Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Steelstofzuiger voor Smetteloze Vloeren

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 05.08.2021 - Updated 24.03.2022
De Beste Steelstofzuiger voor Smetteloze Vloeren

Zit jij ook altijd te prullen met het snoer van jouw stofzuiger? Is het net te veel werk voor een kruimeldief, maar heb je geen zin om die logge sledestofzuiger erbij te pakken? Neem dan een steelstofzuiger! Lees hieronder over de vijf beste steelstofzuigers van nu en waar jij op let wanneer je een geweldige steelstofzuiger koopt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een steelstofzuiger?

Een steelstofzuiger is net als een traditionele stofzuiger een goede stofzuiger om stof en kruimels op te zuigen. De steelstofstofzuiger heeft een lange steel met een stofreservoir en staat rechtop. Je sleept hem niet achter je aan, maar duwt hem voor je uit.

Een steelstofzuiger heeft veel voordelen die een klassieker niet heeft. Het belangrijkste voordeel is dat er meestal geen snoer aan zit. Hierdoor loop je eenvoudig met de stofzuiger van kamer naar kamer zonder elke keer de stekker in en uit het stopcontact te halen. Deze manier van stofzuigen scheelt tijd en is makkelijk in gebruik.

Steelstofzuigers zijn zeer wendbaar. Snel tussen de meubels door zuigen zonder dat je ergens achter blijft haken is een grote plus, want het merendeel van de steelstofzuigers zijn draadloos. Door het lichte gewicht en de relatief kleine omvang bespaar je bovendien ruimte en berg je de steelstofzuiger eenvoudig op.

Alle steelstofzuigers maken gebruik van een stofreservoir. Stofzuigzakken verwisselen behoort tot het verleden! Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om een per ongeluk opgezogen oorbel terug te vinden, wat bij stofzuigerzakken een onbegonnen klus is.

Hieronder vind je een snel overzicht met de belangrijkste verschillen tussen sledestofzuigers en steelstofzuigers.

Verschillen sledestofzuiger en steelstofzuiger SledestofzuigerSteelstofzuiger
TijdslimietNeeJa
Hoge zuigkracht JaSoms
Grote stofzuigklussenJaSoms
Kleine stofzuigklussenJaJa
GewichtRedelijk zwaarLicht
DraadloosNeeJa
Voor erbijNeeJa
WendbaarNeeJa
Stofzuigerzak vervangen / stofreservoir legenAf en toe (met zak), regelmatig (zonder zak)Regelmatig

Wil je nog makkelijker stofzuigen? Schaf dan de beste robotstofzuiger aan! Die is niet alleen draadloos, maar zuigt ook nog eens de vloer schoon zonder dat jij er iets voor hoeft te doen.

Nadelen

Steelstofzuigers werken meestal op een accu die je na het stofzuigen oplaadt. Heb je net héél het huis gestofzuigd en laat je daarna een bak chips op de grond vallen? Dat is dan even wachten totdat de steelstofzuiger is opgeladen. 😬 Daarom nemen veel mensen een stofzuiger als aanvulling op hun gewone stofzuiger.

De zuigkracht van sommige steelstofzuigers is niet even hoog als de zuigkracht van een klassieke stofzuiger. Je verhoogt de zuigkracht door een boost-knop, maar let wel op de accu die hierdoor minder lang mee gaat. De zuigkracht van de meest recente modellen verschilt tegenwoordig gelukkig niet veel.

Een ander nadeel is dat steelstofzuigers niet zo stil zijn als misschien door de naam klinkt. Ze maken doorgaans meer geluid dan gewone stofzuigers, maar dat verschil is niet groot.

Door alle voordelen van een steelstofzuiger ligt de prijs iets hoger dan bij een traditionele stofzuiger. Er zijn ook modellen verkrijgbaar onder de € 100, maar de meesten liggen rond de € 200.

Shark Stratos Cordless with Clean

Shark Stratos Cordless with Clean
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Gebruikstijd laagste stand: 120 minuut
Plaatsing stofreservoir: Boven
Oplaadtijd: 3.5 uur
Gebruikstijd laagste stand: 120 minuut
Led verlichting zuigmond: Ja
Type zuigmond: Combizuigmond, Kierenzuigmond, Meubelzuigmond
Vermogen: 309 W
Geluidsniveau: 85 dB
Bekijk op Bol.com

Dyson V15 Detect Absolute

Dyson V15 Detect Absolute
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Shark Anti Hair Wrap Upright

Shark Anti Hair Wrap Upright
Vermogen: 750 W
Snoerlengte: 8 m
Bekijk op Bol.com

Hoe koop ik de beste steelstofzuiger?

Welke steelstofzuiger je moet kopen is lastig, want wat de beste steelstofzuiger is, verschilt voor iedereen. Ik leg in dit artikel uit waar je op moet letten, zodat je de beste koop kunt maken. Vooral de specificaties per product zijn belangrijk om naar te kijken, want hierdoor onderscheid je de verschillende steelstofzuigers van elkaar.

Accuduur en inhoud stofreservoir

Stofzuig je vaak even snel, zodat de vloer weer netjes is? Dan is een lange accuduur en een groot stofreservoir niet noodzakelijk. Je loopt snel en makkelijk alle kamers rond van boven naar beneden zonder een loodzware accu met je mee te hoeven dragen.

Stofzuig je grote ruimtes en wil je langer stofzuigen zonder tussendoor op te laden? Dan is het wellicht handiger om voor een steelstofzuiger te kiezen met een langere accuduur en een groter stofreservoir.

Snoerlengte

Heb je een steelstofzuiger met snoer, dan hoef je je geen zorgen over de accu te maken. Wel moet je even stilstaan bij hoe toegankelijk je stopcontacten zijn, alsook hoe lang het snoer van de steelstofzuiger moet zijn indien je voor een model met kabel gaat.

Persoon stofzuigt tapijt.

Type vloer

Een steelstofzuiger werkt beter op harde vloeren dan op tapijtvloeren, dit is iets om rekening mee te houden. Dat heeft te maken met de zuigkracht van de steelstofzuiger en de mate waarin stof en vuil vast blijft zitten aan het tapijt. Heb je dus een tapijt? Kijk dan goed naar de zuigkracht van de steelstofzuiger.

Zuigmond

Wil je op verschillende typen vloeren stofzuigen? Dan is het handig als de steelstofzuiger verschillende borstels of zuigmonden heeft. Met een turboborstel maak je het vuil in een tapijt makkelijker schoon, terwijl je met een kierenzuigmond de kleinste kiertjes schoonmaakt.

Heb je huisdieren? Dan is een dierenhaarborstel juist fijn. Voor het reinigen van een houten vloer is een parketborstel zeer geschikt. Heb je geen specifieke voorkeur? Dan zit je met een combi-zuigmond altijd goed.

Vermogen en zuigkracht

Het vermogen van een stofzuiger wordt weergegeven in watts. Hiermee zie je hoeveel energie nodig is om de accu van de steelstofzuiger op te laden en dus de motor aan te drijven. Bij een steelstofzuiger met snoer is het de hoeveelheid energie die nodig is om de motor in de stofzuiger te laten draaien.

Een steelstofzuiger heeft gemiddeld een vermogen tussen de 100 en 200 watt. Dat is minder dan het vermogen van een traditionele stofzuiger, maar dit zegt niet gelijk iets over de zuigkracht van de stofzuiger.

De zuigkracht en de prestaties van de motor van de stofzuiger meten we door de verhouding tussen de waterlift (H₂O) en de luchtstroom (CFM/CMH) te berekenen. Dit drukken we uit in airwatt.

Waterlift (H₂O) meet de kracht van de motor, dus de kracht waarmee de lucht beweegt. Dit bepaalt of de stofzuiger in staat is om grotere en zwaardere stukken vuil op te zuigen. De luchtstroom meet de hoeveelheid lucht die tegelijkertijd wordt verplaatst, in kubieke voet per minuut (CFM) of in kubieke meter per uur (CMH).

Een hoge luchtstroom betekent dat de stofzuiger meer lucht verplaatst, en daarmee ook meer vuil als de motor krachtig genoeg is om vuil van verschillende formaten op te zuigen.

Onderhoud

Om te zorgen dat een steelstofzuiger optimale zuigkracht behoudt, is het aan te raden om de steelstofzuiger goed te onderhouden. Reinig 1 keer per maand het filter en leeg het stofreservoir op tijd. Gaat het om een filter die je niet mag omspoelen, maar om een wegwerpfilter, lees dan in de handleiding wanneer je deze moet vervangen.

Bij sommige is het onderhoud eenvoudiger dan bij andere. Zo zitten haren sneller vast in steelstofzuigers met roterende borstels en worden sommige goedkopere filters sneller vies.

Geluidsniveau

Erger jij je altijd dood aan die herrie die stofzuigers maken? Kies dan een steelstofzuiger met een laag geluidsniveau. Steelstofzuigers variëren gemiddeld tussen de 70-85 dB, maar er zijn ook stillere modellen. Je mag blij zijn met een model dat 60 dB aan geluid maakt, want dat komt ongeveer overeen met een gemiddeld gesprek tussen twee personen in een huiskamer.

Gewicht

Het gewenste gewicht van een steelstofzuiger is variabel per persoon. Steelstofzuigers zijn sowieso al lichter in vergelijking met de traditionele stofzuiger, maar bij rugklachten is het lichtste model natuurlijk het prettigst. Steelstofzuigers wegen gemiddeld tussen de 2 en 6 kg.

Plek van het stofreservoir

Wanneer het stofreservoir en de accu boven op de steelstofzuiger zitten, zuig je eenvoudig al het stof onder de meubels. De steelstofzuiger is zelfs licht genoeg om op te tillen om het plafond te stofzuigen. Is dit geen prioriteit voor jou? Dan is een steelstofzuiger met het stofreservoir beneden natuurlijk ook goed.

Filter

De meeste stofzuigers hebben filters om de lucht te zuiveren die de stofzuiger uitstoot. Als iemand in jouw huis allergieën heeft, is het belangrijk om een steelstofzuiger met een speciaal filter te nemen. Dat is waar de HEPA-filter zijn entree maakt. Daarmee filtert de stofzuiger alle kleine deeltjes uit de lucht die hij weer uitblaast, waaronder verschillende allergenen. Je vervangt zo'n filter ongeveer een keer per jaar.

Dit filter heeft een cijfer dat iets zegt over de efficiëntie en kwaliteit ervan. Hoe hoger het cijfer achter de afkorting, hoe beter deze fijne stofdeeltjes opvangt.

De resterende hoeveelheid deeltjes dat in de lucht blijft is bij een HEPA 10-filter maximaal 15.000 deeltjes per liter lucht, terwijl dat bij een HEPA 13-filter slechts 50 deeltjes per liter lucht is. Voor allergieën is een HEPA 13 of 14 het meest geschikt, omdat die de meeste deeltjes filteren.

Steelstofzuiger zuigt confetti op.

In hoogte verstelbaar

Vooral als je langer bent, is het wel zo fijn als een steelstofzuiger in hoogte verstelbaar is. Zo eindig je je stofzuigsessie niet met een hernia of verkrampte rugspieren. 👌

Geïntegreerde kruimelzuiger

De meeste steelstofzuigers hebben een geïntegreerde kruimelzuiger. Heb je geen goede kruimeldief? Dan haal je de steelstofzuiger uit elkaar, zodat deze alsnog als kruimeldief dient. Meestal kun je het stofreservoir met het handvat en de accu losmaken van de steel, en zet je er een extra hulpstuk – zoals een kierenzuigmond – op, en klaar is Kees.

Ledverlichting

Ledverlichting aan de zuigmond is een handige optie. Hiermee spot je al het stof, kruimels en haren. Zelfs in de donkerste hoeken maak je de vloer brandschoon.

Dweilfunctie

Met een stofzuiger- en dweilsysteem in één verwijder je nog meer vuil en bacteriën. Het is een handige optie als je de vloer nog net even wat meer wilt laten blinken, zonder na het stofzuigen een losse dweil en emmer erbij te pakken. De microvezel-pads van de dweil was je na gebruik met de hand of in een wasmachine.

Let wel: niet alle dweilfuncties werken even goed als een aparte dweil. Ik raad je aan om reviews te lezen om een beeld te krijgen van hoe goed zo'n dweilfunctie functioneert in de praktijk.

Budget

Natuurlijk is niet iedereen bereid om een steelstofzuiger van € 200 te kopen, maar gelukkig zijn er steeds meer betaalbare opties te vinden. Zo variëren Phillips steelstofzuigers meer in prijs dan de wat duurdere Dysons. Een steelstofzuiger van € 40 of een van € 300, voor iedereen zit er wat tussen!💸

De 5 beste steelstofzuigers op een rij

1. Shark Stratos Cordless with Clean

1. Shark Stratos Cordless with Clean
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
Plaatsing stofreservoir: Boven
Oplaadtijd: 3.5 uur
Led verlichting zuigmond: Ja
Type zuigmond: Combizuigmond, Kierenzuigmond, Meubelzuigmond
Vermogen: 309 W
Geluidsniveau: 85 dB

2. Dyson V15 Detect Absolute

3. Shark Anti Hair Wrap Upright

3. Shark Anti Hair Wrap Upright
Vermogen: 750 W
Snoerlengte: 8 m

4. Dyson Ball Animal 3 Extra/Complete

4. Dyson Ball Animal 3 Extra/Complete

5. Shark Navigator Lift-Away NV352

Veelgestelde vragen over steelstofzuigers

Wat is het verschil tussen een steelstofzuiger en een normale stofzuiger?

Een steelstofzuiger is een steelvormig apparaat met daarin het stofreservoir verwerkt. Je gebruikt hierbij geen slang, en houdt hem bij het handvat bovenaan de steel vast. Hij heeft verder een stofreservoir in plaats van een stofzak. Deze leeg je zonder veel gedoe boven een prullenbak. Veel modellen werken bovendien met een accu in plaats van met een snoer in het stopcontact. Al met al werken deze apparaten een stuk flexibeler.

Een normale stofzuiger – oftewel sledestofzuiger – plug je met een kabel in een stopcontact en sleep je achter je aan. Hij gebruikt een buis of slurf, waaraan de steel met de stofzuigermond vast zit. Het is in vergelijking met een steelstofzuiger een klunzig en zwaar apparaat, en gebruikt veelal stofzakken in plaats van een stofreservoir. Wel is een sledestofzuiger doorgaans een stuk krachtiger, waardoor hij niet makkelijk te vervangen is door een steelstofzuiger.

Is een steelstofzuiger beter dan een traditionele stofzuiger?

Nee. De stofzuigers verschillen wel, maar de een is niet beter dan de ander. Elke stofzuiger heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is maar net wat bij jou wensen past. Zoek je flexibiliteit en een licht apparaat, dan is een steelstofzuiger de beste keuze. Zoek je het meeste vermogen voor je geld, dan is de sledestofzuiger geschikter.

Hoe lang is de accu- en oplaadduur van een steelstofzuiger?

De accuduur van een steelstofzuiger die op accu loopt, verschilt. De meeste steelstofzuigers gebruik je 15-55 minuten voordat je ze weer moet opladen. Als je de stofzuiger op maximale stand zet is de accuduur minder. Het opladen van een steelstofzuiger duurt gemiddeld 180-300 minuten.

Hoe vaak moet je het stofreservoir geleegd worden?

Dat ligt er maar net aan hoe groot het reservoir is, en hoe veel je hebt gestofzuigd. Over het algemeen moet het stofreservoir na bijna elke ronde geleegd worden.

Welke steelstofzuiger is het beste voor mij?

Ik kan je niet vertellen welke steelstofzuiger jij moet kopen; dat bepaal je helemaal zelf! Het is compleet afhankelijk van je budget, omstandigheden en persoonlijke voorkeuren. Wel geef ik je hieronder nog een laatste overzicht van onze lijst met beste steelstofzuigers van dit moment en hun belangrijkste specificaties.

Led verlichting zuigmondOplaadtijdHepa luchtfilterGebruikstijd hoogste standGebruikstijd laagste standType zuigmondVermogenGeluidsniveauSnoerlengte
1Shark Stratos Cordless with CleanJa3.5 uurGeen HEPA-filter60 minuut120 minuutCombizuigmond, Kierenzuigmond, Meubelzuigmond309 W85 dB
2Dyson V15 Detect AbsoluteJa3.5 uurGeen HEPA-filter60 minuut120 minuutCombizuigmond, Kierenzuigmond, Meubelzuigmond309 W85 dB
3Shark Anti Hair Wrap UprightJa3.5 uurGeen HEPA-filter60 minuut120 minuutCombizuigmond, Kierenzuigmond, Meubelzuigmond750 W85 dB8 m
4Dyson Ball Animal 3 Extra/CompleteJa3.5 uurGeen HEPA-filter60 minuut120 minuutCombizuigmond, Kierenzuigmond, Meubelzuigmond750 W85 dB8 m
5Shark Navigator Lift-Away NV352Ja3.5 uurGeen HEPA-filter60 minuut120 minuutCombizuigmond, Kierenzuigmond, Meubelzuigmond750 W85 dB8 m

Shark Stratos Cordless with Clean

Led verlichting zuigmond: Ja

Oplaadtijd: 3.5 uur

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Gebruikstijd hoogste stand: 60 minuut

Gebruikstijd laagste stand: 120 minuut

Type zuigmond: Combizuigmond, Kierenzuigmond, Meubelzuigmond

Vermogen: 309 W

Geluidsniveau: 85 dB

Dyson V15 Detect Absolute

Led verlichting zuigmond: Ja

Oplaadtijd: 3.5 uur

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Gebruikstijd hoogste stand: 60 minuut

Gebruikstijd laagste stand: 120 minuut

Type zuigmond: Combizuigmond, Kierenzuigmond, Meubelzuigmond

Vermogen: 309 W

Geluidsniveau: 85 dB

Shark Anti Hair Wrap Upright

Led verlichting zuigmond: Ja

Oplaadtijd: 3.5 uur

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Gebruikstijd hoogste stand: 60 minuut

Gebruikstijd laagste stand: 120 minuut

Type zuigmond: Combizuigmond, Kierenzuigmond, Meubelzuigmond

Vermogen: 750 W

Geluidsniveau: 85 dB

Snoerlengte: 8 m

Dyson Ball Animal 3 Extra/Complete

Led verlichting zuigmond: Ja

Oplaadtijd: 3.5 uur

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Gebruikstijd hoogste stand: 60 minuut

Gebruikstijd laagste stand: 120 minuut

Type zuigmond: Combizuigmond, Kierenzuigmond, Meubelzuigmond

Vermogen: 750 W

Geluidsniveau: 85 dB

Snoerlengte: 8 m

Shark Navigator Lift-Away NV352

Led verlichting zuigmond: Ja

Oplaadtijd: 3.5 uur

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Gebruikstijd hoogste stand: 60 minuut

Gebruikstijd laagste stand: 120 minuut

Type zuigmond: Combizuigmond, Kierenzuigmond, Meubelzuigmond

Vermogen: 750 W

Geluidsniveau: 85 dB

Snoerlengte: 8 m

Conclusie

De steelstofzuiger wordt steeds populairder en het assortiment wordt steeds groter. De keuze maken kan dus best overweldigend zijn. Ik hoop daarom dat dit artikel je heeft geholpen bij het maken van een keuze. Heb je nog tips of vragen, laat dan hieronder een reactie achter. Bedankt voor het lezen en veel stofzuigplezier!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu