Onze categorieën
Over onsContact

Sluit Je Af van de Wereld met de Beste Noise Cancelling Oordopjes

avatar
Auteur: Maura van der Vleuten
Published 05.02.2022 - Updated 30.07.2023
Sluit Je Af van de Wereld met de Beste Noise Cancelling Oordopjes

Wil je af en toe helemaal loskoppelen van de buitenwereld en genieten van de rust? Gewoon lekker uit het raam van de trein staren zonder ongewild naar de gesprekken van anderen te luisteren? Dan zijn de beste noise cancelling oordopjes echt iets voor jou! Met deze oordopjes kun je vrijwel alle omgevingsgeluiden buitensluiten, zonder dat je de muziek keihard hoeft te zetten. Klinkt dat goed? Blijf dan vooral verder lezen en ontdek hieronder de beste keuzes!

Waarom noise cancelling oordopjes kopen?

Soms is het heerlijk om je volledig terug te trekken uit de wereld om je heen. Vooral in drukke omgevingen zoals treinen kan al het geluid overweldigend zijn. Gelukkig zijn er voortaan noise cancelling oordopjes die hiervoor de oplossing bieden.

Vroeger moest je het volume van je muziek op volle kracht zetten om alle omgevingsgeluiden te overstemmen, wat schadelijk kan zijn voor je gehoor. Maar met moderne oordopjes hoef je de muziek niet hard te zetten en kun je toch volledig worden afgesloten dankzij actieve noise cancelling.

Benieuwd naar hoe dit precies werkt en waar je op moet letten bij het kopen van noise cancelling oordopjes? Lees dan snel verder! Maar bekijk eerst onze top 3 aanbevelingen van dit moment.

Cartoon kat die kurk in zijn oor doet

Bose QuietComfort Ultra Headphones Wireless

Bose QuietComfort Ultra Headphones Wireless
Noise cancelling: Ja
Maximale batterijduur: 24 uur
Bekijk op Bol.com

Apple AirPods Pro 2

Apple AirPods Pro 2
Noise cancelling: Ja
Type oordopjes: In-ear
Maximale batterijduur: 30 uur
Bekijk op Bol.com

Sony WF-C500

Sony WF-C500
Noise cancelling: Nee
Type oordopjes: In-ear
Maximale batterijduur: 20 uur
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Noise cancelling oordopjes: Hoe maak ik de beste koop?

Er zijn een aantal zaken belangrijk om op te letten bij de aanschaf van noise cancelling oordopjes. Lees snel hoe jij de beste keuze maakt!

Wat is noise cancelling?

De Nederlandse term hiervoor is ruisonderdrukking, en eigenlijk hebben alle oordopjes een vorm van ruisonderdrukking, genaamd passieve noise-cancelling (PNC). Dit komt doordat de oordopjes je gehoorgang gedeeltelijk afsluiten en zo veel omgevingsgeluid tegenhouden. Het niveau van ruisonderdrukking hangt af van het model, de pasvorm en het materiaal. Over-ear koptelefoons staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze van zichzelf al veel geluid tegenhouden.

Maar om echt alle geluiden buitenspel te zetten, is er actieve noise-cancelling (ANC) ontwikkeld. Dit is een technologie waarbij de microfoon in de oordopjes het omgevingsgeluid oppikt, analyseert en vervolgens een 'antigeluid' afspeelt. Dit antigeluid is eigenlijk het omgekeerde van het opgenomen geluid, waardoor het lijkt alsof het stil is.

Dankzij ANC zijn deze oordopjes ideaal voor gebruik in drukke openbare ruimtes zoals treinen en kantoren. Ze sluiten je af van de buitenwereld en helpen je beter te concentreren. Let wel op als je bijvoorbeeld op straat loopt, want je hoort naderende auto's een stuk minder goed. Het is maar net welke pasvorm je prettiger vindt, kijk ook vooral eens naar de beste noise-cancelling koptelefoon.

Zwarte draadloze oordopjes in een hoesje

Pasvorm

Als het gaat om de pasvorm van oordopjes, komen we over het algemeen twee verschillende varianten tegen: in-ear en earbuds (half in-ear). In-ear oordopjes worden diep in je gehoorgang geplaatst voor een goede geluidsisolatie. Earbuds daarentegen rusten op je oorschelp en zitten minder diep in je oor. Als je liever geen oordopjes in je gehoorgang wilt, kun je ook kijken naar de beste koptelefoon die misschien beter bij je past!

In-ear

In-ear oordopjes hebben een uiteinde dat uitsteekt en volledig in je oor wordt geduwd. Dit zorgt voor een goede afsluiting van je gehoorgang, waardoor in-ear oordopjes veel effectiever zijn in het onderdrukken van omgevingsgeluid (PNC).

Bovendien blijven ze over het algemeen beter op hun plek zitten, wat vooral handig is tijdens het sporten. Ook kun je met in-ear oordopjes de lage tonen beter horen, wat zorgt voor een rijkere geluidservaring. Als je op zoek bent naar oordopjes met goede geluidsisolatie en een stevige pasvorm, zijn in-ear oordopjes zeker de moeite waard om te overwegen!

Earbuds


Een belangrijke reden om te kiezen voor earbuds is dat je toch nog iets van de omgeving wilt blijven horen. Vooral als je ze veel gebruikt op straat of in de auto kan dit een groot voordeel zijn, omdat je zo waarschuwingssignalen of omgevingsgeluiden beter kunt opvangen. Bovendien geven veel mensen de voorkeur aan earbuds omdat ze in-ear oordopjes vaak niet comfortabel vinden zitten.

Met half in-ear oordopjes kun je toch genieten van muziek zonder het gevoel te hebben dat je helemaal afgesloten bent van de buitenwereld. Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur en de juiste balans vinden tussen geluidskwaliteit en bewustzijn van de omgeving.

Formaat en materiaal

Oordopjes worden vaak geleverd met een set opzetstukjes in verschillende maten, zoals small, medium en large. Het is verstandig oordopjes te kiezen waarbij dit mogelijk is, vooral als je de in-ear variant verkiest. Op deze manier kun je de opzetstukjes aanpassen aan de grootte van je oren, waardoor je een betere pasvorm en comfort hebt. Als de gewenste oordopjes deze mogelijkheid niet bieden, loop je het risico dat ze niet goed passen en gemakkelijk uitvallen.

Wat betreft het materiaal van de oordopjes, is de buitenkant meestal gemaakt van plastic. De binnenkant, het deel dat je in je oor steekt, is doorgaans vervaardigd uit rubber of siliconen. Beide materialen zijn prima geschikt voor dit doel en bieden comfort tijdens het dragen.

Geluidskwaliteit: hoe weet ik of dit goed is?

Het kiezen van oordopjes op basis van geluidskwaliteit kan vaak een uitdaging zijn. Dit komt doordat het moeilijk specificeerbaar is en niet altijd in de productomschrijving vermeld staat. Bovendien is het niet mogelijk om oordopjes uit te proberen vanwege hygiënische redenen. Het is daarom aan te raden om onafhankelijke reviews van zowel gebruikers als experts te lezen. Dit is de beste manier om erachter te komen welke oordopjes geschikt zijn voor jou.

Verschillende modellen oordopjes presteren beter bij bepaalde muziekgenres. Sommige oordopjes kunnen bijvoorbeeld uitstekend zijn voor klassieke muziek, maar minder geschikt voor techno. Dit maakt de zoektocht naar het juiste model nog uitdagender, omdat dit afhankelijk is van persoonlijke voorkeur. Het is dus belangrijk om te kijken of je informatie kunt vinden over hoe goed het specifieke model presteert met jouw favoriete muziekkeuze.

Veel oordopjes worden geleverd met een eigen app waarmee je bijvoorbeeld de ruisonderdrukking kunt in- of uitschakelen, of een equalizer kunt instellen. Als dit het geval is, kun je de geluidsweergave aanpassen aan jouw muziekvoorkeur via de app op bijvoorbeeld je tablet.

Draadloos of bedraad?

Draadloze oordopjes zijn tegenwoordig de meest voorkomende modellen. Bij deze oordopjes wordt de audio bijvoorbeeld via Bluetooth vanaf je smartphone naar de oordopjes gestuurd. Het grote voordeel hiervan is dat je nooit meer in de knoop raakt met kabels en volledige bewegingsvrijheid hebt.

Een nadeel van draadloze oordopjes is dat ze leeg raken, en je ze regelmatig moet opladen. Bovendien zijn ze gevoeliger voor storingen in de geluidsweergave. Of je nu kiest voor bedrade of draadloze oordopjes, het is in ieder geval belangrijk om kwalitatief goede oordopjes te hebben!

Spongebob met koptelefoon op

Hi-res audio: heb je hier iets aan?

Als je gewenste oordopjes hi-res audio ondersteunen, betekent dit dat je kunt genieten van muziek met een hoge resolutie. Dit geeft je de originele geluidsweergave zonder kwaliteitsverlies, wat inhoudt dat de audio niet gecomprimeerd is. Het is als luisteren naar bijna dezelfde audio die de artiest in de studio heeft opgenomen, inclusief alle kleine details.

Om te profiteren van hi-res audio zijn oordopjes die dit ondersteunen niet voldoende. Het audiobestand zelf moet ook een hoge resolutie hebben. Dit betekent dat bestanden met een flac- en wav-indeling geschikt zijn. Houd er rekening mee dat streamingsdiensten meestal mp3-bestanden gebruiken, dus oordopjes met hi-res audio hebben hier geen toegevoegde waarde.

Frequentiebereik

Het frequentiebereik van oordopjes geeft aan welke tonen ze kunnen weergeven, van de laagste tot de hoogste frequenties. Dit wordt gemeten in Hertz (Hz). Hoe groter het bereik, hoe meer tonen de oordopjes kunnen reproduceren.

Het meest voorkomende frequentiebereik is 20 Hz - 20.000 Hz, dat overeenkomt met het hoorbare bereik van het menselijk oor. Het is belangrijk dat het frequentiebereik niet kleiner is dan dit.

Hoewel je geen frequenties boven 20.000 Hz kunt waarnemen, kan een groter frequentiebereik toch de geluidskwaliteit verbeteren. Dit is met name belangrijk voor audiofielen, terwijl de gemiddelde luisteraar waarschijnlijk geen verschil zal merken.

Batterijduur

Als je van plan bent om bedrade oordopjes te kopen, kun je dit stukje overslaan. Maar als je geïnteresseerd bent in noise-cancelling oordopjes, dan zijn de meeste modellen draadloos en moet je rekening houden met de batterijduur.

Er zijn twee aspecten waar je op moet letten: hoe lang de oordopjes zelf meegaan op een enkele lading, en hoeveel extra batterijduur het oplaadhoesje biedt. Het kan verwarrend zijn omdat sommige fabrikanten alleen de batterijduur van de oordopjes zelf noemen, terwijl andere de totale batterijduur inclusief het oplaadhoesje specificeren. Let hier dus goed op bij het vergelijken van verschillende modellen!

Oplaadbaar hoesje – Als je nog nooit een set draadloze oordopjes hebt gehad snap je wellicht niet wat een oplaadbaar hoesje is. Dit is een 'hardcase bakje' waarin je de oordopjes opbergt. Daarnaast kun je deze vaak opladen, als de oordopjes zelf leeg zijn kun je deze hier nog een aantal keer in opladen want deze batterij is veel groter. Zo heb je niet altijd een stopcontact nodig om dit te doen.

Als je van plan bent om de oordopjes voornamelijk thuis te gebruiken, is de batterijduur niet zo relevant. Maar als je voornamelijk onderweg en buitenshuis luistert, wil je niet constant bezig zijn met het opladen van je oordopjes. In dat geval is een model met een lange batterijduur erg handig.

De batterijduur verschilt sterk per model en vaak hangt het af van de prijsklasse waarin ze vallen. In het lagere prijssegment kunnen de oordopjes al na enkele uren leeg zijn, terwijl bij duurdere modellen de batterij tot 20 uur of meer meegaat.

Houd er rekening mee dat het gebruik van actieve noise-cancelling (ANC) bij veel modellen een aanzienlijke invloed heeft op de batterijduur. De oordopjes verbruiken meer stroom met ANC ingeschakeld. Als je weet dat je niet snel toegang hebt tot een stopcontact, is het verstandig om ANC uit te zetten om de batterij te sparen.

Het is belangrijk om te weten dat je niet altijd de batterijduur haalt die door de fabrikant wordt geadverteerd, vanwege het gebruik van ANC en andere functies. Het is daarom altijd verstandig om gebruikersrecensies te lezen voor een realistisch beeld van de batterijprestaties.

Man met draadloze oordopjes in zijn oren

Impedantie

De impedantie van oordopjes is de weerstand die ze bieden tegen het geluidssignaal dat erdoorheen gaat. Het wordt gemeten in ohm (Ω) en varieert meestal tussen de 8 en 600 ohm. Hoewel het een complex concept is, hoef je je er niet te veel zorgen over te maken bij het vergelijken van oordopjes.

In de meeste gevallen zit je goed als je kiest voor een model dat past bij het apparaat waarop je ze wilt aansluiten. Bijvoorbeeld, oordopjes met een lage impedantie werken goed met smartphones en draagbare apparaten, terwijl oordopjes met een hogere impedantie beter geschikt zijn voor audioapparatuur met een krachtigere versterker.

 • 20 - 40 ohm: Voldoende voor de gemiddelde luisteraar
 • 40 - 100 ohm: Voldoende voor de audiofanaat
 • 100 ohm of meer: Voor professioneel gebruik

Water- en stofdicht

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is belangrijk dat oordopjes in bepaalde situaties waterbestendig zijn. Vooral als je van plan bent om ermee te sporten, zal er ongetwijfeld zweet bij komen kijken. Bovendien is het handig als ze bestand zijn tegen regen, voor het geval je er ooit mee in een bui terechtkomt.

Om de water- en stofbestendigheid van oordopjes te beoordelen, kun je kijken naar de IP-certificering. Deze certificering bestaat altijd uit twee cijfers: het eerste cijfer geeft de mate van stofbestendigheid aan, terwijl het tweede cijfer de waterbestendigheid aangeeft.

Soms zie je ook de aanduiding IP-X8, wat betekent dat de oordopjes niet specifiek op stofbestendigheid zijn getest. Bij waterbestendigheid is 0 het laagste cijfer, terwijl 9 het hoogste cijfer aanduidt. Let hierop bij het maken van je keuze!

De 5 beste noise cancelling oordopjes op een rij

1. Bose QuietComfort Ultra Headphones Wireless

1. Bose QuietComfort Ultra Headphones Wireless
Noise cancelling: Ja
Maximale batterijduur: 24 uur

2. Apple AirPods Pro 2

2. Apple AirPods Pro 2
Noise cancelling: Ja
Type oordopjes: In-ear
Minimale frequentie: 20 Hz
IP-certificering: IP54 (stofbescherming en plensdicht)
Maximale batterijduur: 30 uur

3. Sony WF-C500

3. Sony WF-C500
Noise cancelling: Nee
Type oordopjes: In-ear
Minimale frequentie: 20 Hz
IP-certificering: IPX4 (Stofdichheid nvt, plenswaterdicht)
Maximale batterijduur: 20 uur

4. EarFun Air Pro 3

4. EarFun Air Pro 3
Noise cancelling: Ja
Type oordopjes: In-ear
IP-certificering: IPX5 (Stofdichtheid nvt, sproeiwaterdicht)
Maximale batterijduur: 45 uur

5. Samsung Galaxy Buds2 Pro True

5. Samsung Galaxy Buds2 Pro True
Noise cancelling: Ja
Type oordopjes: Earbuds
IP-certificering: IPX7 (Stofdichtheid nvt, dompeldicht)
Maximale batterijduur: 8 uur

Veelgestelde vragen over noise cancelling oordopjes

Is iets je toch nog niet helemaal duidelijk? Wellicht vind je het antwoord bij deze veelgestelde vragen.

Wat is het verschil tussen passieve- en actieve noise cancelling?

Passieve noise cancelling gebeurt automatisch bij oordopjes doordat ze een deel van je oorschelp afsluiten. Actieve noise cancelling daarentegen betekent dat de oordopjes omgevingsgeluid opnemen en vervolgens het tegenovergestelde geluid produceren, waardoor het lijkt alsof het stil is.

Gaan oordopjes sneller leeg door noise cancelling?

Ja, als je de noise cancelling functie inschakelt, zal de batterij van je oordopjes sneller leeg raken. Dus als je nog maar een paar procent batterij over hebt, is het verstandig om de functie uit te schakelen.

Hoeveel uur batterij heb ik nodig bij noise cancelling oordopjes

Dat hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie. Als je van plan bent om de oordopjes voornamelijk thuis of op kantoor te gebruiken, heb je geen extreem lange batterijduur nodig. Maar als je veel onderweg bent en van plan bent om de oordopjes tijdens het reizen te gebruiken, is het handig om te zorgen voor een flinke batterijduur. Op die manier voorkom je dat je zonder muziek komt te zitten tijdens een treinrit!

Welke noise cancelling oordopjes moet ik hebben?

Dat kan ik je niet zeggen, want dat is een persoonlijke keuze. Om die keuze makkelijker te maken heb ik hieronder voor de laatste keer de beste opties van het moment met de belangrijkste specificaties voor je klaargezet.

Conclusie

Begin met nadenken over het doel van je oordopjes. Zodra je dat helder hebt, let dan op de pasvorm en het materiaal, de waterdichtheid en de batterijduur. Als je een echte audioliefhebber bent, kun je zelfs de impedantie en high-res audio overwegen. Door op deze aspecten te letten, maak je altijd de beste keuze. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat het me weten via de feedback. Ik help je graag verder!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
avatar
Maura van der Vleuten

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu