Onze categorieën
Over onsContact

Hoe Werkt een Slowcooker en Wat Maak Je Ermee?

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 06.10.2021 - Updated 02.11.2022
Hoe Werkt een Slowcooker en Wat Maak Je Ermee?

De slowcooker is razend populair. Niet gek ook, want het is supergezond en makkelijk! Maar het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Kan je de hele dag de slowcooker alleen laten? Verbrandt het eten niet als het er zo lang in zit? Wat mag allemaal in een slowcooker? Hoe werkt een slowcooker? Deze en nog meer vragen komen bij veel mensen naar boven wanneer ze denken aan een slowcooker.

In dit artikel geef ik je antwoord op al die vragen, geef ik je handige tips en leg ik je uit hoe een slowcooker werkt. Zodra je het apparaat doorhebt en alle handige tips weet, wil je niets anders meer! 🍲

De werking van een slowcooker

De belangrijkste vraag van dit artikel is hoe de slowcooker werkt. Ik geef je een kort antwoord op de vraag geven: een slowcooker is een elektrische stoofpan die op een relatief lage temperatuur het eten langzaam gaart. Door verwarmingselementen wordt de hele pan en het eten verwarmd. Dit proces duurt enkele uren, maar je hoeft er verder niets meer voor te doen.

Je snijd alle ingrediënten, doet alles in de slowcooker en zet hem op de juiste stand of programma aan. Na een aantal uur is je eten klaar, zo zet je bijvoorbeeld in de ochtend of de avond ervoor alles klaar en is de maaltijd na je werk bereid. Handig als je dan geen zin meer hebt om te koken!

In een slowcooker maak je ook de lekkerste soep! Even met de staafmixer erdoorheen na het koken en je soep kan op tafel. Je hebt je soepmaker niet eens meer nodig!

Het is compleet veilig om de slowcooker aan te laten staan wanneer je niet thuis bent. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de hele boel in de fik vliegt of verbrandt, want deze slowcookers zijn hier speciaal voor gemaakt. Ik gebruik mijn slowcooker al jaren en heb deze nog nooit kapotgekookt.

De meeste slowcookers hebben de standen low (80 °C) en high (90 °C). De low-stand doet er iets langer over om het eten te garen. Gemiddeld is de slowcooker dan 8 uur bezig, afhankelijk van het specifieke gerecht. De high-stand is sneller en neemt ongeveer 5 tot 6 uurtjes in beslag.

De voordelen van een slowcooker

Met een slowcooker maak je bijna alles! Groenten, vlees, vis, sauzen, soep en zelfs cake. Het eten behoudt zijn smaak beter en de kruiden hebben meer tijd om in te trekken. Het is bovendien zeer gezond, omdat vitamines beter behouden blijven en je niet/ of nauwelijks vet hoeft toe te voegen.

Een slowcooker is al met al eenvoudig, omdat je er bijna niets voor hoeft te doen. Gestres met een blender, verschillende pannen op het vuur en alles tegelijk in de gaten houden is verleden tijd. Je hoeft alleen al je ingrediënten in de pan te doen, de slowcooker aan te zetten, en je bent klaar.

Wat kan allemaal in de slowcooker?

Over het algemeen kan bijna alles in een slowcooker, maar er is een aantal ingrediënten die echt fantastisch passen bij een slowcooker. Vooral vleessoorten als spareribs, kip, kalkoen, lam, pulled pork en stoofvlees komen er mals en sappig uit. 🥩

Vis kan in een slowcooker, maar voeg dit wel wat later toe. Vis heeft geen lange gaartijd en wordt droog of valt uit elkaar wanneer het te lang in de slowcooker zit. Let hier ook op met gevogelte, want dat wordt eveneens snel droog.

Ben je een vegetariër? Dan is de slowcooker ook voor jou, want tofu en tempeh maak je ook eenvoudig in de slowcooker. Daarnaast zijn harde groenten zoals ui, aubergine, broccoli, courgette, tomaat, prei, wortel en paprika perfecte groente om erbij te doen. Bovendien kun je zelfs de beste foodprocessor in de kast laten staan, want al je groenten worden mals. 🥕

Pasta's en rijst raad ik persoonlijk niet aan om in de slowcooker te doen. Dit wordt nogal plakkerig en slap. Je kan het eventueel het laatste uur/half uur toevoegen, zodat het lekker in een saus – die al in de pan zit – gaart.

Zuivel – zoals melk, slagroom en kookroom – kan bovendien schiften tijdens het lange kookproces. Voeg deze daarom pas in de laatste 20 minuten van de bereidingstijd toe aan het gerecht.

Rauwe bonen bevatten tenslotte een giftig stofje, dat in een slowcooker niet verdwijnt. Bonen kook je dus beter vooraf, of laat je helemaal weg. Daarnaast zijn er enkele ingrediënten die niet lang hoeven te garen, zoals spinazie. Voeg deze niet of pas op het einde toe, anders doet dat niet veel goeds voor de smaak en textuur.

Hoelang moet eten in de slowcooker?

Bij veel recepten weet je hoe lang iets in de oven moet, maar niet hoe lang iets in een slowcooker moet en op welke stand. Dit reken je eenvoudig om volgens het schema hieronder. Meestal gaat dit schema op, maar soms ook niet. Dan is het een kwestie van uitproberen.

Koken in de ovenSlowcooker op stand 'low'Slowcooker op stand 'high'
1-3 uur8-10 uur4-7 uur
30-60 minuten6-8 uur3-4 uur
15-30 minuten4-6 uur1,5-2,5 uur

Hoe veel energie verbruikt een slowcooker?

Een apparaat de hele dag aan zetten verbruikt veel energie, maar met een slowcooker valt dit reuze mee. Een slowcooker die acht uur aan staat verbruikt net zo veel energie als een klein uurtje de oven aanzetten. De energiekosten zijn hierdoor geen probleem!

afbeelding met een slowcooker

Tips

Hieronder nog een aantal tips om op te letten, zodat je nog professionelere en lekkerdere gerechten maakt!

#1 Voeg kruiden en specerijen toe

Voeg veel kruiden en specerijen toe in de slowcooker! Door de lange gaartijd neemt het gerecht deze kruiden extra goed op, waardoor de smaak nog beter wordt. Voorbeelden van kruiden en specerijen die veel smaak toevoegen aan je slowcooker gerechten zijn: rozemarijn, tijm, peper, zout, gember, peterselie, kruidnagel, oregano, koriander, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, chilipoeder, kaneel en kurkuma.

#2 Voeg spaarzaam vocht toe

Een slowcooker heeft vocht nodig om zijn werk goed te doen, maar er komt vanuit het eten al veel vocht vrij, doordat een slowcooker langzaam het eten gaart en vocht niet ontsnapt. De hoeveelheid vocht of water dat je normaal bij een stoofpot in een pan toevoegt, voeg je ongeveer voor de helft toe aan de slowcooker.

Bij te veel water verzuipt je eten, wat ten koste gaat van de smaak en de textuur. Gebruik daarom bij voorkeur liever te weinig water, dan te veel. Voeg eventueel bij te weinig water tussendoor nog extra vocht toe.

#3 Doe niet teveel in een slowcooker

Over het algemeen vul je een slowcooker voor minimaal de helft en maximaal twee-derde deel van de hele inhoud. Een te volle slowcooker bereikt niet de gewenste temperatuur en het gewenste resultaat. Je kunt rustig verschillende ingrediënten, maar let een beetje op de hoeveelheid.

#4 Vlees aanbakken

Wil je vlees dat extra sappig is? Bak het dan eerst heel kort aan, zodat de buitenkant dichtschroeit. Dit is geen must, want een stuk vlees komt sowieso sappig uit een slowcooker, maar het is wel lekker!

#5 Groenten blancheren

Door het lange kookproces verliezen de groentes wel wat vitamines. Om nog meer vitamines te blijven behouden, kan je de groente vooraf kort blancheren. Blancheren is iets kort koken en daarna afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen.

Conclusie

Kortom, je maakt bijna alles in een slowcooker, het is eenvoudig, gezond en lekker! Je weet nu hoe een slowcooker werkt en hoe jij de beste gerechten maakt. Heb je nog vragen over de slowcooker of heb je handige tips? Laat dan een reactie achter. Bedankt voor het lezen en veel kookplezier! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu