Onze categorieën
Over onsContact

Haal een Verkoelend Briesje in Huis met de Beste Ventilator

Amber Christen
Auteur: Amber Christen
Published 03.08.2021 - Updated 27.12.2021
Haal een Verkoelend Briesje in Huis met de Beste Ventilator

Een lekker briesje werkt erg verkoelend op een warme zomerdag, maar de wind komt niet uit de lucht vallen – niet in huis, in ieder geval! Daarvoor bestaan er gelukkig ventilators. Ik kan zelf echt niet meer zonder. Ben je nu ook op zoek naar de beste ventilator voor jou? Bekijk hieronder onze keuzes of ga zelf op zoek met onze handige koopgids!

Waarom een ventilator kopen?

Ventilators zijn er in allerlei soorten en maten. Zo vind je zonder twijfel een apparaat dat precies past bij jouw wensen!

Naast ventileren doen sommige modellen ook nog eens meer dan dat. Denk bijvoorbeeld aan het bevochtigen van de lucht of het filteren hiervan. Als je een allround apparaat wil, kijk hier dan naar. Gaat het je nu vooral om die extra functies, overweeg dan eventueel een luchtontvochtiger of een luchtbevochtiger.

Let wel op: ventilators koelen je huis niet écht af. Ze blazen geen koude lucht. In plaats daarvan zuigen ventilators lucht aan via de achterkant van het apparaat die ze op hoge snelheid uitblazen. Door de snelheid krijgt de uitgeblazen lucht een verkoelende werking. Hier wordt het hele proces goed uitgelegd. Ben je op zoek naar een apparaat dat wél voor echte afkoeling zorgt, dan is een mobiele airco een geschikter apparaat voor jou.

Toch heeft een ventilator zijn voordelen! Ze zorgen voor gerichte verkoeling op warme dagen en nachten, verbruiken weinig stroom, zijn gemakkelijk te verplaatsen door het hele huis en zijn er van klein tot groot. Kijk hieronder voor onze top 3 keuzes!

Dreo Pilot Max

Dreo Pilot Max
Bekijk op Bol.com

Honeywell HT900E turbo fan

Honeywell HT900E turbo fan

Vornado 660 AE Large Air

Vornado 660 AE Large Air
Type ventilator: Tafelventilator
Geluidsniveau: 60 dB
Afstandsbediening: Nee
Aantal snelheden: 3
Vermogen: 60 W
Diameter: 26 cm
Bekijk op Bol.com

Ventilator: Hoe maak ik de beste koop?

Misschien zie je door de bomen het bos niet meer, maar het kiezen van de beste ventilator voor jouw wensen is helemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen weten waar je op moet letten! Hieronder heb ik alles voor je op een rijtje gezet.

Van tafel- tot vloerventilator

Allereerst zijn er flink wat verschillende soorten ventilators, die ik allemaal even voor je langsloop. De een is beter geschikt voor grotere ruimtes, de volgende is beter voor op tafel. Er zijn zelfs mini ventilators die in je tas passen! Het is maar net wat je zoekt.

 • Statiefventilator
 • Torenventilator
 • Vloerventilator
 • Tafelventilator
 • Plafondventilator
 • Ventilator zonder bladen

Statiefventilator

De statiefventilator is hét klassieke voorbeeld van een staande ventilator. De meeste mensen kennen dit model waarschijnlijk wel. Statiefventilators zijn beschikbaar in allerlei uitvoeringen, met verschillende opties.

Zo zijn ze bijvoorbeeld instelbaar op hoogte, kantelbaar en hebben ze een 'zwenkfunctie', waarover ik je later meer vertel. Het grootste voordeel is vooral dat je ze makkelijk op de juiste hoogte en in de juiste richting plaatst, waar dan ook in huis.

Torenventilator

Een andere staande ventilator die veel weg heeft van de statiefventilator is de torenventilator. Deze heeft zo zijn eigen voordelen, waaronder dat hij meestal minder ruimte inneemt dan de statiefventilator en een groter bereik heeft. Voor meer over dit specifieke type, lees onze guide voor de beste torenventilator!

Vloerventilator

De vloerventilator is net als de statiefventilator een staand model dat je gemakkelijk overal neerzet, maar staat zoals de naam al suggereert niet op een statief, maar direct op de vloer. Dit model is wat groter en krachtiger, en staat meestal iets naar boven gekanteld. Daardoor is een vloerventilator erg geschikt voor het verkoelen van grotere ruimtes.

Tafelventilator

Dit is een wat kleiner Door zijn formaat is dit type ventilator nog mobieler en erg geschikt voor op een bureau of je nachtkastje. Ze hebben meestal niet veel extra functies en een grote ruimte ventileren gaat niet, maar ze doen verder precies wat je van ze verwacht: voor verkoeling zorgen!

De tafelventilator is bovendien de goedkoopste variant op de markt en daardoor erg geschikt voor een beperkt budget.

Plafondventilator

De plafondventilator is een apart soort binnen de ventilator familie. Deze hangt aan het plafond op een vaste plek en zie je vooral veel in slaapkamers en kantoren. Wel belangrijk: net als alle voorgaande soorten heeft de plafondventilator draaiende bladen. Deze zijn alleen vaak niet afgeschermd. Wanneer je een plafondventilator ophangt, moet je hem minimaal op een hoogte van 2 of 3 meter hangen voor je eigen veiligheid! Bovendien moet het plafond het gewicht van het apparaat kunnen dragen.

De voordelen van een plafondventilator zijn wel dat ze meestal stabiel en stil zijn. Ze verkoelen makkelijk een grote ruimte en je zet ze zonder problemen aan en uit met een koordje, afstandsbediening of knopje. Enkele modellen hebben zelfs meteen een ingebouwde lamp. Twee vliegen in één klap!

Bladloze ventilator

Dit is niet per se een extra soort ventilator, maar meer een variant die voorkomt onder alle staande modellen, inclusief de torenventilator. Heb je kleine kinderen of dieren in huis? Kies dan deze variant van de ventilator, want dan heb je geen mogelijk gevaarlijke ronddraaiende bladen waar vingers of pootjes per ongeluk tussen belanden! Ook hebben sommige ventilators zonder bladen allerlei extra functies, zoals het zuiveren van de lucht.

Afbeelding van een kleine ventilator op een tafel.

Herrieschopper of niet?

Minstens even belangrijk: het geluidsniveau van je nieuwe apparaat. Je wilt niet een enorme herrieschopper in huis halen voor in de slaapkamer. Daar gaat je nachtrust! 😴

Het geluidsniveau van een ventilator drukt men uit in decibel (dB). Er zijn grofweg drie groepen:

 • Ventilators onder de 50 dB zijn extra stil en erg geschikt voor in je slaapkamer.
 • Ventilators tussen de 50 en de 60 dB zijn stil maar iets hoorbaarder, op het niveau van een achtergrondgeluid.
 • Ventilators boven de 60 dB zijn goed hoorbaar, op het niveau van een normaal gesprek.

Ben je op zoek naar een ventilator voor een stille ruimte, let hier dan goed op. Anders is het volume van minder belang.

Vanzelf aan en uit

Lang niet alle ventilators beschikken over een timer, maar zo'n functie is wel erg handig. Dan denk je misschien: "Wat kun je er mee?" Er voor zorgen dat je ventilator vanzelf op bepaalde momenten aan en uit gaat! Erg handig wanneer je bijvoorbeeld wil dat het apparaat 's nachts vanzelf uitgaat; dan hoef je ook je bed niet meer uit. Je stelt de momenten waarop het apparaat automatisch aan of uit gaat zelf in. Dit kan niet bij ventilators zonder een timerfunctie.

Een andere optie die de bediening van je ventilator vergemakkelijkt: een afstandsbediening. Ook daar beschikken sommige modellen over. Het varieert wel per apparaat hoeveel je met de afstandsbediening kan, maar ik ben blij dat ik zo'n handig dingetje bij mijn ventilator heb!

Kracht en formaat

Het is fijn als je apparaat stil is en vanzelf aan en uit kan, maar zijn verdere prestaties moet je ook niet vergeten. Let daarom op de volgende dingen:

 • Diameter
 • Vermogen

De grootte (diameter) van je ventilator is voor een deel bepalend voor het bereik van het apparaat. Hoe groter de diameter is, hoe breder de verkoelende luchtstraal die hij de kamer in blaast wordt.

Het vermogen, uitgedrukt in watt, bepaalt de kracht van de ventilator. Gemiddeld ligt het wattage van een ventilator tussen de 35 en de 50 watt. Meestal geldt hoe hoger het wattage, hoe harder jouw nieuwe apparaat blaast – maar ook hoe meer stroom hij verbruikt. Maak hierbij vooral de afweging hoeveel kracht je precies nodig hebt. Heb je maar een kleine kamer? Dan is een hoog wattage meestal overbodig.

Andere handige specificaties

Dan nog twee andere handigheidjes om op te letten!

 • Standen
 • Zwenkfunctie

Voor de meeste mensen is een zachte en een hardere stand waarschijnlijk voldoende, maar wil je meer controle over de verkoelende wind van je nieuwe ventilator? Kijk dan ook hoeveel standen het apparaat heeft. Normaal is 2 of 3 standen. Voor meer controle ga je daar boven zitten.

Een zwenkfunctie is niets ingewikkelds. Het betekent dat je ventilator op en neer of heen en weer kan bewegen uit zichzelf. Met een duur woord heet dit ook wel "oscilleren". Handig om te weten als je zelf nog op zoek gaat! De functie zorgt er voor dat de lucht beter door de ruimte geblazen wordt en voorkomt stijve spieren, doordat het briesje niet constant op jou gericht is.

De 5 beste ventilators op een rij

1. Dreo Pilot Max

2. Honeywell HT900E turbo fan

2. Honeywell HT900E turbo fan

3. Vornado 660 AE Large Air

3. Vornado 660 AE Large Air
Type ventilator: Tafelventilator
Geluidsniveau: 60 dB
Afstandsbediening: Nee
Aantal snelheden: 3
Vermogen: 60 W
Diameter: 26 cm

4. Rowenta Turbo Silence Oscillating Table

4. Rowenta Turbo Silence Oscillating Table
Type ventilator: Statiefventilator
Geluidsniveau: 45 dB
Afstandsbediening: Nee
Aantal snelheden: 4
Timer: Nee
Vermogen: 70 W
Diameter: 40 cm

5. MeacoFan 1056 Air Circulator

5. MeacoFan 1056 Air Circulator
Type ventilator: Tafelventilator
Geluidsniveau: 20 dB
Afstandsbediening: Ja
Aantal snelheden: 12
Timer: Ja
Vermogen: 24 W
Diameter: 28.50 cm

Veelgestelde vragen over ventilators

Wanneer gaat een ventilator automatisch aan?

Lang niet alle ventilators beschikken over een timer, maar zo'n functie is wel erg handig. Het doet precies wat de naam aangeeft en zorgt ervoor dat de ventilator op ingestelde tijden aan en uit gaat! Erg handig wanneer je bijvoorbeeld wil dat het apparaat 's nachts vanzelf uit gaat; dan hoef je ook je bed niet meer uit.

Hoe sluit je een ventilator aan?

Dat is afhankelijk van het model. De meeste losstaande ventilators sluit je aan door de stekker in het stopcontact te steken. Een plafondventilator is een ander verhaal. Je hangt dit apparaat in plaats van een lamp met meerdere schroeven op en verbindt de kroonsteen van de ventilator met de stroomdraden die uit het plafond komen. Zet wel even de stroom uit wanneer je met de stroomdraden aan de slag gaat!

Wat kost een ventilator per uur?

Dat is afhankelijk van hoeveel watt je ventilator heeft en van je energiemaatschappij, maar de kosten zijn erg laag. Een ventilator gebruikt minder stroom dan een airco en is dus milieuvriendelijker. Heb je bijvoorbeeld een ventilator van 40 watt, dan verbruikt die 0,040 kWh per uur. Zijn je stroomkosten € 0,20 per kilowattuur (kWh), dan kom je op de volgende rekensom: 0,040 kWh x 24 uur (voor een hele dag draaien) x € 0,20 = € 0,192 Dat betekent dat het je € 0,19 kost om je ventilator een hele dag aan te hebben.

Welke ventilator moet ik hebben?

Dat bepaal je helemaal zelf met behulp van deze koopgids! Ik kan de keuze niet voor je maken. Wel geef ik je nog even een laatste overzicht van de beste ventilators van dit moment en hun belangrijkste specificaties.

Type ventilatorGeluidsniveauAfstandsbedieningAantal snelhedenVermogenDiameterTimer
1Dreo Pilot Max
2Honeywell HT900E turbo fan
3Vornado 660 AE Large AirTafelventilator60 dBNee360 W26 cm
4Rowenta Turbo Silence Oscillating TableStatiefventilator45 dBNee470 W40 cmNee
5MeacoFan 1056 Air CirculatorTafelventilator20 dBJa1224 W28.50 cmJa

Dreo Pilot Max

Honeywell HT900E turbo fan

Vornado 660 AE Large Air

Type ventilator: Tafelventilator

Geluidsniveau: 60 dB

Afstandsbediening: Nee

Aantal snelheden: 3

Vermogen: 60 W

Diameter: 26 cm

Rowenta Turbo Silence Oscillating Table

Type ventilator: Statiefventilator

Geluidsniveau: 45 dB

Afstandsbediening: Nee

Aantal snelheden: 4

Vermogen: 70 W

Diameter: 40 cm

Timer: Nee

MeacoFan 1056 Air Circulator

Type ventilator: Tafelventilator

Geluidsniveau: 20 dB

Afstandsbediening: Ja

Aantal snelheden: 12

Vermogen: 24 W

Diameter: 28.50 cm

Timer: Ja

Conclusie

Dat viel wel mee, toch? Je bent zo een stap dichterbij de beste ventilator voor jou en binnen de kortste keren heb je hem in huis! Dat scheelt heel wat gezweet op warme zomerdagen. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het hieronder dan gerust weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Amber Christen
Amber Christen
Amber is een student en zzp'er met een passie voor geschiedenis, taal en allerlei vormen van creativiteit. Enkele jaren geleden heeft ze haar bachelordiploma Geschiedenis behaald en momenteel gaat ze voor de master Neerlandistiek. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf in grafisch vormgeven, fotografie en illustratie en schrijft ze erg graag.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu