Onze categorieën
Over onsContact

Maak je Huis een Paradijs met de Beste Luchtbevochtiger

Auteur: Charlie Hoeben
Published 06.08.2021 - Updated 10.04.2022
Maak je Huis een Paradijs met de Beste Luchtbevochtiger

Het lijkt een overbodige luxe, maar toch kan het goed van pas komen. Heb je last van een droge huid, geïrriteerde ogen of luchtwegen? Of wil je je plantenkindjes een zo goed mogelijk leven geven? Mogelijk is een luchtbevochtiger de uitkomst waar je al jaren naar op zoek bent. Hieronder staan alvast de beste luchtbevochtigers van het moment, maar lees vooral verder om meer te weten te komen. 🕵️‍♂️

Waarom een luchtbevochtiger kopen?

Een luchtbevochtiger is voor een heleboel dingen handig. Een droge huid of geïrriteerde ogen, voor je kamerplant of voor je houten meubels. Zelf had ik nooit gedacht dat ik er een nodig had, maar met zoveel voordelen kun je het bijna niet links laten liggen.

Als je huis echter juist te vochtig is, heb je een luchtontvochtiger nodig. Hiermee los je een hele andere set problemen op, zoals schimmel in huis, eczeem en algemene klamme muffigheid. Apparaten die het beide doen – zoals een goede mobiele airco – bestaan ook, maar zijn doorgaans duurder.

Het is wel belangrijk om je van tevoren in te lezen, want er zit veel verschil tussen verschillende modellen. Lees vooral verder om meer te weten te komen, wel heb ik hieronder alvast de 3 beste met wat belangrijke specificaties voor je klaargezet. 👇

AirKing Luchtbevochtiger Zwart Topfill

AirKing Luchtbevochtiger Zwart Topfill
Vermogen: 23 W
Geluidsniveau: 35 dB
Indicatielampje: Ja
Afstandsbediening: Ja
Bekijk op Bol.com

Qumax Luchtbevochtiger met Aromatherapie Humidifier

Qumax Luchtbevochtiger met Aromatherapie Humidifier
Vermogen: 30 W
Geluidsniveau: 26 dB
Indicatielampje: Nee
Afstandsbediening: Nee
Bekijk op Bol.com

The Care Store Draadloze Luchtbevochtiger

The Care Store Draadloze Luchtbevochtiger
Vermogen: 3 W
Geluidsniveau: 0 dB
Indicatielampje: Nee
Afstandsbediening: Nee
Bekijk op Bol.com

Luchtbevochtiger: Hoe maak ik de beste koop?

Niet iedere luchtbevochtiger is hetzelfde. Ze werken op verschillende wijzen, hebben verschillende extra functies, enzovoorts. Het resultaat hoort een goed luchtvochtgehalte te zijn, maar om er zeker van te zijn dat je toekomstige aankoop dit bereikt, moet je op een aantal zaken letten.

Wat is vochtigheid?

Laten we met de basisvraag beginnen, wat is vochtigheid precies, en wat doet het in je huis? Vochtigheid wordt veroorzaakt door verdamping en condensatie, en staat voor de hoeveelheid waterdamp in de 'plaatselijke' atmosfeer. Dit wordt op twee manieren gemeten: de relatieve vochtigheid, of de absolute vochtigheid.

Absolute vochtigheid

Absolute vochtigheid wordt gemeten als een hoeveelheid waterdamp in een eenheidsvolume lucht. Dit wordt uitgedrukt in gram water per kilogram lucht.

Relatieve vochtigheid

Relatieve vochtigheid is het percentage water in de plaatselijke atmosfeer wat afgemeten wordt tegen het totale percentage water dat deze atmosfeer kan bevatten. Deze weergave van luchtvochtigheid gebruikt men het meeste. Dit meet je thuis met een hygrometer. Hier kom ik zo op terug.

Wat doet vochtigheid?

Te veel vocht

Een te vochtig huis heeft gevaarlijke gevolgen voor je huis en je gezondheid. Je kunt last krijgen van schimmelvorming, ongedierte als zilvervisjes en pissebedden en een muffe lucht in huis. Ook voor je gezondheid is het gevaarlijk, want het leidt tot problemen met je luchtwegen en het verergert ook astmaklachten. Als je een te vochtig huis hebt, dan heb je een luchtontvochtiger nodig.

Te weinig vocht

Zit er te weinig vocht in de lucht, dan is dit ook niet goed. Dit tast bijvoorbeeld je houten meubels aan; deze drogen uit en scheuren vervolgens. Daarnaast is te weinig vocht slecht voor je kamerplanten. Mensen krijgen ook last van lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid en hoofdpijn, droge huid en geïrriteerde ogen door een te droge lucht.

Hygrometer met temperatuur en luchtvochtigheid op display

Hygrometer

Misschien kun je het in huis voelen, of heb je bepaalde klachten die bij te veel of te weinig vocht horen. Als dit niet het geval is, maar je alsnog een optimaal vochtniveau in huis wilt, meet je het huidige vochtniveau met een hygrometer. De optimale vochtigheidsgraad in huis is trouwens tussen de 40% en 60%, doe er je voordeel mee!

Bij sommige luchtbevochtigers zit een hygrometer ingebouwd. Dat scheelt weer een aankoop! Dit maakt het bovendien makkelijker om de ruimte op de juiste vochtigheidsgraad te krijgen, doordat de luchtbevochtiger zelf constant metingen en vergelijkingen uitvoert.

Ionisator

Een luchtbevochtiger met een ionisator klinkt erg Star Trek-achtig. Heb je het echt nodig? Dit is geen kwestie van 'ja' of 'nee', maar fijn is het wel.

Naast het bevochtigen en optimaliseren van de lucht in de ruimte, maakt een luchtbevochtiger met ionisator de lucht 'schoner'. Dat doet hij door via elektrische lading negatieve ionen in de lucht te brengen.

Deze ionen klampen zich vast aan vuiligheid in de lucht, zoals bacteriën, fijnstof, virussen en pollen. Als de ionen zich vastgeklampt hebben maken ze de deeltjes onschadelijk door ze zodanig te verzwaren dat ze op de grond vallen. Zo zuig je ze makkelijk op met je stofzuiger.

Verschillende technieken

Er bestaan verschillende technieken die luchtbevochtigers gebruiken om jou huis de optimale vochtigheidsgraad te geven, en deze doen allemaal weer net iets anders.

Koudwaterverdamper

Een koudwaterverdamper gebruikt een ingebouwde ventilator om lucht door een natte filter te blazen, deze filter vangt alle bacteriën en mineralen op die in de lucht zitten. Daarnaast blijft ook alle kalk wat in het water zit achter in de filter.

Een koudwaterverdamper is energiezuinig, wat een groot voordeel is. Dit komt doordat ze automatisch stoppen als de luchtvochtigheid op 60% zit. Ze maken wel herrie als ze op volle toeren draaien, maar als dit niet is zijn ze relatief stil. Het grootste nadeel is de filter; deze moet je meestal elke 2 à 3 maanden vervangen. Dit kost elke keer opnieuw geld, en soms zijn ze slecht leverbaar.

Ultrasoon bevochtiger

Het klinkt erg futuristisch, een ultrasoon bevochtiger heeft een metalen diafragma die trilt op een ultrasoon ritme. Door deze trillingen ontstaan kleine druppeltjes die vervolgens als een fijne nevel de lucht in wordt gestuurd.

Ultrasone bevochtigers zijn over het algemeen ook erg stil en energiezuinig. Een nadeel van deze vorm van bevochtigen is dat er een waterreservoir met stilstaand water aan te pas komt. Bacteriën gedijen hierin en verspreiden zelfs als dit te lang stil staat. Het is aan te raden om dit water zeer regelmatig te vervangen.

Luchtwasser

Een luchtwasser haalt de luchtstroom die door je huis gaat door het apparaat en de filter heen. Zo krijg je op een natuurlijke manier schone, bevochtigde lucht. Er komt dan ook geen stoom of warmte van het apparaat af, wat het erg veilig maakt als je kinderen en/of huisdieren hebt.

Een nadeel is dat een luchtwasser vaak een minder mooi, en groter design heeft dan andere luchtbevochtigers, en dit kan iets zijn om rekening mee te houden als je veel waarde hecht aan de esthetiek van je huis. Daarnaast zijn ze over het algemeen duurder in aanschaf.

Stoombevochtiger

Deze bevochtiger heeft een ingebouwd waterreservoir. De bevochtiger kookt dit water vervolgens, wat stoom veroorzaakt die de ruimte in vloeit. Dat stoom verhoogt de luchtvochtigheid.

Door de hitte die het apparaat genereert is deze vorm bevochtiger een stuk minder geschikt voor een huis met kinderen en/of huisdieren. Ook verbruikt dit apparaat veel meer stroom dan andere bevochtigers. Die hitte moet ergens vandaan komen!

Wat wel een groot voordeel is, is dat er geen filter in zit die je moet vervangen.

Groen blad met kleine druppels

Extra zaken om rekening mee te houden

Aantal vierkante meters

Elk model luchtbevochtiger bevochtigt tot een bepaald aantal vierkante (of kubieke) meters. Kijk hier goed naar bij aanschaf van je nieuwe apparaat. Het is aan te raden om de kamer(s) die je wil bevochtigen even goed op te meten en een apparaat aan te schaffen die dit aan kan.

Het liefst neem je een apparaat dat zelfs iets meer aan kan dan het gemeten aantal vierkante (of kubieke) meters van de kamer die je wilt bevochtigen. Zo weet je 100% zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Geluidsniveau

Sommige apparaten zijn stiller dan andere. Een koudwaterverdamper maakt door de ventilator gemiddeld wat meer geluid dan bijvoorbeeld een ultrasoon bevochtiger. Ga goed na bij jezelf of dit belangrijk is, en kijk naar het aantal decibel (dB) dat in de specificaties van je gewenste model staat.

Energiezuinigheid

Dit spreekt redelijk voor zich natuurlijk, sommige apparaten zijn energiezuiniger dan andere. Let wel op dat een stoombevochtiger een stuk meer stroom gebruikt dan de andere bevochtigers, wat minder duurzaam is voor onze groene bol. 🌍

Aantal liters en afvoer

Het aantal liters wat in het waterreservoir kan is belangrijk, omdat dit staat voor hoe vaak je het bij moet vullen. Kijk hierbij ook hoeveel lucht per uur deze kan bevochtigen; dan krijg je een idee hoe snel het apparaat werkt en het gewenste resultaat bereikt.

Aroma's

Bij veel luchtbevochtigers kun je geurtjes toevoegen aan de lucht die hij de kamer in blaast of laat. De variatie hierin is ontzettend uiteenlopend – van lavendel tot citroen en chocola!

De 5 beste luchtbevochtigers op een rij

1. AirKing Luchtbevochtiger Zwart Topfill

1. AirKing Luchtbevochtiger Zwart Topfill
Inhoud waterreservoir: 3.50 l
Geschikt voor ruimte tot: 55 m²
Hygrometer: Ja
Instelbare vochtigheidsgraad: Ja
Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie

2. Qumax Luchtbevochtiger met Aromatherapie Humidifier

2. Qumax Luchtbevochtiger met Aromatherapie Humidifier
Inhoud waterreservoir: 2.80 l
Geschikt voor ruimte tot: 59 m²
Hygrometer: Nee
Instelbare vochtigheidsgraad: Ja
Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie

3. The Care Store Draadloze Luchtbevochtiger

3. The Care Store Draadloze Luchtbevochtiger
Inhoud waterreservoir: 0.50 l
Geschikt voor ruimte tot: 30 m²
Hygrometer: Nee
Instelbare vochtigheidsgraad: Nee
Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie

4. Medisana UHW Luchtbevochtiger

4. Medisana UHW Luchtbevochtiger
Inhoud waterreservoir: 4.50 l
Geschikt voor ruimte tot: 30 m²
Hygrometer: Nee
Instelbare vochtigheidsgraad: Ja
Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie

5. Merkloos Sakura Geurwolkje® Diffuser 250

5. Merkloos Sakura Geurwolkje® Diffuser 250
Inhoud waterreservoir: 0.25 l
Geschikt voor ruimte tot: 50 m²
Hygrometer: Nee
Instelbare vochtigheidsgraad: Nee
Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie

Veelgestelde vragen over luchtbevochtigers

Wat doet een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger brengt de luchtvochtigheid in de kamer waarin hij staat tussen de 40% en 60%. Dit is de ideale vochtigheidsgraad voor mens, dier en huis.

Waarom een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger kan voor een heleboel dingen handig zijn. Een droge huid of geïrriteerde ogen, voor je kamerplant of voor je houten meubels. Zelfs mensen met concentratieproblemen kunnen hier baat bij hebben, aangezien men slechte luchtvochtigheidswaarden verdacht van het veroorzaken van concentratieproblemen.

Hoe kan ik de vochtigheidsgraad in mijn huis meten?

Misschien kun je het in huis voelen, of heb je bepaalde klachten die bij teveel of te weinig vocht horen. Als dit niet het geval is, maar je wil wel de optimale vochtigheidsgraad in je huis, kan je dit meten met een hygrometer.

Welke luchtbevochtiger moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen, want dit is iets persoonlijks. Wel heb ik hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties klaargezet, zodat je precies kan vinden wat jij nodig hebt.

Geschikt voor ruimte totHygrometer
1AirKing Luchtbevochtiger Zwart Topfill55 m²Ja
2Qumax Luchtbevochtiger met Aromatherapie Humidifier59 m²Nee
3The Care Store Draadloze Luchtbevochtiger30 m²Nee
4Medisana UHW Luchtbevochtiger30 m²Nee
5Merkloos Sakura Geurwolkje® Diffuser 25050 m²Nee

AirKing Luchtbevochtiger Zwart Topfill

Geschikt voor ruimte tot: 55 m²

Hygrometer: Ja

Qumax Luchtbevochtiger met Aromatherapie Humidifier

Geschikt voor ruimte tot: 59 m²

Hygrometer: Nee

The Care Store Draadloze Luchtbevochtiger

Geschikt voor ruimte tot: 30 m²

Hygrometer: Nee

Medisana UHW Luchtbevochtiger

Geschikt voor ruimte tot: 30 m²

Hygrometer: Nee

Merkloos Sakura Geurwolkje® Diffuser 250

Geschikt voor ruimte tot: 50 m²

Hygrometer: Nee

Conclusie

Nu weet je alles over luchtvochtigheid en waarom deze optimaal moet zijn. Zeg nu eerlijk: de voordelen van een goede luchtbevochtiger wegen toch zeer zeker op tegen de nadelen? Zet je beste torenventilator aan, en je blaast zo die heerlijke bevochtigde lucht je leven in.

Klik vooral op de links en kijk nog even goed naar de specificaties. Ik ben benieuwd hoe jij je nieuwe leven met luchtbevochtiger ervaart. Laat je het me hieronder weten? 💧

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu