Onze categorieën
Over onsContact

Oh jee, mijn Stofzuiger Stinkt, wat nu?

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 11.06.2021 - Updated 31.12.2021
Oh jee, mijn Stofzuiger Stinkt, wat nu?

Het is tijd voor je wekelijkse schoonmaakbeurt en nadat je keuken schoon is, pak je de stofzuiger om te beginnen met de vloeren. Waar komt al dat stof toch vandaan? Je zet de stofzuiger aan en... je stofzuiger stinkt! Dat niet alleen, maar het apparaat verspreidt de vervelende geur door je hele huis. Geen nood! Met de onderstaande tips ben je zo van het vervelende aroma af!

#1 Vervang de stofzuigerzak

Het kan zijn dat je iets hebt opgezogen wat stinkt. Dit is nu ook nog eens de perfecte broedplaats is voor bacteriën, en we weten allemaal dat dat tot onprettige geuren leidt. Denk maar eens aan etensresten, huidschilfers en haren. Er zijn genoeg bacteriën die hiervan genieten.

Heb je een stofzuiger met zak, vervang deze dan. Vervang de zak ook wanneer deze niet vol is. Heb je de beste steelstofzuiger of de beste robotstofzuiger zonder stofzuigerzak, maak dan de opvangbak goed schoon.

Dit kan meestal met een sopje, maar lees de instructies van je stofzuiger eerst voordat je hiermee aan de slag gaat. Je wilt de boel niet per ongeluk kapotmaken!

#2 Maak de filters schoon

De filters van je stofzuiger leven helaas niet eeuwig. Er is altijd veel stof in huis en de filters vangen de meeste stofdeeltjes op, voordat de lucht weer naar buiten wordt geblazen. Je raadt het al: dit kan behoorlijk gaan stinken. Afhankelijk van je stofzuiger, vervang je de filter of was je deze.


Waar komt die stank vandaan?
Met de stofzuiger zuig je allerlei viezigheid op: kruimels, haren, huidschilfers en ga zo maar door. Dit gaat uiteindelijk behoorlijk ruiken, vooral als het zich al lang in de stofzuigerzak bevindt en bacteriën er een tijd in hebben kunnen nestelen.

De geur die dit produceert wordt via de stofzuiger weer je huis ingeblazen.

#3 Maak de borstels schoon

De stofzuigermond en de hulpstukken zijn goede verzamelplaatsen voor haren en andere viezigheid, en ook hier kan een luchtje aan zitten. Maak daarom de stofzuigermond en de andere hulpstukken regelmatig schoon. Dit doe je door eerst het grovere vuil te verwijderen. Vervolgens maak je de borstels schoon met een sopje van warm water en wat allesreiniger of afwasmiddel.

#4 Zuig wat waspoeder of geurige kruiden op

Er zijn allerlei producten te koop die je stofzuiger weer lekker laat ruiken. Geurstokjes, geurstaafjes, aromablokjes en ga zo maar door. Deze zijn echter duur en vaak niet erg milieuvriendelijk. Wees creatief en gebruik iets wat je al in huis hebt. Kruiden zijn hierbij het meest milieuvriendelijk. Denk aan citroenmelisse, rozemarijn of zelfs bieslook.

Heb je geen kruiden in huis en gebruik je waspoeder om mee te wassen? Strooi dan wat op de grond en zuig het op. Hierdoor ruikt je stofzuiger ook heerlijk fris. Gedroogde lavendel of een paar gescheurde watjes met etherische olie laten je stofzuiger ook weer lekker ruiken.

#5 Maak de slang schoon

Heeft je stofzuiger een geribbelde slang, dan kan er best wat viezigheid tussen die ribbels achterblijven. Maak de slang los en spoel deze uit met je tuinslang of onder de douche. Gebruik je stofzuiger pas weer als de slang droog is.

https://www.youtube.com/watch?v=EhSuBQ3Ftj4

Conclusie

Hopelijk hebben de bovenstaande tips geholpen bij het weer lekker laten ruiken van je stofzuiger! Heb jij nog een goede tip? Laat het me dan weten. Eén ding is zeker: een stofzuiger die stinkt, ruikt zo weer lekker. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu