben je al een heel eind, maar toch zijn er nog een aantal zaken om informatie over in te winnen voordat je op de aanschaf overgaat.

Zoveel keuze: welk model moet je kiezen?

Sinds de aankondiging van de eerste iPhone in 2007 is het een daverend succes. We zijn tegenwoordig al heel wat modellen en versies verder, maar iPhones blijven één van de meest populaire smartphones.

Over het algemeen heeft Apple, het moederbedrijf van de iPhone, de namen simpel en duidelijk gehouden: iPhone 11, iPhone 12, iPhone 13 etc. Toch zijn er een aantal uitzonderingen zoals de iPhone X. Maar als je bedenkt dat X het romeinse cijfer voor 10 is, is het niet heel bijzonder.

Tegenwoordig is het bijna de standaard geworden dat Apple meerdere modellen tegelijkertijd uitbrengt. Neem bijvoorbeeld de release van 2021, toen kwamen vier verschillende versies van de iPhone 13 uit: iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. Hieronder leg ik uit wat deze versies inhouden:

 • iPhone: Dit kunnen we in principe zien als het basismodel. Het is altijd een verbeterde versie dan degene het een lager cijfer. De prijs is vriendelijker dan de pro-versies, maar uiteraard zijn ze ook minder krachtig.
 • iPhone Mini: Dit is een model dat pas in de laatste paar versies is geïntroduceerd. De iPhone mini is in principe hetzelfde als het basismodel iPhone, maar dan kleiner. Dit is speciaal voor mensen die niet van grote telefoons houden. Dit model is vaak even krachtig, maar heeft bijvoorbeeld wel minder camera's dan de 'normale' iPhone.
 • iPhone Pro: Zie dit als een krachtigere en betere versie dan de standaard iPhone. De processor, batterij en camera hebben hierbij een upgrade gehad.
 • iPhone Pro Max: Deze versie is de grote broer van het gezelschap. Het is in formaat het grootste model en is vaak krachtiger en beter dan de andere versies. Let op, want dit is niet altijd het geval. Sommige jaren zijn de prestaties precies hetzelfde als de iPhone Pro en is alleen het formaat aangepast.

Dit is uiteraard gebaseerd op de voorgaande jaren. Apple kan het roer volledig omgooien met de release van een nieuw model. Zoals bijvoorbeeld de in 2020 uitgekomen iPhone SE. Dit is een budgetversie die is toegevoegd aan het arsenaal van dat jaar.

iPhone in iemand zijn hand

Fotokwaliteit en camera's

De strijd voor ode bekroning tot beste camera-smartphone is al jaren gaande tussen de verschillende grote merken. Ook Apple doet hier aan mee, en de camera is dan ook op vrijwel elk model van top kwaliteit.

Hierbij geldt de regel; hoe duurder de telefoon, hoe beter de camera. Met de komst van een nieuwe versie elk jaar is de camera verbeterd. Hierin heeft de duurste versie altijd de beste camera. .

Omdat de specificaties van een camera erg breed en ingewikkeld zijn, is dit niet in een aantal zinnen uit te leggen. Om je een ellenlang artikel te besparen zal ik het wat makkelijker maken.

Over het algemeen kun je de regel; hoe meer camera's, hoe beter aanhouden. Deze camera's werken allemaal samen, maar hebben elk hun eigen specialisme. Hoe meer van deze samenwerkingen, hoe beter het eindresultaat uiteindelijk wordt.

Daarnaast hebben camera's verschillende lenzen, en deze lenzen verdelen we in een aantal verschillende categorieën. De meest voorkomende lenzen zijn:

 • Macro: voor fotografie dichtbij de lens
 • Telephoto: voor inzoomen en fotografie van objecten in de verte
 • Wide: voor fotografie met een grote beeldhoek
 • Ultrawide: voor fotografie met een extreem grote beeldhoek

Als je van plan bent veel video's te maken met de iPhone is het belangrijk dat je op de videoresolutie en het aantal frames per seconde (FPS) let. Uiteraard is er nog veel meer wat de camera goed, of juist slecht maakt. Maar met deze basiskennis kun je in ieder geval de verschillende modellen vergelijken en een geïnformeerde keuze maken.

De batterij: hoe lang gaat de telefoon mee?

Tegenwoordig is de batterij van een telefoon een belangrijk onderdeel om mee te nemen in je keuze. Hoe groter de capaciteit, hoe langer de telefoon meegaat op een dag. Hoe langer deze meegaat, hoe meer plezier je ervan hebt! We geven de energie van een telefoon aan in mAh. Hoe meer mAh de batterij heeft, hoe meer energie deze aan de iPhone kan geven.

Maar let op: meer mAh wil niet altijd zeggen dat de batterij ook langer meegaat. Dit hangt voornamelijk af van het gebruik. Welke apps je gebruikt en hoeveel stroom deze vragen, de helderheid en de instellingen van je telefoon spelen allemaal een grote rol.

Draadloos opladen

De oplaadtijd van de batterij is daarna ook erg belangrijk. Daarnaast is het fijn als de telefoon draadloos opladen ondersteunt. Het is een beetje een overbodige luxe, maar erg makkelijk omdat je de telefoon alleen op een oplaadpunt hoeft te leggen en klaar is kees. Het nadeel hiervan is echter dat

Snelladen

Hetgeen waar je tegenwoordig vrijwel niet meer zonder kan, en wat elk nieuwe model iPhone heeft is de optie om snel te laden. Hiervoor heb je een aparte adapter en kabel nodig, maar het laadt tot 4x zo snel op. Zo is de totale capaciteit van de batterij meteen wat minder belangrijk, want de iPhone is in een uurtje weer vol.

Opslagcapaciteit

De modellen van Apple zijn beschikbaar in verschillende opslagcapaciteiten. Het is verstandig om hier niet op te bezuinigen en van te voren goed te bedenken hoeveel je denkt nodig te hebben. Het is namelijk nooit mogelijk een SD-kaart in combinatie hiermee te gebruiken. Wanneer de telefoon vol is ben je dus genoodzaakt bestanden te verwijderen of over te zetten naar een andere opslagplek.

In 2021 is ook de Cinematic Mode door Apple geïntroduceerd. Hiermee kun je een diepte creëeren tijdens het filmen. Het is een soort bewerkbare portretmodus, maar te gebruiken bij video's. Het probleem hiervan is dat deze stand alleen op iPhones beschikbaar is met een opslagcapaciteit van 256 GB of meer. Mocht je hier gebruik van willen maken is dit dus iets om rekening mee te houden.

Externe opslagopties

Als je iPhone toch volraakt, en het verwijderen van bestanden geen optie meer is, dan heb je een aantal verschillende opties:

 • Het is mogelijk om een directe connectie tussen een usb-kabel en een pc of laptop te maken. Via de computer kun je vervolgens de bestanden informeren en opslaan hierop.
 • Tegenwoordig is het ook gemakkelijk, en goedkoop om gebruik te maken van een clouddienst. Denk hierbij aan Dropbox, Google Foto's of je iCloud opslag. Deze laatste zal waarschijnlijk het beste werken omdat dit een product van Apple betreft.

Softwareondersteuning, budget en levensduur

Voor de iPhone 7 was het niet zo dat elke nieuwe versie structureel beter en duurder was. Vanaf deze versie bracht Apple voor een periode alleen nog high-end modellen op de markt. Tot het moment dat de iPhone SE geïntroduceerd werd, wat een budget model is.

De budget modellen van Apple zijn over het algemeen nog steeds duurder dan de goedkope modellen van andere fabrikanten. Wil je toch graag een high-end model? Kies dan voor een oudere versie.

Over het algemeen zijn oudere modellen goed genoeg om te doen wat je wilt. De voornaamste reden voor problemen hierin is echter de softwareondersteuning. Deze bepaalt over het algemeen hoe lang de smartphone werkend blijft. Bij apple kan een model gemiddeld 5 tot 6 jaar mee wat betreft de software. Dit is een stuk langer dan bij andere fabrikanten.

Netwerk

Een smartphone zonder mobiel internet zou geen smartphone zijn. Over het algemeen maken we voortaan gebruik van 4G of 5G, 3G zien we als een verouderde versie. Sinds begin 2020 is 5G beschikbaar en hiervoor zien we ondersteuning op steeds meer smartphones.

Bij de in najaar-2020 uitgekomen iPhone 12 zagen we als eerste 5G ondersteuning op een Apple telefoon. Dit netwerk is stabieler en sneller dat het voorgaande 4G. Echter is 4G nog steeds zeer prima en zal ook nog een aantal jaar beschikbaar blijven.

Scherm

Bij het scherm van een telefoon kijken we naar een aantal verschillende zaken.

Resolutie

De resolutie van een scherm geeft over het algemeen aan hoe goed de kwaliteit is van de inhoud die wordt weergegeven. Dit is voornamelijk bij grote schermen een belangrijk item om op te letten. Bij een iPhone is dit echter niet heel belangrijk en je kunt er vanuit gaan dat de kwaliteit goed is.

Formaat

Het formaat is wel belangrijk, want dit bepaald hoe fijn de telefoon in gebruiksgemak is. Een grote groep mensen die hun telefoon veel gebruikt op een dag vind het fijn om een zo groot mogelijk scherm te hebben. Hierdoor kunnen ze alles goed zien en zijn filmpjes in grote weergave beschikbaar.

Toch zijn er ook veel mensen die de telefoons van tegenwoordig te groot vinden, en zo is een aantal jaar geleden de iPhone mini op de markt gekomen. Dit is een kleine iPhone die nog makkelijk in je broekzak past, maar wel dezelfde kracht heeft als een groter model.

De 5 beste iPhones op een rij

1. Samsung Galaxy Z Flip 4

1. Samsung Galaxy Z Flip 4
Dual-sim: Nee
Opslagcapaciteit: 256 GB

2. Samsung Galaxy Z Fold 4

2. Samsung Galaxy Z Fold 4
Dual-sim: Nee
Opslagcapaciteit: 256 GB

3. Google Pixel 8 Pro

3. Google Pixel 8 Pro
Dual-sim: Ja
Opslagcapaciteit: 256 GB

4. Other good phones

4. Other good phones

Veelgestelde vragen over iPhones

Is iets je toch nog niet helemaal duidelijk? Wellicht vind je het antwoord bij deze veelgestelde vragen.

Welke iPhone heeft de beste camera?

Op het moment van schrijven heeft de iPhone 13 Pro (Max) de beste camera. De high-end toestellen die elk jaar uitgebracht worden verbeteren meestal in elk geval van camera. Hierin hebben de Pro en Pro Max modellen de beste camera's.

Welke iPhone heeft de langste batterijduur?

Ook hierbij komt op het moment van schrijven de iPhone 13 Pro Max het beste uit de test. Bij verschillende onafhankelijke testen ging deze telefoon tot wel 28 uur mee tijdens het afspelen van offline video's.

Is 5G nodig of is 4G voldoende?

Dit is geheel een kwestie van persoonlijke voorkeur. Een 5G verbinding is sneller, stabieler en meer duurzaam omdat dit in de toekomst de standaard zal worden. Het netwerk is daarentegen momenteel nog relatief klein en 4G is voor de gemiddelde gebruiker snel genoeg.

Welke iPhone moet ik hebben?

Dat kan ik je niet zeggen, want dat is een persoonlijke keuze. Maar hieronder staan de beste keuzes van het moment voor je klaar om het je wat gemakkelijker te maken.

Conclusie

Zo, nu weet je precies waar je op moet letten voor de iPhone met de langste batterijduur en beste camera. En je weet als het goed is welk model het beste bij jou past. Veel plezier met je nieuwe telefoon!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
avatar
Maura van der Vleuten

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu