Koffiezetapparaten zijn er tegenwoordig in zo veel soorten en maten dat het lastig is om te bepalen wat je nodig hebt. Ga je voor verse bonen, cups of pads? Het kan allemaal. In één van die werelden neem ik je mee in deze koopgids: die van Senseo-apparaat. Zo kom je er snel achter hoe je het beste Senseo-apparaat uitkiest dat helemaal bij jouw wensen past! Om te beginnen staan onze keuzes hieronder voor je op een rijtje.
Ben je een fan van sterke koffie met een krachtig aroma of zet je graag verschillende soorten koffie? Dan is een Senseo-apparaat misschien niet de juiste keuze voor jou. Het apparaat werkt met koffiepads die eerder hun aroma verliezen dan koffiecups en minder sterke koffie opleveren. Wellicht is de beste koffiemachine een beter idee voor jou.
Ook is het afhankelijk van het apparaat dat je uitkiest welke soorten koffie je kunt zetten. Melkspecialiteiten gaat bijvoorbeeld niet met een Senseo-apparaat, tenzij je een losse melkopschuimer koopt. De beste koffiecupmachine, zoals een Dolce Gusto-apparaat, of een koffiezetapparaat dat werkt met verse bonen is meestal een betere keuze.
Maar Senseo-apparaten hebben ook veel voordelen! Je bedient ze makkelijk en ze zijn relatief goedkoop. Dat laatste geldt ook voor de koffiepads waarmee het apparaat werkt. Koffiepads zijn goedkoper en minder milieubelastend dan koffiecups.
Koffiepads zijn kant-en-klaar. Ze bevatten gemalen koffie en er is alleen heet water nodig om een kopje heerlijke koffie te maken. De laatste jaren zijn er bovendien steeds meer smaken op de markt gekomen, waardoor je prima uit de voeten kunt als je graag varieert
Tegenwoordig kun je ook bij Senseo terecht voor een sterker kopje koffie, want veel machines hebben een instelbare koffiesterkte. Een koffiepadmachine zoals een Senseo-apparaat biedt dan ook veel voordelen.
Er zijn verschillende modellen Senseo-apparaten op de markt en ik kan me voorstellen dat je daardoor niet precies weet welk model bij jou past. Stel jezelf vooral de vraag wat jij van het apparaat verwacht en wat voor koffie je wil zetten. Daarnaast moet je bij de aanschaf op een aantal andere zaken letten. Ik loop ze allemaal even voor je langs.
Er zijn weinig Senseo-apparaten die meer dan twee kopjes koffie tegelijk zetten, maar ze bestaan wel! Voor iemand die maar af en toe een kopje koffie drinkt zoals ik, is twee kopjes tegelijk prima. Drink je veel koffie, neem je graag een flinke hoeveelheid mee of heb je vaak koffiedrinkers over de vloer? Dan is zo'n beperkte capaciteit na een tijdje erg frustrerend. Let erop dat je voor een Senseo-apparaat gaat dat wél een hele kan koffie zet.
Het waterreservoir van Senseo-apparaten varieert in grootte. Hoe kleiner, hoe vaker je het water bij moet vullen, maar hoe sneller het water ook opwarmt en hoe minder stroom dat kost (hoewel dat verschil niet enorm is). Het formaat ligt ongeveer tussen de 0,7l en de 1,2l.
Je moet bij het waterreservoir vooral de afweging maken wat je belangrijker vindt. Als je maar af en toe een kopje drinkt, weegt een groter reservoir niet op tegen de meerprijs die je daarvoor betaalt, net als de extra stroomkosten. Het is ook niet goed als het water er een hele tijd in blijft staan. Drink je veel koffie? Dan is het de prijs zeker waard.
Wil je koffie met warme melk bereiden voor een lekkere cappuccino of latte macchiato? Net als bij het zetten van een hele kan koffie, hebben maar weinig of zelfs geen Senseo-apparaten hier een ingebouwde functie voor. Dat los je eventueel op door een goede losse melkopschuimer erbij te kopen, iets wat ook bij andere koffiezetapparaten gebeurt. Als dit voor jou geen optie is moet je heroverwegen of en ander type koffiezetapparaat beter is voor jou.
Sinds 2016 brengt Philips Senseo-apparaten op de markt met een zogenaamde 'Senseo Boost'. Door het voorbevochtigen van de koffiepad en de aangepaste sproeikop met 45 gaatjes in plaats van 5, krijgt de koffie volgens hen meer smaak. Op het moment dat deze technologie net op de markt kwam, deed de consumentenbond een test, waaruit het verschil echter nauwelijks naar voren kwam. 😅
Ondertussen zijn we een aantal jaar verder. Wellicht is de technologie nu verbeterd, maar het is aan jou om te bepalen of je de koffieboosttechnologie een kans wil geven en het geld waard vindt.
Ook de cremaplustechnologie vind je tegenwoordig in de meeste Senseomachines. Deze technologie zorgt ervoor dat je koffie een heerlijk romig crèmelaagje heeft. De sproeikop met 45 gaatjes zorgt voor precies de juiste druk, waardoor je koffie nog lekkerder wordt.
Naast de specificaties die invloed hebben op de prestatie van je nieuwe apparaat, is het onderhoud ook belangrijk. Senseo-apparaten onderhoud je gemakkelijk, maar er is nog wel een verschil per model. Let op of je onderdelen zoals het waterreservoir en het opvangbakje makkelijk verwijdert, zodat je ze handmatig of in de vaatwasser reinigt. Ook geven sommige machines zelf aan wanneer je ze moet ontkalken. Super handig, want dat voorkomt heel wat problemen!
Verderop in het artikel vertel ik je meer over het schoonmaken en ontkalken van je Senseo-apparaat.
Senseo-apparaten zijn er in verschillende modellen, waarbij de behuizing uit metaal of kunststof bestaat. Hoewel de voorkeur voor het materiaal van de behuizing voor een deel een kwestie van smaak is, heeft het ook op andere punten invloed. Kies je voor een metalen model dan is de kwaliteit weliswaar beter dan bij sommige kunststof modellen, maar het apparaat is ook zwaarder en lastiger te verplaatsen.
De meeste Senseomachines zijn bovendien in verschillende kleurtjes te krijgen. Toch wel mooi als het apparaat ook bij je stijlvolle keuken past, toch?
Er zijn verschillende Senseo-apparaten op de markt en ieder heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Er zijn zes verschillende modellen. Hieronder vertel ik je meer over deze modellen.
De Senseo Original is het bekendste model van Senseo en daarnaast ook meteen de goedkoopste. Hiermee is het merk bekend geworden en nog steeds is de Original enorm populair. Hij heeft een waterreservoir van 0,7 liter, waarmee je zo'n vijf kopjes koffie zet.
Dit model is te vinden in verschillende uitvoeringen met elk weer net iets andere eigenschappen. Zo geeft de Senseo Intensity Select bijvoorbeeld de optie om zelf de sterkte van je koffie te bepalen.
De Senseo Select heeft een groter waterrerservoir dan de Original, namelijk 1 liter. Dit model is net zo gebruiksvriendelijk als de Senseo Original en heeft ook de Intensity Selectfunctie en maakt gebruik van de Boosttechnologie. Bovendien heeft dit model ook een geheugenfunctie. Hiermee sla je recepten op, waardoor je elke dag je favoriete koffie drinkt.
Dat is niet alles: de Select heeft meerdere onderdelen die gemaakt zijn van gerecycled plastic en heeft een start-stopfunctie, waardoor dit model extra energiezuinig is.
Bij de Senseo Quadrante vind je het waterreservoir aan de zijkant. Het is een vierkant ontwerp, waardoor het apparaat gemakkelijk in een hoek te plaatsen is. Met het waterreservoir van 1,2 liter zet je ongeveer acht kopjes koffie.
Het is verder een eenvoudig apparaat waarmee je een of twee kopjes koffie zet. De Quadrante heeft geen Intensity Selectfunctie en geen geheugenfunctie, maar zet een lekker kopje koffie zonder toeters en bellen!
Dit model lijkt veel op de Senseo Original. Het waterreservoir van 0,9 liter is voldoende voor ongeveer zes kopjes. De Senseo Viva Cafe heeft meerdere functies: de Intensity Selectfunctie, de Boost-technologie en een ontkalkingsmelding. Al deze functies maken het een erg gebruiksvriendelijk apparaat, waarmee je een heerlijk kopje koffie zet.
De Senseo Latte Duo is het uitgebreidste model van Senseo. Ondanks alle mogelijkheden, blijft het apparaat gebruiksvriendelijk, zoals we dit gewend zijn van Senseo. Je bepaalt bij dit apparaat zelf of je een klein, middelgroot of een groot kopje koffie wilt en je bepaalt met de Intensity Selectfunctie zelf de sterkte.
De Latte Duo heeft ook een reinigingsfunctie waarmee je eenvoudig het apparaat reinigt. Als klap op de vuurpijl, heeft dit apparaat ook een ingebouwde melkopschuimer. Hiermee zet je een heerlijke cappucino of een andere melkspecialiteit.
Met de Senseo Switch gebruik je zowel koffiepads als filterkoffie. Je zet er zo ook een pot koffie mee ! Dit is vooral handig wanneer je visite hebt. Senseo noemt dit de Dual Brew-technologie.
Dit model heeft een groot waterreservoir van 1,2 liter en je krijgt bij dit model een thermoskan en een maatschepje. De inhoud van de thermos kan is ook 1,2 liter en houdt je koffie lang warm: perfect voor wanneer je mensen over de vloer hebt.
De Switch heeft ook een schoonmaakindicatie en maakt gebruik van de Intensity Selectfunctie.
Wil je lang genieten van je Senseo-apparaat, dan zal je deze regelmatig moeten reinigen en ontkalken. Dit komt ook de smaak van je koffie ten goede. Behalve uitgebreid reinigen en ontkalken is het ook een goed idee om je apparaat zo nu en dan door te spoelen.
Dit doe je door het waterreservoir te vullen met water en het apparaat koffie te laten zetten, maar dan zonder pad te gebruiken. Hierdoor worden de leidingen schoongespoeld, waardoor je koffie zijn verse smaak behoudt.
Wanneer je Senseo-apparaat een schoonmaakindicator heeft, ontkalk je je apparaat wanneer dit aangegeven wordt. Geen schoonmaakindicator? Ook geen probleem: ontkalk je Senseo-apparaat elke twee tot drie maanden. Wanneer je merkt dat je koffie zijn smaak begint te verliezen, het water niet goed opwarmt of wanneer de koffie minder schuimt, ontkalk dan eerder.
Hoe je je Senseo precies ontkalkt, verschilt per model. Heeft jouw model een schoonmaakindicator, dan gaan er twee knopjes knipperen zodra het apparaat klaar is met ontkalken. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is het apparaat doorspoelen.
Bij andere modellen druk je twee knoppen tegelijkertijd in. Hiermee spoelt het water van het reservoir in een keer door en hoef je niet elke keer op de knopjes te drukken. Hoe je je Senseo-apparaat precies ontkalkt, is afhankelijk van het model. Lees daarom altijd de handleiding voordat je aan de slag gaat.
Ben je de handleiding kwijt? Dan vind je hieronder de basisinstructies.
Voor Senseo-apparaten geldt de standaard garantieperiode die in Nederland gesteld is voor huishoudelijke apparaten. Dit betekent dat je 2 jaar garantie hebt. De garantie gaat in op de dag van de aankoop.
Dat is afhankelijk van de kwaliteit van het apparaat en of je het goed onderhoudt, maar de meeste apparaten moeten in ieder geval twee jaar meegaan. Het helpt als je de onderdelen regelmatig schoonmaakt en het apparaat ontkalkt. Sommige Senseo-apparaten geven zelf aan wanneer het tijd is om ze te ontkalken.
De goedkoopste Senseo-apparaten heb je al vanaf ongeveer € 50. De prijs loopt op met extra functies. Een luxe apparaat met allerlei mogelijkheden kan € 80 à € 100 kosten, of zelfs nog meer.
Dat is aan jou! Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren in koffie en dat bepaalt wat het beste Senseo-apparaat voor jou is. Ik help je nog een laatste keer door een overzicht te geven van de beste Senseo-apparaten van dit moment en hun belangrijkste specificaties.
Automatisch uitschakelen | Aantal programma's | Inhoud waterreservoir | |||
---|---|---|---|---|---|
1 | Philips One Blade set QP230/50 | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com | ||
2 | Philips / Saeco AquaClean CA6903/22 | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue | ||
3 | Philips OneBlade Original Blade QP220/50 | Bekijk op Bol.com | |||
4 | Philips/Saeco AquaClean CA6903/10 - Koffiemachinereiniger | Bekijk op Bol.com | |||
5 | Philips 3000 series HR2041/41 | Nee | Bekijk op Bol.com |
Het beste Senseo-apparaat is zo gevonden, als je maar weet waar je naar zoekt. Ze zijn makkelijk in gebruik en ideaal om snel een paar kopjes koffie te zetten. Handig toch? Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter. Bedankt voor het lezen! ☕