Onze categorieën
Over onsContact

Haal de Bioscoop in Huis met de Beste Home Cinema Set

Kylie Goutziers
Auteur
Haal de Bioscoop in Huis met de Beste Home Cinema Set

Het geluid in een bioscoop maakt een film nog intenser, spannender of mooier. Het is nu ook mogelijk om deze bioscoopervaring naar je eigen huis te halen met de beste home cinema set. In dit artikel beschrijf ik hoe je de juiste keuze maakt en waar je op let bij de aankoop van een home cinema set. Hieronder staat alvast de top 5, maar lees vooral verder voor de ins and outs! 🎶

Waarom een home cinema set kopen?

Goed geluid is prettig, maar met een home cinema set til je de geluidskwaliteit naar een hoger niveau. Een home cinema lijkt een beetje op een soundbar, maar het bestaat uit meer onderdelen met meer opties en instellingen. Zo bevat de set meestal enkele speakers, een subwoofer en een AV-receiver of een versterker.

Door de opstelling van de luidsprekers in een bioscoop ontstaat surround sound, oftewel een dynamisch en omringend geluid dat vanuit alle richtingen op je af komt. Een home cinema set heeft hetzelfde principe. Met dit uitzonderlijke geluidssysteem luister je niet alleen naar mooie muziek, maar ook naar het intense en realistische geluid van films, series en tv-programma's.🎬

Bovendien is een home cinema set een alles-in-een-pakket. Geen gedoe met losse onderdelen aanschaffen en speakers en versterkers die niet met elkaar kunnen communiceren. Ook de extra functies, opties en aansluitingsmogelijkheden maken de aanschaf van een home cinema set erg voordelig.

Home cinema sets zijn niet goedkoop, maar de bioscoopbelevenis is je geld absoluut waard. Een beest dat langs je loopt, een speer die op je af vliegt of een auto die voorbijrijdt – het lijkt allemaal levensecht.

Zoek je ook nog een mooie tv om de bioscoopbelevenis af te maken? Dan raad ik je aan om een 55 inch tv te kopen. Dit is een formaat dat in veel interieuren goed past. De combinatie van de beeldkwaliteit van deze tv en de geluidskwaliteit van de home cinema set is bovendien goud.

LG LHB625M Home Theater 5.1

LG LHB625M Home Theater 5.1
Type home cinema: 5,1
Totaal vermogen: 1000 Watt
Afstandsbediening: Ja
Afspelen van: USB | Blu-ray | DVD
Smartphone app: Ja
Inclusief subwoofer: Met bekabelde subwoofer
Aantal luidsprekers: 5
Afspelen van: USB | Blu-ray | DVD
Radio aansluiting: FM radio
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Bluetooth 1.0
Koptelefoon aansluiting: Ja
Bluetooth: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Nikkei NMD370

Nikkei NMD370
Type home cinema: 2,1
Totaal vermogen: 30 Watt
Afstandsbediening: Ja
Afspelen van: DVD | CD | Radio | Bluetooth | 4K / Ultra-HD
Smartphone app: Nee
Inclusief subwoofer: Met ingebouwde subwoofer
Aantal luidsprekers: 2
Afspelen van: DVD | CD | Radio | Bluetooth | 4K / Ultra-HD
Radio aansluiting: FM radio
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Bluetooth 5.0
Koptelefoon aansluiting: Nee
Bluetooth: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Auna Areal 652

Auna Areal 652
Type home cinema: 5,1
Totaal vermogen: 145 Watt
Afstandsbediening: Ja
Afspelen van: DVD
Smartphone app: Nee
Inclusief subwoofer: Met bekabelde subwoofer
Aantal luidsprekers: 5
Afspelen van: DVD
Radio aansluiting: Geen radio
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Bluetooth 5.0
Koptelefoon aansluiting: Nee
Bluetooth: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Home cinema set: Hoe maak ik de beste koop?

Het lijkt misschien overweldigend waar je allemaal op let wanneer je een home cinema set koopt, want er zijn veel zaken om rekening mee te houden. In deze koopgids ga ik alle belangrijke puntjes langs, zodat zelfs mensen die niet veel verstand hebben van elektronica en apparaten het snappen.

Soorten home cinema sets

Home cinema sets heb je in verschillende varianten. De bekendste zijn de 2.1, 5.1, 7.1 en de 9.1. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Het cijfer geeft enkel aan uit hoeveel geluidsonderdelen de set bestaat.

Het cijfer voor de punt staat voor het aantal speakers; het cijfer achter de punt staat voor het aantal subwoofers. Er zijn nog meer varianten, maar de meeste mensen kiezen voor deze varianten inclusief subwoofer.

2.1 cinema set

De 2.1 set bestaat uit twee luidsprekers en een subwoofer. Het geluid komt hierbij van een kant en klinkt daardoor niet omringend en minder realistisch. Deze set-up is hierdoor wel relatief goedkoop en geschikt voor kleine ruimtes.

5.1 cinema set

De populairste variant is de 5.1. Deze bestaat uit zes speakers in totaal. De eerste vijf speakers zijn standaard luidsprekers en de laatste speaker is een subwoofer voor de allerlaagste tonen. De 5.1 set bevat twee achter-speakers, twee voor-speakers en een centrale speaker boven of onder de tv.

Het geluid klinkt hierdoor omringend en intens, omdat je het vanaf verschillende kanten hoort. De 5.1 set is geschikt voor iedereen die het geluid van de tv wilt verbeteren.

7.1 cinema set

De 5.1 home cinema set klinkt al geweldig, maar de 7.1 is nog beter. De 7.1-set bevat twee speakers meer dan de 5.1. Deze luidsprekers staan aan beide zijden tussen de voorste en achterste speakers. Dit zorgt voor een beter geluid dat nog realistischer en sterker klinkt.

Deze set is geschikt voor de mensen met een grote kamer die professioneel geluid en de bioscoopervaring belangrijk vinden.

9.1 cinema set

Het geluid van een 9.1 variant is levensecht, omdat het wel 10 speakers bevat! Ik raad je aan om goed na te denken voordat je een 9.1 cinema set koopt, omdat de prijs relatief hoog ligt, het vrij complex is en alle speakers veel ruimte innemen. Deze is een mooie aanvulling als je een grote bioscoopkamer in huis hebt, maar die heb ik in ieder geval niet. 😜

Afbeelding van een televisie met twee grote speakers ernaast.

Met of zonder subwoofer

Een subwoofer is een speciale luidspreker die de lage tonen (de bassen) voor zijn rekening neemt. Dit is geen must, maar het heeft zeker meerwaarde. Een subwoofer maakt de film of serie nog spannender. Je hoort het gerommel van een zware tank of de lage tonen van een contrabas en Franse hoorn in een orkest veel beter als je ook een subwoofer meeneemt in je set-up.

Draadloos of bedraad

Met een home cinema set liggen er wellicht overal draden van de speakers. Dit kan je deels verbergen, maar er is ook een andere oplossing: draadloze speakers.

Met draadloze luidsprekers zie je niet meer overal lelijke kabels en draden rondslingeren, waarover je misschien struikelt. Dit maakt de speakers ook nog eens mobieler. Toch niet tevreden over waar een speaker staat? Dan verplaats je hem zonder met kabels in de weer te moeten.

Luidsprekers met kabels zijn daarentegen een stukje goedkoper en minder afhankelijk van software-updates.

AV-ontvanger

Meestal bevat een home cinema set een AV-ontvanger, ook wel AV-receiver. Een AV-ontvanger versterkt het geluid, vangt tegelijkertijd videosignalen op en zorgt ervoor dat alles synchroon loopt.

Deze heb je nodig wanneer je meer dan 2 audiokanalen hebt. Heb je 2 speakers of minder? Schaf dan een gewone versterker aan. Heb je bijvoorbeeld een 5.1 cinema set? Kijk dan of de AV-ontvanger is inbegrepen, of dat je die los moet aanschaffen.

Aansluitingsmogelijkheden op de tv

De makkelijkste manier om je home cinema set aan te sluiten op je televisie is via een HDMI-kabel. De meeste televisies hebben gelukkig een HDMI-poort, maar let er op dat je de HDMI-ARC of eARC pakt. Hiermee reist het signaal van en naar de tv en de home cinema set, in plaats van slechts één kant uit.

Sommige home cinema sets beschikken zelfs over meerdere HDMI-ingangen, wat het mogelijk maakt om niet enkel de televisie aan te sluiten, maar ook een een Blu-ray speler, laptop of PlayStation.

Wanneer je geen beschikking hebt over een HDMI-aansluiting, zijn er genoeg andere opties, zoals optische of coaxiale audio-ingangen, usb en SCART. Als je graag muziek met een koptelefoon beluistert, bekijk dan of de set ook een koptelefoonaansluiting heeft. Wil je de cinema set verbinden met je telefoon of andere mobiele apparaten? Neem dan een met wifi- of bluetoothverbinding.

Besturing

De home cinema set bedien je via knopjes op de set, een afstandsbediening of je smartphone. Bedenk wat jij het fijnste en makkelijkste vindt. Een afstandsbediening stelt je in staat om de set eenvoudig vanaf afstand te besturen.

Het zorgt echter wel snel voor verwarring wanneer je meerdere afstandsbedieningen hebt. Bediening via je mobiele apparaten is handig, maar je moet ze wel opladen en de app blijven updaten. Maar goed, dat hoort geen probleem te zijn tegenwoordig: onze telefoon laden we allemaal bijna dagelijks op, en apps updaten zich dikwijls automatisch.

Afbeelding van een televisie op de achtergrond en op het tafeltje staan twee flesjes bier en een bakje chips.

Ingebouwde radio

Met een ingebouwde radio luister je met gemak naar je favoriete radiostation, zonder dat je hiervoor een extra ontvanger nodig hebt. 📻 Dit is top wanneer je vaak radio luistert, maar niet noodzakelijk als je de home cinema set vooral aanschaft om geluid van je tv te verbeteren.

Vermogen

Hoe groter het vermogen van een geluidssysteem is, hoe hoger het volume kan. Nu is het vermogen niet heel belangrijk voor home cinema sets, omdat de speakers goed met elkaar zijn afgestemd en al uitstekend geluid produceren.

Zo hoor je weinig verschil tussen een geluidssysteem met een vermogen van 115 watt of een vermogen van 125 watt. Daarnaast zijn wattages ook nog eens moeilijk met elkaar te vergelijken. Over het algemeen geldt dat 100 tot 125 watt per kanaal de ideale hoeveelheid vermogen is, maar hier hoef jij als consument weinig rekening mee te houden.

De 5 beste home cinema sets op een rij

1. LG LHB625M Home Theater 5.1

1. LG LHB625M Home Theater 5.1
Type home cinema: 5,1
Totaal vermogen: 1000 Watt
Afstandsbediening: Ja
Afspelen van: USB | Blu-ray | DVD
Smartphone app: Ja
Inclusief subwoofer: Met bekabelde subwoofer
Aantal luidsprekers: 5
Afspelen van: USB | Blu-ray | DVD
Radio aansluiting: FM radio
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Bluetooth 1.0
Koptelefoon aansluiting: Ja
Bluetooth: Ja

2. Nikkei NMD370

2. Nikkei NMD370
Type home cinema: 2,1
Totaal vermogen: 30 Watt
Afstandsbediening: Ja
Afspelen van: DVD | CD | Radio | Bluetooth | 4K / Ultra-HD
Smartphone app: Nee
Inclusief subwoofer: Met ingebouwde subwoofer
Aantal luidsprekers: 2
Afspelen van: DVD | CD | Radio | Bluetooth | 4K / Ultra-HD
Radio aansluiting: FM radio
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Bluetooth 5.0
Koptelefoon aansluiting: Nee
Bluetooth: Ja

3. Auna Areal 652

3. Auna Areal 652
Type home cinema: 5,1
Totaal vermogen: 145 Watt
Afstandsbediening: Ja
Afspelen van: DVD
Smartphone app: Nee
Inclusief subwoofer: Met bekabelde subwoofer
Aantal luidsprekers: 5
Afspelen van: DVD
Radio aansluiting: Geen radio
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Bluetooth 5.0
Koptelefoon aansluiting: Nee
Bluetooth: Ja

4. LG LHB655N

4. LG LHB655N
Type home cinema: 5,1
Totaal vermogen: 1000 Watt
Afstandsbediening: Ja
Afspelen van: DVD
Smartphone app: Ja
Inclusief subwoofer: Met bekabelde subwoofer
Aantal luidsprekers: 7
Afspelen van: DVD
Radio aansluiting: FM radio
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja
Koptelefoon aansluiting: Nee

5. Auna

5. Auna
Type home cinema: 5,1
Totaal vermogen: 95 Watt
Afstandsbediening: Ja
Afspelen van: CD | Blu-ray | DVD
Smartphone app: Nee
Inclusief subwoofer: Met bekabelde subwoofer
Aantal luidsprekers: 5
Afspelen van: CD | Blu-ray | DVD
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Bluetooth 5.1
Koptelefoon aansluiting: Nee
Bluetooth: Nee

Veelgestelde vragen over home cinema sets

Wat is het verschil tussen een soundbar en een home cinema set?

Een soundbar en een home cinema set sluit je beide op de tv aan om het geluid te verbeteren. Een soundbar is goedkoper, compacter en eenvoudiger aan te sluiten, maar overlegt een veel nauwer geluid en de instellingsmogelijkheden zijn ook beperkter. Dat komt doordat een soundbar één enkele balk is met meerdere kleine speakers erin. Sommige komen ook met een subwoofer, maar lang niet allemaal.

Een home cinema set geeft je via meerdere speakers daarentegen een surround sound-ervaring, is volledig personaliseerbaar en gaat langer mee, maar het vergt iets meer werk om in te stellen.

Hoeveel speakers heb je nodig?

Het is aan jou hoeveel speakers jij mooi vindt klinken. Over het algemeen zijn twee speakers en een subwoofer voor kleinere kamers van maximaal 15 tot 20 m² voldoende. Voor kamers groter dan 20 m² plaats je minstens vier speakers en een subwoofer voor een evenwichtig geluid.

Hoe lang gaat een home cinema set mee?

De levensduur verschilt enorm per home cinema set, maar gemiddeld gaat een set vijf tot tien jaar mee.

Welke home cinema set moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen. Het ligt er helemaal aan hoeveel jij wilt uitgeven en wat jouw wensen zijn! Wel kan ik je nog een laatste keer een overzicht geven van de beste home cinema sets van dit moment en hun belangrijkste specificaties.

Type home cinemaAfstandsbedieningAfspelen vanSmartphone appInclusief subwooferAantal luidsprekersRadio aansluitingWifiBluetooth
1LG LHB625M Home Theater 5.15,1JaUSB | Blu-ray | DVDJaMet bekabelde subwoofer5FM radioGeen Wi-FiJa
2Nikkei NMD3702,1JaDVD | CD | Radio | Bluetooth | 4K / Ultra-HDNeeMet ingebouwde subwoofer2FM radioGeen Wi-FiJa60 Hz
3Auna Areal 6525,1JaDVDNeeMet bekabelde subwoofer5Geen radioGeen Wi-FiJa20000 Hz
4LG LHB655N5,1JaDVDJaMet bekabelde subwoofer7FM radioJaJa20000 Hz
5Auna5,1JaCD | Blu-ray | DVDNeeMet bekabelde subwoofer5FM radioGeen Wi-FiNee20000 Hz

LG LHB625M Home Theater 5.1

Type home cinema: 5,1

Afstandsbediening: Ja

Afspelen van: USB | Blu-ray | DVD

Smartphone app: Ja

Inclusief subwoofer: Met bekabelde subwoofer

Aantal luidsprekers: 5

Radio aansluiting: FM radio

Wifi: Geen Wi-Fi

Bluetooth: Ja

Nikkei NMD370

Type home cinema: 2,1

Afstandsbediening: Ja

Afspelen van: DVD | CD | Radio | Bluetooth | 4K / Ultra-HD

Smartphone app: Nee

Inclusief subwoofer: Met ingebouwde subwoofer

Aantal luidsprekers: 2

Radio aansluiting: FM radio

Wifi: Geen Wi-Fi

Bluetooth: Ja

Maximale frequentie: 60 Hz

Auna Areal 652

Type home cinema: 5,1

Afstandsbediening: Ja

Afspelen van: DVD

Smartphone app: Nee

Inclusief subwoofer: Met bekabelde subwoofer

Aantal luidsprekers: 5

Radio aansluiting: Geen radio

Wifi: Geen Wi-Fi

Bluetooth: Ja

Maximale frequentie: 20000 Hz

LG LHB655N

Type home cinema: 5,1

Afstandsbediening: Ja

Afspelen van: DVD

Smartphone app: Ja

Inclusief subwoofer: Met bekabelde subwoofer

Aantal luidsprekers: 7

Radio aansluiting: FM radio

Wifi: Ja

Bluetooth: Ja

Maximale frequentie: 20000 Hz

Auna

Type home cinema: 5,1

Afstandsbediening: Ja

Afspelen van: CD | Blu-ray | DVD

Smartphone app: Nee

Inclusief subwoofer: Met bekabelde subwoofer

Aantal luidsprekers: 5

Radio aansluiting: FM radio

Wifi: Geen Wi-Fi

Bluetooth: Nee

Maximale frequentie: 20000 Hz

Conclusie

Hopelijk vind je snel de beste home cinema set. Het enige wat de bioscoopervaring nog echter maakt, is een bak popcorn.🍿 Heb je vragen of tips? Laat gerust een reactie achter. Bedank voor het lezen en veel plezier met je nieuwe home cinema set!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu