Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Torenventilator voor een Fris Windje

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 30.07.2021 - Updated 06.08.2022
De Beste Torenventilator voor een Fris Windje

Hoewel Nederland niet bepaald een tropisch land is, kunnen de temperaturen in de zomer behoorlijk hoog oplopen. Een ventilator in huis is dan geen overbodige luxe. Heb je echter niet veel ruimte, dan biedt een torenventilator een goede oplossing. Ze zijn lang en hoog, waardoor je ze eigenlijk overal wel kwijt kunt. Lees hier over de beste torenventilators en lees waar je op let om met een geweldige torenventilator thuis te komen.


Wat doet een torenventilator precies?

Er zijn allerlei verkoelingssystemen te koop. Een goede ventilator is misschien wel de populairste: ze zijn te koop in allerlei soorten en maten, en ze zijn prijsvriendelijk en effectief. Een torenventilator is net als een tafel- en een vloerventilator een type ventilator. Je zet een torenventilator op de grond, waardoor je ruimte bespaart. Andere soorten nemen juist meer plek in.

Ventilators hebben in de meeste gevallen bladen die snel ronddraaien en daardoor voor een briesje zorgen: ze verplaatsen de lucht. Een ventilator verkoelt de lucht niet en werkt ook niet als luchtontvochtiger of luchtbevochtiger. De lucht in huis voelt wel koeler aan omdat er een briesje jouw kant op komt. De verkoeling is dus gevoelsmatig.

Een torenventilator is een langwerpig apparaat wat niet in de hoogte te verstellen is, maar dit is ook niet nodig, want het blaast lucht over de hele lengte van het apparaat. Hierdoor heeft een torenventilator een groter bereik dan bijvoorbeeld een tafelventilator of een vloerventilator.

Wat zijn de voordelen van een torenventilator?

In de zomer kan het behoorlijk warm worden en niet iedereen heeft het budget voor de beste mobiele airco. Plaats voor een grote ventilator moet je ook maar net hebben. Een torenventilator biedt dan de uitkomst. Deze ventilators hebben weinig vloerruimte nodig, waardoor je ze gemakkelijk overal neerzet.

De meeste torenventilators roteren en hebben verschillende snelheden waar je uit kiest. Je bedient ze met een afstandsbediening of gebruikt de knopjes op het apparaat zelf. Torenventilators hebben een groot bereik, omdat ze van boven tot beneden lucht blazen.

Kortom: heb je weinig vloerruimte en wil je het liefst de hele kamer koelen, dan is een torenventilator ideaal voor je. Wil je de gevoelstemperatuur nog meer verlagen, kies dan voor een aircooler.

Dreo Pilot Max

Dreo Pilot Max
Bekijk op Bol.com

Honeywell QuietSet Whole Room Tower

Honeywell QuietSet Whole Room Tower
Geluidsniveau: 47 dB
Diameter: 0 cm
Snoerlengte: 1.80 m
Aantal snelheden: 8
Bekijk op Bol.com

Dyson Purifier Cool Auto React

Dyson Purifier Cool Auto React

Hoe koop ik de beste torenventilator?

Elke torenventilator heeft hetzelfde doel: een verkoelend briesje. Toch hebben ze onderling verschillen. Hieronder leg ik je uit op welke eigenschappen je let wanneer je een torenventilator koopt.

Formaat

Er zijn grotere en kleinere torenventilators. Welke het beste bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en van je beschikbare ruimte. Het is een goed idee om op de lengte en de diameter van het apparaat te letten. Let ook op de vloerplaat waarop de ventilator staat: hoe groter deze plaat is, hoe meer ruimte er nodig is.

Snelheden

De keuze uit verschillende snelheden hebben is eigenlijk een must. Soms is het erg warm en heb je behoefte aan een flinke bries in huis, terwijl een klein briesje op een andere dag voldoende is. Drie snelheden zijn vaak voldoende, maar sommige torenventilatoren hebben nog meer snelheden om uit te kiezen.

Bediening

Gebruiksgemak is belangrijk. Je wilt je ventilator gemakkelijk kunnen bedienen. Het liefst zitten de knopjes aan de bovenkant van het apparaat, waardoor je er goed bij kunt en niet elke keer hoeft te bukken. Of beter nog: je bedient de ventilator met een bijbehorende afstandsbediening of via een bijbehorende app.

Het laatste zie je nog niet heel veel, maar er zijn torenventilators die je bedient via een smarthome systeem zoals bijvoorbeeld Amazon Alexa of Google Home.

Snoerlengte

De lengte van het snoer is misschien niet direct iets waar je bij stilstaat wanneer je een torenventilator koopt, maar het draagt zeker bij aan het gebruiksgemak. Heeft je torenventilator een lang snoer, dan ben je veel flexibeler in het plaatsen van het apparaat. Heb je een lang verlengsnoer, dan ben je ook minder afhankelijk van stopcontacten, maar het is niet erg praktisch.

Idealiter heeft een (toren)ventilator een snoer van minimaal 1,5 meter.

Gewicht

Gewicht is ook niets iets waar je meteen bij stil staan wanneer het om een ventilator gaat. Toch is gewicht belangrijk, want het maakt een torenventilator stabiel. Wanneer je een lichtgewicht torenventilator hebt, is deze misschien gemakkelijk te verplaatsen, maar dat is eigenlijk ook het enige voordeel.

Bij voorkeur weegt een torenventilator minimaal twee kilogram. Weegt hij minder, dan is hij minder stabiel en kan hij gaan wiebelen wanneer hij aan staat.

Torenventilator Dyson, vooraanzicht

Geluidsniveau

Sommige ventilators maken meer lawaai dan anderen. Wanneer je de torenventilator in je slaapkamer gebruikt, is het handig om goed op het geluidsniveau te letten. Hoewel er mensen zijn die beter slapen met een eentonig geluid op de achtergrond (ook wel white noise genoemd), geven de meeste mensen de voorkeur aan een stille slaapkamer.

Ben je op zoek naar een torenventilator voor in de slaapkamer, kies er dan bij voorkeur eentje die minder dan 50 dB produceert. Dit geldt overigens ook wanneer je hem in een ruimte gebruikt waar je bijvoorbeeld veel tv kijkt een luide ventilator kan het kijkplezier verstoren.

Verrijdbaar

Het is handig wanneer je ventilator eenvoudig te verplaatsen is. Soms is je huiskamer erg warm en een andere keer wil je juist de slaapkamer wat verkoelen. In die gevallen zijn wieltjes er handig. Wieltjes zijn niet noodzakelijk, maar wel erg handig, vooral als je wat groter woont.

De 5 beste torenventilators op een rij

1. Dreo Pilot Max

2. Honeywell QuietSet Whole Room Tower

2. Honeywell QuietSet Whole Room Tower
Geluidsniveau: 47 dB
Diameter: 0 cm
Snoerlengte: 1.80 m
Aantal snelheden: 8

3. Dyson Purifier Cool Auto React

3. Dyson Purifier Cool Auto React

4. Dyson Purifier Humidify+Cool Formaldehyde

4. Dyson Purifier Humidify+Cool Formaldehyde

5. MeacoFan 1056 Air Circulator

5. MeacoFan 1056 Air Circulator
Geluidsniveau: 20 dB
Diameter: 28.50 cm
Snoerlengte: 1.50 m
Aantal snelheden: 12

Veelgestelde vragen over torenventilators

Is een torenventilator beter dan een tafelventilator?

Beide zijn goede manieren om een briesje in een ruimte te creëren. Welke er beter is, hangt van jouw omstandigheden af. Een tafelventilator is vaak breder en moet op een meubel staan. Een torenventilator zet je in de meeste gevallen op de grond en koelt een groter oppervlak.

Laat een torenventilator de temperatuur dalen?

Nee, een torenventilator verplaatst de lucht. Hierdoor voelt het koeler aan, maar de temperatuur daalt niet. Wil je de temperatuur laten dalen, dan heb je een airconditioning unit nodig.

Wat is de beste torenventilator?

Welke torenventilator het beste voor je is, hangt af van jouw omstandigheden. Ze zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen en maten. Wil je een grotere ruimte koelen, dan is een torenventilator van een groter formaat een betere keuze dan een kleine torenventilator. Kies bovendien een torenventilator met meerdere snelheden. De ene persoon vind het juist fijn om een behoorlijk briesje in huis te hebben, terwijl het minder fijn is wanneer je bijvoorbeeld tv kijkt.

VermogenGeluidsniveauSnoerlengte
1Honeywell Palm Island Ceiling Fan40 W39 dB0 m
2Sharper Image Freestanding Portable Evaporative40 W39 dB0 m
3Arctic Air Pure Chill 2.040 W39 dB0 m
4Portacool Cyclone 120 Portable Evaporative40 W39 dB0 m
5Portacool Jetstream 260 Portable Evaporative40 W39 dB0 m

Honeywell Palm Island Ceiling Fan

Vermogen: 40 W

Geluidsniveau: 39 dB

Snoerlengte: 0 m

Sharper Image Freestanding Portable Evaporative

Vermogen: 40 W

Geluidsniveau: 39 dB

Snoerlengte: 0 m

Arctic Air Pure Chill 2.0

Vermogen: 40 W

Geluidsniveau: 39 dB

Snoerlengte: 0 m

Portacool Cyclone 120 Portable Evaporative

Vermogen: 40 W

Geluidsniveau: 39 dB

Snoerlengte: 0 m

Portacool Jetstream 260 Portable Evaporative

Vermogen: 40 W

Geluidsniveau: 39 dB

Snoerlengte: 0 m

Conclusie

Een goede torenventilator maakt je leefruimte net wat aangenamer tijdens de warme zomermaanden. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij het maken van een keuze en geniet je inmiddels van een koel briesje in je huis! Mocht jij nog handige verkoelingstips hebben, laat het me dan zeker weten. Bedankt voor het lezen! 🌞

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu