Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Stofzuiger voor de Schoonste Vloer

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 22.07.2021 - Updated 27.12.2021
De Beste Stofzuiger voor de Schoonste Vloer

Wist je dat er ruim 1800 verschillende stofzuigers op de markt zijn? Typisch geval van de bomen door het bos niet meer zien! Daarom heb ik dit artikel geschreven om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Je vindt daarnaast ook een handige koopgids die je vertelt waar je op let bij de aankoop van een stofzuiger, maar we beginnen met een snel overzicht van de 5 beste stofzuigers.

Waarom heb ik een stofzuiger nodig?

Vraag jij je ook wel eens af waar al dat stof vandaan komt? De ene persoon stofzuigt twee keer per week en de ander elke dag. Eén ding is zeker: vegen volstaat vaak niet! Daarom is een stofzuiger bijna onmisbaar. Zeker wanneer je huisdieren of kinderen hebt of allergisch bent, wordt stofzuigen een dagelijkse taak.

Huisdieren laten haren achter, kinderen maken er een bende van en wanneer je allergisch bent kunnen je symptomen verergeren als je niet voldoende stofzuigt.

Hoewel stof niet te voorkomen is, zijn er dingen die je kunt doen om stof te voorkomen. Behalve regelmatig stofzuigen, is het bijvoorbeeld belangrijk om geen kleding rond te laten slingeren en goed te ventileren. Een goede stofzuiger helpt natuurlijk wel bij het voorkomen van meer stof.

Een goede stofzuiger zorgt er niet alleen voor dat je vloer goed schoon wordt, maar je bent ook sneller klaar met stofzuigen. Bovendien is een goede stofzuiger prettig in gebruik, waardoor je minder snel gefrustreerd raakt. Denk hierbij aan een te kort snoer, een stofzuiger die continue omvalt of de zak die om de haverklap verwisselt moet worden.

Hieronder vind je een handige koopgids die je uitlegt wat voor stofzuigers er zijn, hun voor- en nadelen en op welke eigenschappen je let wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe stofzuiger.

Dyson V15 Detect Absolute

Dyson V15 Detect Absolute
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Shark Navigator Lift-Away NV352

Shark Navigator Lift-Away NV352
Bekijk op Bol.com

Miele Complete C3 Calima PowerLine

Miele Complete C3 Calima PowerLine
Bekijk op Coolblue

Hoe koop ik de beste stofzuiger?

Welke stofzuiger het beste voor jou is, is misschien niet de beste voor mij. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten stofzuigers te krijgen. Welke het beste bij jou past, hangt vooral af van jouw omstandigheden en persoonlijke voorkeuren.

Verschillende soorten stofzuigers

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten stofzuigers te koop. Dit kan verwarrend zijn en maakt het maken van een keuze nog lastiger. Ik heb de meest voorkomende soorten stofzuigers hieronder voor je op een rijtje gezet.

Steelstofzuigers

Deze stofzuiger heeft een lange steel en staat rechtop. Je sleept hem niet achter je aan, maar beweegt hem voor- en achteruit. Steelstofzuigers zijn over het algemeen zakloos en snoerloos. Ze zijn daardoor eenvoudig en flexibel in gebruik. Ze nemen bovendien minder opbergruimte in beslag.

De meeste steelstofzuigers hebben minder zuigkracht dan een traditionele stofzuiger, behalve als je voor de duurdere topmodellen gaat. Ook de stofbak is kleiner en moet vaker geleegd worden. Zo'n stofbak is het voor mensen met allergieën misschien niet de beste optie: het allerfijnste stof stuift in no-time alle kanten op terwijl je de bak leegschudt, tenzij je erg voorzichtig bent.

Traditionele stofzuigers

Deze stofzuigers zie je het meeste en worden ook wel sledestofzuigers genoemd. Je sleept ze achter je aan. Traditionele stofzuigers zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en in alle prijsklassen. Je vindt ze zowel als snoerloos als zakloos, maar er zijn ook modellen die gebruikmaken van zakken en een snoer hebben.

Het is bij traditionele stofzuigers met snoer belangrijk op de lengte te letten. Is het snoer te kort, dan ben je afhankelijk van meerdere stopcontacten, wat al snel frustrerend wordt.

Robotstofzuigers

Heb je echt een hekel aan stofzuigen? Dan is een robotstofzuiger misschien wel een goede keuze voor je. Een robotstofzuiger kan dan misschien niet de trap, de bank en de plinten voor je stofzuigen, maar ze zuigen probleemloos stof en ander vuil van je vloer op. Ze presteren goed, mits je geen wonderen verwacht.

Ze vervangen over het algemeen niet je normale stofzuiger; de hoekjes en andere moeilijke plekken moet je alsnog zelf doen. Robotstofzuigers zijn daarnaast vaak aan de dure kant, maar in ruil daarvoor krijg je veel gebruiksgemak.

Robotstofzuiger, zij-aanzicht

Stofzuigers voor allergieën

Ben je allergisch voor huisstofmijt, dan koop je bij voorkeur een stofzuiger met een HEPA-filter. Deze filteren allergenen, waardoor er schone lucht terug de ruimte in word geblazen. Hoe hoger het nummer achter HEPA, hoe beter het filter werkt tegen allergieën. Er zijn ook speciale anti-allergiefilters; deze zijn vaak merkgebonden.

Stofzuigers voor allergieën kunnen steelstofzuigers zijn, maar ook traditionele stofzuigers. Er zijn tegenwoordig ook robotstofzuigers te koop met HEPA-filters. Hou er wel rekening mee dat stofzuigers met HEPA-filters duurder zijn dan gewone stofzuigers.

Kruimeldief

Als laatste is er ook nog de kruimeldief, ook wel kruimelzuiger genoemd. Zelfs de beste kruimeldief kan niet tegen een stofzuiger op. Ze zijn kleiner en hebben minder zuigkracht en zijn niet geschikt om het hele huis mee te stofzuigen. Ze zijn daarentegen wel ideaal om bijvoorbeeld even snel onder de tafel mee schoon te maken, of even de auto mee schoon te maken.

Wat is een HEPA-filter?

Een HEPA-filter is een specifiek type luchtfilter van hoge kwaliteit dat voldoet aan de normen van HEPA. Deze normen houden in dat zo'n filter tenminste 99,97% van de stofdeeltjes verwijdert. HEPA-filters zijn een veelgebruikt onderdeel van luchtreinigers die de lucht filteren, maar worden ook gebruikt in stofzuigers.

HEPA-filters zie je ook in industrieën die een hoge luchtkwaliteit vereisen, zoals de lucht- en ruimtevaart, farmaceutica, kernenergie en de fabricage van computerchips.

Elk HEPA-filter heeft een nummer wat je vertelt hoe efficiënt het filter is. Een HEPA-13 filter is bijvoorbeeld efficiënter in het filteren van de lucht dan een HEPA-10 filter. Mensen met allergieën hebben veel baat bij een stofzuiger met een HEPA-filter, want pollen en andere allergenen worden hierdoor niet terug de kamer ingeblazen, waardoor meteen de luchtkwaliteit in huis verbetert.

Gebruiksgemak en onderhoud

Een stofzuiger moet eenvoudig in gebruik zijn. Zoals elk ander apparaat moet ook een stofzuiger onderhouden worden. Deze taak moet eenvoudig zijn en niet teveel tijd in beslag nemen. Het onderhoud bestaat uit het vervangen of schoonmaken van het filter en de stofzuiger schoonmaken.

Heb je een stofzuiger met een zak, dan leeg je deze ook regelmatig. Wacht hier niet te lang mee, want zodra de zak 2/3 vol zit, gaat de zuigkracht achteruit. Heeft je stofzuiger geen zak, dan maak je de binnenkant van de stofbak regelmatig schoon. Ook de buitenkant doe je af met een sopje.

Je stofzuiger schoonhouden is belangrijk. Doe je dit niet, dan gaat je stofzuiger uiteindelijk stinken en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig is een stinkende stofzuiger goed te verhelpen, maar voorkomen is beter dan genezen.

De 5 beste stofzuigers op een rij

1. Dyson V15 Detect Absolute

2. Shark Navigator Lift-Away NV352

3. Miele Complete C3 Calima PowerLine

4. Miele Classic C1 Pure Suction

4. Miele Classic C1 Pure Suction
Type stofopvang: Met zak
Vermogen: 890 W
Actieradius: 12 m
Geluidsniveau: 78 dB
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

5. Black+Decker 20V Max Dustbuster AdvancedClean+

Type vloer

Bij het kiezen van een nieuwe stofzuiger is het belangrijk rekening te houden met het type vloer wat je hebt. Heb je bijvoorbeeld bijna overal hoogpolig tapijt, dan koop je liever geen robotstofzuiger: deze zijn niet erg effectief op hoogpolig tapijt. Lees in reviews hoe goed de stofzuiger presteert op tapijt, of juist op harde vloeren wanneer je vooral harde vloeren hebt.

Accessoires

De meeste stofzuigers worden geleverd met een heleboel handige accessoires, maar er zijn ook stofzuigers die maar een paar accessoires in de doos hebben. Er zijn een paar accessoires waar je eigenlijk niet zonder kunt: het kleine ronde borsteltje, een kleine zuigmond en de wanneer je harde vloeren hebt, een zuigmond voor harde vloeren.

Met deze accessoires stofzuig je de plinten, de trap en andere kleinere oppervlakken. Gebruik je de verkeerde zuigmond voor op je harde vloer, dan kun je zomaar krassen in je vloer trekken. Heb je een hond, dan is een speciaal hulpstuk om hondenharen mee te verwijderen wel zo handig.

Filter

Microfilters zijn de meest gebruikte filters in stofzuigers. Deze filters zorgen ervoor dat er geen fijne stofdeeltjes in de uit te blazen lucht terecht komen. Deze filters zijn prima, maar zijn niet voldoende wanneer je iemand met allergieën in huis hebt.

Wanneer je op zoek bent naar een stofzuiger die zelfs de allerkleinste stofdeeltjes en allergenen zoals pollen filtert, kies dan een stofzuiger met een HEPA-filter. Let wel op het nummer achter het HEPA-filter. Alleen HEPA-12 filters of hoger zijn geschikt voor mensen met allergieën.

Budget

Het is vanzelfsprekend dat niet iedereen een stofzuiger van €300 kan kopen. Gelukkig is het assortiment aan stofzuigers enorm groot en is er voor elk budget tegenwoordig wel iets te vinden. Voorheen waren zakloze en snoerloze stofzuigers prijziger dan modellen met snoer en met zak, maar tegenwoordig is dit niet meer het geval.

De meeste goede robotstofzuigers zijn echter wel nog aan de prijzige kant, maar ook deze worden steeds goedkoper.

Stofzuigermond op blauw tapijt, bovenaanzicht

Veelgestelde vragen over stofzuigers

Hoe wordt een stofzuiger zonder zak genoemd?

Een stofzuiger zonder zak wordt ook wel een zakloze stofzuiger genoemd.

Hoeveel watt gebruikt een stofzuiger?

Sinds september 2017 mogen er geen stofzuigers meer geproduceerd worden met een vermogen meer dan 900 watt. De meeste stofzuigers hebben daarom een vermogen tussen de 600 en 900 watt. Hoe hoger het vermogen, hoe meer zuigkracht de stofzuiger heeft – zolang je de juiste opzetstukken gebruikt.

Hoeveel dB genereert een stofzuiger?

Niet elke stofzuiger maakt even veel lawaai. De meeste stofzuigers hebben een geluidsniveau tussen 75 en 85 dB.

Welke stofzuiger is het beste voor mij?

Helaas kan ik je geen goed antwoord geven op deze vraag. Welke stofzuiger het beste voor jou is, hangt af van jouw omstandigheden, jouw budget en jouw persoonlijke voorkeuren. Ben je astmatisch of heb je huisdieren, dan is een stofzuiger met een HEPA-filter een must.

Heb jij vooral vloeren met tapijt, dan is een robotstofzuiger niet zo'n goed idee. Wanneer je rugklachten hebt, hou dan rekening met het gewicht van de stofzuiger. Doe dit vooral wanneer je ook een bovenverdieping hebt.

Type stofopvangVermogenActieradiusGeluidsniveauHepa luchtfilter
1Dyson V15 Detect Absolute
2Shark Navigator Lift-Away NV352
3Miele Complete C3 Calima PowerLine
4Miele Classic C1 Pure SuctionMet zak890 W12 m78 dBGeen HEPA-filter
5Black+Decker 20V Max Dustbuster AdvancedClean+Met zak890 W12 m78 dBGeen HEPA-filter

Dyson V15 Detect Absolute

Shark Navigator Lift-Away NV352

Miele Complete C3 Calima PowerLine

Miele Classic C1 Pure Suction

Type stofopvang: Met zak

Vermogen: 890 W

Actieradius: 12 m

Geluidsniveau: 78 dB

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Black+Decker 20V Max Dustbuster AdvancedClean+

Type stofopvang: Met zak

Vermogen: 890 W

Actieradius: 12 m

Geluidsniveau: 78 dB

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Conclusie

De wereld van de stofzuigers kan een verwarrende en overweldige wereld zijn! Wanneer je een nieuwe stofzuiger nodig hebt, kan dit een lastige keuze zijn. Ik hoop daarom dat dit artikel je heeft geholpen bij het maken van een keuze. Heb jij nog goede tips? Laat het me dan zeker weten! Bedankt voor het lezen 🙃

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu