Onze categorieën
Over onsContact

Doe Je Oren een Plezier met de Beste Koptelefoon

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 04.01.2022 - Updated 30.07.2023
Doe Je Oren een Plezier met de Beste Koptelefoon

Gemiddeld luisteren we 202 minuten per dag naar audio. Geluid is daarom belangrijk. Zoek je een koptelefoon met een goede geluidskwaliteit? Lees hier dan alles over de beste koptelefoon! Om te beginnen staan de huidige favorieten hieronder voor je op een rijtje. 🎧

Waarom een koptelefoon kopen?

Een hoge geluidskwaliteit verbetert je luisterplezier tijdens het beluisteren van muziek, een podcast of een luisterboek. Het geluid van een koptelefoon is ruimtelijker dan van oordopjes, omdat het geluid door het hele oor wordt opvangen. 👂

De beste koptelefoons zijn comfortabel en zorgen niet voor pijnlijke oren, omdat ze niet in je oor zitten. Hierdoor krijg je, mits je het geluid niet te hard zet, minder snel gehoorbeschadiging dan bij oordopjes. Ook zorgt een koptelefoon ervoor dat je geconcentreerder te werk kunt gaan, omdat ze je oren afschermen van omgevingsgeluid.

Bovendien raak je een koptelefoon minder makkelijk kwijt dan oordopjes. Oordopjes vallen makkelijk uit je oren en misplaats je al snel, maar met een koptelefoon heb je geen last meer van dat probleem!

Soorten koptelefoons

Er zijn verschillende soorten koptelefoons: in-ear, on-ear en over-ear. Wat de beste koptelefoons zijn, komt vaak neer op persoonlijke voorkeur. Hieronder geef ik per soort een aantal voor- en nadelen, zodat jij een goede keuze maakt.

In-ear

In-ear modellen kennen we ook wel als oortjes. Dit kunnen draadloze oordopjes zijn of modellen met een kabeltje. Goede oordopjes neem je gemakkelijk overal mee naartoe, door hun compacte formaat. Een in-ear model zit in je oor, terwijl de andere types over en op je oor zitten. Het is maar net wat je fijner vindt qua draagcomfort.

Zoek je geen over-ear of on-ear koptelefoon, maar in-ear oordopjes? Kies dan de beste noise-cancelling oordopjes voor de beste luisterervaring.

On-ear

In dit artikel gaat het over de beste on-ear of over-ear koptelefoons. De on-ear koptelefoon ligt, zoals de naam zegt, op je oorschelp. Ze zijn relatief goedkoop, licht en klein, maar na verloop van tijd drukken ze mogelijk op je oren.

On-ear koptelefoons zitten over het algemeen wat minder stevig op je hoofd, maar dit is afhankelijk van de koptelefoon. Ze zijn verkrijgbaar als draadloze koptelefoons, maar ook bedraad.

Over-ear

Een over-ear koptelefoon valt over je oren. Dit type biedt over het algemeen meer comfort dan de andere modellen, waardoor je langer ongestoord naar muziek luistert. Het formaat van een over-ear koptelefoon is groter en niet elk model klap je in. Ze nemen meer ruimte in beslag.

Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless

Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20.000 Hz
Noise cancelling: Ja
Voedingstype: Oplaadbare ingebouwde batterij
Maximale batterijduur: 24 uur
Inklapbaar: Ja
Draaibare oorschelpen: Ja
Type klankkast: Open
Type koptelefoon: Over-ear
Bekijk op Bol.com

Bose QuietComfort Earbuds II Wireless

Bose QuietComfort Earbuds II Wireless
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 21000 Hz
Noise cancelling: Ja
Voedingstype: Accu
Maximale batterijduur: 6 uur
Type klankkast: Gesloten
Bekijk op Bol.com

Apple AirPods Pro 2

Apple AirPods Pro 2
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Noise cancelling: Ja
Voedingstype: Accu
Maximale batterijduur: 30 uur
Type klankkast: Gesloten
Bekijk op Bol.com

Koptelefoon: Hoe maak ik de beste koop?

De hoeveelheid koptelefoons op de markt maakt het lastig om de juiste te vinden, terwijl koptelefoons onderling wel sterk verschillen. Daarom loop ik hieronder alle belangrijke punten voor je langs. Dan weet je precies waar je op moet letten.

Draadloos of niet?

Zowel koptelefoons met draad als zonder draad hebben handige voordelen. Een koptelefoon met draad hoef je nooit op te laden en gebruik je wanneer je dat wil. Ook zijn koptelefoons met draad het goedkoopst. Let wel op de lengte van het snoer. Een kort snoer beperkt je bewegingsvrijheid, maar een te lang snoer is ook onhandig.

Een koptelefoon met draad verbindt je bovendien niet met ieder apparaat, omdat niet alle apparaten dezelfde uitgang hebben. Met een draadloze koptelefoon heb je dat probleem niet. Bij een draadloze koptelefoon is in sommige gevallen een snoer inbegrepen, waardoor je alsnog ook via een kabel kunt luisteren. Dat is de ideale combi!

Normaal gesproken werken draadloze koptelefoons op bluetooth en wordt je niet beperkt door een snoer. Hardlopen met deze draadloze verbinding gaat dan bijvoorbeeld makkelijker. Ook hoef je, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken, niet meer de hele tijd je telefoon bij je te houden. Op (beperkte) afstand werkt je koptelefoon ook!

Houd er rekening mee dat je de batterij van een draadloze koptelefoon moet opladen. De batterijduur verschilt per koptelefoon. Een lange batterijduur is een must wanneer je veel reist. Sommige modellen werken slechts een paar uur, terwijl andere tot wel 40 uur werken na één keer opladen.

Akoestisch ontwerp

Het akoestisch ontwerp van koptelefoons is gesloten of open. Gesloten koptelefoons bieden uiterst goed geluid, omdat ze grotendeels isoleren tegen omgevingsgeluid door het passief te onderdrukken. De kussens van gesloten koptelefoons zijn meestal groter, waardoor niemand om je heen mee kan luisteren met je muziek.

Bij open koptelefoons hoor je wat meer omgevingsgeluiden. Dat is fijn als je wil letten op wat er om je heen gebeurt. Ondanks dat deze koptelefoons open zijn, bieden ze een natuurlijker, mooier en ruimtelijker geluid dan gesloten koptelefoons.

Noise cancellation

Actieve noise cancellation of actieve ruisonderdrukking op koptelefoons onderdrukt achtergrondgeluid en ruis met een anti-geluid. De koptelefoon verdraait het omgevingsgeluid en creëert een geluidsgolf, waardoor je geen last meer hebt van achtergrondgeluiden.

Luisteren naar audio in een lawaaiig vliegtuig is geen probleem met deze optie. Een noise-cancelling koptelefoon is daarentegen onveilig in het verkeer, omdat je omgevingsgeluiden uitsluit en mogelijk signalen mist. Ook zijn ze over het algemeen duurder.

Elke koptelefoon heeft bovendien een vorm van passieve noise cancellation. Dit is de 'natuurlijke' manier van omgevingsgeluiden tegenhouden. Denk bijvoorbeeld aan oorwarmers: deze bedekken je oorschelp en houden hierdoor geluid tegen. Hetzelfde geldt voor koptelefoons, maar ook oordopjes. Actieve noise cancellation is vanzelfsprekend effectiever.

Afbeelding van een koptelefoon en een laptop.

Hi-res audio

Steeds vaker beschikken koptelefoons en oordopjes over 'hi-res audio', dat staat voor high resolution audio. Koptelefoons met deze functie zouden een hogere geluidskwaliteit bieden, mits de audio die je afspeelt ook de juiste bestandsindeling heeft. Ze klinken dynamischer, ruimtelijker en realistischer dan koptelefoons zonder.

Hi-res audio-ondersteuning is zeker niet noodzakelijk voor audio van goede kwaliteit, maar het is wel mooi meegenomen als je koptelefoon de functie heeft. Dit geldt zeker wanneer je bijvoorbeeld een film kijkt en je koptelefoon aansluit op je homecinema-set.

Comfort

Wanneer wil je de koptelefoon gebruiken? Onderweg of lekker thuis? Een opvouwbare koptelefoon is handig tijdens het reizen, omdat hij minder ruimte inneemt. Het is wel zo fijn als hij makkelijk in je tas past zodra je hem even niet nodig hebt.

Een verstelbare hoofdband is ook prettig, omdat je de koptelefoon dan precies zo kan stellen dat hij goed op je hoofd past. Kijk bovendien naar het materiaal van de hoofdband voor het beste draagcomfort. Hoofdbanden met zachte materialen zitten meestal lekkerder dan hoofdbanden van hard plastic.

Bij sommige modellen kan je de oorschelpen draaien, om bijvoorbeeld met het ene oor naar muziek te luisteren en met het andere naar je omgeving. Ook het gewicht is van belang. Nu bestaan er weinig zware koptelefoons, maar let er toch op. Een lichte koptelefoon zit het lekkerst!

Driver

De kleine luidsprekers aan beide zijden van je koptelefoon worden 'drivers' genoemd en produceren het geluid. Hoewel een grote driver iets meer geluid en betere lage tonen produceert, is het kwaliteitsverschil tussen kleinere en grotere drivers beperkt. Je leest hier in principe alleen aan af hoe hard je de muziek kunt afspelen zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt.

Een driver bestaat uit drie onderdelen:

  1. De magneet creëert een magnetisch veld. De kwaliteit van het geluid verbetert door de prestaties van de magneet in het magnetische circuit. Meestal zijn de magneten van Bluetooth-koptelefoonsdrivers gemaakt van kobalt of ferriet. Soms worden er echter zeldzame materialen gebruikt om sterkere magneten te maken.
  2. Spreekspoelen. Elke keer wanneer een elektrische stroom door de spreekspoelen gaat, bewegen de spreekspoelen het diafragma om het geluid dat je hoort te genereren.
    • Het diafragma zet deze trillingen om in daadwerkelijk geluid. Deze mechanische trillingen produceren geluidsgolven.

Frequentiebereik

Het frequentiebereik van een koptelefoon drukt uit hoe groot het bereik is van de hoorbare tonen die je koptelefoon voortbrengt. Het klinkt ingewikkeld, maar dat valt mee.

Hoe lager de minimale frequentie van je koptelefoon, hoe lager de laagste tonen die het apparaat produceert. Andersom geldt hetzelfde: Hoe hoger de maximale frequentie, hoe hoger de hoogste tonen die je koptelefoon produceert.

De ideale minimale frequentie ligt rond de 20Hz (Hertz) en de ideale maximale frequentie rond de 20.000 Hz. Dat komt overeen met de minimale en maximale frequentie die de meeste mensen kunnen horen. Staar je alleen niet blind op deze getallen, want ze zeggen niet altijd iets over de geluidskwaliteit van je koptelefoon.

Afbeelding van een persoon die werkt op een laptop en een koptelefoon op heeft.

Zweet- en waterbestendigheid

Wil je de koptelefoon tijdens het sporten gebruiken? Kies dan voor een zweet- of waterbestendige koptelefoon. Deze slijt minder snel door zweetdruppels dan modellen die niet tegen vocht kunnen.

Wil je precies weten in hoeverre je koptelefoon geschikt is voor gebruik in de regen? Kijk dan naar de IP-certificering. Het eerste cijfer achter de afkorting staat hierbij voor de stofbestendigheid (tot een maximum van 6), en het tweede cijfer geeft weer hoe waterbestendig een product is (tot een maximum van 9, hoewel je dit nog niet vaak ziet).

Microfoon

De plek van de microfoon verschilt per koptelefoon, maar de meeste modellen hebben een ingebouwde microfoon. Zo zit de microfoon bij een draadloze over-ear koptelefoon meestal in de oorschelp, en bij een model met kabel juist verwerkt in de kabel.

Er zijn ook headsets: koptelefoons met een losse microfoon eraan vast. Deze gebruiken veel mensen tijdens het gamen of voor een online presentatie waarvoor je goed verstaanbaar moet zijn.

Spraakbesturing

Er zijn ook koptelefoons met slimme functies. Deze bedien je met je stem of via een app. Zo vertel je de koptelefoon welk liedje hij moet afspelen of stel je eenvoudig het volume in. Deze koptelefoons gaan al snel richting de 200 euro.

Impedantie

Misschien vraag je je af wat impedantie is en wat voor invloed het heeft op je luisterervaring. De impedantie behoort tot de belangrijkste eigenschappen van een koptelefoon! Koptelefoons hebben een bepaalde weerstand tegen de elektrische stroom die wordt uitgezonden door de versterker. Het proces van transmissie en weerstand staat bekend als impedantie.

Impedantie wordt gemeten in ohm (Ω). De impedantie varieert vaak tussen de 8 en 600 ohm, maar dit is afhankelijk van de koptelefoon. Een impedantie van tussen de 20 en 40 ohm is voldoende voor de meeste mensen. Wil je een koptelefoon die geschikt is voor audiofielen en ben je bereid daarvoor meer te betalen? Kies dan voor een koptelefoon met een impedantie van 64 ohm of meer!

De 5 beste koptelefoons op een rij

1. Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless

1. Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20.000 Hz
Noise cancelling: Ja
Voedingstype: Oplaadbare ingebouwde batterij
Maximale batterijduur: 24 uur
Inklapbaar: Ja
Draaibare oorschelpen: Ja
Type klankkast: Open
Type koptelefoon: Over-ear

2. Bose QuietComfort Earbuds II Wireless

2. Bose QuietComfort Earbuds II Wireless
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 21000 Hz
Noise cancelling: Ja
Voedingstype: Accu
Maximale batterijduur: 6 uur
Type klankkast: Gesloten

3. Apple AirPods Pro 2

3. Apple AirPods Pro 2
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Noise cancelling: Ja
Voedingstype: Accu
Maximale batterijduur: 30 uur
Type klankkast: Gesloten

4. Anker Soundcore Space Q45 Wireless

5. Sony WH-1000XM4 Wireless

5. Sony WH-1000XM4 Wireless
Minimale frequentie: 4 Hz
Maximale frequentie: 40000 Hz
Noise cancelling: Ja
Voedingstype: Accu
Maximale batterijduur: 30 uur
Inklapbaar: Ja
Draaibare oorschelpen: Ja
Type klankkast: Gesloten
Type koptelefoon: Over-ear

Veelgestelde vragen over koptelefoons

Wat is ANC op een koptelefoon?

'ANC' staat voor active noise-cancellation, ook wel actieve ruisonderdrukking. Een koptelefoon met ANC onderdrukt achtergrondgeluid en ruis met een antigeluid. Dit antigeluid ontstaat doordat de koptelefoon omgevingsgeluiden analyseert en tegenovergesteld afspeelt. Hierdoor hoor je uiteindelijk alleen je eigen muziek.

Is het dragen van een koptelefoon slecht voor je oren?

Het langdurig dragen van een koptelefoon kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Zet jee muziek daarom niet te hard en gebruik niet de hele dag een koptelefoon.

Hoelang gaat een koptelefoon mee?

Het verschilt per koptelefoon hoe lang die meegaat. De meeste koptelefoons slijten na regelmatig gebruik binnen vijf tot tien jaar.

Welke koptelefoon moet ik hebben?

Dat ligt helemaal aan je voorkeuren. Ik kan het niet voor je bepalen, maar ik kan je wel voor de laatste keer een overzicht geven van onze favoriete koptelefoons. Klik vooral op een paar en bekijk of het wat voor je is!

Minimale frequentieMaximale frequentieNoise cancellingVoedingstypeMaximale batterijduurInklapbaarDraaibare oorschelpenType klankkastType koptelefoon
1Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless20 Hz20.000 HzJaOplaadbare ingebouwde batterij24 uurJaJaOpenOver-ear
2Bose QuietComfort Earbuds II Wireless20 Hz21000 HzJaAccu6 uurJaJaGeslotenOver-ear
3Apple AirPods Pro 220 Hz20000 HzJaAccu30 uurJaJaGeslotenOver-ear
4Anker Soundcore Space Q45 Wireless20 Hz20000 HzJaAccu30 uurJaJaGeslotenOver-ear
5Sony WH-1000XM4 Wireless4 Hz40000 HzJaAccu30 uurJaJaGeslotenOver-ear

Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20.000 Hz

Noise cancelling: Ja

Voedingstype: Oplaadbare ingebouwde batterij

Maximale batterijduur: 24 uur

Inklapbaar: Ja

Draaibare oorschelpen: Ja

Type klankkast: Open

Type koptelefoon: Over-ear

Bose QuietComfort Earbuds II Wireless

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 21000 Hz

Noise cancelling: Ja

Voedingstype: Accu

Maximale batterijduur: 6 uur

Inklapbaar: Ja

Draaibare oorschelpen: Ja

Type klankkast: Gesloten

Type koptelefoon: Over-ear

Apple AirPods Pro 2

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Noise cancelling: Ja

Voedingstype: Accu

Maximale batterijduur: 30 uur

Inklapbaar: Ja

Draaibare oorschelpen: Ja

Type klankkast: Gesloten

Type koptelefoon: Over-ear

Anker Soundcore Space Q45 Wireless

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Noise cancelling: Ja

Voedingstype: Accu

Maximale batterijduur: 30 uur

Inklapbaar: Ja

Draaibare oorschelpen: Ja

Type klankkast: Gesloten

Type koptelefoon: Over-ear

Sony WH-1000XM4 Wireless

Minimale frequentie: 4 Hz

Maximale frequentie: 40000 Hz

Noise cancelling: Ja

Voedingstype: Accu

Maximale batterijduur: 30 uur

Inklapbaar: Ja

Draaibare oorschelpen: Ja

Type klankkast: Gesloten

Type koptelefoon: Over-ear

Conclusie

Een koptelefoon maakt je luisterervaring een stuk aangenamer: of dit nu muziek is, een podcast of een heftige actiefilm. Een goede dosis basisinformatie is dan ook zeker belangrijk bij het maken van een keuze! Hopelijk ben je eruit welke koptelefoon het beste bij je past. Twijfel je nog? Lees dan alle puntjes opnieuw door en bekijk de top vijf. Bedankt voor het lezen en veel luisterplezier!🎼

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu