Waar komt stof vandaan? Stof in huis is iets waar je bijna niet aan onderuit komt. Het lijkt een beetje op water naar de zee dragen: je stoft vandaag en morgen ligt er weer een laag. Het is bovendien niet alleen vervelend, maar het is ook slecht voor je gezondheid. Ik kan het stof niet voor je laten verdwijnen, maar met de volgende tips verminder je stof in huis heb je er minder last van. ✨
Door een deurmat te gebruiken voorkom je dat er stof vanuit buiten mee wordt genomen. Dat niet alleen: andere viezigheid blijft ook achter op je deurmat. Vergeet daarom niet je deurmat regelmatig (buiten!) uit te kloppen en te stofzuigen.
Afhankelijk van waar de deurmat van is gemaakt, kan hij wellicht zelfs in de wasmachine. Dit geldt uiteraard alleen voor de lichtere matten, niet die dikke, stugge modellen.
Gooi je kleding in de wasmand of als het schoon is, ruim je dit meteen op. Kleding verzamelt stof. Klop maar eens een T-shirt uit: je ziet meteen dat er veel stof vrijkomt. Laat je kleding rondslingeren, dan verspreid je automatisch stof in je huis.
Vieze kleding gaat daarom de wasmand in en schone kleding vouw je op en gaat meteen de kast in. Dit ziet er niet alleen netter uit, maar helpt ook bij het onder controle houden van stof in je huis. Heb je niet direct tijd om op te ruimen, vouw dan in ieder geval snel je schone kleding op en leg het op een stapel.
Zorg ervoor dat stof weg kan. Ventileer door je ramen regelmatig te openen, zet de deur open en laat frisse lucht binnenkomen. Roosters en ventilatiekanalen zijn ideaal, maar hou er rekening mee dat dit perfecte verzamelplaatsen van stof zijn. Stofzuig ze daarom regelmatig uit.
Je wasdroger regelmatig schoonmaken is niet alleen goed voor je gezondheid, maar het draagt bij aan de brandveiligheid in je huis. Het is inmiddels bekend dat wasdrogers één van de meest voorkomende oorzaken zijn van branden. Dit is vaak te voorkomen door beide filters goed schoon te houden.
Je maakt deze filters bij voorkeur ter plaatse schoon. Neem een zakje mee naar je wasdroger – of neem je prullenbak mee – en doe de viezigheid daarin. Neem je de filters mee naar je vuilnisbak, dan verspreid je het stof door je huis heen. Zijn deze filters schoon, dan verspreid je ook geen stof door je huis als het apparaat aan staat.
Misschien vanzelfsprekend, maar stof regelmatig. Dit doe je het beste met een vochtige (niet natte) doek. Gebruik je een droge doek, dan verspreid je het stof. Door regelmatig je kastjes, tafels en andere oppervlakken te stoffen, krijgt stof geen kans om zich op te hopen.
Stofzuig minimaal eens per week. Heb je huisdieren, stofzuig dan zeker om de dag. Stofzuig niet alleen de woonkamer, maar ook de slaapkamer, de keuken en de badkamer. Overal verzamelt zich stof.
Bij voorkeur gebruik je een goede stofzuiger met een HEPA-filter. Een HEPA-filter kan verschillende gradaties hebben. Hoe hoger het cijfer naast de afkorting is, hoe beter de stofzuiger fijnstof filtert. Fijnstof bestaat uit allergenen zoals huisstofmijt en pollen. Hierdoor is een goede stofzuiger met een HEPA-filter eigenlijk een must als je een allergie hebt.
Naast het gebruik van een goede stofzuiger, is het gebruik van een goede luchtreiniger ook aan te raden. Dit is vooral aan te raden bij mensen die astmatisch zijn of last van allergieën hebben.
Ook dit klinkt als een inkoppertje, maar er zijn nog veel mensen die bijvoorbeeld eerst stofzuigen en dan pas gaan stoffen. Dit is natuurlijk niet erg logisch.
Liggen er dikke lagen stof op je kastjes en andere oppervlakken? Gebruik dan eerst de stofzuiger. Dit kan een goede steelstofzuiger zijn of een goede robotstofzuiger. De laatste stofzuigt echter niet zo grondig als een gewone stofzuiger.
Idealiter stofzuig je de oppervlakken met het kleine borsteltje. Heb je dit hulpstuk niet, dan gebruik je de buis, zonder mondstuk. Door het oppervlak eerst te stofzuigen, is het meeste stof al weg.
Hierna ga je met een vochtige doek over de oppervlakken heen, wat al het overblijvende stof oppikt. Werk altijd van boven naar beneden. Op die manier valt het stof naar beneden en kun je dit later opzuigen.
Als alles gestoft is, ga je aan de slag met je stofzuiger. Vergeet ook de hoekjes en plinten niet! Hier verzamelt zich behoorlijk wat stof. Heb je nog energie over, dan haal je de stoomreiniger uit de kast en ga je over je harde vloeren heen. Zo weet je zeker dat alles schoon is!
Wanneer je stofzuiger stinkt, is het tijd om je stofzuiger onder handen te nemen. Reinig de buizen en vervang de zak.
Stof is niet te voorkomen, maar wel te minimaliseren en goed te verhelpen. Ik hoop dat de bovenstaande tips je hebben geholpen. Als jij nog een goede tip hebt, hoor ik dat graag hieronder. Bedankt voor het lezen! 🧹