Onze categorieën
Over onsContact

Een Einde aan de Natte Geur met de Beste Luchtontvochtiger

Auteur: Charlie Hoeben
Published 29.07.2021 - Updated 24.12.2021
Een Einde aan de Natte Geur met de Beste Luchtontvochtiger

Heb je een vreemde lucht in je huis die maar niet weggaat? Of zie je in een hoekje op het plafond dat stukje schimmel uitbreiden? Dan kun je er donder op zeggen dat je huis te vochtig is. Die nare, natte lucht is bovendien niet het enige probleem, want te hoge luchtvochtigheid tast je gezondheid aan! Neem daarom de luchtvochtigheid in je huis zo snel mogelijk zelf in de hand met de beste luchtontvochtiger. Hieronder staan de 5 beste alvast op een rij, maar lees vooral verder om er meer over te weten te komen.

Waarom een luchtontvochtiger kopen?

Er zijn verschillende redenen om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Een vieze vochtige geur in je huis, schimmelvorming, ongedierte, of gezondheidsklachten zoals verkoudheid, chronische bronchitis en eczeem. Allemaal zaken die je liever niet hebt.

Ook je portemonnee heeft er last van. Als je huis te vochtig is, wordt het kouder in de winter waardoor de verwarming harder moet werken. Je kleding krijgt er ook een muf luchtje van, waardoor je uiteindelijk nieuwe aan moet schaffen. Een luchtontvochtiger gebruikt stroom, maar dit weegt niet op tegen de kosten om je huis warm te houden. Gas is nou eenmaal duurder dan elektriciteit.

Zelfs als je deze problemen niet hebt, haal je er je voordeel uit. Met een goede luchtvochtigheid in huis – tussen de 40% en 60% – slaap je beter, kun je je beter concentreren en blijf je een hele hoop kwaaltjes en ongedierte voor. Is je huis juist niet vochtig genoeg, dan scoor je liever een luchtbevochtiger.

Een te droge lucht in huis veroorzaakt weer andere problemen. Je houten meubels scheuren en drogen uit, en je planten kunnen niet genoeg vocht uit de lucht halen. Daarnaast is het slecht voor je gezondheid; het leidt tot geïrriteerde ogen, een droge huid, vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.

Honeywell 50-Pint Dehumidifier

Honeywell 50-Pint Dehumidifier
Geluidsniveau: 48 dB
Inhoud waterreservoir: 3.30 l
Geschikt voor ruimte tot: 80 m²
Bekijk op Bol.com

Frigidaire Gallery FGAC5045W1

Frigidaire Gallery FGAC5045W1
Bekijk op Bol.com

GE Appliances 50-Pint Dehumidifier With

GE Appliances 50-Pint Dehumidifier With

Luchtontvochtiger: Hoe maak ik de beste koop?

Ik snap dat nu je weet welke problemen een te vochtig huis veroorzaken je zo snel mogelijk een luchtontvochtiger wil bestellen, maar neem vooral nog een paar minuutjes om dit door te lezen, zodat je zeker bent van de perfecte koop.

Hygrometer op witte achtergrond

Hygrometer

Een hygrometer is een apparaatje dat de relatieve vochtigheid in jou plaatselijke atmosfeer meet. Deze moet in een binnenruimte tussen de 40% en 60% liggen. Als het eronder zit is de lucht te droog, als het erboven hangt is het te vochtig.

Als je zeker weet dat je een luchtontvochtiger nodig hebt, is een met een ingebouwde hygrometer aan te raden. Sommige luchtontvochtigers meten niet alleen de luchtvochtigheid, maar passen de vochtonttrekking hier vervolgens zelf op aan. Zo hoef je zelf niet meer te rommelen met de instellingen!

De weergave van het vochtniveau

Relatieve vochtigheid is het gemeten percentage vocht dat in de lucht hangt. De hoeveelheid vocht dat in de lokale atmosfeer hangt, zet men hierbij af tegen het totale percentage dat in de lucht kan zitten. Dit leidt tot het percentage dat je op een hygrometer afleest. Daarnaast heb je ook nog de absolute vochtigheid.

De absolute vochtigheid is de minder gangbare vorm om de vochtigheidsgraad te meten. Dit wordt uitgedrukt in gram water per kilogram lucht. Dit is wat moeilijker in te beelden en minder nuttig voor de gemiddelde gebruiker, want hoe weet je wanneer je precies een kilo lucht om je heen hebt? Daarom krijgt relatieve vochtigheid in ieder geval bij thuisgebruik de voorkeur.

De types luchtontvochtigers

Oké, nu weet je wat vocht met je kan doen en wat het teweeg brengt. Maar nu de belangrijkere vraag: wat zoek je in een luchtontvochtiger om de luchtvochtigheid te verlagen? Er bestaan om te beginnen 2 soorten luchtontvochtigers: een condensontvochtiger en een absorptie-ontvochtiger.

Condensontvochtiger

Een condensontvochtiger gebruik je in ruimtes van minstens 15 °C. Hij zuigt warme lucht naar binnen, waar hij deze afkoelt met een zogeheten koelblok.

Nadat de lucht is afgekoeld, ontstaat condens. Deze condens wordt opgevangen in het waterreservoir. Vervolgens wordt de lucht weer verwarmd en droog de ruimte ingeblazen, wat de luchtvochtigheid doet dalen. Hoe warmer de lucht in de ruimte is, hoe beter de ontvochtiger werkt!

Absorptie-ontvochtiger

Een absorptie ontvochtiger werkt precies andersom. Een ronddraaiende schijf van silicagel verwarmt de passerende lucht. Doordat de schijf zelf koud blijft, ontstaat er condens op deze schijf. De condens loopt door deze zeef-achtige schijf het waterreservoir in.

Hij blaast vervolgens warme lucht de ruimte terug in, en voilà. je luchtvochtigheid daalt! Je gebruikt een absorptie ontvochtiger voor temperaturen onder de 15 °C.

Luchtreiniger

Daarnaast heb je luchtreinigers. Dit is net iets anders, maar het is het aankaarten waard. De naam van een luchtreiniger geeft meteen weer wat hij doet: hij reinigt de lucht van schimmels, bacteriën, uitlaatgassen en virussen. Hij trekt de lucht door een filter heen waar deze vuiligheid in blijft hangen, en stoot de schone lucht weer uit.

Gelukkig zijn bedrijven tegenwoordig slim en ontwikkelen ze luchtontvochtigers met een ingebouwde reinigingsfunctie. Een apparaat dat kan multitasken is nooit verkeerd! De meeste luchtreinigers werken overigens ook als ventilator, waardoor je altijd een fris windje in huis hebt (als je dat wilt!).

Overweeg zo een exemplaar vooral als je last hebt van schimmelvorming, want de luchtreiniger haalt schimmeldeeltjes uit de lucht waardoor deze minder snel de kans krijgt zich door je huis te verspreiden.

Ruimte met vocht en schimmel.

Capaciteit

De capaciteit staat het aantal liters vocht wat het apparaat per dag aan de ruimte kan onttrekken. Hoeveel capaciteit heeft een luchtontvochtiger nodig om je huis in de goede vochtigheidsgraad te krijgen? Dit ligt aan hoe groot het probleem is.

Hoe groot is het probleem?

Als je lichte vochtproblemen – een vochtniveau tussen de 60% en 75% – hebt, is een capaciteit van 20 liter per dag meestal genoeg. Als je vochtplekken op de muur hebt – en waarschijnlijk boven de 75% zit met de luchtvochtigheid – moet je al snel denken aan een capaciteit van 30 liter of meer per dag. Meet je vochtigheidsgraad eerst met een hygrometer en bepaal hiermee hoeveel capaciteit je nodig hebt.

Misleiding

Jammer genoeg wordt je weleens misleid door mooie beloftes, en dit is helaas ook zo bij luchtontvochtigers. De capaciteit die de ontvochtiger aankan is in zo'n geval gemeten onder de meest ideale omstandigheden om zo het product beter te verkopen. Dit wil zeggen dat de fabrikant de meting heeft uitgevoerd in een erg vochtige omgeving waar het heel warm is, zodat er veel condens ontstaat. Dat sluit meestal niet goed aan op de gemiddelde omstandigheden in een woonhuis of kantooromgeving.

Omdat je nooit zeker weet hoe een fabrikant het ontvochtigingsvermogen heeft gemeten tijdens aankoop, kies je idealiter voor meer capaciteit dan je denkt nodig te hebben. Dit is nooit verkeerd om te doen, omdat je zo in ieder geval zeker weet dat het apparaat het gewenste effect bereikt. Kies voor een ruimte van 40 m² bijvoorbeeld voor een luchtontvochtiger die een ruimte van 60 m² aan kan.

Waar moet je nog meer op letten?

Een aantal zaken om nog even te bekijken voordat je je keuze maakt:

Inhoud waterreservoir

De inhoud van het waterreservoir is erg belangrijk, omdat dit bepaalt hoe vaak je deze moet legen (en dus hoeveel werk je er zelf aan hebt). Heeft de ontvochtiger een waterreservoir van 0,5 liter, maar onttrekt hij 20 liter vocht per dag? Dan moet je elke dag 40 keer het reservoir legen, en daar heeft niemand tijd voor.

 • Afvoer

Er bestaan ook luchtontvochtigers met een ingebouwde afvoer. Deze kun je aansluiten op de waterafvoer, waarna het apparaat het water vanzelf wegdraagt. Kijk wel of de ruimte waar je hem wil installeren zo'n afvoer heeft, anders heb je er niets aan.

Grootte van ruimte

Zoals ik hierboven al even liet doorschemeren, is het belangrijk goed te kijken naar de grootte van de ruimte die het apparaat kan ontvochtigen. Reken er idealiter wat vierkante meters bij voor de zekerheid. Als je dit niet doet kan het apparaat de ruimte niet helemaal aan en behaal je het gewenste effect niet.

Heb je niet veel ruimte en wil je in de zomer een koel briesje? Overweeg dan een torenventilator. Hou echter rekening met het feit dat deze niets anders met de lucht doet dan deze verplaatsen. Wil je de lucht afkoelen, dan ben je beter af met de beste mobiele airco.

Geluidsniveau

Het aantal dB's wat het apparaat uitstoot is voor de ene relevanter dan voor de ander. Als je van plan bent de ontvochtiger in je slaapkamer te plaatsen, is het niet fijn als deze heel de nacht staat te brommen. Gelukkig bestaan er apparaten met een nachtstand waarop deze minder geluid produceert, dan is het probleem al opgelost.

Om je een vergelijking te geven: rustig straatverkeer (achter dubbel glas) produceert 40 dB. Een gesprek op normaal volume, 60 dB. Welk niveau geschikt is voor de slaapkamer is een persoonlijke kwestie. Kijk naar het aantal dB van de luchtontvochtiger en houdt het tegen deze meter om een indicatie te krijgen van hoeveel geluid die produceert!

De 5 beste luchtontvochtigers op een rij

1. Honeywell 50-Pint Dehumidifier

1. Honeywell 50-Pint Dehumidifier
Inhoud waterreservoir: 3.30 l
Geschikt voor ruimte tot: 80 m²
Geluidsniveau: 48 dB
Klimaatbeheersingsfunctie: Ontvochtigingsfunctie

2. Frigidaire Gallery FGAC5045W1

3. GE Appliances 50-Pint Dehumidifier With

3. GE Appliances 50-Pint Dehumidifier With

4. Gocheer Small Dehumidifier with Drain

4. Gocheer Small Dehumidifier with Drain

5. HomeLabs HME020031N

Veelgestelde vragen over luchtontvochtigers

Wat voor luchtontvochtiger heb ik nodig?

Er bestaan twee soorten luchtontvochtigers: de absortie- en de condensontvochtiger. Een absorptie ontvochtiger gebruik je voor temperaturen onder de 15 °C, een condensontvochtiger voor temperaturen van 15 °C en hoger.

Is een luchtontvochtiger nodig?

Een luchtontvochtiger is nodig als je luchtvochtigheid boven de 60% is. Je meet dit vochtniveau met een hygrometer. Een te vochtige lucht kan lichamelijke klachten, schimmel en een muffe geur veroorzaken.

Wat voor schade kan vocht veroorzaken?

Een te vochtige lucht veroorzaakt schimmel en een muffe geur. Daarnaast wordt je huis een paradijs voor insecten zoals huisstofmijt en pissebedden. Ook heeft het invloed op je lichaam en kun je er serieuze klachten aan overhouden, zoals chronische bronchitis, verkoudheidsverschijnselen en eczeem.

Waar is een luchtontvochtiger goed voor?

Een luchtontvochtiger onttrekt een te hoge hoeveelheid vocht aan de lucht totdat deze op de gewenste luchtvochtigheid (40% tot 60%). Dit doet het door condens op te vangen en droge lucht terug de ruimte in te sturen.

Welke luchtontvochtiger moet ik hebben?

Helaas kan ik dit niet voor je bepalen, maar als het goed is weet je zelf nu precies wat je nodig hebt. Ik heb wel voor de laatste keer de beste luchtontvochtigers van het moment voor je klaargezet, zodat je hier je persoonlijke keuze uit kan maken.

Geschikt voor ruimte totKlimaatbeheersingsfunctieInhoud waterreservoir
1Honeywell 50-Pint Dehumidifier80 m²Ontvochtigingsfunctie3.30 l
2Frigidaire Gallery FGAC5045W180 m²Ontvochtigingsfunctie3.30 l
3GE Appliances 50-Pint Dehumidifier With80 m²Ontvochtigingsfunctie3.30 l
4Gocheer Small Dehumidifier with Drain80 m²Ontvochtigingsfunctie3.30 l
5HomeLabs HME020031N80 m²Ontvochtigingsfunctie3.30 l

Honeywell 50-Pint Dehumidifier

Geschikt voor ruimte tot: 80 m²

Klimaatbeheersingsfunctie: Ontvochtigingsfunctie

Inhoud waterreservoir: 3.30 l

Frigidaire Gallery FGAC5045W1

Geschikt voor ruimte tot: 80 m²

Klimaatbeheersingsfunctie: Ontvochtigingsfunctie

Inhoud waterreservoir: 3.30 l

GE Appliances 50-Pint Dehumidifier With

Geschikt voor ruimte tot: 80 m²

Klimaatbeheersingsfunctie: Ontvochtigingsfunctie

Inhoud waterreservoir: 3.30 l

Gocheer Small Dehumidifier with Drain

Geschikt voor ruimte tot: 80 m²

Klimaatbeheersingsfunctie: Ontvochtigingsfunctie

Inhoud waterreservoir: 3.30 l

HomeLabs HME020031N

Geschikt voor ruimte tot: 80 m²

Klimaatbeheersingsfunctie: Ontvochtigingsfunctie

Inhoud waterreservoir: 3.30 l

Conclusie

Dat was het dann! Begin snel aan je reis naar een optimale luchtvochtigheid door op de links te klikken en uit te zoeken welke ontvochtiger het beste bij jou past. Ik ben in ieder geval erg blij dat mijn huis niet meer constant naar naaktslak ruikt. Laat me weten welke keuze je hebt gemaakt! 🐌

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu