Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Robotstofzuiger voor Stofvrije Vloeren

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 26.12.2021 - Updated 27.01.2023
De Beste Robotstofzuiger voor Stofvrije Vloeren

Stel je voor: je zit op de bank, zak chips erbij en kijkt je favoriete serie. Terwijl jij relaxed en geniet, wordt er gestofzuigd. Er is echter niemand anders in huis en er is geen lawaai. Nee, het is geen magie! Het is een robotstofzuiger. Smart technology wordt steeds toegankelijker en tegenwoordig zijn er veel vele robotstofzuigers om uit te kiezen. Je leest hier over de beste robotstofzuigers van nu en waar je op let wanneer je een robotstofzuiger koopt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een robotstofzuiger?

De voordelen van een robotstofzuiger zijn behoorlijk voor de hand liggend: je hoeft bijna niets te doen voor die schone vloer. Je stelt de meeste robotstofzuigers in via een app op je telefoon. Vervolgens lees je een boek, ga je aan het werk of je verlaat het huis en komt terug in een huis met een schone vloer. Er zijn zelfs robotstofzuigers die ook dweilen.

Ook voor mensen met allergieën zijn er geschikte robotstofzuigers. Sommige modellen maken gebruik van een HEPA-filter. Deze filters filteren de kleinste stofdeeltjes en allergenen uit de lucht. Kortom: een robotstofzuiger biedt enorm veel gebruiksgemak.

Nadelen

Hoewel robotstofzuigers veel gebruiksgemak bieden, kleven er ook nadelen aan een robotstofzuiger. Een robotstofzuiger kan niet je trap op en ook de plinten en andere hogere oppervlakken worden niet schoon. De zuigkracht van een robotstofzuiger is natuurlijk niet te vergelijken met die van een traditionele stofzuiger.

Een robotstofzuiger krijgt je vloer schoon, maar niet zo schoon als wanneer je een traditionele stofzuiger of steelstofzuiger zou gebruiken. Groter vuil blijft vaak liggen. Aan de andere kant: een robotstofzuiger is een prima manier om je vloer netjes te houden en zorgt ervoor dat je niet elke dag je stofzuiger uit de kast hoeft te halen.

Hoe werkt een robotstofzuiger?

De meeste robotstofzuigers volgen een bepaalde route. De navigatie methode bepaald deze route.

Sommige, goedkopere modellen maken echter geen gebruik van een navigatiemethode: deze maken willekeurig schoon. Dit is prima, maar het schoonmaak resultaat is minder goed bij deze robotstofzuigers.

Er zijn vier verschillende navigatiemethoden die gebruikt worden:

 • Willekeurig
 • Systematisch via:
  • laser- of
  • plafondherkenning

Robotstofzuigers gebruiken bovenstaande methoden om een route te bedenken en gaat vervolgens aan de slag. De meest geavanceerde robots berekenen de meest efficiënte routes, waardoor je het beste resultaat krijgt.

Tijdens het rijden van zijn routes stofzuigt hij de vloer door via de zuigmond vuil op te zuigen. Sommige zuigmonden hebben ook een borstel aan de binnenkant. De meeste stofzuigerrobots maken gebruik van zij- en middenborstels die het vuil richting de zuigmond vegen.

Robotstofzuigers zijn snoerloos en werken op een accu. Wanneer deze accu leeg is, rijden de meeste robotstofzuigers netjes terug naar hun oplaadstation om zichzelf op te laden.

iRobot Roomba Combo J7 Plus

iRobot Roomba Combo J7 Plus
Geluidsniveau: 68 dB
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Oplaadtijd: 180 minuut
Navigatiemethode: Aan te sturen via app, Systematisch via software
Afgronddetectie: Ja
Bekijk op Coolblue

Roborock S7 MaxV Ultra

Roborock S7 MaxV Ultra
Bekijk op Bol.com

Roborock Q Revo

Roborock Q Revo
Bekijk op Bol.com

Hoe koop ik de beste robotstofzuiger?

Voordat je op een aankoop overgaat, is het een goed idee om erachter te komen wat precies je verwachtingen zijn. Waar wil je de robotstofzuiger voor gebruiken en hoe schoon wil je dat je vloeren zijn? Wat is je budget? Hoewel robotstofzuigers inmiddels verkrijgbaar zijn in veel prijsklassen, kan niet iedereen zich de beste of duurste robotstofzuiger veroorloven.

Heb jij al de beste stofzuiger in huis, dan wil je waarschijnlijk niet de meest geavanceerde stofzuigerrobot kopen. Hieronder vertel ik je over een aantal eigenschappen van robotstofzuigers.

Geluidsniveau

Sommige robotstofzuigers zijn behoorlijk luidruchtig. Met luidruchtig bedoel ik een geluidsniveau van 75dB of meer. Dit is te vergelijken met het geluid van een kruimeldief. Wanneer je weinig thuis bent, maakt dit niet zoveel uit. Werk je echter thuis of heb je een baby die nog dutjes doet, dan is een stille robotstofzuiger wel zo fijn.

Oplaadtijd

Alle robotstofzuigers zijn snoerloos en moeten daarom opgeladen zijn of voldoende batterij hebben om aan de slag te gaan. De meeste robotstofzuigers rijden netjes terug naar hun oplaadstation wanneer hun accu (bijna) leeg is. Vervolgens gaan ze verder waar ze gebleven zijn.

De oplaadtijd hangt af van het merk en model robotstofzuiger. Hoe sneller de robot oplaadt, hoe sneller hij (meestal) klaar is met schoonmaken. Hij hoeft immers niet uren tussendoor op te laden. Wanneer je thuis bent, is het misschien fijner dan je robot de klus sneller klaart, zonder een pauze te nemen om op te laden, maar over het algemeen is de oplaadtijd niet erg belangrijk.

Eufy robotstofzuiger in oplader, vooraanzicht

Bedrijfstijd

Net als de oplaadtijd, bepaald de bedrijfstijd hoe lang de robotstofzuiger erover doet om je vloer schoon te maken. De bedrijfstijd van een robotstofzuiger is vooral belangrijk als het vloeroppervlak van je huis erg groot is. Woon je in een groot huis, dan is het wel zo handig wanneer je robotstofzuiger deze in een keer kan reinigen, en niet tussendoor twee keer op moet laden.

Navigatiemethode

Er zijn vier verschillen navigatiemethoden waar een robotstofzuiger gebruik van kan maken. Ik leg ze hieronder aan je uit.

 • Willekeurige navigatie: Een robot die willekeurig te werk gaat, gebruikt geen navigatiesysteem. Deze systemen zijn dan ook het meest prijsvriendelijk, maar helaas niet erg efficiënt in het schoonmaken. Ze gaan willekeurig te werk en hoewel je soms een goed resultaat hebt, een andere keer slaat de robot juist plaatsen over. Deze robot maakt alleen gebruik van basissensoren, zoals botssensoren en afgrondsensoren, maar dit kan per model verschillen. Prima voor wanneer je een klein budget hebt en niet al te hoge eisen stelt aan het resultaat.
 • Systematische navigatie: Hoewel een robotstofzuiger met systematische navigatie nog steeds geen technisch hoogstandje is, hij levert betere resultaten dan een robotstofzuiger die willekeurig schoonmaakt. Deze robot gaat systematisch te werk en onthoudt de plaatsen waar hij al geweest is. Hierdoor is hij efficiënt en gaat de batterij bovendien langer mee.
 • Visuele navigatie: Weer een stapje verder gaan robotstofzuigers die gebruikmaken van camera's. Deze camera's zijn gericht op het plafond. Doordat robotstofzuiger zo laag zijn, zien ze via de camera ook meubilair en andere obstakels. Hierdoor navigeert de robotstofzuiger om de obstakels heen en onthoudt deze ook. Hij bouwt zijn eigen geheugen op, waardoor je huis herkent word. Enorm efficiënt dus.
 • Laser navigatie: Robotstofzuigers met laser navigatie gebruiken de meest geavanceerde technologie die er momenteel op de markt is. Een onzichtbare laser scant continue en razendsnel de schoon te maken ruimte. Dit gebeurt erg nauwkeurig en vaak worden de bevindingen opgeslagen in de bijbehorende app van de robot, waardoor je ziet wat er nog moet gebeuren en wat er nog schoongemaakt moet worden.

Bediening

Hoewel er nog steeds robotstofzuigers zijn die je via de knopjes op het apparaat bedient, zijn er tegenwoordig meer robotstofzuigers die je bedient via een bijbehorende app. In de app vind je alle instellingen en soms kijk je zelfs live mee wanneer de robot aan het werk is.

Hoe uitgebreid de app is, hangt wederom van het merk en het model af. Hoe geavanceerder de robot, hoe meer je betaalt. Er is vaak ook een optie om de robot met de hand te bedienen. Dit is een leuke optie, maar tijdrovend en niet erg efficiënt wanneer je dit dagelijks doet.

HEPA-filters

Heb je huisdieren of is er iemand in je huishouden allergisch, dan is het verstandig om een robotstofzuiger met een HEPA-filter te kiezen. Een HEPA-filter zorgt ervoor dat de lucht die de stofzuiger uitblaast, schoon is en bijna geen allergenen of andere kleine stofdeeltjes bevat.

Let echter wel op het nummer van het filter. Zo is een HEPA-13 filter effectiever in het filteren van deze kleine stofdeeltjes en allergenen, dan een HEPA-10 filter.

Vuildetectie

Een handige eigenschap van een robotstofzuiger is het kunnen detecteren van vuil. Dit zijn sensoren of soms een camera die het vuil detecteren en er vervolgens heen gaan om het te verwijderen. Dit wordt onthouden, waardoor er de volgende keer extra op gelet word.

Budget

Vanzelfsprekend heeft niet iedereen hetzelfde budget. Het is echter de moeite waard te investeren in een duurder model: deze presteren over het algemeen beter dan de goedkopere modellen. En dat is toch waar het om gaat bij producten als robotstofzuigers: efficiëntie en prestatie.

Je koopt een robotstofzuiger voor het gebruiksgemak en wanneer deze niet goed presteert, levert dit vooral frustratie op. Lees daarom altijd de reviews, zelfs bij de duurdere modellen.

De 5 beste robotstofzuigers op een rij

1. iRobot Roomba Combo J7 Plus

1. iRobot Roomba Combo J7 Plus
Geluidsniveau: 68 dB
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Oplaadtijd: 180 minuut
Navigatiemethode: Aan te sturen via app, Systematisch via software
Afgronddetectie: Ja

2. Roborock S7 MaxV Ultra

3. Roborock Q Revo

4. iRobot Roomba S9 Plus

4. iRobot Roomba S9 Plus
Geluidsniveau: 66 dB
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Oplaadtijd: 2 uur
Navigatiemethode: Systematisch via software
Afgronddetectie: Ja

5. Wyze Robot Vacuum

5. Wyze Robot Vacuum

Veelgestelde vragen over robotstofzuiger

Hoe vaak laat ik een robotstofzuiger stofzuigen?

Hoe vaak jij je robotstofzuiger aan het werk zet, hangt af van jouw omstandigheden en voorkeuren. Heb je huisdieren, dan wil je vaker stofzuigen dan wanneer je geen huisdieren hebt. Dit geldt ook voor mensen met allergieën. De meeste mensen laten hun robotstofzuiger eens per dag stofzuigen.

Kan een robotstofzuiger de traditionele stofzuiger vervangen?

Nee, een traditionele stofzuiger is (nog) steeds efficiënter in het stofzuigen van je vloer. Bovendien kan een robotstofzuiger niet alles stofzuigen. Denk aan je trap, de plinten, meubelstukken en ook hoeken worden vaak overgeslagen.

Wat is een HEPA-filter?

Een HEPA-filter is een filter wat wordt gebruikt in verschillende apparaten. Denk aan airconditioningsystemen, luchtfilters, maar ook stofzuigers. Deze filters filteren de kleinste stofdeeltjes en allergenen, waardoor deze niet in de lucht terechtkomen. Deze filters zijn ideaal voor mensen met allergieën. Let wel op het nummer wat volgt na het woord HEPA. Hoe hoger het nummer, hoe effectiever het filter is.

Welke robotstofzuiger is het beste voor mij?

GeluidsniveauHepa luchtfilterOplaadtijdNavigatiemethodeAfgronddetectie
1iRobot Roomba Combo J7 Plus68 dBGeen HEPA-filter180 minuutAan te sturen via app, Systematisch via softwareJa
2Roborock S7 MaxV Ultra68 dBGeen HEPA-filter180 minuutAan te sturen via app, Systematisch via softwareJa
3Roborock Q Revo68 dBGeen HEPA-filter180 minuutAan te sturen via app, Systematisch via softwareJa
4iRobot Roomba S9 Plus66 dBGeen HEPA-filter2 uurSystematisch via softwareJa
5Wyze Robot Vacuum66 dBGeen HEPA-filter2 uurSystematisch via softwareJa

iRobot Roomba Combo J7 Plus

Geluidsniveau: 68 dB

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Oplaadtijd: 180 minuut

Navigatiemethode: Aan te sturen via app, Systematisch via software

Afgronddetectie: Ja

Roborock S7 MaxV Ultra

Geluidsniveau: 68 dB

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Oplaadtijd: 180 minuut

Navigatiemethode: Aan te sturen via app, Systematisch via software

Afgronddetectie: Ja

Roborock Q Revo

Geluidsniveau: 68 dB

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Oplaadtijd: 180 minuut

Navigatiemethode: Aan te sturen via app, Systematisch via software

Afgronddetectie: Ja

iRobot Roomba S9 Plus

Geluidsniveau: 66 dB

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Oplaadtijd: 2 uur

Navigatiemethode: Systematisch via software

Afgronddetectie: Ja

Wyze Robot Vacuum

Geluidsniveau: 66 dB

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Oplaadtijd: 2 uur

Navigatiemethode: Systematisch via software

Afgronddetectie: Ja

Conclusie

Het assortiment aan robotstofzuigers wordt steeds ruimer, waardoor een keuze maken steeds lastiger word. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij het maken van een keuze. Heb je nog goede tips, laat het me dan zeker weten. Bedankt voor het lezen!🧹🤖

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu