Onze categorieën
Over onsContact

Even Helemaal Alleen met de Beste Noise-Cancelling Koptelefoon 🎧

Auteur: Charlie Hoeben
Published 13.05.2022 - Updated 30.07.2023
Even Helemaal Alleen met de Beste Noise-Cancelling Koptelefoon 🎧

Wist je dat je vanaf 80 decibel (dB) aan geluidsniveau gehoorschade kunt oplopen? Met de beste noise-cancelling koptelefoon, hoef je het volume niet zo torenhoog in te stellen om van die irritante omgevingsgeluiden af te komen.

Zo bespaar je niet alleen je gehoor, maar zelfs de batterij van je telefoon. Met één druk op de knop ben je helemaal weg van alles en iedereen, heerlijk toch?! Hieronder vast de favorieten, maar lees vooral verder om een idee te krijgen van belangrijke eigenschappen van deze beste allroundkoptelefoons.

Waarom een noise-cancelling koptelefoon kopen?

Moeite met concentreren? Op zoek naar een rustmomentje in de trein, of moet je lang in het vliegtuig zitten? Voor al deze gevallen – en meer! – is de beste noise-cancelling koptelefoon ideaal. Je sluit je van alles en iedereen af om je even te focussen op wat echt belangrijk is. Nooit meer last van een baby die overstuur is in je coupé, of het geroezemoes om je heen terwijl je je krantje probeert te lezen.

Maar natuurlijk moet je hier goed mee uitkijken. Soms is het gevaarlijk om geen omgevingsgeluid te horen, zoals wanneer je op het punt staat de weg over te steken. 🚦 Op andere momenten wil je om andere redenen kunnen horen wat er om je heen gebeurt. Zit je in een wachtkamer de tijd te verdrijven tot je naam wordt omgeroepen, dan wil je het wel horen wanneer dit eenmaal gebeurt.

Gelukkig kun je deze slimme noise cancellation aan- en uitzetten. Zo stem je precies fijn wanneer je even onbereikbaar bent, of juist niet. Hieronder staan vast de top 3 keuzes met de belangrijkste specificaties. Maar lees vooral verder om te weten te komen waar je op moet letten bij de aanschaf.

Man die omdraait en een koptelefoon op doet

Sony WH-CH720N Zwart

Sony WH-CH720N Zwart
Type koptelefoon: Over-ear
Type klankkast: Gesloten
Draaibare oorschelpen: Ja
Maximale batterijduur: 50 uur

Bose 700 Headphones Wireless

Bose 700 Headphones Wireless
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Sony WH-1000XM5 Zwart

Sony WH-1000XM5 Zwart
Type koptelefoon: Over-ear
Type klankkast: Gesloten
Draaibare oorschelpen: Ja
Maximale batterijduur: 40 uur
Bekijk op Coolblue

Noise-cancelling koptelefoon: Hoe maak ik de beste koop?

Bij de aankoop van een noise-cancelling koptelefoon is het handig om op enkele zaken te letten. Hieronder leg ik ze allemaal uit, maar misschien moet je ook eens naar de beste draadloze oordopjes kijken en je horizon verbreden.

Wat is het?

De naam zegt het in principe al: het is een koptelefoon die alle 'herrie annuleert', waardoor je alleen de hi-res audio van jouw keuze hoort. Dit betekent dat al het geluid van buiten niet meer hoorbaar is als je de koptelefoon op hebt. Hierdoor sluit je je volledig af van de rest van de wereld.

Zo'n koptelefoon speelt uiteraard muziek en podcasts af, maar is vaak ook te gebruiken zonder dat je iets hoeft te luisteren. Wil je in alle stilte je boekje lezen, ook dan zet je zo'n koptelefoon op om de wereld om je heen even te muten.

Koptelefoon op tafel, vooraanzicht

Hoe werkt het?

Dat ligt aan de precieze vorm. We kennen 2 vormen van noise-cancelling: de actieve en de passieve variant. Deze koopgids gaat alleen over koptelefoons met actieve noise-cancelling, maar ik leg je ook kort uit wat het passieve broertje doet.

Actieve noise-cancelling (ANC)

Een actieve noise-cancelling koptelefoon haalt omgevingsgeluiden weg door een antigeluid te produceren. In de koptelefoon zit een ingebouwde microfoon die het omgevingsgeluid opneemt, en vervolgens het omgekeerde geluid (dat antigeluid) afspeelt.

Hierdoor lijkt het compleet stil. Experts zeggen zelfs dat het vaak beter voor je oren is om de functie wel te gebruiken dan niet! Deze technologie vind je uiteraard ook in de vorm van noise-cancelling oordopjes.

Passieve noise-cancelling (PNC)

Aangezien een koptelefoon je oren afsluit van de buitenwereld, biedt een koptelefoon in principe altijd passieve noise-cancelling. Deze versie produceert geen tegengeluid

Wel komen koptelefoons met passieve noise-cancelling van goede kwaliteit vaak met een zogeheten gesloten klankkast. Deze sluit de boel goed af, zodat er zo min mogelijk geluid van buiten doorheen komt.

Kijk naar de situatie – Let altijd goed op wanneer je noise-cancelling gebruikt. In de trein is het natuurlijk heerlijk om de medepassagiers niet te horen, maar het is een minder goed idee als je de straat over moet steken. Om ongelukken te voorkomen, zet je je koptelefoon daarom idealiter af wanneer je de weg oversteekt (of op zijn minst ANC).

Pasvorm

Één van de belangrijkste zaken bij het kiezen van een noise-cancelling koptelefoon is de pasvorm. Hoe beter de koptelefoon afsluit, hoe effectiever de passieve noise-cancelling is.

Daarnaast is het ook belangrijk voor het draagcomfort, vooral als je van plan bent de koptelefoon lang aan een stuk op te hebben. Dit is geheel persoonlijk en je komt hier alleen achter door verschillende uit te proberen.

On-ear koptelefoon

Een on-ear koptelefoon gaat uiteraard over je hoofd, maar rust op je oren. Over het algemeen zitten deze koptelefoons goed, maar veel mensen voelen na een tijdje dat ze pijn krijgen aan hun oren. Kijk bij dit model daarom wel uit dat je niet teveel druk op je oren voelt zodra je hem opzet, want dan houd je het er niet lang mee uit.

De meeste on-ear modellen zijn wel weer lichter dan de variant die je hele oorschelp bedekken, wat hem voor velen juist comfortabeler maakt. Toch zie ik persoonlijk de over-ear als beter qua draaggemak en geluidskwaliteit.

Over-ear koptelefoon

Deze zien we over het algemeen als de beste. Deze koptelefoon sluit het beste aan op je hoofd (om je oren heen, in plaats van erop), waardoor deze beter is in passieve noise-cancelling.

Daarnaast zijn deze modellen vaak comfortabeler om voor langere tijd te dragen en overleggen ze betere geluidskwaliteit. Wel kun je onder de dichtgesloten kappen erg gaan zweten, vooral als deze van leer zijn.

Man die met zijn hoofd op de muziek beweegt

Verbinding

De meeste koptelefoons zijn tegenwoordig draadloos, maar het kan zijn dat je de voorkeur geeft aan een kabel.

  • Bluetooth

Een draadloze verbinding is tegenwoordig standaard. Bijna alle nieuwe koptelefoons zijn draadloos, en dat is niet voor niets. Het is heerlijk om draadloos door het leven te gaan: nooit meer kabels die in de knoop zitten, of kabels die je om je oren slaan terwijl je aan het sporten bent.

Toch is het niet voor iedereen ideaal. De batterij kan leeg onverwachts lopen en de verbinding valt soms nog wat te wensen over, afhankelijk van de Bluetooth-versie.

Deze versie loopt op het moment van schrijven op tot Bluetooth 5.2. Ga idealiter voor een koptelefoon met minstens Bluetooth 4.0 om een stabiel bereik te waarborgen.

  • Kabel

Dit is de classic: altijd goede verbinding en er zit geen batterij in die leegloopt. Wel zit je altijd met een kabel die in de weg kan zitten. Het ligt vooral aan het gebruik of dit uitmaakt of niet. Gebruik je de koptelefoon alleen maar achter een laptop of computer? Dan is een koptelefoon met kabel vaak de beste keus.

In sommige gevallen zie je dat Bluetooth-koptelefoons alsnog een kabel hebben die je kunt aansluiten indien gewenst. Dat is vooral handig als de batterij plots leegloopt.

Batterijduur

De batterijduur verschilt per model, en dit loopt zelfs zo ver uiteen dat het moeilijk is een gemiddelde te noemen. De batterijduur van de koptelefoon loopt over het algemeen op met de prijs. Zo gaan de goedkopere modellen maar een paar uur mee, terwijl bij high-end koptelefoons de batterijduur tot wel 50 uur oploopt!

Het is verstandig om naar een koptelefoon te kijken die minimaal 8 uur meegaat. Zo kun je op een lange reis vrijwel constant muziek luisteren of een film kijken. Let wel op dat bij veel modellen de batterij minder lang meegaat als de noise-cancelling functie ingeschakeld is.

Usb-c

Het is het verstandigst om een koptelefoon met usb-c-aansluiting te kiezen. Dit is een nieuwere soort usb-verbinding die fast charging toestaat. Dit betekent dat je apparaat véél sneller oplaadt, zonder de batterij sneller te 'verwoesten'.

Met deze technologie laadt een apparaat gemiddeld vier keer sneller op dan met een 'normale' oplader, terwijl de levensduur van de batterij hetzelfde blijft.

Frequentiebereik

De term frequentiebereik geeft aan wat de minimale- en maximale geluidsfrequentie van de koptelefoon is. Dit staat voor hoe laag de uiterste lage tonen zijn, en hoe hoog de hoogste tonen zijn. Hoe groter dit bereik, hoe dynamischer de tonen van de koptelefoon.

Hierin is een bereik van 20 - 20.000 Hz (Hertz) redelijk standaard voor de meeste koptelefoons. Dit sluit dan ook aan op het menselijke gehoor: buiten deze frequenties, horen we niets. Dit betekent echter niet direct dat een breder frequentiebereik niet wenselijk is.

Als de koptelefoon een frequentiebereik van bijvoorbeeld 20 - 40.000 Hz beslaat, dan komt dat de geluidskwaliteit alsnog ten goede. Ook al neemt het menselijk oor geen tonen waar boven de 20.000 Hz, is de kwaliteit van het geluid wel merkbaar.

Zie het als uv-licht: we zien het niet, maar de effecten zijn wel degelijk merkbaar. Het verschil is dat je bij een breder frequentiebereik geen schade oploopt, terwijl je bij blootstelling aan uv-licht bescherming (oftewel: zonnebrand) nodig hebt!

Impedantie

Impedantie bij een koptelefoon staat voor de weerstand tegen de elektrische stroom die erdoorheen vloeit. We drukken de impedantie uit in 'ohm' (Ω), en deze kan varieert tussen de 8 en 600 ohm.

De algemene regel die hierbij geldt, is dat hoe hoger de impedantie is, hoe realistischer en nauwkeuriger de geluidsweergave. Daarnaast zijn details beter hoorbaar en heb je minder last van ruis bij het luisteren.

Voor de recreatieve luisteraar is een impedantie tussen de 20 en 40 ohm meer dan voldoende. Mensen die zichzelf als audiofiel identificeren gaan gewoonlijk voor een impedantie van meer dan 64 ohm. Bij professioneel gebruik van de koptelefoon is een impedantie van meer dan 100 ohm gangbaar.

De 5 beste noise-cancelling koptelefoons op een rij

1. Sony WH-CH720N Zwart

1. Sony WH-CH720N Zwart
Type koptelefoon: Over-ear
Type klankkast: Gesloten
Draaibare oorschelpen: Ja
Maximale batterijduur: 50 uur
Kabellengte: 0.50 m
Kabel los te koppelen: Ja

2. Bose 700 Headphones Wireless

3. Sony WH-1000XM5 Zwart

3. Sony WH-1000XM5 Zwart
Type koptelefoon: Over-ear
Type klankkast: Gesloten
Draaibare oorschelpen: Ja
Maximale batterijduur: 40 uur
Kabellengte: 1.20 m
Kabel los te koppelen: Ja

4. Bose Noise Cancelling Headphones 700

4. Bose Noise Cancelling Headphones 700
Type koptelefoon: Over-ear
Type klankkast: Gesloten
Draaibare oorschelpen: Nee
Maximale batterijduur: 20 uur
Kabellengte: 1.06 m
Kabel los te koppelen: Ja

5. noise-canceling headphones

5. noise-canceling headphones
Type koptelefoon: Over-ear
Type klankkast: Gesloten
Draaibare oorschelpen: Ja
Maximale batterijduur: 50 uur
Kabellengte: 0.50 m
Kabel los te koppelen: Ja

Veelgestelde vragen over noise-cancelling koptelefoons

Is het toch nog niet helemaal duidelijk? Dan staan hier de meest gestelde vragen om je verder op weg te helpen.

Hoe werkt een noise-cancelling koptelefoon?

Een noise-cancelling koptelefoon vangt via een microfoon het omgevingsgeluid op. Vervolgens produceert het apparaat het omgekeerde geluid, oftewel het antigeluid. Dit heft het omgevingsgeluid als het ware op, waardoor het stil lijkt.

Is noise-cancellation slecht voor je oren?

Nee, het tegenovergestelde. Experts raden noise-cancellation vaak aan, omdat je bij gebruik hiervan je volume minder hoog hoeft in te stellen om de omgeving niet te hoeven horen. Dus tenzij je het volume alsnog ontzettend hoog zet (boven de 80 dB), hoef je je nergens zorgen om te maken – en zelfs dan is het schadelijke element het volume van wat je beluistert, niet de noise-cancellation.

Kun je noise-cancelling uitzetten?

Ja, je kunt actieve noise-cancellation (ANC) op bijna elke noise-cancelling koptelefoon uitzetten. Hier zit over het algemeen een knopje op waarmee je dit in- en uitschakelt. Wel zo handig, want het is niet altijd even veilig om ANC aan te hebben staan, zoals wanneer je de weg oversteekt.

Welke noise-cancelling koptelefoon moet ik hebben?

Dat kan ik niet voor je bepalen, want ligt helemaal jou wensen. Maar hieronder staan de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om het je nog makkelijker te maken.

Type koptelefoonMaximale batterijduur
1Sony WH-CH720N ZwartOver-ear50 uur
2Bose 700 Headphones WirelessOver-ear50 uur
3Sony WH-1000XM5 ZwartOver-ear40 uur
4Bose Noise Cancelling Headphones 700Over-ear20 uur
5noise-canceling headphonesOver-ear50 uur

Sony WH-CH720N Zwart

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 50 uur

Bose 700 Headphones Wireless

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 50 uur

Sony WH-1000XM5 Zwart

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 40 uur

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 20 uur

noise-canceling headphones

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 50 uur

Conclusie

Heb je al een idee over welk model je voorkeur krijgt? Weet je het nog niet helemaal zeker, zoek dan vooral nog even door met de belangrijkste eigenschappen en het beoogde gebruiksscenario in je achterhoofd.

Voor de algemene, dagelijkse luisteraar is het verstandig om batterijduur boven impedantie en frequentiebereik te kiezen. Daarnaast is het belangrijk goed in de specificaties te kijken of de koptelefoon actieve- en/of passieve noise-cancelling heeft, en na te gaan of dit aansluit bij je wensen.

Zo kom je snel bij de perfecte keuze terecht! Hoe dan ook: bedankt voor het lezen, en veel plezier met je nieuwe noise-cancelling koptelefoon!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu