Je droger schoonmaken met enige regelmaat – waarom is dat belangrijk? Een droger is een onmisbare machine in de meeste huishoudens. Je kunt het je vast wel inbeelden, omdat je waarschijnlijk net als veel andere Nederlanden dit spijtige situatie scenario hebt meegemaakt: je kleding drogen terwijl het koud en vochtig is, is een lijdensweg. Het duurt uren, en zelfs daarna voelt je kleding of je beddengoed nog klam aan.
Met een droger komt daar rap een einde aan. Leg de boel in de trommel, kies het juiste droogprogramma, en een uurtje (of twee) later, is je wasgoed droog, fris, en bovendien lekker warm. Dat laatste is vooral lekker als het om beddengoed gaat – time je het droogprogramma goed, dan kun je meteen onder de warme dekens kruipen na je bed opnieuw op te maken!
Maar net als elke andere machine, moet je je droger ook regelmatig onderhouden om zijn efficiëntie en levensduur te garanderen. In dit artikel lees je hoe je dat moet doen!
Erg veel is het niet! Als het goed is, heb je de volgende zaken al in huis:
Schrik niet, maar werken met elektronische apparatuur vergt enige voorzichtigheid! ⚠️ Dat wilt niet zeggen dat je bij iedere willekeurige aanraking de kans op schade of pijn loopt, maar oplettendheid is geboden. Probeer daarom rekening te houden met de onderstaande zaken.
Een schone en goed onderhouden wasdroger is cruciaal als je missie goed gedroogde kleding is, maar een goede wasmachine draagt ook bij aan de efficiëntie van de droger.
Het pluizenfilter van de droger is verantwoordelijk voor het opvangen van losse haren, stof en andere kleine vuildeeltjes. Als het filter verstopt is, circuleert de lucht minder goed en kunnen er fouten optreden in de droogcyclus, zoals vroegtijdig afgekapte droogprogramma's. Ook kan het apparaat op de lange termijn schade op lopen, en dan heb ik het nog niet over het brandgevaar dat ontstaat bij een overvolle pluizenfilter!
Kortom: maak het pluizenfilter na elke lading wasgoed schoon. Dit kun je doen door de pluizen met je hand uit het filter te halen, maar het beste resultaat krijg je door het onder de kraan schoon te spoelen. Droog naderhand de filters goed af, voordat je ze terugplaatst in de wasdroger.
De condensor is verantwoordelijk voor het afvoeren van de warme lucht uit de droger. Als deze verstopt raakt met stof en haren, werkt de droger minder efficiënt en kan het oververhit raken.
Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Geen zorgen: dit hoeft slechts elke twee tot drie maanden te gebeuren.
Beschik je over een afvoerdroger, dan is het belangrijk om de afvoerslang – die de warme lucht wegvoert – goed schoon te houden. Dit voorkomt blokkeringen en houdt daarmee de effectiviteit en duurzaamheid van je apparaat op peil.
Controleer ook regelmatig het ventilatierooster om verstoppingen te voorkomen. Bij de condensor horen vaak één of meerdere filters die je ook regelmatig dient schoon te maken. Of dit bij jouw droger van toepassing is en waar deze precies zitten, vind je terug in de handleiding!
Vergeet ook deze niet schoon te maken als je een condens- of warmtepompdroger hebt! Deze types droger trekken het vocht uit de lucht die de was heeft gedroogd. Dat vocht belandt in de condensbak als de droger niet is aangesloten op een waterafvoer, en soms zelfs ook nog als de droger dat wél is.
Is je droger niet aangesloten op de waterafvoer, leeg de condensbak dan sowieso na iedere droogbeurt om eventuele schade en/of onderbroken droogprogramma's te voorkomen.
Bij het onderhoud van je wasdroger is het belangrijk om de trommel en de sensor niet te vergeten. De sensor bevindt zich in de ribben van de trommel en maak je idealiter schoon met een vochtige doek en een mild sopje. Door ongeveer iedere maand deze stap uit te voeren, ervaart de droger in ieder geval geen kuren doordat hij het vochtigheidsniveau niet goed kan aflezen.
Als je toch daar bezig bent, neem dan ook de rest van de trommel even af met diezelfde doek. Je komt misschien nog een verdwaald pluisje tegen!
De afdichtingen rond de deur van de droger raken op den duur waarschijnlijk ook vervuild met stof en pluisjes, die soms afkomstig zijn van het gebruik van vloeibaar wasmiddel of waspoeder in/van de wasmachine. Reinig de afdichtingen van je droger door ze schoon te maken met een vochtige doek, zodra je ziet dat vuil zich hierin begint op te hopen.
De buiten- en binnenkant van de droger maak je het makkelijkst schoon met water of een mild reinigingsproduct – of dat bekende milde sopje. 🧼 Het is belangrijk om geen agressieve of schurende middelen te gebruiken, omdat deze de oppervlakken kunnen beschadigen en de afwerking van de droger kunnen verpesten.
Heb je eenmaal de beste wasdroger in huis gehaald, dan is het belangrijk om deze ook regelmatig schoon te maken om de efficiëntie en levensduur van het apparaat te waarborgen. Daarnaast is het belangrijk voor de veiligheid van het apparaat en het huishouden!
Ik beveel je aan om het pluizenfilter en de condensor na elke droogbeurt te reinigen. Ook is het van belang om de trommel, de afdichtingen en de binnen- en buitenkant regelmatig te reinigen.
Hopelijk heb je nu antwoord duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe kun je het beste je droger schoonmaken?". Ben je het overzicht een beetje kwijt? Zie dan de tabel hieronder voor een beknopte samenvatting!
Reinig de ... | Frequentie |
---|---|
Pluizenfilter | Na elke droogbeurt |
Condensbak | Na elke droogbeurt (behalve bij een wasdroger met waterafvoer) |
Trommel | Maandelijks |
Condensor | Om de twee tot drie maanden |
Ook horen we graag of je zelf nog tips hebt over het schoonmaken van een droger, of als je vragen hebt. Dat kan via het feedbackformulier hieronder. Bedankt voor je tijd!