Onze categorieën
Over onsContact

Je Droger Schoonmaken Zonder Zorgen in 4 Stappen

avatar
Auteur: Maya Sofer
Published 15.02.2023 - Updated 15.02.2023
Je Droger Schoonmaken Zonder Zorgen in 4 Stappen

Je droger schoonmaken met enige regelmaat – waarom is dat belangrijk? Een droger is een onmisbare machine in de meeste huishoudens. Je kunt het je vast wel inbeelden, omdat je waarschijnlijk net als veel andere Nederlanden dit spijtige situatie scenario hebt meegemaakt: je kleding drogen terwijl het koud en vochtig is, is een lijdensweg. Het duurt uren, en zelfs daarna voelt je kleding of je beddengoed nog klam aan.

Met een droger komt daar rap een einde aan. Leg de boel in de trommel, kies het juiste droogprogramma, en een uurtje (of twee) later, is je wasgoed droog, fris, en bovendien lekker warm. Dat laatste is vooral lekker als het om beddengoed gaat – time je het droogprogramma goed, dan kun je meteen onder de warme dekens kruipen na je bed opnieuw op te maken!

Maar net als elke andere machine, moet je je droger ook regelmatig onderhouden om zijn efficiëntie en levensduur te garanderen. In dit artikel lees je hoe je dat moet doen!

Dit heb je nodig

Erg veel is het niet! Als het goed is, heb je de volgende zaken al in huis:

 • Een vochtige doek
 • Een mild sopje van water en bijv. afwasmiddel of zwarte zeep
 • Een stofzuiger

Risico's om rekening mee te houden

Schrik niet, maar werken met elektronische apparatuur vergt enige voorzichtigheid! ⚠️ Dat wilt niet zeggen dat je bij iedere willekeurige aanraking de kans op schade of pijn loopt, maar oplettendheid is geboden. Probeer daarom rekening te houden met de onderstaande zaken.

 • Als je de stekker van de droger niet uit het stopcontact haalt, bestaat er een risico op elektrische schokken. Trek daarom voor je begint de stekker uit het stopcontact!
 • Als je te hardhandig bent bij het reinigen van de binnenkant of de componenten van de droger, kan dit leiden tot beschadiging van het apparaat.
 • Als je het verkeerde schoonmaakmiddel gebruikt, bestaat er een risico op chemische verbranding of irritatie aan de huid of ogen. Blijf daarom bij het oude vertrouwde milde sopje.
 • Als stof en andere materialen zich ophopen in de droger, kan dit brandgevaar opleveren. Het is belangrijk om de droger regelmatig te inspecteren en te reinigen, ook tussen schoonmaakbeurten door.

Stap 1: Reinig het pluizenfilter

Een schone en goed onderhouden wasdroger is cruciaal als je missie goed gedroogde kleding is, maar een goede wasmachine draagt ook bij aan de efficiëntie van de droger.

Het pluizenfilter van de droger is verantwoordelijk voor het opvangen van losse haren, stof en andere kleine vuildeeltjes. Als het filter verstopt is, circuleert de lucht minder goed en kunnen er fouten optreden in de droogcyclus, zoals vroegtijdig afgekapte droogprogramma's. Ook kan het apparaat op de lange termijn schade op lopen, en dan heb ik het nog niet over het brandgevaar dat ontstaat bij een overvolle pluizenfilter!

Kortom: maak het pluizenfilter na elke lading wasgoed schoon. Dit kun je doen door de pluizen met je hand uit het filter te halen, maar het beste resultaat krijg je door het onder de kraan schoon te spoelen. Droog naderhand de filters goed af, voordat je ze terugplaatst in de wasdroger.

Droger in een washok met deur ernaast

Stap 2: Maak de condensor schoon

De condensor is verantwoordelijk voor het afvoeren van de warme lucht uit de droger. Als deze verstopt raakt met stof en haren, werkt de droger minder efficiënt en kan het oververhit raken.

Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Geen zorgen: dit hoeft slechts elke twee tot drie maanden te gebeuren.

 • Haal eerst het rooster eraf.
 • Neem vervolgens met een vochtige doek de ruimte af waar de condensor op rust.
 • Pak de handleiding van de droger erbij, want niet iedere drogercondensor is op dezelfde wijze schoon te maken.
  • Bij een condensordroger zit deze meestal linksonderin aan de voorkant, bevestigd met een of twee klemmetjes. Je kunt hem doorgaans onder de kraan of met een douchekop schoonspoelen.
  • Bij een warmtepompdroger zit hij meestal achterin, aan de linkerkant. Deze is doorgaans niet verwijderbaar. Pak daarom je stofzuiger erbij om hem schoon te maken!

De afvoerslang en het ventilatierooster

Beschik je over een afvoerdroger, dan is het belangrijk om de afvoerslang – die de warme lucht wegvoert – goed schoon te houden. Dit voorkomt blokkeringen en houdt daarmee de effectiviteit en duurzaamheid van je apparaat op peil.

 • Verwijder de afvoerslang eerst van de wasdroger.
 • Maak de binnenkant vervolgens schoon met een goede stofzuiger.

Controleer ook regelmatig het ventilatierooster om verstoppingen te voorkomen. Bij de condensor horen vaak één of meerdere filters die je ook regelmatig dient schoon te maken. Of dit bij jouw droger van toepassing is en waar deze precies zitten, vind je terug in de handleiding!

De condensbak

Vergeet ook deze niet schoon te maken als je een condens- of warmtepompdroger hebt! Deze types droger trekken het vocht uit de lucht die de was heeft gedroogd. Dat vocht belandt in de condensbak als de droger niet is aangesloten op een waterafvoer, en soms zelfs ook nog als de droger dat wél is.

Is je droger niet aangesloten op de waterafvoer, leeg de condensbak dan sowieso na iedere droogbeurt om eventuele schade en/of onderbroken droogprogramma's te voorkomen.

Stap 3: Reinig de trommel en vochtsensor

Bij het onderhoud van je wasdroger is het belangrijk om de trommel en de sensor niet te vergeten. De sensor bevindt zich in de ribben van de trommel en maak je idealiter schoon met een vochtige doek en een mild sopje. Door ongeveer iedere maand deze stap uit te voeren, ervaart de droger in ieder geval geen kuren doordat hij het vochtigheidsniveau niet goed kan aflezen.

Als je toch daar bezig bent, neem dan ook de rest van de trommel even af met diezelfde doek. Je komt misschien nog een verdwaald pluisje tegen!

Wadroger, vooraanzicht, schuin

Stap 4: Maak de afdichtingen en binnen- en buitenkant schoon

De afdichtingen rond de deur van de droger raken op den duur waarschijnlijk ook vervuild met stof en pluisjes, die soms afkomstig zijn van het gebruik van vloeibaar wasmiddel of waspoeder in/van de wasmachine. Reinig de afdichtingen van je droger door ze schoon te maken met een vochtige doek, zodra je ziet dat vuil zich hierin begint op te hopen.

De buiten- en binnenkant van de droger maak je het makkelijkst schoon met water of een mild reinigingsproduct – of dat bekende milde sopje. 🧼 Het is belangrijk om geen agressieve of schurende middelen te gebruiken, omdat deze de oppervlakken kunnen beschadigen en de afwerking van de droger kunnen verpesten.

Conclusie

Heb je eenmaal de beste wasdroger in huis gehaald, dan is het belangrijk om deze ook regelmatig schoon te maken om de efficiëntie en levensduur van het apparaat te waarborgen. Daarnaast is het belangrijk voor de veiligheid van het apparaat en het huishouden!

Ik beveel je aan om het pluizenfilter en de condensor na elke droogbeurt te reinigen. Ook is het van belang om de trommel, de afdichtingen en de binnen- en buitenkant regelmatig te reinigen.

Hopelijk heb je nu antwoord duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe kun je het beste je droger schoonmaken?". Ben je het overzicht een beetje kwijt? Zie dan de tabel hieronder voor een beknopte samenvatting!

Reinig de ...Frequentie
PluizenfilterNa elke droogbeurt
CondensbakNa elke droogbeurt (behalve bij een wasdroger met waterafvoer)
TrommelMaandelijks
CondensorOm de twee tot drie maanden

Ook horen we graag of je zelf nog tips hebt over het schoonmaken van een droger, of als je vragen hebt. Dat kan via het feedbackformulier hieronder. Bedankt voor je tijd!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
avatar
Maya Sofer

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu