Onze categorieën
Over onsContact

Waar Komt Stof Vandaan?

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 14.06.2021 - Updated 28.12.2021
Waar Komt Stof Vandaan?

Je komt terug van een twee weken vakantie, verwachtend dat het even spic en span uitziet als toen je het achterliet. Je komt binnen en wordt verwelkomd door een behoorlijke laag stof. Waar komt dat vandaan als je zelf niet thuis was? Op die vraag – en anderen! – geef ik je in dit artikel antwoord.

Waar komt stof vandaan? – Stof kent verschillende oorsprongen. Denk aan huidcellen van mensen en dieren, maar ook vezels van je kleding, je beddengoed en je tapijt. Ook neem je het mee naar binnen van buitenaf! Denk vooral aan pollen en bodemdeeltjes. Pollen en zand dwarrelen ook door ventilatiegaten naar binnen.

Wat is stof?

Veel mensen denken dat stof bijna enkel uit dode huidcellen bestaat, maar dat omvat slechts een deel van het stof. Het bevat inderdaad dode huidcellen, maar het bestaat uit veel meer dan dat (helaas)!

Er zijn twee soorten stof:

 • Stof van binnen. Dit stof ontstaat in je huis. Denk aan huidschilfers van je huisdier, vezels van je kleding, miniscule stukjes papier of afgebroken stukjes haar.
 • Stof van buiten. Stof dat van buiten komt bevat vaak uitlaatgassen, pollen of bodemdeeltjes.

In elk huis vind je zowel binnen- als buitenstof. Het hangt van je omstandigheden af wat voor stof je het meeste vind. Heb je bijvoorbeeld twee honden en een kat, dan bevat het stof in jouw huis meer dode huidcellen dan wanneer je alleen woont, zonder huisdieren.

Elke keer als je door de deur naar binnen komt, een raam opent of je huis lucht, komt er stof van buiten naar binnen. Dit is volkomen normaal en hier kan je dan ook weinig aan doen. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor stof wat binnen ontstaat: het is niet te voorkomen.

Wel zijn er manieren om het stof minimaal te houden en ik kan je vertellen hoe je er het beste vanaf komt.

Wat doe ik tegen stof?

Je huis netjes houden en regelmatig stofzuigen is vanzelfsprekend, maar wat doe je wanneer je veel stof in huis hebt en je wilt dit stof zoveel mogelijk buiten houden? Hieronder heb ik een lijstje voor je gemaakt.

 • Geen huisdieren in de slaapkamer. Hoe lief ze ook zijn, huisdieren veroorzaken stof en je wilt niet in een stoffige ruimte slapen. Stof veroorzaakt huisstofmijt en huisstofmijt leidt weer tot gezondheidsproblemen zoals hoesten en huidirritatie. Dit geldt vooral als je al last hebt van allergieën of astmatisch bent.
 • De grote opruiming. Hou een grote schoonmaak en doe alle spullen die je niet meer gebruikt, het huis uit. Hoe meer spullen je in huis hebt, hoe meer stof zich verzamelt – vooral als het om objecten gaat die van textiel zijn.
 • Gebruik liever geen vloerbedekking of tapijt. Deze zijn moeilijk schoon te maken en trekken grote hoeveelheden stof aan. Kies voor laminaat of een andere harde ondergrond in huis.
 • Maak regelmatig schoon en houd dit goed bij. Een goede stofzuiger is hierbij een must!
Stofwolk door dakraam, in de zon

Waarom is stof zo slecht voor je?

Stof is ten eerste simpelweg vies vanwege de viezigheid waaruit het bestaat. Het maakt je huis er ook niet mooier op. Behalve dat het vies en onsierlijk is, kan teveel stof voor gezondheidsklachten zorgen. Stof is namelijk de ideale broedplaats voor allerlei miniscule beestjes en allergenen zoals huisstofmijt.

Grote stofjes filteren we zelf: deze blijven in onze neus of keel hangen. Fijnere stofdeeltjes daarentegen dragen een groter risico: deze kunnen in onze longen terecht komen. Als stof wordt ingeademd kan dit bij sommige mensen tot allergische reacties leiden. Denk aan benauwdheid, een jeukende huid of uitslag.

Huisstofmijt

Huisstofmijt zijn erg kleine beestjes die met het blote oog niet te zien zijn, maar dit betekent niet dat ze er niet zijn! Ze hopen zich op in de stofnesten onder je bed, in de kast en op je tv. Met andere woorden: ligt er stof in huis, dan is de kans groot dat er huisstofmijt in woont.

Huisstofmijt vind je voornamelijk in matrassen, gordijnen en tapijten, maar dus ook in dikke stoflagen op andere oppervlakken. De uitwerpselen van huisstofmijt verergeren de symptomen van astma en eczeem bovendien. Je kunt je voorstellen dat je stofnesten en dergelijke ook daarom moet voorkomen.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een allergie voor stof of huisstofmijt:

 • Verkoudheidssymptomen
 • Loopneus
 • Rode, jeukende en brandende ogen
 • Geïrriteerde huid
 • Hoesten

Heb je last van bovenstaande symptomen, dan is het een goed idee om langs je huisarts te gaan en een allergietest te laten doen. Gebruik in elk geval een goede stofzuiger met een HEPA-filter. Deze stofzuigers zijn ontworpen om de kleinste stofdeeltjes te filteren.

Er zijn overigens ook steelstofzuigers met HEPA-filters en ook de beste robotstofzuigers hebben deze filters. Wanneer je stofzuiger stinkt, is het tijd om deze schoon te maken en het filter te vervangen.

Wat zijn HEPA-filters? – 'HEPA' is een afkorting die staat voor high efficiency particulate air. Deze houden minstens 85% van stofdeeltjes van 0,3 micrometer of groter tegen. Aan het cijfer achter de afkorting lees je af hoeveel stofdeeltjes het filter vangt.

Conclusie

Hopelijk is het nu duidelijk waar stof vandaan komt, wat je ertegen kunt doen en waarom stof ongezond voor je is. Heb jij nog de ultieme schoonmaaktip? Laat dan zeker een berichtje achter. Bedankt voor het lezen! 🧹

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu