Onze categorieën
Over onsContact

Vloeibaar Wasmiddel of Waspoeder: Wat is Beter?

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 27.05.2021 - Updated 07.03.2023
Vloeibaar Wasmiddel of Waspoeder: Wat is Beter?

Hoe vaak je ook wast, om je kleding schoon te krijgen heb je wasmiddel nodig. Er zijn tegenwoordig verschillende wasmiddelen: tabletten, waspoeder of vloeibaar – en daar houdt het niet eens op! Vloeibaar wasmiddel en waspoeder zijn de populairste wasmiddelen.

Veel mensen vragen zich af welke van de twee er beter is voor hun wasmachine: waspoeder of vloeibaar wasmiddel? Wat is het juiste wasmiddel? Een goede wasmachine is een behoorlijke investering, dus het idee is dat deze zo lang mogelijk meegaat. Daarin speelt je keuze tussen vloeibaar wasmiddel en waspoeder ook een rol!

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel?​ – Vloeibaar wasmiddel laat minder resten achter dan waspoeder en is daardoor beter voor je wasmachine. Het laat echter wel wát resten achter: draai daarom af en toe een was op 90 °C om alle zeepresten op te lossen. Hierdoor gaat je wasmachine meteen langer mee.

Waspoeder

Waspoeder moet eerst smelten. Pas als het gesmolten is doet het zijn werk: het schoon krijgen van je was. Dit is niet altijd eenvoudig, want we wassen tegenwoordig op steeds lagere temperaturen. 

Op lage temperaturen wassen is beter voor het milieu, maar je loopt het risico dat er waspoederresten achterblijven op je kleding. Dat laat je meteen weten dat je kleding niet helemaal schoon is, waardoor je het misschien nog een keer extra wassen. Dat haalt de milieuvriendelijkheid wel een beetje uit onze goede bedoelingen.

Wil je op een milieuvriendelijke manier je was drogen? Dan is buiten aan de lijn natuurlijk de beste optie, maar helaas is het niet altijd zonnig en droog in ons kikkerlandje. Wasdrogers staan niet bekend om hun milieuvriendelijkheid, maar kies je voor een goede warmtepompdroger, dan kies je meteen voor de milieuvriendelijkste wasdroger. Deze recycled de lucht. Je was droogt echter wel iets langzamer.

Wat voor wasdroger je ook gebruikt, vergeet je wasdroger niet schoon te maken. Hierdoor gaat je droger niet alleen langer mee, maar verhoog je ook de veiligheid.

Een ander nadeel van het niet oplossen van poeder, is dat het zich ophoopt op de onderdelen van je wasmachine – het poeder koekt bijvoorbeeld aan in de leidingen. Hierdoor werkt je wasmachine uiteindelijk minder goed (denk ook aan het warmte-element), en gaat hij minder lang mee. Het kan ook een stinkende wasmachine veroorzaken.

Er wordt dan ook aangeraden om regelmatig een hete was op 90 °C te draaien als je waspoeder gebruikt om die resten alsnog te laten smelten en weg te spoelen. Voeg wat baking soda toe, en je wasmachine is in no-time weer schoon.

Waspoeder met maatschepje, vooraanzicht

Doseren van waspoeder

De verpakking van je waspoeder vertelt je precies hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Dit verschilt nog wel eens als je in een omgeving met hard water woont. Soms wordt er een maatschepje of een bolletje meegeleverd om het doseren makkelijker te maken.

Niets is minder waar. Als je de precieze hardheid van je water weet, hoeveel water je wasmachine gebruikt per was en hoeveel was er in je machine gaat en hoe vies je was is, dan weet je misschien, en alleen misschien, hoeveel waspoeder je precies moet gebruiken. 

Het is erg lastig om de juiste hoeveelheid wasmiddel te doseren. Gebruik je teveel, dan lost het niet allemaal op. Gebruik je te weinig, dan word je was niet schoon. Hoewel een maatschepje niet 100% correct is, het is een goed idee deze wel te gebruiken. 

Wasmiddelen en het milieu – De waspoeders en zeepvlokken van vroeger werkten prima, maar ze zaten vol met fosfaten die tot heel wat milieuverontreiniging leidde in de jaren '60.

Tegenwoordig zijn fosfaten verboden. De meeste wasmiddelen zijn echter verre van milieuvriendelijk. Wil je echt op een milieuvriendelijke manier je wasgoed schoon krijgen? Gebruik dan een eco-friendly alternatief of azijn.

Is waspoeder schadelijk voor het milieu?

Waspoeder schuurt je kleding schoon. Het bestaat uit kleine, harde korreltjes die pas oplossen als het water heet genoeg is. Door dit schuren laten de vezels van je kleding sneller los. Hierdoor verliest je kleding zijn kleur. Dat niet alleen: deze vezels komen in het afvalwater terecht.

Dit laatste is vooral een probleem bij synthetische stoffen zoals bijvoorbeeld fleece: deze zijn namelijk niet biologisch afbreekbaar. Natuurlijke stoffen zoals katoen zijn wel biologisch afbreekbaar. 

Helaas word steeds meer kleding gemaakt van synthetische stoffen, omdat dit goedkoper is. Het is daarom onze verantwoordelijkheid om onze kleding op de meest verantwoorde manier te wassen.

Aan de andere kant: wanneer je op lagere temperaturen wast, gebruik je tegenwoordig ook gewoon poederwasmiddel. Dit is beter voor het milieu: je wasmachine gebruikt minder energie om het water op te warmen.

Een ander (milieuvriendelijk) voordeel is dat de verpakking van waspoeder meestal gemaakt is van karton. Vloeibaar wasmiddel zit bijna altijd in een plastic fles. Het productieproces van poederwasmiddel is ook korter dan dat van vloeibaar wasmiddel. Zo zie je maar dat waspoeder toch ook milieuvriendelijke aspecten heeft! 🌱

Wasresultaat van waspoeder

Hierover zijn de meningen verdeelt. Waspoeder lijkt je kleding beter schoon te krijgen wanneer je op hoge temperaturen wast. Dit is natuurlijk ook logisch, want waspoeder smelt pas goed bij hogere temperaturen. Waspoeder lost moeilijker op bij lagere temperaturen.

De meeste waspoeder bevatten ook bleekmiddel, waardoor je witte was schoner wordt. Gekleurde was verliest daarmee ook sneller zijn intensieve kleuren door het ‘schuren’ van het poeder.

Vloeibaar wasmiddel

De grootste voordelen van vloeibaar wasmiddel is dat het geen sporen op je was nalaat en dat het eenvoudig te doseren is. De nadelen van vloeibaar wasmiddel worden later besproken.

Doseren van vloeibaar wasmiddel

Het doseren van vloeibaar wasmiddel is een stuk eenvoudiger dan het doseren van waspoeder. Er zit vaak een balletje of een ander soort bakje bij waar de inhoud op wordt aangegeven. Je schenkt het wasmiddel tot de aangegeven lijn (of een andere bepaalde hoeveelheid) en je bent klaar.

Het is belangrijk dat je niet te veel wasmiddel gebruikt. Doe je dat toch, dan krijg je vlekken op je kleding die er lastig uit te krijgen zijn. Het is bovendien niet goed voor je wasmachine.

Flessen vloeibaar wasmiddel in supermarktschap, vooraanzicht

Vloeibaar wasmiddel en het milieu

Vloeibaar wasmiddel lost goed op en schuurt niet. De vezels van je wasgoed blijven langer intact, waardoor ze niet in het afvalwater eindigen. Dit geldt met name voor synthetische vezels.

Daarnaast was je op lagere temperaturen, want het hoeft niet te smelten. Hierdoor gebruikt je wasmachine minder energie: beter voor het milieu dus!

De verpakking daarentegen, is niet altijd even milieuvriendelijk. De meeste verpakkingen van vloeibaar wasmiddel zijn namelijk gemaakt van plastic. Gelukkig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van gerecycled plastic, maar dit is helaas nog niet altijd het geval.

Wasresultaat van vloeibaar wasmiddel

Net zoals bij waspoeder, lijkt niemand dezelfde mening te hebben over het wasresultaat van vloeibaar wasmiddel. Bijna iedereen is het er wel over eens dat wanneer je vaak op lagere temperaturen wast, vloeibaar wasmiddel beter is. Bij de correcte dosering blijven er ook geen vlekken achter op je kleding.

Er zijn ook mensen die beweren dat hun kleding langer mooi blijft wanneer je alleen met vloeibaar wasmiddel wat. Dit zou best wel kunnen, want er zit geen bleekmiddel in en omdat het vloeibaar is, schuurt het niet zoals waspoeder dit doet.

Conclusie

Welke van de twee beter is blijft een tikje onduidelijk; de meningen verschillen. Wat wel helder is, is dat de vloeibare variant beter is voor je wasmachine, omdat het minder resten achterlaat op de onderdelen van de machine. Het is echter altijd een goed idee om regelmatig een was van 90 °C te draaien: hierdoor weet je zeker dat je wasmachine vrij is van zeepresten.

Persoonlijk gebruik ik waspoeder als ik op hoge temperaturen was (denk aan handdoeken en beddengoed), en gebruik ik vloeibaar wasmiddel als ik op lagere temperaturen was (zoals ik bij de meeste kleding doe). Welke van de twee ik ook kies, ik kies altijd een goed wasmiddel!

Hopelijk heb je wat gehad aan dit artikel en maak je bij de volgende was een bewustere keuze. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu