Onze categorieën
Over onsContact

Fenomenaal Geluid met de Beste Oordopjes

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 08.01.2022 - Updated 30.07.2023
Fenomenaal Geluid met de Beste Oordopjes

Tijdens een drukke dag is het heerlijk om even je oordopjes in te doen en een momentje voor jezelf te pakken. Met de beste oordopjes vergroot je het luisterplezier en geniet je dubbel. Kiezen is lastig, want het assortiment aan oordopjes is zo groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Lees er hier alles over de mogelijkheden en vind de oortjes die aan al je wensen voldoen! 🎶

Waarom oordopjes kopen?

Met oordopjes luister je naar muziek of een podcast zonder dat de mensen om je heen iets horen. Oordopjes zitten in je oor, terwijl een koptelefoon over of op je oor zit. Met oordopjes luister je altijd en overal de beste muziek. De meeste oordopjes hebben bovendien een ingebouwde microfoon, waardoor je belt terwijl je je handen vrij hebt!

Ze zijn klein en compact, waardoor je ze eenvoudig meeneemt op reis. De beste over ear koptelefoon neemt bijvoorbeeld meer ruimte in beslag, wat hem wellicht minder praktisch maakt. Daar staat dan wel kwalitatief goed geluid tegenover.

Daarnaast zijn oordopjes ideaal tijdens het sporten, omdat je geen last hebt van een warme, zware en plakkerige koptelefoon op je hoofd. Doordat oordopjes klein zijn, vallen ze niet altijd op. Sommige mensen vinden dit mooier en prettiger.

Wil je meegezogen worden in het geluid? Dan kun je beter voor een noice-cancelling koptelefoon kiezen. Hoewel het geluid van oordopjes in de buurt komt, blijft over het algemeen de geluidskwaliteit van een goede koptelefoon hoger.

Bekijk hieronder alvast onze favorieten met hun belangrijkste specificaties, maar lees vooral verder.

Apple AirPods Pro 2

Apple AirPods Pro 2
Noise cancelling: Ja
Type oordopjes: In-ear
Oplaadbaar: Ja
Maximale batterijduur: 30 uur
Bekijk op Bol.com

Jabra Elite 7 Active

Jabra Elite 7 Active
Noise cancelling: Ja
Kabellengte: 0.20 m
Type oordopjes: In-ear
Oplaadbaar: Ja
Maximale batterijduur: 28 uur
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Samsung Galaxy Buds2 Pro True

Samsung Galaxy Buds2 Pro True
Noise cancelling: Ja
Type oordopjes: Earbuds
Oplaadbaar: Nee
Maximale batterijduur: 8 uur
Bekijk op Bol.com

Oordopjes: Hoe maak ik de beste koop?

Het lijkt misschien eenvoudig om oordopjes te kiezen, maar er zijn toch een aantal dingen om rekening mee te houden. In deze koopgids leg ik je stap voor stap uit hoe jij de beste oordopjes kiest.

Draagwijze

Er zijn verschillende type oordopjes. Alle types hebben andere voor- en nadelen. Het is maar net wat jij fijn vindt.

In-ear

In-ears zitten – zoals de naam al zegt – in je oor. Doordat de gehoorgang volledig afgesloten is, komen lage tonen goed door en hoor je nauwelijks omgevingsgeluid. Deze oordopjes zitten stevig in je oor, maar sommige mensen ervaren ze als oncomfortabel bij langdurig gebruik. Een perfecte pasvorm is hierbij erg belangrijk.

Earbuds

Earbuds behoren tot de half-in-ear oordopjes. Dit zijn de meest gedragen oordopjes. Earbuds zitten niet in je gehoorgang, maar rusten in je oorschelp. Ze bieden goede geluidskwaliteit, maar laten iets meer omgevingsgeluid door dan de in-ears. Hierdoor zijn ze meer geschikt voor gebruik in het verkeer of voor op kantoor.

Bone conduction

Bone conduction oordopjes zitten niet in je oor. Je draagt ze over je oren, tegen je junkbeenderen aan, en ze zitten met een nekband aan elkaar vast. De speakers trillen en sturen geluid via je gehoorzenuwen naar je hersenen. Je trommelvliezen worden volledig overgeslagen, waardoor de kans op een gehoorbeschadiging kleiner is.

Omgevingsgeluiden blijf je goed horen. Dat is veilig in het verkeer en prettig wanneer je in een les of vergadering zit. Bone conduction oordopjes zijn alleen geen aanrader voor mensen met een bril, omdat de oordopjes net als een bril op je oor leunen. Ook zijn ze iets minder compact en eenvoudig op te bergen dan de andere modellen.

Afbeelding van drie verschillende oplaadcases met oordopjes erin.

Bedraad of draadloos?

Draadloze oordopjes werken op bluetooth en zijn onwijs handig, omdat je nooit meer hoeft te tobben met een draad die in de knoop zit. De meeste draadloze oordopjes berg je op in een oplaaddoosje. Daarnaast heb je onbeperkt bewegingsruimte. Geen gedoe tijdens het sporten!

Een nadeel aan draadloze oordopjes: ze raken na een tijdje lees en dan zit je zonder muziek. De meeste oordopjes hebben een lange batterijduur, maar houd er wel rekening mee.

Wanneer een draadloos oordopje tijdens het fietsen uit je oor valt, heb je waarschijnlijk pech. Een goede pasvorm is belangrijk. Bedrade oordopjes raak je minder snel kwijt. Ook zijn bedrade oordopjes voordeliger, maar let er wel op of de uitgang van de draad in je telefoon past. 💸

Daarnaast bestaan er ook nog gedeeltelijk draadloze oordopjes. Deze werken op bluetooth en zitten niet vast aan je smartphone of laptop. Ze zijn met een draad achter je nek aan elkaar verbonden en blijven zo beter zitten, waardoor je ze minder snel kwijtraakt. Deze oordopjes hebben alleen geen oplaadcase waarin je ze opbergt.

Wat voor mij geschikte oordopjes zijn, zijn voor jou misschien niet de beste oordopjes. Denk daarom goed na voordat je tot een aankoop overgaat.

Active noise cancellation (ANC)

Met noise-cancelling oordopjes sluit je je volledig af van de buitenwereld, omdat al het omgevingsgeluid wordt onderdrukt. Active noise-cancellation (ANC) is een van twee methoden en werkt vrij eenvoudig.

De oordopjes of de noise-cancelling koptelefoon nemen het omgevingsgeluid waar, keren het binnenstebuiten en creëren geluidsgolven waardoor je geen last meer hebt van achtergrondgeluiden.

Een nadeel aan ANC is dat het bij draadloze oordopjes en koptelefoons extra batterijvermogen vreet. Daarnaast is het geen aanrader om met active noise-cancelling oordopjes deel te nemen aan het verkeer – en dat geldt ook voor passieve noise-cancelling oordopjes.

Passieve noise cancellation

Passieve noise cancellation is iets wat alle oordopjes hebben. Het is de natuurlijke manier van noise cancellation. De oordopjes houden geluid tegen omdat ze in of vlakbij je gehoorgang zitten. Heb je een over-ear koptelefoon? Dan hoor je automatisch minder van je omgeving wanneer je deze draagt: of je nu muziek luistert of niet.

Zelfs bij oorwarmers is sprake van passieve noise cancellation: omdat je oren bedekt zijn, hoor je automatisch minder omgevingsgeluiden. Passieve noise-cancelling methoden blijven echter altijd minder effectief dan dopjes met ANC.

Hi-res audio

Met high resolution audio, ofwel hi-res audio, speel je muziek op een hogere geluidskwaliteit af. Je hoort meer details en de audio voelt echter. Niet ieder type oordopje beschikt over Hi-res audio, dus dit is zeker een aanrader voor de echte muziekliefhebbers of voor degenen die altijd spannende films bekijken met hun oordopjes in. Door de uitstekende geluidskwaliteit voelt het alsof je je midden in de film bevindt.

Afbeelding van een telefoon met oordopjes.

Waterdichtheid

De meeste oordopjes zijn spatwaterdicht. Dit is noodzakelijk wanneer je buiten loopt in de regen. Ook tijdens het sporten is het belangrijk dat je oordopjes zweet bestendig zijn. Wil je er zeker van zijn dat je oordopjes flink wat vocht kunnen verdragen? Dan zijn volledig waterdichte oordopjes je beste vrienden. 💧

Hou er rekening mee dat zwemmen met waterdichte oordopjes in theorie mogelijk is, maar muziek luisteren tijdens het zwemmen niet. Bluetooth verliest zijn verbinding onder water en het bereik van een Bluetooth-verbinding is vaak beperkt, waardoor je bovendien al snel je telefoon erbij moet pakken. Dit laatste is niet praktisch tijdens het zwemmen!

Microfoon

Niet alle oordopjes hebben een microfoon. Wanneer je enkel naar muziek luistert met je oordopjes is dit niet noodzakelijk. Wil je ook bellen met je oordopjes in? Dan raad ik een microfoon wel aan. De microfoon zit in de draad of in de schelp van het oordopje.

De kwaliteit van de telefoongesprekken hangt met name af van de microfoon. Met de high-end opties bel je vaak ongestoord en geniet je van goede kwaliteit. De goedkopere alternatieven bieden vaak minder kwaliteit, maar zijn nog steeds geschikt om mee te bellen. Werk je thuis en heb je veel videocalls? Dan is het vaak de moeite waard om te investeren in duurdere oordopjes.

Bediening

Het geluid van veel goedkope oordopjes bedien je via het apparaat waarop je de audio afspeelt, maar het is ook handig om via je oordopjes een nummer over te slaan, het geluidsniveau aan te passen of een liedje te pauzeren. Zo hoef je niet elke keer je smartphone of tablet erbij te pakken. Dit laatste zie je vooral bij de wat duurdere oordopjes.

Meestal hebben draadloze oordopjes deze bedieningsknoppen in het oordopje zelf en bedrade oordopjes aan de draad.

De 5 beste oordopjes op een rij

1. Apple AirPods Pro 2

1. Apple AirPods Pro 2
Type microfoon: In schelp
Noise cancelling: Ja
Type oordopjes: In-ear
Maximale batterijduur: 30 uur

2. Jabra Elite 7 Active

2. Jabra Elite 7 Active
Type microfoon: In schelp
Noise cancelling: Ja
Type oordopjes: In-ear
Maximale batterijduur: 28 uur
Kabellengte: 0.20 m

3. Samsung Galaxy Buds2 Pro True

3. Samsung Galaxy Buds2 Pro True
Type microfoon: In schelp
Noise cancelling: Ja
Type oordopjes: Earbuds
Maximale batterijduur: 8 uur

4. Sony WF-C500

4. Sony WF-C500
Type microfoon: In schelp
Noise cancelling: Nee
Type oordopjes: In-ear
Maximale batterijduur: 20 uur
Kabellengte: 0 m

5. Bose QuietComfort Ultra Headphones Wireless

5. Bose QuietComfort Ultra Headphones Wireless
Type microfoon: In schelp
Noise cancelling: Ja
Maximale batterijduur: 24 uur
Kabellengte: 0 m

Veelgestelde vragen over oordopjes

Hoe draag je draadloze oordopjes?

Het hangt af van welk type oordopjes je hebt. Zo zitten in-ears helemaal in je gehoorgang, terwijl earbuds rusten in je oorschelp en niet volledig in je gehoorgang gaan. Bone conduction oordopjes zitten helemaal niet in je oor. Je draagt ze over je oren en laat ze rusten op je jeukbeenderen.

Hoe maak je oordopjes schoon?

Verwijder eerst het vuil door middel van een tandenstoker of een oude tandenborstel. Breng daarna een klein beetje ontsmettingsalcohol aan op een wattenstaafje of een doekje en maak de oordopjes schoon.

Is slapen met oordopjes slecht?

Nee, het is niet slecht voor je om te slapen met oordopjes. Let erop dat het volume niet te hard staat en zorg ervoor dat je de oordopjes geregeld schoonmaakt om ontstekingen en infecties te voorkomen.

Welke oordopjes moet ik hebben?

Dat hangt vooral af van je wensen en waarom je oordopjes wilt aanschaffen. Ik kan je daar geen antwoord op geven! Wel geef ik je nog een laatste keer een overzichtje met de beste oordopjes van dit moment en hun belangrijkste specificaties.

Noise cancellingType oordopjesMaximale batterijduur
1Apple AirPods Pro 2JaIn-ear30 uur
2Jabra Elite 7 ActiveJaIn-ear28 uur
3Samsung Galaxy Buds2 Pro TrueJaEarbuds8 uur
4Sony WF-C500NeeIn-ear20 uur
5Bose QuietComfort Ultra Headphones WirelessJaIn-ear24 uur

Apple AirPods Pro 2

Noise cancelling: Ja

Type oordopjes: In-ear

Maximale batterijduur: 30 uur

Jabra Elite 7 Active

Noise cancelling: Ja

Type oordopjes: In-ear

Maximale batterijduur: 28 uur

Samsung Galaxy Buds2 Pro True

Noise cancelling: Ja

Type oordopjes: Earbuds

Maximale batterijduur: 8 uur

Sony WF-C500

Noise cancelling: Nee

Type oordopjes: In-ear

Maximale batterijduur: 20 uur

Bose QuietComfort Ultra Headphones Wireless

Noise cancelling: Ja

Type oordopjes: In-ear

Maximale batterijduur: 24 uur

Conclusie

Hopelijk weet je nu welke oordopjes je moet kiezen. Passieve noise-cancelling oordopjes zijn niet moeilijk te vinden: alle oordopjes vallen binnen deze categorie. Sta er liever bij still of je active noise-cancellation (ANC) wilt, en of waterdichtheid belangrijk voor je is!

Heb je twijfels? Bekijk dan nog eens onze favorieten. Laat het ook zeker even weten als je nog vragen of opmerkingen hebt in de reacties hieronder. Bedankt voor het lezen en veel luisterplezier.😁

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu