Onze categorieën
Over onsContact

Zuigkracht Stofzuiger: Alles Wat Je Moet Weten

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 26.10.2022 - Updated 26.10.2022
Zuigkracht Stofzuiger: Alles Wat Je Moet Weten

Een goede zuigkracht is cruciaal voor een stofzuiger! Hoe sterker de zuigkracht, hoe meer stof en kruimels de stofzuiger opzuigt. Er zijn een aantal puntjes die hier invloed op hebben. Je leest in dit artikel alles wat je moet weten over de zuigkracht van een stofzuiger.

Hoeveel zuigkracht heeft een stofzuiger nodig? – De beste stofzuiger heeft veel zuigkracht, maar het is afhankelijk van je woonsituatie hoeveel zuigkracht je precies nodig hebt. Zo heb je bij harde ondergronden minder zuigkracht nodig dan bij zachte ondergronden.

Wat bepaalt de zuigkracht van een stofzuiger?

Vaak denkt men dat het vermogen van een stofzuiger de zuigkracht bepaalt, maar dit is niet waar. Het vermogen zegt enkel iets over de hoeveelheid energie die de stofzuiger nodig heeft om zijn werkt te doen.

Het is dus niet dat een draadloze steelstofzuiger van 200 watt per definitie minder zuigkracht heeft dan een traditionele slede stofzuiger van 800 watt. Een robotstofzuiger of de beste kruimeldief hebben daarentegen wel een stuk minder zuigkracht dan andere stofzuigers.

Vooral de ondergrond, het mondstuk, de doorstroom van de luchtstroom, de mogelijkheid om de zuigkracht zelf in te stellen en het onderhoud bepalen de uiteindelijke zuigkracht van een stofzuiger. Daarnaast verschilt de zuigkracht ook per merk en model.

#1 De ondergrond

De ondergrond heeft aanzienlijke invloed op de zuigkracht. Voor harde ondergronden – zoals laminaat of tegels – is er weinig zuigkracht vereist. De stofzuiger hoeft niet hard te werken, omdat het vuil en de stof van het gladde oppervlak makkelijk in de stofzuiger glijdt.

Stofzuigers hebben het daarentegen zwaarder bij zachte ondergronden, zoals tapijt of vloerbedekking. Dit komt doordat vuil en stof zich vaak dieper in de vezels nestelen, waardoor de stofzuiger ze moeilijker opzuigt. Daarnaast zuigt de stofzuiger zich sneller vast aan de zachte ondergrond.

Afbeelding van iemand die onder een kastje stofzuigt met rode stofzuiger

#2 Het mondstuk

Naast de ondergrond heeft ook het mondstuk invloed op de zuigkracht. Over het algemeen is de zuigkracht sterker bij een smaller mondstuk, maar voor de zuigefficiëntie is het nog belangrijker om het juiste mondstuk te gebruiken voor de juiste vloer.

Er zijn verschillende mondstukken. 👄 Turboborstels zijn geschikt voor hoogpolig tapijt of een vloerkleed, omdat ze hardere haren hebben en ronddraaien. Hierdoor trekt de turboborstel al het diepliggende vuil omhoog.

Voor een harde vloer of een laagpolig tapijt is een spleetmondstuk of een combimondstuk de beste keus. Voor kwetsbare harde vloeren zijn er speciale parketmondstukken. Deze bieden goede bescherming en beschadigen je vloer niet.

Bij een verkeerd mondstuk gaat de zuigkracht flink achteruit. Als je bijvoorbeeld voor hoogpolig tapijt een spleetmondstuk gebruikt in plaats van een turbomondstuk, komt viezigheid en stof minder goed uit het tapijt en zit het sneller vast in de bostel.

#3 Instelbare zuigkracht

Er zijn een aantal specificaties die invloed hebben op de zuigkracht van een stofzuiger. Zo hebben sommige stofzuigers niet één vaste zuigkracht, maar meerdere standen.

Dit biedt je de mogelijkheid om de zuigkracht harder te zetten op zachte ondergronden en zachter op harde vloeren. Het is belangrijk om de zuigkracht terug te draaien bij losliggende ondergronden, zoals een vloerkleed, omdat je dat anders meezuigt.

De beste steelstofzuiger beschikt zelfs over een turbostand, ideaal om verstopt of diepliggend vuil toch eenvoudig te verwijderen!

#4 Gesloten luchtstroom

Bij een gesloten luchtstroom ontsnapt er geen lucht langs kieren of gaten. Hierbij gaat geen zuigkracht verloren. Als alle onderdelen niet even goed op elkaar aansluiten, ontsnapt lucht en gaat de zuigkracht verloren. Controleer daarom altijd of alles goed op zijn plek zit en er niets beschadigd is.

#5 Het onderhoud

Je kunt nog zo'n goede stofzuiger hebben, maar met slecht onderhoud gaat de zuigkracht ongetwijfeld achteruit. Gelukkig heb ik aan aantal tips voor je om de zuigkracht te behouden en de stofzuiger op zijn best te laten presteren!

Afbeelding van een stofzuiger op een tapijt.

Tip 1: Controleer en leeg de stofopvang

Het is belangrijk om de opvangbak of stofzuigerzak op tijd te legen, want hoe voller de zak of bak, hoe minder zuigkracht de stofzuiger heeft.

Stofzuigerzakken vervang je ongeveer elke drie maanden. Heb je een stofzuiger met opvangbak? Leeg deze dan regelmatig en laat hem niet prop vol raken.

Maak de opvangbak ook eens in de paar maanden goed schoon. Doe dit met een sopje en droog de bak daarna goed af. Zo is alles helemaal schoon en kun je weer een tijdje vooruit! 🧽

Tip 2: Maak het filter schoon of vervang het

Filters raken na verloop van tijd verstopt met stof, haren en vuil. Wanneer het filter vies is, stroomt de lucht er minder goed doorheen. Hierdoor neemt de zuigkracht af.

Indien je een wasbaar filter hebt, maak het dan regelmatig schoon. Controleer het filter maandelijks en reinig het om de twee maanden, afhankelijk van hoe vies of verstopt het is. Bekijk in de handleiding van je stofzuiger hoe je dit doet.

Eén keer per jaar is het filter sowieso toe aan vervanging, maar dit ligt aan het type filter: wasbare filters gaan wat langer mee, terwijl niet-wasbare filters sneller aan vervanging toe zijn.

Tip 3: Check het mondstuk of de ronddraaiende borstel

Soms komen stof en grote stukken vuil vast te zitten in het mondstuk. Vooral bij een draaiende borstel komt dit vaak voor, omdat haren zich compleet vastdraaien. Trek al het vuil los van het mondstuk. Lukt dit niet, gebruik dan een schaar om het voorzichtig weg te knippen.

Tip 4: Let op blokkades in de zuigstang

Niet alleen het filter of het mondstuk raken soms verstopt, ook in de zuigstang kunnen blokkades ontstaan. Haal de onderdelen uit elkaar en doe ze vervolgens weer stuk voor stuk in elkaar. Zet de stofzuiger per onderdeel aan en controleer welk onderdeel de zuigkracht het meeste beïnvloedt.

Zit de blokkade in de zuigstang? Gebruik dan een stok om de blokkade te verwijderen of zuig hem in tegengestelde richting uit.

Tip 5: Volle accu? Ja, graag!

Heb je een draadloze stofzuiger? Laad dan de accu altijd goed op, want een (bijna) lege accu vermindert de zuigkracht aanzienlijk.

Afbeelding van een stofzuiger op laminaat.

Conclusie

De zuigkracht van een stofzuiger wordt dus bepaald door verschillende factoren. Met goed onderhoud voorkom je grotendeels vermindering van de zuigkracht van je stofzuiger. Zo maak je altijd je vloer stof- en kruimelvrij!

Hopelijk weet jij nu alles over zuigkracht van een stofzuiger. Zo niet, stel dan gerust hieronder je vraag. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu