Je komt terug van een twee weken vakantie, verwachtend dat het even spic en span uitziet als toen je het achterliet. Je komt binnen en wordt verwelkomd door een behoorlijke laag stof. Waar komt dat vandaan als je zelf niet thuis was? Op die vraag – en anderen! – geef ik je in dit artikel antwoord.
Veel mensen denken dat stof bijna enkel uit dode huidcellen bestaat, maar dat omvat slechts een deel van het stof. Het bevat inderdaad dode huidcellen, maar het bestaat uit veel meer dan dat (helaas)!
Er zijn twee soorten stof:
In elk huis vind je zowel binnen- als buitenstof. Het hangt van je omstandigheden af wat voor stof je het meeste vind. Heb je bijvoorbeeld twee honden en een kat, dan bevat het stof in jouw huis meer dode huidcellen dan wanneer je alleen woont, zonder huisdieren.
Elke keer als je door de deur naar binnen komt, een raam opent of je huis lucht, komt er stof van buiten naar binnen. Dit is volkomen normaal en hier kan je dan ook weinig aan doen. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor stof wat binnen ontstaat: het is niet te voorkomen.
Wel zijn er manieren om het stof minimaal te houden en ik kan je vertellen hoe je er het beste vanaf komt.
Je huis netjes houden en regelmatig stofzuigen is vanzelfsprekend, maar wat doe je wanneer je veel stof in huis hebt en je wilt dit stof zoveel mogelijk buiten houden? Hieronder heb ik een lijstje voor je gemaakt.
Stof is ten eerste simpelweg vies vanwege de viezigheid waaruit het bestaat. Het maakt je huis er ook niet mooier op. Behalve dat het vies en onsierlijk is, kan teveel stof voor gezondheidsklachten zorgen. Stof is namelijk de ideale broedplaats voor allerlei miniscule beestjes en allergenen zoals huisstofmijt.
Grote stofjes filteren we zelf: deze blijven in onze neus of keel hangen. Fijnere stofdeeltjes daarentegen dragen een groter risico: deze kunnen in onze longen terecht komen. Als stof wordt ingeademd kan dit bij sommige mensen tot allergische reacties leiden. Denk aan benauwdheid, een jeukende huid of uitslag.
Huisstofmijt zijn erg kleine beestjes die met het blote oog niet te zien zijn, maar dit betekent niet dat ze er niet zijn! Ze hopen zich op in de stofnesten onder je bed, in de kast en op je tv. Met andere woorden: ligt er stof in huis, dan is de kans groot dat er huisstofmijt in woont.
Huisstofmijt vind je voornamelijk in matrassen, gordijnen en tapijten, maar dus ook in dikke stoflagen op andere oppervlakken. De uitwerpselen van huisstofmijt verergeren de symptomen van astma en eczeem bovendien. Je kunt je voorstellen dat je stofnesten en dergelijke ook daarom moet voorkomen.
De volgende symptomen kunnen wijzen op een allergie voor stof of huisstofmijt:
Heb je last van bovenstaande symptomen, dan is het een goed idee om langs je huisarts te gaan en een allergietest te laten doen. Gebruik in elk geval een goede stofzuiger met een HEPA-filter. Deze stofzuigers zijn ontworpen om de kleinste stofdeeltjes te filteren.
Er zijn overigens ook steelstofzuigers met HEPA-filters en ook de beste robotstofzuigers hebben deze filters. Wanneer je stofzuiger stinkt, is het tijd om deze schoon te maken en het filter te vervangen.
Hopelijk is het nu duidelijk waar stof vandaan komt, wat je ertegen kunt doen en waarom stof ongezond voor je is. Heb jij nog de ultieme schoonmaaktip? Laat dan zeker een berichtje achter. Bedankt voor het lezen! 🧹