Onze categorieën
Over onsContact

Blaas wat Stoom Af met het Beste Strijkijzer van het Moment

Auteur: Charlie Hoeben
Published 27.07.2021 - Updated 27.12.2021
Blaas wat Stoom Af met het Beste Strijkijzer van het Moment

Heb je een belangrijk sollicitatiegesprek, een bruiloft of een feest? Dan kun je natuurlijk niet met een gekreukte blouse aankomen. Sowieso kom je altijd een stuk netter voor de dag als je kleding netjes gestreken is. Vandaar dat ik je ga helpen met het uitzoeken van het beste strijkijzer! Zodat je je droombaan krijgt, of altijd goed op je Instagramfoto's staat 📸. Ik heb hieronder de 5 beste strijkijzers klaargezet, maar lees vooral door om meer te weten te komen over de belangrijkste eigenschappen.

Waarom een strijkijzer kopen?

Waarom een strijkijzer? Om elke dag weer spiksplinternieuw voor de dag te komen, natuurlijk! Met gestreken kleren zie je er altijd veel netter, verzorgder en beter uit. Wie wil dat nou niet? Bovendien is het voor sommige gelegenheden écht nodig. Je kunt niet op een bruiloft of bij een sollicitatiegesprek aan komen lopen met een gekreukt overhemd, toch?

Vroeger werd het misschien voor je gedaan, maar op een gegeven moment moet je je kleding toch echt zelf onder handen nemen. Het lijkt veel werk, maar met de strijkijzers die in dit artikel staan ben je in een handomdraai weer helemaal fresh.

En als je er weer tiptop uit ziet, dan lijkt het leven je toe te lachen! Daarom is de aanschaf van een strijkijzer nooit een slecht idee. Hieronder vind je alvast onze top 3, met wat belangrijke specificaties waar ik daarna dieper op inga.

Heb je geen tijd om je strijkijzer uit de kast te halen en wil je toch echt kreukvrij de avond in? Dan is een goede kledingstomer handig om in huis te hebben. Hiermee strijk je niet, maar stoom je de kreukels uit je kleding. Dit is sneller dan strijken en voor kleine oppervlakken vaak net zo effectief.

Stoom of niet?

Als kleding gekreukt is, liggen de vezels van de stof niet meer recht. De vezels komen door de warmte en het vocht van het stoom los van elkaar, waardoor ze met wat strategisch geplaatste druk opnieuw recht komen te liggen. Als de stof afkoelt en droogt, behoudt het de huidige rechte vorm waardoor de kleding kreukvrij is.

Hierdoor wordt strijken makkelijker met stoom, omdat de vezels sneller van elkaar los komen. Strijken zonder stoom kan ook; in dat geval rekt de zwaarte en hitte van het strijkijzer de vezels uit. Dit gebeurt ook als je met stoom strijkt, alleen gaat het dan een stuk makkelijker. Tegenwoordig zie je daarom vooral stoomstrijkijzers; 'droge' strijkijzers zijn zeldzaam.

CHI Steam Titanium

CHI Steam Titanium
Snoerlengte: 300 cm
Bekijk op Bol.com

Black + Decker IR1010 Light

Black + Decker IR1010 Light

PurSteam Scratch Resistant 1700W

PurSteam Scratch Resistant 1700W

Strijkijzer: Hoe maak ik de beste koop?

Welk strijkijzer moet je kopen, en waar moet je op letten? Dit blijft altijd lastig, want voor ieder persoon is dit anders. Ik leg uit wat belangrijk is bij het kiesproces, zodat je de beste koop kunt maken.

Man die met oud strijkijzer strijkt

Stoomdruk

Stoomdruk geeft aan hoe krachtig de stoomfunctie van een strijkijzer is. Dit is de hoeveelheid stoom die het apparaat genereert. Over het algemeen wordt het aangegeven in g/min (gram stoom per minuut), maar soms ook in bar (waterdruk). Hoe meer stoomdruk het strijkijzer uitoefent, hoe sneller en makkelijker je een stuk kleding strijkt.

Meer stoomdruk komt ook vooral goed uit als je kleding diepe kreukels heeft. Op die manier hoef je niet tien keer over hetzelfde stuk heen te strijken om de stof recht te trekken.

Stoomstoot

Een regelbare stoomstoot op je strijkijzer is handig. Waarom? Omdat je hiermee een korte, maar krachtige stoot stoom op je kleding loslaat. Zo week je de hardnekkigste kreukels sneller los, waarna je ze gladstrijkt.

Een stoomstoot mag zich krachtig noemen vanaf een stoomdruk van 150 g/min. Alles hieronder is het overwegen niet waard als je veel met hardnekkige kreukels te maken krijgt.

Opwarmtijd stoom

Dit geeft aan hoe lang het duurt voordat je de stoomfunctie in je strijkijzer kan gebruiken. Meestal wordt dit in seconden aangegeven. Merk je dat je vaak nog snel iets moet strijken terwijl je haast hebt? Dan is het handig om een strijkijzer te kiezen met een korte opwarmtijd.

Aap die aan het strijken is.

Onderhoud

De strijkzool

Als je strijkt, blijven kleine stukjes pluis en stof aan je strijkzool plakken. Als je deze stukjes er niet afhaalt, verstoppen ze de stoomgaatjes en krijg je kalk. Je kan de strijkzool gemakkelijk schoonmaken door er met een zachte spons overheen te gaan met warm water, maar zorg wel dat het strijkijzer afgekoeld is wanneer je dit doet. Anders loop je het risico dat je spons smelt. 🧽

Kalkophopingen

Sommige strijkijzers kun je alleen gebruiken met gedemineraliseerd water. Dit is water waar alle mineralen uit gezuiverd zijn en is bacterie- en kalkvrij. In leidingwater zitten een hoop stoffen en mineralen die niet goed zijn voor je strijkijzer. Hierdoor blijven 'droogresten' achter die de stoomgaatjes van de zool verstoppen. In deze gaatjes blijft vervolgens water achter, en hierdoor ontstaat er kalk.

Als kalk in of op de strijkzool (de ijzeren plaat van je strijkijzer) zit, kan deze bruine vlekken achterlaten op je net gewassen kleding.

Er zijn gelukkig strijkijzers met een geïntegreerde waterfilter. Hiervoor moet je kraanwater gebruiken. Daarnaast kun je ook een waterkan met filter gebruiken om het strijkijzer bij te vullen. Lees altijd goed de handleiding, en doe onderzoek van tevoren om erachter te komen wat je beter uitkomt.

Als alternatief zijn er ook modellen met een zelfreinigend systeem. Deze doorlopen zelf een reinigingsprogramma om zichzelf van kalk te verlossen wanneer je dit activeert. Het werkt per strijkijzer net weer iets anders, dus je moet hoe dan ook de handleiding even raadplegen om precies te leren hoe het werkt.

Het waterreservoir legen

Als je klaar bent met de strijk, maar er nog water in het reservoir zit, leeg deze dan altijd. Stilstaand water verdampt, en door deze verdamping ontstaat er kalkafzet. Houd je apparaat langer kalkvrij door hem leeg op te bergen!

Temperatuur

De temperatuur met strijken is erg belangrijk. Op elk kledingstuk staat de strijktemperatuur, dus houd je hier aan! Als je kleding te heet strijkt, smelten kleine stukjes stof op je strijkplaat. Dit zorgt vervolgens voor die vervelende verstopte stoomgaatjes.

Een oud en een nieuw strijkijzer

De kleinere details

Snoerlengte

Het lijkt iets overbodigs, maar de lengte van het snoer maakt een groot verschil voor velen. Wil je strijken in een grote kamer, of op een specifieke plek in je huis met weinig stopcontacten, dan is een lang snoer wel zo fijn. Kijk hier altijd naar bij de aanschaf van een strijkijzer, vooral als vrije stopcontacten zeldzaam zijn in huis.

Gewicht

Het gewicht van een strijkijzer is belangrijk als je je spieren en gewrichten wilt sparen. Als je veel strijk achter elkaar doet, is een lichtgewicht fijn. Hiermee glijd je gemakkelijk over de stof heen.

Let wel: hoe zwaarder het strijkijzer is, hoe sneller je de kreukels verwijdert. Zorg er hoe dan ook vooral dat het voor jou fijn werkt, want je wil geen blessures oplopen tijdens dit huishoudelijke klusje.

OptimalTemp

Strijkijzers van tegenwoordig zijn soms uitgerust met OptimalTemp. Hiermee bepaalt het strijkijzer zelf de temperatuur op basis van de stof die je wilt strijken. Dat scheelt heel wat giswerk, wat vooral voor beginnelingen erg handig is!

Automatisch uitschakelen

Dit is erg handig als je wat vergeetachtig bent of uit het niets wordt weggeroepen. Het strijkijzer schakelt zichzelf automatisch uit na een bepaald aantal minuten als het niet gebruikt wordt, wat gevaarlijke situaties voorkomt.

Stoomstrijkijzer of stoomgenerator?

Stoomgenerator of stoomstrijkijzer – hoe verschillen ze, en welke moet je kiezen? Een stoomgenerator is groter, duurder en zwaarder, maar heeft zo zijn voordelen.

Een stoomgenerator is groter, omdat het een groot extern waterreservoir heeft. Hierdoor kun je langer aan een stuk strijken – zowel omdat je meer water ter beschikking hebt, alsook omdat het daadwerkelijke ijzer minder zwaar is. Je hoeft het water immers niet te tillen.

Het waterreservoir van een generator bevat gemiddeld 1,5 liter. Die van een strijkijzer bevat 0,3 liter – dat is drie keer zo weinig! 😲 Toch is zelfs het beste stoomstrijkijzer zwaarder in gebruik, aangezien je ook het water moet tillen. Een generator is in zijn geheel zwaarder – gemiddeld 4 kg, maar die til je dan ook niet in zijn geheel, met het waterreservoir, op.

Maar hier krijg je wel wat voor terug, een stoomgenerator is een stuk krachtiger. Dit meet zich in de hoeveel gram stoom per minuut. Een generator doet dit met 100 g/min tegenover 30 g/min bij een strijkijzer. Hierdoor is het veel makkelijker en sneller om met een generator iets recht te strijken.

Een stoomgenerator strijkt sneller, maar het duurt wel langer om deze op te warmen, zo rond de 2 minuten. Een strijkijzer is soms binnen 30 seconden al warm, maar als je veel strijk moet doen win je uiteindelijk alsnog tijd met een generator.

Doordat de generator groter en krachtiger is, is deze ook een stuk duurder. Vraag jezelf af of de voordelen jou zo'n prijs waard is; meestal kom je met een strijkijzer al erg ver.

De 5 beste strijkijzers op een rij

1. CHI Steam Titanium

1. CHI Steam Titanium
Automatisch uitschakelen: Ja
Snoerlengte: 300 cm

2. Black + Decker IR1010 Light

2. Black + Decker IR1010 Light

3. PurSteam Scratch Resistant 1700W

3. PurSteam Scratch Resistant 1700W

4. BOSCH SENSIXX’X TDA3022GB

4. BOSCH SENSIXX’X TDA3022GB
Automatisch uitschakelen: Ja
Type antikalksysteem: Zelfreinigend
Snoerlengte: 2.50 m

5. Black + Decker IR1010 Light

5. Black + Decker IR1010 Light

Veelgestelde vragen over strijkijzers

Hoe vaak moet je een strijkijzer ontkalken?

Dit lees je terug in de handleiding van het strijkijzer, maar over het algemeen is dit 1 keer in de maand. Bij een stoomgenerator geeft het apparaat dit meestal zelf aan.

Waarom strijkwater gebruiken?

Strijkwater is gedemineraliseerd water, dit helpt kalkaanslag en verstopte stoomgaatjes te voorkomen. Kijk goed of jouw strijkijzer dit juist wel, of juist niet nodig heeft.

Waarom stomen met strijkijzer?

De stoom trekt de vezels door vocht en warmte los van elkaar, waarna je ze met het strijkijzer zelf rechttrekt. Hiermee haal je de kreukels makkelijk en snel uit de kleding.

Welk strijkijzer moet ik hebben?

Deze beslissing kan ik niet voor je maken, maar ik kan je wel voor de laatste keer een overzicht geven van de beste strijkijzers en hun belangrijkste specificaties.

SnoerlengteType antikalksysteemInhoud waterreservoir
1CHI Steam Titanium300 cm
2Black + Decker IR1010 Light300 cm
3PurSteam Scratch Resistant 1700W300 cm
4BOSCH SENSIXX’X TDA3022GB2.50 mZelfreinigend0.35 l
5Black + Decker IR1010 Light2.50 mZelfreinigend0.35 l

CHI Steam Titanium

Snoerlengte: 300 cm

Black + Decker IR1010 Light

Snoerlengte: 300 cm

PurSteam Scratch Resistant 1700W

Snoerlengte: 300 cm

BOSCH SENSIXX’X TDA3022GB

Snoerlengte: 2.50 m

Type antikalksysteem: Zelfreinigend

Inhoud waterreservoir: 0.35 l

Black + Decker IR1010 Light

Snoerlengte: 2.50 m

Type antikalksysteem: Zelfreinigend

Inhoud waterreservoir: 0.35 l

Conclusie

Zo, nu heb je nooit meer een excuus om niet goed voor de dag te komen. De volgende keer dat jij over straat loopt, kijkt iedereen je na. Kijk snel welk strijkijzer het beste bij je past, want die kreuken kunnen niet wachten om lekker gladjes te worden! 😎

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu