Onze categorieën
Over onsContact

Kreukels Verdwijnen onder het Beste Stoomstrijkijzer!

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 26.07.2021 - Updated 27.12.2021
Kreukels Verdwijnen onder het Beste Stoomstrijkijzer!

Strijken: typisch zo'n klus die je maar uit blijft stellen. Ik ken niet veel mensen die het leuk vinden om te strijken, maar gekreukte kleding staat ons ook niet aan. Een goed stoomstrijkijzer maakt het karwei niet leuker, maar wel eenvoudiger en sneller. Daarom vind je in dit artikel niet alleen de beste stoomstrijkijzers, maar ook een handige koopgids waarin ik je vertel waar je op let bij de aankoop van een stoomstrijkijzer.

Wat zijn de voordelen van een stoomstrijkijzer?

Hoewel je ook zonder strijkijzer kreukels uit je kleding kunt krijgen met bijvoorbeeld een goede kledingstomer, gaat strijken natuurlijk het beste met een goed strijkijzer. Stoom is daarbij een belangrijke eigenschap. Je vindt bijna geen strijkijzers zonder stoom meer, en stoomgeneratoren worden steeds populairder.

Niet iedereen heeft echter de ruimte of het budget voor een stoomgenerator. Een goed stoomstrijkijzer is daarom een goed alternatief. De stoomstrijkijzers hebben tegenwoordig verschillende opties, waardoor je er allerlei stoffen mee strijkt. Vergeleken met de oudere modellen, zijn ze ook niet erg zwaar meer. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in alle prijsklassen.

Philips 3000 series DST3011/20

Philips 3000 series DST3011/20
Snoerlengte: 1.90 m
Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar
Opwarmtijd stoom: 35 seconde
Bekijk op Bol.com

Braun TexStyle 3 SI3030PU

Braun TexStyle 3 SI3030PU
Snoerlengte: 0 m
Type antikalksysteem: Zelfreinigend
Opwarmtijd stoom: 35 seconde
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer

Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer
Snoerlengte: 0 m
Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar
Opwarmtijd stoom: 120 seconde
Bekijk op Bol.com

Hoe koop ik het beste stoomstrijkijzer?

Bijna alle goede strijkijzers werken tegenwoordig op stoom en worden daardoor ook wel stoomstrijkijzers genoemd. Stoom verzacht de vezels van je kleding, waarna het gewicht van het strijkijzer de plooi wegduwt. Hoe eenvoudig de kreukels verdwijnen, hangt af van hoe hoog de stoomproductie is. Hoe meer stoom een stoomstrijkijzers produceert, hoe sneller en beter je de kreukels uit je kleding krijgt.

Stoomstrijkijzers vs. stoomgenerators

Terwijl een stoomstrijkijzer stoom gebruikt en erg goed is in het gladstrijken van je kleding, is dit niet het enige apparaat dat dit kan.

Strijk je regelmatig en grote hoeveelheden, dan is een stoomgenerator misschien geschikter voor je. Een stoomgenerator produceert meer stoom en heeft een groter waterreservoir. Door de grote hoeveelheid stoom ben je sneller klaar met strijken en dankzij het ruime waterreservoir hoef je het systeem niet vaak bij te vullen. Hierdoor werk je in één keer die grote berg strijk weg.

Een stoomgenerator neemt in ruil daarvoor veel ruimte in beslag. Het is een groot apparaat wat je niet zomaar in elk keukenkastje kwijt kunt. Bovendien zijn stoomgenerators duurder dan stoomstrijkijzers, waardoor niet ze niet in iedereens budget passen.

Een stoomstrijkijzer is een prima alternatief voor een stoomgenerator. Ze produceren misschien niet dezelfde hoeveelheid stoom, maar wanneer je geen grote hoeveelheden strijk hebt, maakt dan niet zo heel veel uit. Je bent misschien iets langer bezig met die grote berg was, maar daar staat tegenover dat stoomstrijkijzers minder plaats in beslag nemen en goedkoper zijn.

Tegenwoordig zijn er stoomstrijkijzers in alle prijsklassen verkrijgbaar, waardoor er voor iedereen wel een passend stoomstrijkijzer te vinden is. Strijk je veel, dan loont het zich om voor een lichter model te gaan dat wellicht iets duurder is, indien dit in je budget past. Hierdoor voorkom je pijnklachten in je pols. Kies daarnaast voor een model wat zoveel mogelijk stoom produceert. Hierdoor ben je sneller door je strijk heen.

Gewicht

Gewicht is misschien niet iets waar je direct bij stil staat bij een stoomstrijkijzer, terwijl het toch een belangrijke eigenschap is. Stoomstrijkijzers kunnen behoorlijk zwaar zijn, want het waterreservoir zit in het strijkijzer zelf. Strijk je veel en regelmatig, dan is het belangrijk dat je strijkijzer zelf niet te zwaar is.

Heb je een zwaar model te pakken, dan kan dit pijnklachten veroorzaken. Bij voorkeur weegt je strijkijzer minder dan twee kilo. Hoe minder deze weegt, hoe beter.

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak is vooral erg belangrijk wanneer je veel strijkt. Het apparaat moet fijn in de hand liggen en eenvoudig om te gebruiken zijn. De bediening moet gemakkelijk te bereiken zijn. Wanneer je het waterreservoir bij wilt vullen, moet dit ook gemakkelijk zijn.

Opwarmtijd is een andere belangrijke eigenschap die wat mij betreft ook bijdraagt aan het gebruiksgemak. Wanneer ik besluit 'even snel' een overhemd te strijken, wil ik dit snel kunnen doen. Ik wil niet vijf minuten wachten totdat het apparaat een keertje warm is. Ik wil zo snel mogelijk aan de slag (voordat ik me bedenk en een gekreukt shirt aan trek!). Een opwarmtijd van 30 seconden of minder is voor mij dan ook zeker een must.

Ook snoerlengte is misschien niet direct iets waar je stil bij staat. Een lang snoer geeft je veel flexibiliteit: je bent minder gebonden aan een stopcontact. Er is niets vervelender dan een snoer wat net te kort is. Aan de slag met verlengsnoeren is niet ideaal, maar behoort tot de mogelijkheden. Idealiter heeft een stoomstrijkijzer een snoer van twee meter (of langer).

Onderhoud

Je wilt zo min mogelijk tijd doorbrengen aan het onderhoud van je stoomstrijkijzer, maar waar water is, ontstaat kalk. Woon je in een omgeving met hard water, dan ontstaat er nog sneller kalk. Kalkaanslag op het warmte-element zorgt ervoor dat je strijkijzer minder snel warm wordt en uiteindelijk kapotgaat. Het is daarom belangrijk om regelmatig je strijkijzer te ontkalken.

Hoe je dit precies doet, hangt van je stoomstrijkijzer af. Sommige stoomstrijkijzers hebben een kalkverzamelaar: dit is een klein filtertje wat je regelmatig schoonmaakt. Dit vergt weinig werk en is lekker eenvoudig. Er zijn ook zelfreinigende stoomstrijkijzers. Bij deze strijkijzers druk je op de knop, waarna het apparaat zelf een speciaal reinigingsprogramma doorloopt.

De wat oudere modellen ontkalk je zelf. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld schoonmaakazijn of een speciaal ontkalkmiddel. Een zelfreinigend stoomstrijkijzer biedt natuurlijk het meeste gebruiksgemak, maar je betaalt hier wel extra voor.

Groen strijkijzer van Philips, zij-aanzicht

Stoomproductie

Hoe hoger de stoomproductie, hoe sneller de kreukels uit je wasgoed zijn. Strijk je vaak en veel, dan raad ik je aan een stoomstrijkijzer met een hoge stoomproductie te kopen. Hetzelfde geldt voor de druk: hoe meer stoomdruk, hoe effectiever het stoom is. Heb je een stoomstrijkijzer met een hoge stoomproductie en een hoge stoomdruk, dan werk je die berg was des te sneller weg.

Je vindt niet in alle beschrijvingen informatie over de stoomproductie. Word het wel weergegeven, dan kies je bij voorkeur een stoomstrijkijzer met continue stoom van ongeveer 70 g/m.

Stoomstoten zijn handig voor bijvoorbeeld eigenwijze kragen en andere stugge stoffen. Hoewel ik deze functie zelf niet veel gebruik, komt het goed van pas als je veel formele kleding zoals overhemden en pakken draagt. Een stoomstoot van 100 g/m is vaak voldoende om een kraag weer in de juiste vorm te krijgen.

Budget

Tegenwoordig zijn stoomstrijkijzers in alle prijsklassen verkrijgbaar. De goedkopere modellen zijn ideaal voor wanneer je weinig strijkt, maar toch een strijkijzer in huis wilt hebben. Strijk je regelmatig, dan is het de moeite waard om te investeren in een duurder model dat meer gebruiksgemak biedt.

Een stoomstrijkijzer heb je al voor een paar tientjes, maar er zijn ook modellen verkrijgbaar die meer dan € 100 kosten. Hoe duurder je strijkijzer is, hoe meer gebruiksgemak deze biedt.

De 5 beste stoomstrijkijzers op een rij

1. Philips 3000 series DST3011/20

1. Philips 3000 series DST3011/20
Snoerlengte: 1.90 m
Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar
Opwarmtijd stoom: 35 seconde

2. Braun TexStyle 3 SI3030PU

2. Braun TexStyle 3 SI3030PU
Snoerlengte: 0 m
Type antikalksysteem: Zelfreinigend
Opwarmtijd stoom: 35 seconde

3. Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer

3. Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer
Snoerlengte: 0 m
Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar
Opwarmtijd stoom: 120 seconde

4. Philips EasySpeed GC1744/20 - Stoomstrijkijzer

4. Philips EasySpeed GC1744/20 - Stoomstrijkijzer
Snoerlengte: 1.90 m
Type antikalksysteem: Niet van toepassing
Opwarmtijd stoom: 60 seconde

5. Tefal Easygliss Plus FV5735

5. Tefal Easygliss Plus FV5735
Snoerlengte: 2 m
Type antikalksysteem: Zelfreinigend
Opwarmtijd stoom: 45 seconde

Veelgestelde vragen over stoomstrijkijzers

Wat is het verschil tussen een stoomstrijkijzer en een stoomgenerator?

Zoals de naam al doet vermoeden, genereert een stoomgenerator veel meer stoom dan een stoomstrijkijzer. Het waterreservoir van een stoomgenerator bevindt zich bovendien niet in het strijkijzer zelf, waardoor het strijkijzer veel lichter is. Dit gemak maakt hem ook een stuk duurder en omvangrijker. Een stoomstrijkijzer heeft het waterreservoir in het strijkijzer zelf, waardoor het strijkijzer zwaarder in de hand ligt. Een stoomstrijkijzer produceert bovendien minder stoom.

Hoe vaak ontkalk ik mijn stoomstrijkijzer?

De meeste stoomstrijkijzers ontkalk je maandelijks, maar elk stoomstrijkijzer is anders. Daarbij moet je ook de hardheid van je water in gedachten houden. Hoe vaak je je stoomstrijkijzer ontkalkt lees je daarom in de gebruiksaanwijzing.

Hoe maak ik de zool van mijn strijkijzer schoon?

Na verloop van tijd verzamelt vuil zich op de zool van je stoomstrijkijzer. Laat je strijkijzer warm worden en trek vervolgens de stekker er weer uit. Als de zool voldoende is afgekoeld, maak je de zool voorzichtig met een schuursponsje schoon. Is het vuil erg hardnekkig, dan gebruik je wat schoonmaakazijn.

Welk stoomstrijkijzer is het beste voor mij?

Helaas kan ik je niet vertellen welk stoomstrijkijzer het beste voor jou is. Welke het beste voor je is, hangt vooral af van hoeveel en hoe vaak je strijkt. Strijk je regelmatig veel was weg, dan is investeren in een duurder model geen overbodige luxe. Strijk je net als ik een paar keer per jaar, wanneer het echt niet anders kan? Dan volstaat een goedkoop stoomstrijkijzer prima.

SnoerlengteType antikalksysteemOpwarmtijd stoom
1Philips 3000 series DST3011/201.90 mKalkverzamelaar35 seconde
2Braun TexStyle 3 SI3030PU0 mZelfreinigend35 seconde
3Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer0 mKalkverzamelaar120 seconde
4Philips EasySpeed GC1744/20 - Stoomstrijkijzer1.90 mNiet van toepassing60 seconde
5Tefal Easygliss Plus FV57352 mZelfreinigend45 seconde

Philips 3000 series DST3011/20

Snoerlengte: 1.90 m

Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar

Opwarmtijd stoom: 35 seconde

Braun TexStyle 3 SI3030PU

Snoerlengte: 0 m

Type antikalksysteem: Zelfreinigend

Opwarmtijd stoom: 35 seconde

Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer

Snoerlengte: 0 m

Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar

Opwarmtijd stoom: 120 seconde

Philips EasySpeed GC1744/20 - Stoomstrijkijzer

Snoerlengte: 1.90 m

Type antikalksysteem: Niet van toepassing

Opwarmtijd stoom: 60 seconde

Tefal Easygliss Plus FV5735

Snoerlengte: 2 m

Type antikalksysteem: Zelfreinigend

Opwarmtijd stoom: 45 seconde

Conclusie

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende stoomstrijkijzers te koop, dat een keuze maken overweldigend is. Ik hoop daarom dat dit artikel je heeft geholpen bij het maken van die lastige keuze. Heb jij nog goede tips die van pas komen wanneer je een nieuw strijkijzer nodig hebt? Laat het me dan zeker weten. Bedankt voor het lezen! 👕

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu