Onze categorieën
Over onsContact

Strijken Zonder Strijkijzer? Lees Hier Hoe!

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 20.07.2021 - Updated 28.12.2021
Strijken Zonder Strijkijzer? Lees Hier Hoe!

Je staat op het punt uit te gaan, maar dan zie je dat er kreukels in je mouwen zitten. Hoe ga je dat nou zo snel oplossen, zonder eerst een strijkijzer erbij te halen – als je die niet al hebt? Geen nood! Lees hieronder over je kleding strijken zonder strijkijzer in zijn werk gaat.

#1 In de douche hangen

Deze methode werkt altijd. Hang je kledingstuk in de badkamer terwijl je doucht en het stoom doet het werk voor je. Het gewicht trekt de kreukels uit de stof van je kleding. Bij voorkeur laat je je kledingstuk zolang mogelijk in de warme badkamer hangen, maar de meeste kreukels verdwijnen al na een half uurtje.

#2 Met een föhn

Maak je kledingstuk vochtig met een plantenspuit en föhn vervolgens je kleding voorzichtig droog. Houdt de föhn op minimaal 10 centimeter afstand! Föhn van dichterbij, en je loopt het risico je kleding te verbranden.

#3 Met de stijltang

Heb je toevallig een goede stijltang? Stel deze dan in op de laagste temperatuur en klem je gekreukte kleding ertussen. Strijk de kleding langzaam glad. Dit werkt alleen voor kleine oppervlakken zoals bijvoorbeeld mouwen of kraagjes, maar het geeft wel een goed resultaat.

#4 Droger en ijsblokjes

Gebruik je droger als stomer! Gooi twee of drie ijsblokjes samen met je gekreukte kledingstuk in de droger. Een minuut of vijf op de warmste stand veroorzaakt genoeg stoom om kreukels te doen verdwijnen. Doe dit wel alleen met kleding die bestand is tegen de hitte van de droger!

#5 Anti-kreukspray

Of de spray goed werkt, is afhankelijk van hoe diep je kreukels zijn, waarvan je kledingstuk is gemaakt en welke spray je gebruikt. Je koopt het in de supermarkt, bij de drogist of online en het belooft de kreukels vanzelf te laten verdwijnen.

Je sprayt het op je kledingstuk en je doet verder niets. Handig voor op vakantie, maar ik heb met hele T-shirts nog geen succes gehad. Mouwen en kraagjes kan zo'n spray echter wél aan.

#6 Natte handdoekmethode

Bij deze methode leg je je kledingstuk op een harde ondergrond, bijvoorbeeld je tafel. Leg er een natte handdoek bovenop en druk de handdoek goed aan. Het water uit de theedoek is zwaarder dan de vezels in je kleding, waardoor je in staat bent de kleding recht te trekken. Je kledingstuk moet hierna wel even drogen.

#7 Warme pan

Laat een pan goed warm worden en schuif je pan over de kreukels van je kledingstuk heen. De pan werkt hetzelfde als een strijkijzer, maar dan zonder stroom (en stoom). Het is wel erg belangrijk dat de onderkant van je pan schoon is! Is de onderkant niet schoon, dan heb je een kreukvrij kledingstuk met vlekken.

Hoewel de pan een goed alternatief is voor een strijkijzer, kan het niet tippen aan het beste stroomstrijkijzer. Als je regelmatig strijkt, is een stoomstrijkijzer alsnog de investering waard.

Ouderwetse fluitketel met afbeelding van citroenen, op gasfornuis. Zij-aanzicht

#8 Stoom uit de pan of waterkoker

Deze manier is wat omslachtig, maar werkt prima. Kook wat water in een pannetje of met je waterkoker. Hou je kledingstuk boven het stoom en trek het strak. De kreukels verdwijnen nu. Stoom werkt altijd!

#9 Kleding oprollen

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Deze methode is hiermee geen oplossing, maar een manier om kreukels te voorkomen. Wanneer je je kleding meeneemt op vakantie en in een koffer stopt, rol je ze op in plaats van ze op te vouwen. Door ze op te rollen krijgen kreukels geen kans. Een ander bijkomend voordeel: je kunt meer in je koffer kwijt!

#10 Een kledingstomer kopen

Als je net zo'n hekel aan strijken hebt als ik en echt geen strijkijzer wilt kopen, maar ook niet aan de slag wilt met pannen, sprays of ijsblokjes, dan biedt een kledingstomer de uitkomst. Met dit kleine apparaat stoom je gemakkelijk kreukels uit je kleding. Een handstomer neem je bovendien makkelijk mee op reis!

Conclusie

Wanneer je zo'n gigantische hekel aan strijken hebt dat je niet eens een strijkijzer in huis hebt, is het toch handig om te weten hoe je van kreukels afkomt wanneer je er niet onderuit komt. Ik hoop dat ook dat dit artikel je geholpen heeft. Heb jij nog een goede tip? Stuur me dan een berichtje! Bedankt voor het lezen. 👕

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu