Onze categorieën
Over onsContact

Pissebedden in Huis: Zo Kom Je Ervan Af!

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 29.06.2021 - Updated 29.06.2021
Pissebedden in Huis: Zo Kom Je Ervan Af!

Pissebedden zijn een veel voorkomende huishoudelijke plaag in ons land. In kleine aantallen vormen ze niet zo'n probleem, maar een pissebeddenplaag kan lastig te bestrijden en moeilijk te stoppen zijn. Hoewel pissebedden geen gevaar voor je gezondheid vormen, zie je ze liever niet over je vloeren en muren kruipen.

In dit artikel leg ik je uit wat een pissebed precies is, waarom ze bij je binnen zitten en nog belangrijker: hoe je er vanaf komt.

Wat is een pissebed?

Pissebedden komen voor in een verscheidenheid van soorten. De gewone pissebed zoals wij die kennen is een klein en ovaalvormig schaaldier. Ze zijn meestal niet groter dan 15 mm, en hun bruin/grijs gekleurde exoskelet is kenmerkend door de talrijke horizontale ribbels die erlangs lopen – evenals hun vooruitstekende antennes.

Meestal vind je pissebedden in de tuin in plaats van in huis. Ze leven meestal onder stenen en hout, in de koude, donkere grond. Ze kunnen echter binnenshuis hun toevlucht zoeken en onder bepaalde omstandigheden een thuis vinden. Zie je zo af en toe eens een pissebed, dan is de kans groot dat deze per ongeluk het huis binnen is gelopen.

Pissebedden gedijen goed in vochtige omgevingen. Binnen zou het niet vochtig moeten zijn, wat betekent dat ze niet lang overleven. Heb je echter een probleem met vocht in je huis, dan word je huis de ideale woonplaats voor pissebedden. Zie je veel pissebedden in huis, dan kan dit wijzen op een onderliggend vochtprobleem.

Dit heb je nodig

Er zijn verschillende manieren om van pissebedden in huis af te komen. Denk aan chemische sprays of poeders in allerlei varianten. Er zijn ook speciale lijmvallen voor pissebedden te koop. Zodra een pissebed op deze val loopt, plakt hij vast en kan het geheel de vuilnisbak in. Diervriendelijk is anders. 😖

Pissebed op witte achtergrond, bovenaanzicht

Ik geef zoals altijd, de voorkeur aan milieuvriendelijk schoonmaken en gebruik liever geen chemicaliën.

 • Zachte borstel (of bezem)
 • Het blik van de stoffer
 • Goed humeur

Stap 1: De pissebedden opvegen

Veeg de pissebedden op. Soms lopen ze in groepjes, waardoor je er meerdere tegelijk op veegt. Bij voorkeur doe je dit met een zachte borstel. Je kunt ze natuurlijk ook oppikken en op die manier buiten zetten: pissebedden kunnen niet bijten, al zouden ze het willen. Kies je ervoor om ze op te pakken, dan ben je er wel wat langer mee bezig.

Stap 2: Zet ze buiten

Zet de pissebedden buiten in de tuin, het liefst tussen het groen. Ze vinden vanzelf een plaatsje waar ze zich prettig voelen. Zoals gezegd zoeken ze altijd een vochtige plek op.

Stap 3: Zoek de oorzaak

Nu je pissebedden weg zijn, wil je ze ook weghouden. Het is daarom belangrijk dat je erachter komt waarom ze er in eerste instantie waren. Zoals je inmiddels weet houden pissebedden van vochtige plaatsen. Merk je dat het in bepaalde kamers vochtiger is dan in andere?

Voel anders eens aan je muren en vloeren. Vind je een vochtige plaats, dan is het zaak om erachter te komen waarom deze plaats vochtig is.

Pas zodra de oplossing voor het vocht is gevonden, kun je pissebedden succesvol voorkomen. Blijft je huis vochtig, dan komen de pissebedden gewoon weer terug. Schakel indien nodig een expert in, of probeer eens een luchtontvochtiger te scoren.


Waarom heet een pissebed een pissebed?
 – Vroeger dacht men dat pissebedden hielpen bij plasproblemen. De afweerstof die pissebedden produceren om hun vijanden mee af te weren, zou bedplassen tegengaan! 💦

Gebakken pissebed?

Pissebedden behoren tot de kreeftachtigen en zijn daarom hartstikke eetbaar. Verrassend, niet? Er zijn mensen die deze beestjes oppeuzelen na ze te vinden. In dat geval worden ze levend gekookt totdat er een sterke vislucht ontstaat. Na ze uit te laten lekken, bakt men ze vervolgens op met wat paprika, uien en wat knoflook. Probeer het gerust eens zelf als je avontuurlijk bent aangelegd!

Conclusie

Of je nu een dierenliefhebber bent of niet, pissebedden horen niet binnen, maar buiten in de tuin. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met je pissebedden probleem en kruipen ze niet meer over je muren. Heb jij nog een goede tip? Laat het me dan hieronder in de feedback weten! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu