Onze categorieën
Over onsContact

Hoe Vaak Stofzuigen in Huis? Deze Zaken zijn van Invloed

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 15.11.2022 - Updated 15.11.2022
Hoe Vaak Stofzuigen in Huis? Deze Zaken zijn van Invloed

Ben je iemand die elke week het hele huis boent? Of pak je de stofzuiger er alleen bij als de hele vloer onder kruimels, viezigheden en stof zit? Zelf hoor ik bij de tweede groep. Ik stofzuig alleen het echt nodig is – maar wat is de algemene consensus omtrent hoe vaak stofzuigen nodig is?

Ik geef je alvast een hint: het is vaker dan dat ik doe. 😅 Ben je benieuwd naar het antwoord? Lees dan snel verder.

Hoe vaak moet je stofzuigen? – Voor de meeste mensen is minimaal één keer per week voldoende, maar er zijn enkele factoren die invloed hebben op de ideale stofzuigfrequentie. Hoe vaak je dus precies moet stofzuigen verschilt per persoon en per situatie.

Wat is stof?

Om erachter te komen hoe vaak je moet stofzuigen, is het belangrijk om eerst te weten wat stof is. Stof is hoofdzakelijk een verzameling van zeer kleine deeltjes materie in je huis. Deze deeltjes zijn wel kleiner dan 0,06 millimeter.

Je vraagt je misschien af: "Waar komt stof vandaan?". Deze vraag is echter niet zo makkelijk te beantwoorden. Overal ontstaat stof en dit kan van echt alles zijn. We onderscheiden twee soorten stof: stof van binnen en stof van buiten.

Stof van binnen is onder andere afkomstig van huidschilfers, kledingvezels, dode insecten, etensresten, huisdieren, haren, roet van kaarsen, planten, rook en schimmels. Stof van buiten is afkomstig van uitlaatgassen, pollen, bodemdeeltjes, zand, bladeren, veren en zeezout.

Stof is niet te voorkomen, maar het is wel belangrijk om de hoeveelheid stof minimaal te houden. Er zijn een aantal tips voor als je veel stof in huis hebt. Een van deze tips spreekt voor zich: regelmatig stofzuigen.

Waarom is stof zo slecht?

Naast dat stof lelijk, vies en onhygiënisch is, kan het ook zorgen voor gezondheidsklachten. Stof zweeft door de lucht en tast zo de luchtkwaliteit aan. Je ademt diezelfde kleine stofdeeltjes in die kunnen leiden tot allergische reacties, benauwdheid, uitslag en een jeukende huid.

De bekendste allergie die flink opspeelt door stof is huisstofmijtallergie. De huisstofmijt voedt zich onder andere met huidschilfers van mensen. Deze spinachtige beestjes komen dan ook tot niemands verrassing op stof af. Een andere veelvoorkomende allergie die op kan spelen bij stof is hooikoorts, want in stof van buiten zit vaak veel pollen.

Daarnaast verergert stof chronische luchtwegaandoeningen verergeren. In veel gevallen wordt astma zelfs veroorzaakt door allergenen in de lucht die we inademen, zoals pollen en huisstofmijt.

Voordelen stofzuigen

Stofzuigen is essentieel voor een schoon huis, maar regelmatig stofzuigen heeft nog meer voordelen. Ik loop ze hieronder voor je langs.

  • Je krijgt een stofvrij, schoon en fris huis.
  • Je huis ruikt frisser en minder muf (want stof ruikt muf).
  • Je vermindert of voorkomt allergische klachten, zoals hooikoorts en huisstofmijtallergie.
  • Je vermindert astmatische klachten.
  • Tapijten gaan langer mee, want vuil dringt nooit te ver het tapijt in als je regelmatig stofzuigt.
  • Je vermijdt ongedierte, zoals muizen, die op etensresten in het stof afkomen.
  • Je krijgt je dagelijkse dosis lichaamsbeweging, want je verbrandt ruim 200 calorieën tijdens een uurtje stofzuigen!
  • Je hebt meer rust in je hoofd, want een schoon en opgeruimd huis zorgt voor minder stress en tijdens het stofzuigen maak je je hoofd helemaal leeg.

Zie stofzuigen dus niet als een vervelend en vermoeiend klusje, want het kent meer voordelen dan nadelen!

Afbeelding van een man die de keuken stofzuigt.

Welke factoren beïnvloeden de stofzuigfrequentie?

Eens per week stofzuigen is de aanbevolen ondergrens, maar er zijn enkele factoren die invloed hebben op je ideale stofzuigfrequentie.

Allereerst kijk je naar de allergieën en gezondheidsklachten in je huishouden. Heeft iemand last van hooikoorts, huisstofmijtallergie of een aandoening aan de luchtwegen? Dan is het verstandig om de stofzuiger er wat vaker bij te pakken.

Stofzuig bij heftige klachten om de twee à drie dagen. Neem daarbij vooral de slaapkamer onder handen wanneer je last hebt van allergieën. Je wilt niet met rode ogen wakker worden!

Kinderen knoeien vaak en zorgen soms voor wat meer viezigheid. Heb je kinderen? Dan raad ik je aan om minstens twee keer per week te stofzuigen. Vooral wanneer je nog jonge kinderen hebt, is het wel zo hygiënisch om wat regelmatiger te stofzuigen.

Harige huisdieren, zoals honden en katten, laten veel huidschilfers en haren achter. Ook lopen ze veel vuil van buiten naar binnen. Dit veroorzaakt een hoop stof binnen. Bij bepaalde huisdieren kun je er niet eens tegenop stofzuigen, omdat ze zoveel verharen. Pak de stofzuiger er op zijn minst om de twee dagen bij.

Tot slot speelt je eigen voorkeur ook een belangrijke rol. Ik geef je alleen een aantal richtlijnen, maar het is natuurlijk je eigen huis en je bepaalt zelf hoe vaak je wilt stofzuigen. Wil je iedere dag stofzuigen of juist een keer per week, het is allemaal prima!

Pak wel iedere week de stofzuiger erbij, zodat je huis fris blijft en er geen dikke stoflaag ontstaat. Sla vooral de keuken, hal en woonkamer nooit over. Deze plekken verstoffen het snelste door huisdieren, kruimels en vieze schoenen. De overige kamers kun je eventueel ook om de week stofzuigen.

Hoe moet je stofzuigen?

Stofzuigen is vrij eenvoudig, maar toch gebeurt het niet altijd op de juiste manier. Dat is jammer, want als je goed en efficiënt stofzuigt, is je huis een stuk schoner in een kortere tijd.

Ruim eerst je huis op en zorg ervoor dat je overal bij kunt. Veeg daarna kort met een stoffer en blik grote stukken vuil op, want grote stukken vuil beschadigen in sommige gevallen de stofzuiger. Daarnaast kom je op bepaalde plekken makkelijker met stoffer en blik dan met een stofzuiger.

Stof vervolgens meubels en elektronische apparaten af, zodat het stof op de grond valt. Werk altijd van boven naar onder, nooit andersom!

Dan is het tijd om de stofzuiger erbij te pakken. Stofzuig kamer voor kamer en let vooral op de onderstaande punten.

  • Stofzuig in verschillende richtingen met een zigzaggende beweging. Hierdoor sla je minder snel plekken over.
  • Stofzuig niet te snel. Wanneer je te snel gaat, heeft de stofzuiger geen tijd om het vuil op te zuigen.
  • Veel mensen denken bij stofzuigen alleen aan een vloer, maar het is belangrijk om ook grotere meubels te stofzuigen. Vergeet de trap, de bank en het tv-meubel niet. Sla ook geen moeilijk bereikbare plekken, zoals plinten en randjes, over. Hiervoor heb je allemaal speciale mondstukken.
  • Controleer nog een keer of je alle plekken hebt gehad. Zie je nergens meer stof of kruimels? Geniet dan van een welverdiende pauze. 😎

Hoe onderhoud je een stofzuiger?

Om de zuigkracht van een stofzuiger te behouden, moet je de stofzuiger goed onderhouden. Vervang de stofzuigerzak op tijd. Meestal is dit om de drie maanden. Merk je eerder dat de zuigkracht afneemt? Dan is het goed mogelijk dat je de stofzuigerzak eerder moet vervangen.

Heb je een stofzuiger zonder zak, leeg het stofreservoir dan regelmatig. Je ziet doorgaans vanzelf wanneer deze vol is, omdat het reservoir meestal doorzichtig is.

Maak ook het uitblaasfilter regelmatig schoon en vervang deze sowieso een keer per jaar. Dit moet mogelijk vaker als het om een niet-wasbare filter gaat. Maak het mondstuk ook om de maand schoon en check de slang op blokkades zodra je merkt dat de zuigkracht afneemt.

Afbeelding van een robotstofzuiger en twee katjes die erachteraan lopen.

Welke stofzuiger is de beste voor jou?

Voor een schoon huis heb je een goede stofzuiger nodig. Er zijn verschillende stofzuigers met elk hun eigen kwaliteiten.

Zo stofzuig je eenvoudig heel het huis met de beste steelstofzuiger. Een steelstofzuiger is licht van gewicht en zeer wendbaar. Je komt overal makkelijk bij en je hoeft geen zwaar apparaat de trap op en af te sjouwen. Daarmee is dit model ideaal voor de wekelijkse stofzuigronde.

Er zijn ook robotstofzuigers. Deze vragen weinig van je, omdat je lekker op de bank kunt zitten, terwijl de stofzuiger zelf het werk doet. Een robotstofzuiger zorgt ervoor dat je minder vaak zelf hoeft te stofzuigen, maar het apparaat komt niet overal goed bij. Zo blijft groter vuil en stof bij de plinten en in de hoeken vaak liggen. Hiervoor moet je alsnog een traditionele stofzuiger gebruiken.

Ga bovendien voor een stofzuiger met een HEPA-filter wanneer je last hebt van (stof) allergieën. Hiermee filter je allergenen, waardoor je er minder last van hebt.

Ben je meer van de traditionele stofzuigers? Of ga je toch liever voor een draadloze stofzuiger? Het maakt in principe niet uit. Elke stofzuiger doet zijn werk, dus kijk vooral naar je voorkeuren – en hoeveel stopcontacten je in huis hebt.

Conclusie

Stofzuig dus minstens een keer per week. Heb je kinderen, huisdieren en allergieën? Stofzuig dan meerdere keren per week. Daarnaast is de stofzuigfrequentie natuurlijk ook afhankelijk van je persoonlijke smaak en hoe schoon je je huis wilt hebben.

Ga je nu vaker stofzuigen? Laat het me vooral weten in de reacties. Ik pak in ieder geval wel wat vaker de stofzuiger erbij. Dat zou in ieder geval iets aan die niesbuien moeten doen! Bedankt voor het lezen en nog een fijne dag! 😀

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu