Je wilt een leuk kledingstuk aan, maar dan kom je erachter dat het volledig gekreukeld is en er vlekjes opzitten. Ik heb vaak in dezelfde irritante situatie gezeten, totdat ik dé perfecte oplossing vond. In dit artikel vind je een aantal tips, zodat jij voortaan weet hoe je zelf je kleding stoomt! Lees gauw verder, want dit bespaart een hoop irritaties en stress. 😉
Door zelf je kleding te stomen haal je er eenvoudig kreukels en kleine vlekjes uit. Kleding wordt schoner en frisser, omdat de stoom doordringt tot diep in de vezels.
Er zijn verschillende manieren om zelf kleding te stomen, maar over het algemeen is het snel en eenvoudig! Daarnaast bespaar je een hoop tijd en geld, omdat kleding niet meer naar de stomerij hoeft.
Het ideale alternatief voor de stomerij is een eigen kleding- of handstomer, want met dit handige apparaat verdwijnen kreukels in een mum van tijd en ruikt je kleding weer lekker fris!
De beste kledingstomer is ideaal voor colberts, overhemden en bloezen die snel kreukelen. 👔 Een kledingstomer is een goede investering, omdat kleding minder snel slijt wanneer je het stoomt dat wanneer je het strijkt.
Het apparaat is eenvoudig in gebruik. Je hangt het kledingstuk aan een hanger, wacht ongeveer 45 seconden totdat de stomer klaar is voor gebruik en gaat daarna met de kledingstomer over het kledingstuk heen. Zo heb je kreukvrije kleding in een handomdraai!
Kleding stomen is eenvoudiger dan kleding strijken. De kans is klein dat je juist meer kreuken maakt dan eruit haalt, zoals dat met het strijken soms wel het geval is. Daarnaast heb je geen grote, onhandige strijkplank nodig voor een kledingstomer.
Er zijn kledingstomers met standaard en compacte handstomers. Handstomers neem je eenvoudig mee in je tas of in je koffer op reis. Kledingstomers met standaard nemen daarentegen iets meer plek in en laat je op een vaste plek staan. Hier hang je je kledingstuk aan op, voordat je het stoomt.
Een kledingstomer haalt het grootste deel van de kreukels eruit, maar voor hardnekkige kreukels raad ik je aan om toch een strijkijzer te gebruiken.
Heb je een goede stoomreiniger met verschillende opzetstukken? Dan is de kans groot dat hij ook een opzetstuk heeft voor kleding. Daarmee werkt hij zo'n beetje hetzelfde als een kledingstomer!
Met een stoomreiniger verdwijnen lichte kreukels en wordt je kleding opgefrist, maar ook hierbij verdwijnen hardnekkige kreukels niet. Wederom valt hiervoor weer een strijkijzer (of zelfs een stoomgenerator) aan te raden.
Ben jij een liefhebber van warme douches? Dan is de badkamer de ideale plek om gekreukte kleding op te hangen. Het vocht en de stoom in de badkamer maken de vezels wijder en verminderen hierdoor oppervlakkige kreukels.
Deze methode verwijdert geen vlekken, vieze geurtjes en hardnekkige kreukels, maar je kleding ziet er in ieder geval iets netter uit – ideaal als je haast hebt 's ochtends!
Niet elke wasmachine heeft een stoomprogramma, maar de meeste nieuwe wasmachines wel. De beste wasmachine met een stoom- of opfrisfunctie verfrist kleding en vermindert kreukels in circa 20 minuten. Hang de kleding hierna recht op aan een kledinghanger en laat het drogen.
Dit programma verwijdert geen vlekken en is bovendien niet geschikt voor elk kledingstuk! Bekijk daarom altijd het label van delicate kledingstukken voordat je deze manier uitprobeert.
Het beste stoomstrijkijzer produceert – zoals de naam al zegt – stoom. Hiermee haal je diepe, hardnekkige vouwen effectief uit je kleding. Daarnaast frist de stoom de kledingstukken extra op. Strijken kost wellicht iets meer moeite dan stomen, maar het verwijdert wel de meeste kreukels, ook de hardnekkigere.
Heb je wel een goed strijkijzer, maar geen model dat stoom produceert? Strijk je kleding dan als het nog een beetje vochtig is. Hierdoor is het eindresultaat alsnog glad en krijg je een mooier resultaat.
Zorg ervoor dat je kleding licht vochtig is, want een zeiknat kledingstuk raakt juist sneller beschadigd tijdens het strijken. Heb je helemaal geen strijkijzer? Lees je dan in over hoe je kleding moet strijken zonder strijkijzer!
Voorkomen is beter dan genezen, dus haal je kleding zo snel mogelijk na het wassen uit de wasmachine en hang het altijd goed op om kreukels te voorkomen.
Overhemden, blouses en T-shirts hang je recht en strak aan een kledinghanger om te drogen. Een trui of een andere delicate stof leg je op een droogrek in plaats van een hanger. Ophangen zorgt er juist voor dat het model van de trui uitzakt.
Gebruik je een wasdroger? Laat dan ook hier de kleding niet te lang in zitten en berg het zo snel mogelijk op in de kast.
Hang kleding buiten als het zonnetje schijnt! ☀ Dit is een duurzame en snelle manier om je kleding te drogen. Daarnaast drogen kledingstukken vrijwel altijd kreukvrij op. De zon heeft zelfs een blekende werking op witte kleding stukken, waardoor lichte vlekjes vaak verdwijnen.
Kan een kledingstuk niet in de wasmachine, maar heeft het wel vlekken? Gebruik dan een vlekkenverwijderaar. Dit heeft dan wel geen effect op de kreukels, maar frist je kleding toch op.
Een anti-kreukspray frist kledingstukken op tussen wasbeurten door. Hierdoor ruikt het niet alleen lekker, maar verdwijnen ook nog eens een groot deel van de kreukels. Heb je ook enkele vlekjes? Dan kan je een vlekkenverwijderaar ook combineren met een anti-kreukspray!
Gekreukte kleding is vervelend, maar ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft en dat je nu weet hoe je zelf kleding stoomt. Er zit vast wel een goede manier voor je tussen. Heb je nog een tip? Stuur dan gerust een berichtje! Bedankt voor het lezen. 😁